Nie je pravda, ze vinnik neplati nic. Ak si uzna vinu a hrozi mu sudne konanie, rad zaplati, aby jeho trest bol co najnizsi. Berie sa to ako polahcujuca okolnost, ktorou sa snazi zmiernit nasledky svojho cinu.
Kamarat mal nehodu na moto. Bol poskodeny a v mimosudnom vyrovnani dostal ovela viac, nez sa mu snivalo. K tomu plnenie od poistovne.
Prikladom je aj nehoda Skrucaneho. Pozostalym zaplatil aj pohreb poskodenej, len aby skoncil co najlepsie.
28.03.2020 - 17:50:41
00
jfab ty o koze my o voze ... jednak uvadzas ako priklad nieco co nijako nesuvisi s nahradou skody z PZP, a jednak to vinnik uhradza(l) dobrovolne, a nie povinne ... keby nechcel, nikto nikdy ho neprinuti nieco platit, lebo taku zakonnu povinnost nema ...
28.03.2020 - 17:55:25
00
OK, voz sa no tom voze, ja si kozu necham.
28.03.2020 - 18:05:10
00
desertfremen napísal:
Mne ide o princíp, aby som ako poškodený nebol škodný. Niečo je vážne zle v tomto systéme keď to takto funguje že poškodený z toho vyjde zo stratou. O to mi ide.
Poistovna proste má do bodky zaplatiť opravu aby to dala do pôvodného stavu a keď sa to opraviť nedá tak nový kus a neohánat sa amortizáciou. Bez debaty.
Takto by to malo fungovať v normálnom systéme.
V USA ako poškodený by som z poistovne vysúdil a gate keby ma chceli oklamať.


V USA to nie je take ruzove, ako si predstavujes. V novinach, sice vidno clanky, ake velke odskodne ludia vysudili, ale fakt jetaky, ze velku cast zhltnu trovy pravnikov. Nie je to ako u nas, ze sudne trovy plati ten co prehra. Obe strany si platia pravnikov sami. Standardna zmluva pri bolestnom je, ze 30% z vysudeneho si zoberie pravna firma. A odskodne za znicene veci nechce riesit nikto, lebo su tam male peniaze. Ja akurat riesim nehodu, bol som zrazeny zozadu autom na bicykli. Povodne som pravnikov nechcel riesit, ale musel som, lebo policajti dohnojili kompletne zapis. Tak som si musel zobrat pravnikov tak ci tak. Potom mozem spisat, ako to vsetko prebiehalo. Zatial je moja skusenost taka, ze zlati nasi policajti, pride Ti dopravak, ktory tomu rozumie. Mne prisiel kovboj, co ma zdrbal, ze sa mam naucit predpisy, nic nezmeral, namiesto faktov napisal jeho odhad co sa stalo, ktory je uplne mimo reality. Chlapik, co ma nabral zozadu odisiel bez pokuty, nakolko policajt povedal, ze ja som ho doplietol. FAkt, je taky, ze policajt nepoznal predpisy, na zaklade toho je cely zapis na hovno a ja teraz sa budem musiet s pravnikmi hadat s poistovnou.
Momentalne mam od pravnika opuzenie, nepisat k nehode nic blizsie na internete, aby mi to nemohla poistovna obuchat o hlavu. :-) Tak mozno, ked to vsetko skonci, napisem vam ako to funguje v USA. Z policie som vsak mimoriadne sklamany.

V Georgii, kde som ja, plati system, ze na zaklade policajneho zapisu poistovna urci, na kolko percent bolo zavinenie z kazdej strany, na odskodne ma narok len strana, ktora mala vinu pod 50%. A z odskodnenie odrataju tolko percent, kolko to bola Tvoja vina. Ja este nie som dolieceny, tj este komunikacia s poistovnou nepredbehla, ale ked mi daju povedzme 30%, tak dostanem len 70% zo skody co mi vznikla. A to este sa budem hadat aka skoda vlastne vznikla. Mam prasknuty karbonovy ram, ale policajt do zapisu dal len zadne koleso (V tomto ho vinit nebudem, ja sam so to zbadal az na druhy krat). Ram sam o sebe 1300$. No proste vsetko vyzera na prd. tak uvidime. Ale jedno je jasne, pokial su skody male, sudit sa v USA v podstate vzdy znamena prerobit na pravnikoch. A niekedy zasadne.
30.08.2020 - 04:47:02
00
desertfremen ono je to nepríjemná situácia, ale stále máš lepšiu východiskovú situáciu ako keď cyklista/chodec spôsobí škody na aute. V princípe poisťovňa môže uplatniť na 2 prístupy: oprava do pôvodného stavu alebo to uzná ako totálnu škodu (to je v tom momente, keď je to buď neopraviteľné, alebo suma za opravu presiahne aktuálnu hodnotu danej veci). Je to síce kruté, ale keby to bol napríklad starý Favorit a oprava do pôvodného stavu by stála 400€, tak poisťovňa to dá na totálku, lebo však Favorita v pohode kúpiš za 50-100€. Chápem, že pre teba to možno má emocionálnu cenu a ceníš si ho na viac, ale taká je realita. Tak isto to funguje aj pri autách.

