Hranica medzi spálením a nedostatočným objemom finálneho výsledku je veľmi tenká. Tak isto neviem presne vypozorovať,aké je ideálne namletie,toto nastavenie sa líši od toho akú kávu mám..
S mnohými vetami ( aj mimo citovaných ) by som polemizoval, ale nechcem byť za oportunistu... Tak len zopár postrehov k veci:
Tzv. "spálenie" je podľa mňa len urban legend ( nikdy som ho nezažil a podľa dostupných meraní, ktoré boli prezentované na yt, ani nie je bežne dosiahnuteľné ) ... a vzniká tak, že tam človek nasype mleté uhlie a potom tomu ani evian nepomôže
Objem finálneho výsledku je daný skôr mletím ako čímkoľvek iným. Pri menšom množstve to ide skôr acidnejšie ako horkejšie. Pri hľadaní "bodu zlomu" pri mletí je možné sa riadiť nasledovným: keď je mletie príliš jemné, tak po rozobratí briky je v tej spodnej nádobke "trochu viac" vody ( vizuálne to aj menej pení ) a obsahuje aj čiastočky kávy. Pri postupnom povoľovaní mletia ( myslené na hrubšie ) sa zostatková voda čistí a je jej menej, čo logicky vedie k tomu, že výsledného nápoja je viac. Podľa mojich skúseností majú rôzne kávy rozdielnu "nasiakavosť", závislú od druhu zrna a stupňa praženia, takže ten "bod zlomu" je inde.
Ako som už písal dávnejšie, netreba okolo toho robiť vedu. Vodu po značku h2o. Ja doporučujem misku naplniť plnú, rozbiť hrudky, sklepnúť tak aby sa nevytvorili po kraji "diery" - žiadne utláčanie. Keď je malé plnenie misky, vzniká tam niečo ako kanálikovanie. Je to vidieť pri čistení, že v miske je zlomený puk, resp. prasklina v puku, keď je to plné, tak je taký skoro rovnomerný. Plameň/ohrev doporučujem skôr väčší ( aby pokryl celý spodok a neopálil rúčku ). Ja používam najmenši plynový horák naplno. Nechať ho vypeniť ( celkový čas okolo 3 min ) a vypnúť ( vôbec si ho nevšímať
. Premiešať v konvičke a naliať.
Najprv treba odladiť základnú prípravu aby boli výsledky konzistentné ( podľa mojich skúseností to ide v pohode ) a až potom experimentovať. Námety na experimentovanie: hrubšie mletie + mierne utlačiť, papierový filter na spodok misky ( pod kávu - eliminuje kanálikovanie ako u esp. ), prípadne papierový filter aj navrch kávy( eliminuje kávovú chuť
A staré známe, že meniť len jeden parameter....