Ja len jednu otazku pre tych co strasne obhajuju jazdu bez prilby.
Co vas vedie k jazde bez prilby - co vam na nej vadi, preco ju nechcete nosit?

Za mna, ked idem jazdit s niekym v skupinke, je jedno ci les alebo cesta, vsetci musime mat prilbu. Je to uz len o ohladuplnosti k spolujazdcom.
11.09.2020 - 08:45:46
00
plesaty cyklista chce este zazit posledny vietor vo vlasoch...
11.09.2020 - 08:54:38
04
https://www.mtbiker.sk/forum/post1493989.html#p1493989




11.09.2020 - 09:01:58
45
cokupit napísal:
Exit - Tam nema co byt nezmyselna tabula cyklochodnik.

ak buduješ cyklochodník tak tam tabula cyklochodník rozhodne nie je nezmyselná |(
že sa postavil cyklochodník v lokalite kde neni normálny chodník, je vec iná.. kým sa nevybudoval cyklochodník kam chodili roky tie mamičky a ostatní ludia?
to by bolo OK ak niekde vybudujú golfové ihrisko a nonstop tam budú nasáčkované deti, psíčkari, futbalisti a milión iných športovcov s dôvôdom že inde neni pokosená rovná tráva.. :?:
11.09.2020 - 09:08:04
05
Kenai napísal:
exit2 Mas v niecom pravdu a v niecom nie. Mas uplnu pravdu, ze ak neporusujes zakon nic ostatnych do toho co robis a ako sa zabavas. Miera pre teba akceptovatelneho rizika je tvoja vec. Ale to plati len na pustom ostrove, kde s tebou nikto ne zdiela priestor a cas. Ako nahle zijes medzi ludmi tvoja sloboda konci tam, kde zacina sloboda ineho. Ak si ucastnik cestnej premavky, svojim konanim ovplyvnujes ostatnych ci sa ti to paci, alebo nie. Ak nenosis prilbu povedzme, ze ohrozujes len svoje zdravie, ale dopad tvojho chovania moze byt aj na niekoho ineho. Budes mozno nevhodnym prikladom, alebo ti niekto bude poskytovat prvu pomoc, alebo ta sejme babulka 2 tyzdne po autoskole autom a namiesto toho, aby jej len vzali vodicak, ta zabije a skonci na 7 rokov v base s nocnymi morami. Ja viem, ze mozes napisat, ze sa mame vsetci dat na sportovy sach. A ze ked sa das na basejumping a budes mat prilbu stale je vacsia sanca, ze sa dorazis ako ked budes na biku bez prilby. Pripustam aj ze si tak dobry, ze proste nepadas. Ale to stale nemeni nic na veci, ze si ucastnik cestnej premavky a luskacik v podobe tvojej makovice privedie do nestastia aj niekoho ineho.

este par technickych faktov:
Dezen na cyklopalastoch ma na asfalte len dekoracny efekt. Aquaplaning je nemozny na danom profile plasta a rychlosti dosahovanej na biku. V skutocnosti cestny slick ma vzdy lepsi prilnavost ako vrubkovany plast. Ci na suchom alebo na mokrom. Rychlost ktorou sa bike pohybuje je proste tak mala ze sa vzdy stihne voda vytlacit spod plasta.
Cestny bike nie je zdaleka najnebezpecnejsi, MTB je ovela horsie a ebike/emotorka je statisticky najhorsia na urazy.
Ako uz scarinko pisal, ked sa vysypes v 40km/h je to zvacsa na odreniny, vidnoe aj na TDF. Ale opytaj sa co sa stane ak sa vysekas v takej rychlosti na traily. Tam ti bezne staci 20km/h na navstevu nemocnice.