PZP kryje škody spôsobené vinníkom. Troch iná situácia, mimo témy, ale patrí to k tomu. Cyklista mi poškodil vozidlo, Polícia SR tam merala rýchlosť, takže to bolo aj na videu, ako si to cyklista na červenú cez prechod asi tak cca v 30km/h šupol na cestu. Škody na mojom aute 1500-2000€. Nedostal som zaplatené nič, keďže PZP cyklisti nemajú a ak chcem náhradu škody, musím ísť do občiansko-právneho sporu na súd. A to som ešte dobre obišiel. Známy takto poslal svoje auto na totálku, aby nezrazil samovraha cyklistu, ktorý vychádzal na okresku z lesa uprostred ničoho. Mal to aj na kamere. Nezrazil ho, ale auto na šrot totálne, trafil strom a hodilo ho do zrázu dole. Auto za 20 000€. Známy skončil na mesiac v nemocnici. Cyklistu sa podarilo identifikovať, poznal ho jeden z policajtov. Tak známy zisťoval, že čo teda ďalej. Právnik povedal, že na súd, ale bude to drahé a môže sa to vliecť aj 10 rokov v pohode. Čo má teraz on robiť?
29.10.2020 - 11:44:18
00
Na taketo pripady predsa sluzi KASKO, kde sa preplaca len spoluucast. Preto nechapem, ked ludia jazdia na drahych plechoviciach, ale maju problem si zaplatit poistku (nie PZP). Ja mam staru, 11-rocnu SX4, auto ma hodnotu cca 3500-4500 EUR, ale KASKO si platim stale (190 EUR). Ak niekdo rozbije auto za 20000 na totalku a nema KASKO, tak to je len jeho hlupost (ano viem, cim drahsie auto, tym drahsia poistka, ale ked chces opicu, tak musis mat na banany).
29.10.2020 - 12:19:30
02
Išlo o Imprezu WRX STI upravenú priamo v Prodrive, havarijná vychádzala na cca 2500€ za rok. To nie je zrovna suma, čo ju človek len tak vysype z vačku. Len tu vám asi unikla pointa. Šofér musí platiť PZP z ktorého sa preplácajú škody. Cyklista/chodec nemusí. Ten známy mohol zraziť toho cyklistu, na 99% by určite poslal minimálne na invalidný vozík, ale škody na aute by boli minimálne a jemu by sa nič nestalo. Znalec skonštatoval, že byť to iné bežné auto, napríklad obyčajná Fabia a byť to bežný šofér, cyklista je zrazený na 100%. Známy chodiť jazdiť na okruhy, aj rally na amatérskej úrovni. Žiaľ mal smolu, že na ceste boli nečistoty a šmyklo ho. Po nehode kontaktoval daného cyklistu s tým, že chce náhradu škody + preplatenie zranení. Bol poslaný do análneho otvoru, že on ako cyklista nič platiť nebude. Mal si on ako šofér platiť havarijné. Je to už 3 roky na súde. Prečo má motorista znášať následky keď pochybila druhá strana? Cyklista automaticky očakáva, že ak ho zrazí auto, tak bude odškodnený, ale keď je opačne garde, tak zrazu ja nič, ja muzikant? Mal si platiť havarijné?

