Pozna niekto odpoved na otazku - Stiha UVZ trasovat vsetkych ludi, ktori prisli do kontaktu s pozitivnym? Lebo az po tejto odpovedi ma zaujima pocet testov a nejake percento pozitivnych.
28.09.2020 - 13:13:54
01
Mozno by stacilo vediet, ako sa vyvija podiel samoplatcov na celkovom pocte testov. Zachytil som, ze niekde prestali testovat samoplatcov, lebo potrebovali uvolnit kapacitu pre testovanie trasovanych.
28.09.2020 - 13:33:13
00
ojoj, toto nemvyzera dobre:
Matovic - 19:00 Markiza, 20:30 Joj
Caputova - 19:45 STV1

m.smedata.sk


Naposledy upravil iron.hide dňa 28.09.2020 - 15:57:19, celkovo upravené 1 krát.

28.09.2020 - 15:51:17
01
Na to, ci stiha si myslim ze nie. Teraz tvrdia: Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že v nedeľu bola veľká časť ochorenia COVID-19 potvrdená medzi úzkymi kontaktmi už pozitívne testovaných ľudí. „Preto sme očakávali vyšší podiel potvrdených prípadov k počtu vykonaných laboratórnych vyšetrení,“ povedala hovorkyňa Daša Račková. (dennikn).

Toto povazujem za otvorene klamstvo !
Rovnaky argument pred mesiacom pouzivali hygienici v Cesku a ukazalo sa, ze klamali. Vobec to nesedi z indiciami o tom, ze 300 ludi je limit, co este hygiena stiha (nas saso Igi) alebo spravami ako nestihaju trasovat spred dvoch/troch tyzdnov - a to sme mali menej ako 50% aktualneho stavu. Neviem o tom, ze by znasobili kapacity hygieny.

Trnavskeho sasa som v zime pocuval, lebo som mu veril. Aj ked boli spravy zle, veril som, ze to nejako budu riesit. Teraz mu ale neverim. Cisla (podiel testovanych/pomer pozitivnych / podiel mrtvych) poukazuju na to, ze niekde klamu a nezvladaju situaciu.
28.09.2020 - 15:52:12
00
Hurvinkovske videnie :)
28.09.2020 - 16:07:08
00
takto, a tej váš trnavský šašo priamo môže za to, že hygiena nestíha? alebo že sa testuje málo či veľa? alebo za čo všetko môže? ako očakávate, že premiér, a je jedno či je to šašo alebo ten správny bude stáť nad nimi a poháňať ich bičom? alebo im okamžite navýši počty? alebo, že to bude všetko robiť sám?

druhá vec .. ako tu čítam chceli by ste aby sa viac testovalo lebo potom bude menšie percento pozitívnych ... a preboha čomu to pomôže? resp ak sa bude viac testovať a percento ostane, čo potom? ... akože ja nie som stých čo by koronu bagatelizovali ale už by to chcelo trošku kľudu

a tretia vec ... ak nám kolabuje zdravotníctvo pre tých pár chorých čo máme tak sme ako krajna pekne v prdeli čo sa zdravotníctva týka
28.09.2020 - 16:18:25
07
aj za to moze Matovic, ze to tu Fico a Meciar cele *****!
28.09.2020 - 16:28:45
42
triki napísal:
Lto výnimočný stav sme nemali ,pretože ten vyhlasuje prezident.Bol vyhlásený núdzový stav ktorý je max.90 dní.čitaj po sebe čo píšeš,ak by to malo 20% obyvateľov tak sme skončili.

No su dva, jeden bol vyhlaseny ako nudzovy pre nemocnice (Pelegriny) a potom bol este ten dalsi (neviem kto uz), v ramci ktoreho sa daju aplikovat dalsie opatrenia (ale zakaz mimo okres bol protizakonny v kazdom pripade) .. jeden z nich myslim skoncil, jeden trva, ale uz sa v tom ani pes nevyzna .. hlavne , ze protizakonne opatrenia trvaju dalej. Problem je, ze ludom nevadi prizakonnost, ked sa boja. Lenze, ak vlada porusuje zakony, tak potom co .. je zbytocne cokolvek riesit. A pritom to nebol taky problem , dodrzat postupy. Lenze .. ejha .. niektore veci musi schvalvat parlament/vlada. Ten stav o ktorom pisem, vyhlasuje vlada, nie prezident. Su 3 stupne, ak si dobre pamatam.

20% je bezna premorenost chripkou .. v CR uz to dostali a prekonalo vela ludi z tych dost znamy, naposledy co som cital, napr. Zagorova, 74rocna, mala horucky a to bolo vsetko. Jej muz sa liecil doma. Treab sa pozriet na rok 95/96, kedy zurila jedna slusna chripka tiez.

Clovek je chory, ked ma teplotu a je mu zle, nie ked nejaky test nieco prehlasi. Nie som proti nejakym beznym zakladnym opatreniam, casto sa to hodi, pisal som o tom velakrat, este v case, ked sa vacsina z vas tomuto smiala, ze daky soplik, ale toto prerastlo to absurdnej hysterie. Ale vsak kludne sa v tom dalej machajte a nechajte sa masirovat mediami panikou. Realita je trochu ina.