K noseniu ruska, to je celkom vtipny priklad, alebo tym si strelil capa. Totiz to ze niekto nenosi rusko nuti mna drzat sa od neho na 2m, alebo si dat respirator FFP3. Totiz rusko chrani ostatnych pred tebou. Teba chrania ruska ostatnych.



kenai, s tou prilnavostou si robis zarty, ze? pravdaze je velmi velky rozdiel medzi dezenmi aj na asfalte.... a pravdaze velmi lahko na uplnom slicku dostanes na mokrej vozovke (kde su mlaky a mlacky) na slickoch smyk aj na biku. Okrem toho teda, ze brzdna schopnost slicku na mokru je oooomnoho mensia ako niecoho s dezenom. A to ani nehovorim, ze na slick potrebujes cistucku vozovku, kazdy kus prachu, piesku ti vpodstate pre slick robi krasne gulickove lozisko, kdezto pri dezene jaksi mas dezen na to aby ti to nerobilo (do takej miery).
Snazil som sa nereagovat na tvoje vylevy, ale sak clovece, za posledny tyzden si tu zasvinil desiatkami elaboratov niekolko tem. To sa tu odventilovavas?
11.09.2020 - 09:13:24
01
bajobb napísal:
Ja len jednu otazku pre tych co strasne obhajuju jazdu bez prilby.
Co vas vedie k jazde bez prilby - co vam na nej vadi, preco ju nechcete nosit?

Za mna, ked idem jazdit s niekym v skupinke, je jedno ci les alebo cesta, vsetci musime mat prilbu. Je to uz len o ohladuplnosti k spolujazdcom.


uz sa na to chystam dlho, ale vidim ze ozaj by som si mal najst vikend/predlzeny vikend a spisat vam sem "poznatky" a argumentaciu z literatury. V skratke ale - "helma vs bez helmy", same o sebe, bez zapocitania hociakeho ineho faktora do rovnic, ti asi nik pri zmysloch nebude oponovat ze nosena helma ti zvysuje sancu na prezitie ako jednotlivcovi.

Co vacsinou/vzdy ludia/cyklokoalicie riesia ale nie je 1 jednotlivec, ale blaho spolocnosti - presne to o com tu "placu" a vycitaju "obhajcovia/prikazovatelia nosenia heliem" na poslednych par stranach - vyskumy ukazuju, ze ked prikazes nosit helmy, tak tym akorat docielis znizeny pocet cyklistov na cestach a zvyseny pocet aut a paradoxne, nedochadza k znizeniu poctu umrti/zraneni s tazkym nasledkom.

Pravdaze, idealny stav by bol - pocty cyklistov ako bez prikazu nosit helmy, ale kazdy by nosil helmu. Tak to ale evidentne nefunguje....
11.09.2020 - 09:19:29
02
bajobb napísal:
Ja len jednu otazku pre tych co strasne obhajuju jazdu bez prilby.
Co vas vedie k jazde bez prilby - co vam na nej vadi, preco ju nechcete nosit?

Za mna, ked idem jazdit s niekym v skupinke, je jedno ci les alebo cesta, vsetci musime mat prilbu. Je to uz len o ohladuplnosti k spolujazdcom.


Ja bicyklujem od detstva, takže viac ako 50 rokov. Počas tej doby nikdy nedoško k nejakému dôvodu či impulzu kúpiť si prilbu. Veľmi sa potím. Nemám rád nič na hlave, aj v zime lyžujem bez čiapky, pod mínus 10 si čelenkou chránim uši.

Chápem, že prilba môže ochrániť pred následkami pádu. Podobne ochránia aj chrániče holena, kolien, lakťov, zápästia, Nosením všetkých týchto prvkov sa nesporne zvýši ochrana. Znížia sa náklady na liečbu...

Takže prečo len prilbu? Prečo sa nevystrojiť ako hokejista?
11.09.2020 - 09:32:52
00
stanos4 K tomu neznizovaniu poctu umrti/zraneni s tazkym nasledkom prispieva nielen absentujuca oddelena infrastruktura, ale aj samotnosti cyklisti, ktori sa vyberu na cesty bez znalosti dopravnych predpisov.
Obavam sa, ze podaktorim by ani prilba nepomohla a najvacsie bremeno ostava teda na vodicoch.
11.09.2020 - 09:39:07
01
Kice napísal:
Takže prečo len prilbu? Prečo sa nevystrojiť ako hokejista?