Mám rodinu v Nemecku. Tam už je súčasťou volebnej kampane problém s cyklistami, kde za minulý rok spôsobili skoro 10 000 nehôd, či už s autami, alebo chodcami. Poisťovne vyplatili poistencom na škodách cez 40 miliónov € a to neboli všetci, keďže nie každý mal havarijnú, či úrazové poistenie. Jedna z vecí nad ktorými sa uvažuje je aj to, aby aj cyklisti platili vlastne PZP.
29.10.2020 - 13:01:41
00
akoze nejake "povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou BICYKLA" ?
moje nervy :D
29.10.2020 - 13:21:03
00
Prečo moje nervy? Cyklista nemôže spôsobiť škody či zranenia?
29.10.2020 - 13:46:24
00
Jano1987, od koho by pytal odskodnenie, keby mu pocas vychrice spadol na auto strom, alebo by mu z toho lesa namiesto cyklistu vybehol diviak? Ja chapem tvoj pohlad na vec, ale momentalne je system nastaveny tak, ako je. Takze bud sud alebo KASKO. To, ze by KASKO vychadzalo na 2500 EUR a ze tie peniaze nema alebo nechce platit, nic nemeni na veci, ze KASKO mal mat, nemal by teraz problemy. Specialne upravene STi ho urcite stalo vela penazi (podla mna viac ako tych 20000) a ked si svoju "investiciu" vedome odmietne "chranit", tak musi znasat nasledky.
29.10.2020 - 13:58:34
02
clxno1 mal ho, mal aj úrazové poistenie. Žiaľ vďaka tejto nehode, keď si obstaral novú Imprezu mu stúplo plnenie z 2500€ ročne na 3500€ ročne, lebo mal nehodu. Aj keď ním nezavinenú, ale mal a poisťovňa musela platiť. Aj keby prešiel do inej, tak sa to nezmení. Tak isto mu stúpli aj náklady na úrazové poistenie dosť výrazne. Len tu už je ten problém, že kúpil auto za 10 000€ a za 3 roky ho zaplatí na havarijke. Aký má potom zmysel ju platiť? To rovno môže do prasiatka hádzať tie peniaze. Aj s tou tou starou Imprezou, v momente havárie ju mal 8 rokov, len na havarijnej ho stála za ten čas 20 000€. Za čo ju kúpil a čo do nej vrazil, tak ho to dohromady vyšlo na 29 000€ a nejaké drobné. Ak by vydržala ešte 4 roky, mohol si za peniaze z havarijnej kúpiť novú prakticky.
29.10.2020 - 14:17:35
00
Sorry, ale ty v podstate pises to, ze pre neho bolo vyhodnejsie si KASKO neplatit, takze kde je problem? Vsak usetril.
29.10.2020 - 14:22:57
00
Kde ušetril? Prišiel o auto v špičkovom stave za 29 000€. Síce platil KASKO, ale prakticky mu vrátili peniaze, čo za to zaplatil. Takže je 29 000€ v mínuse za rozbité auto. Na KASKO zaplatil 20 000€, dostal späť 20 000€. Keď teraz tú "novú" Imprezu nechá spraviť ako chce, dohromady ho to výjde aj s kúpou na cca 20-25 tisíc €, tak za 6-7 rokov ju na KASKO zaplatí. Človek, čo ho vlastne pripravil o peniaze sa mu smeje teraz do ksichtu na súde, že platiť nebude. Že prečo by mal, však bol poistený.

Tá istá situácia ale, bicykel. Mám drahý bike za 5000€. Príde nehoda s cyklistom, chodcom a kvôli nim sa bike rozbije. Logicky asi by ste chceli náhradu, keď spôsobil škodu. Osoba, čo vám spôsobila škodu povie, že ste si mal odkladať na nový bike, alebo kúpiť lacnejší, či platiť poistku. Ak sa vám to nepáči, môžte ho žalovať na súde. To stojí peniaze a čas. Ste bez biku. Čo teraz? Človek čo vám spôsobil škodu si veselo behá a vy máte opletačky. Ak aj náhodou vyhráte po 10 rokoch, stále nemáte istotu, že tie peniaze uvidíte.
29.10.2020 - 14:56:17
00
Jano ty tu strasne nezmysly hadzes o tom poisteni ... miesas jablka s hruskami ...
29.10.2020 - 16:00:38
01
Problem sa vola vymozitelnost prava. Moznosti su v zasade:
- zaloba, zaloba, zaloba, bit sa o svoje prava kolko sa da a neustupit. Inak sa nic nezmeni
- medializovat kolko sa da, nicoho sa kompetentni tak neboja, ako medializacie
- nevolit tu svoloc, ktora cele desatrocia humplovala republiku a vytvorila sucastny status quo
Najhorsie je tomu blbeckovi ustupit a tym legitimizovat sucastny stav.
29.10.2020 - 16:08:25
00
keyboard_arrow_up