edit: este k tym 20% .. myslene samozrejme ako pozitivny test na chripkovy virus. Drviva vacsina nema priznaky, aj ked su pozitivny /nepocitam fakt, ze test nie je ani zdaleka100% .. ktovie, ci to nesuvis, to neviem/ . Realne z ludi, ktori su pozitivni vykazuje nejake symptomy mozno 20%, soplik a atak .. z tych 20% ma uz vaznejsi priebeh mozno dalsich 20%, a nich zopar musi do nemocnie. Inak povedane, ze ak by bolo pozitivne testovanych 1milion ludi, tak naozaj vazny priebehe bude mat tak do 20tisic, do nemocne bude potrebovat mozno tak 5tisic .. atd .. cca podobne ako pri ozajsnej chripke. To je realita dneska. Na jar to mohlo byt ine .. druha vec, ze mozno u nas sme imunnejsi , nez niektore casti naroda na juhu .. vraj v tom ma prsty ockovanie proti tuberkouloze. Mozno ano .. plucne problemy sposobuju nasledne bakterie, netusim, zatial som nikde na tu temu nevidel seriozny vyzkum, len naznaky.

ps: nejaky zaujimavy clanok od lekara z prvej linie http://dfens-cz.com/covid-z-prvni-ruky/


Naposledy upravil lto dňa 28.09.2020 - 16:46:23, celkovo upravené 1 krát.

28.09.2020 - 16:29:48
09
lapaloma napísal:
takto, a tej váš trnavský šašo priamo môže za to, že hygiena nestíha? alebo že sa testuje málo či veľa? alebo za čo všetko môže? ako očakávate, že premiér, a je jedno či je to šašo alebo ten správny bude stáť nad nimi a poháňať ich bičom? alebo im okamžite navýši počty? alebo, že to bude všetko robiť sám?

Ocakavam to od ministra zdravotnictva. Ak tento neplnu svoju funkciu, je zanho zodpovedny Priemer. Plus mam na Priemera take poziadavky, ako napriklad siel prikladom, motivoval a pod a nie bliakal na ludi.
28.09.2020 - 16:37:37
03
Wladix napísal:
Pozna niekto odpoved na otazku - Stiha UVZ trasovat vsetkych ludi, ktori prisli do kontaktu s pozitivnym? Lebo az po tejto odpovedi ma zaujima pocet testov a nejake percento pozitivnych.


odpoveď je jednoduchá... nestíha, a všetky kontakty, ktoré im pošle pozitívne testovaný, už vôbec nie... A ak sú mimo rozpätia 5-8(max 10) dni od kontaktu s pozitívne testovaným, tak ich ani na žiadne testy nepošlú... Že už to po 8 dňoch nie je preukazné...

Asi toľko k trasovaniu... A aj tie testy sú na dobrovoľnej báze, ak oslovený odmietne, RUVZ ho nemá ako donútiť ísť na testy...

jedným slovom blázinec

(A ako to viem? Minulý týždeň som bol účastníkom tohoto procesu... celé zle, nehovorím o tom že švagor sa od švagrinej, žijúc v jednej domácností, nenakazil)

tak nejak mi z toho vychádza, že buď sú tú 2 poddruhy covidu, kde jeden je ľahší, bezpríznakový, a druhý ťažší s komplikáciami, alebo to ide podľa imunity, že "zdravý" človek to prebehne ako virózku, a človek, ktorý už má nejaké tie diagnózy a starší človek už s prirodzene slabou imunitou už s covidom bojuje v horúčkach a s veľkými dýchacími problémami...

no a na pozadí toho celého sa zmráka nad celým automobilovým (odbyt, EU reštrickie, uhlíková stopa) a aj ostatným priemyslom, takže taká "maskovaná" ekonomická kríza...

no jedno lepšie ako druhé...
28.09.2020 - 17:03:52
02
lapaloma napísal:
druhá vec .. ako tu čítam chceli by ste aby sa viac testovalo lebo potom bude menšie percento pozitívnych ... a preboha čomu to pomôže? resp ak sa bude viac testovať a percento ostane, čo potom? ... akože ja nie som stých čo by koronu bagatelizovali ale už by to chcelo trošku kľudu

No bud sa ukaze, ze sa to da este ukocirovat restrikciami alebo ze sme so sucasnym stavom nasho zdravotnictva v prdeli...jednoduche
A Wladix vystihol co sa ocakava od politikov.
28.09.2020 - 18:02:35
00
Mikas+Matovic teraz na TA3 - Rakusko je zatial v pohode, zostava otvorene. Vraj sme na tom podobne a tak nie je dovod zatvarat :)


Naposledy upravil iron.hide dňa 28.09.2020 - 18:44:34, celkovo upravené 1 krát.

28.09.2020 - 18:41:15
00
lapaloma Tych viac testov by som chcel, lebo cim viac pozitivnych ludi izolujes tym menej dalsich ochorie a vies to ukocirovat. Ale uz sme za tym. teraz budu restrikcie, ktore by nemuseli prist, keby si hygiena a minister robil poriadne svoju robotu.
Mame podobnu skusenost v rodine ako madbugie. Teraz to akurat riesime.

Ja sa nerozculujem, ze vsetci umrieme. Ta umrtnost je vyssia ale nic ako vojna alebo podobne. Stve ma ta neschopnost v state urobit lacne veci poriadne. Namiesto toho budeme trpiet.

Ale uz budem ticho. Aby som tu nahodou niekoho nestresoval ze plasim.
28.09.2020 - 18:59:05
00
[quote="@1643455"]lapaloma Tych viac testov by som chcel, lebo cim viac pozitivnych ludi izolujes tym menej dalsich ochorie

Ja by som sa chcel opýtať doktorov jednu vec ktorej nie celkom dobre rozumiem, je infikovaný jedinec automaticky aj chorý, alebo " len" šíritel? Takže keď nakazených izolujes, naozaj menej ochorie, alebo sa len menej ľudí infikuje?
28.09.2020 - 19:08:51
01
nie je, môže byť zdravý - bez príznakov ochorenia, bez kašla, teploty
28.09.2020 - 19:09:51
00
keyboard_arrow_up