Pretoze zranenia hlavy mozu byt casto bud fatalne, alebo s trvalymi nasledkami. Je to minimalne opatrenie na odvratenie potencionalne maximalnych nasledkov.
11.09.2020 - 09:48:30
04
Kice: niekto sa poučí, niekto nie. Môj dedo jazdil na bicykli veľa až od 60-tky a po 22 rokoch sme ho u kecali že by tá helma bola naozaj dobrá. Chytil na panelke predné koleso medzi dva panely a nebyť helmy tak tu nieje. Takto to boli 3 - 4 dni v nemocnici.

Kolega zase jazdil na biku iba do práce - do 10 minút. To helmu netreba, nie? Na jeseň ho šmyklo, ani nevie ako. 4 týždne v nemocnici. 3 mesiace PN a ďalší rok sa z toho dostával. Ale helmu si stále nekúpil, lebo chce nejakú úžasnú na ktorú sa pol roka čaká.

Nehovorím, že prilba musí byť povinná (argumenty druhej strany síce neakceptujem ako oprávnené, ale viem prečo tam sú) , ale musíš si moc dobre zvážiť následky - ten otras mozgu po malej chybičke naozaj nieje nič moc.
11.09.2020 - 09:51:10
03
Kto v tej hlave nieco ma a ceni si to, tak si to chrani ;)
11.09.2020 - 09:52:58
011
To máš 100% pravdu. Ja sa chválim výhodou, že som imúnny aj voči mozgovej porážke. :-)
11.09.2020 - 09:59:52
00
Kenai napísal:
Tu je sparvnejsi postup ako zabezpecit bezpecnost na biku a zaroven nezbavit ludi chute na nom jazdit.
Cyklo dialnica v norsku. Ploty proti detom psom a chodcom, pripajacie pruhy, tunel, len aby cyklisti nemuseli spomalovat. :y:




https://www.nrk.no/rogaland/apner-snart-sykkelvei-til-1_4-milliarder_-_-bortkastede-penger-1.15137842


ano tak nejak by mala vyzerat CYKLOCESTA. ked to myslis s dopravou na biku vazne - to co sa u nas buduje su promenady pre rodiny s detmi - nie cyklocesty.
kazdopadne vybudovat celu siet realnych cyklociest a nasledne ich udrziavat u nas je utopia. navyse je mozne ze by po nich ani nemal kto jazdit.
11.09.2020 - 10:11:19
02
S lepšou infraštruktúrou by bolo cyklistov viac. Inak s tými promenádami súhlasím, cyklocesty by mali byť čo najviac oddelené.
11.09.2020 - 10:15:50
02
[quote="@1637692"]Ja bicyklujem od detstva, takže viac ako 50 rokov. Počas tej doby nikdy nedoško k nejakému dôvodu či impulzu kúpiť si prilbu. Veľmi sa potím. Nemám rád nič na hlave, aj v zime lyžujem bez čiapky, pod mínus 10 si čelenkou chránim uši.

Takýto impulz väčšinou príde iba raz. A môže byť fatálny.

Aktuálne u nás. Chalan pri spúštaní sa z kopca (mal vyššiu rýchlosť) obchádzal manželku, ktorá v tom momente nečakane zabočila do jeho smeru, odhodilo ho rovno do stromu, tvárou. 30 spon v sánkach, 6 platničiek v lícnych kostiach, kosti na čele poštiepané (nechali nech sa zrastú samé), z vnútra viac stehov ako zvonka. Mal prilbu. Keby nemal, nie je tu. Možno by to bolo miernejšie keby mal full face. Ale kto by si bral na bežný výjazd s manželkou integrálu, veď sa nemôže nič stať. Či?

Jazdenie bez prilby je nezodpovedné a neohľaduplné (k manželke, deťom, rodine, priateľom aj spoločnosti a v neposledom rade aj k sebe samému). Nech si hovorí kto chce, čo chce (ak nie je prorok a vie čo sa stne).
11.09.2020 - 10:29:00
05
keyboard_arrow_up