lapaloma zle si to pochopil. Cerovka je súčasť Mestských lesov a tým pádom vlastníkom sú Metské lesy. Cerovka sa robila na základe povolení a predstavy komu má slúžiť. Tá "vášnivá debata" tu bola o tom aby sa z niekoho prehnanej iniciatívy nestalo z Cerovky niečo úplne iné, či už spomínaná vyasfaltovaná diaľnica, prípadne skákacia dráha, alebo ...
07.10.2020 - 13:18:41
00
Jezus napísal:
Velmi ma tesi, a verim, ze nepisem len za seba, ze si identifikoval problem. Cize sa toho od dnes chopis a zacnes tu udrzbu robit pravidelne a poriadne Ty? :)

Bohuzial ja poslednych par rokov pomaham s trailami pod hlavickou OZ Trail Biely Kriz. Tych trailov mame v sprave uz celkom dost a tych par ludi co chodi na brigady nestiha riesit vsetko co treba. Ked mam cas tak idem casto aj namiesto jazdenia radsej tam, takze u mna nehrozi ze by som v sezone chodil sejpovat cerovku ktoru, ako som uz pisal, jazdim minimalne. Skor by som taku aktivitu cakal od ludi, ktori sa bez ostychu pri kazdom novom traily co postavime ozyvaju, ze sa nestavaju traily pre nich.


Chodil som pomahat aj s cerovkou ked sa stavala a mozem ti povedat ze cielom toho trailu nie je aby tam na nej vsade trcali korene ktore sa potom kadejakymi novymi lajnami obchadzaju. Myslim ze by si bol celkom prekvapeny keby som ti na niektorych miestach ukazal kadial povodne bola cerovka natrasovana a kadial sa povodne jazdila. Naviac nepisem nic o odstranovani korenov, trciace korene je mozne poriesit inymi sposobmi, kludne sa mozu zasypat, upravit najazd, pridat mostik, sejpnut obchadzku atd... Rovnako blatove useky a jamy kde sa drzi voda. Pod udrzbu spadaju i mostiky. O trail sa treba proste starat.


Myslim ze vlastnikom ako takym je MLBA uz len tym ze to je na ich pozemkoch. Spravcom moze byt nejake zdruzenie alebo konkretny ludia. Ked ale nefunguje udrzba alebo funguje minimalne a ten trail udrzbu evidentne potrebuje, treba napisat na mestske lesy a zorganizovat brigadu. Je to i v zaujme MLBA. Aktualne je dokonca vedenie MLBA naklonene podobnym aktivitam takze sa treba len zorganizovat (a kludne sa skusit dohodnut so spravcom cerovky). Ako pisem, ja sa na to nechystam.
07.10.2020 - 13:33:01
03
uz to tu bolo napisane o stranu dozadu, akokolvek budes mat dobry umysel, niekto ta rozoberie. Ak nic neurobis, tak ze si pasivny, ak nieco urobis, tak si znicil ako to bolo fasa doteraz ... zacina mi to byt jasne co s tym ... ;-]
07.10.2020 - 14:09:43
02
Este raz, ide o udrzbu, o ziadne zlahcovanie ani ztazovanie ale udrzanie povodneho stavu. Ak sa niekto chvasta tym ze mu na cerovke vyhovuju vyjazdene korene tak nech nam vysvetli preco vsetky tie povodne korenove useky uplne zarastli tym ze ich uplne vsetci obchadzali. A preco su okolo kazdeho korenoveho useku i teraz vyjazdene obchadzky a castokrat stopy po bajkeroch ktori na tom mieste vysli mimo trailu. Ak od cerovky ocakava technicke jazdenie tak proste nie je cielova skupina a moze jazdit plno dalsich trailov na okoli.
07.10.2020 - 14:29:26
02
Hosť napísal:
............ preco vsetky tie povodne korenove useky uplne zarastli tym ze ich uplne vsetci obchadzali. A preco su okolo kazdeho korenoveho useku i teraz vyjazdene obchadzky ..............

Pretože cerovku jazdia rôzny bajkery s rôznymi bajkami, rôznymi skúsenosťami či rôznymi štýlmi jazdy a v rôznych náladách. Odkiaľ berieš tú istotu že korene obchádzali úplne všetci ako si napísal? Ak sa cerovka vyhladí, ako píšeš do "pôvodného" stavu a budú tam zasa lietať rakety, tak potom budem jazdiť inde. Je my ľúto že ty považuješ za chvastanie to keď ja napíšem čo mne vyhovuje na jazdenie.


Naposledy upravil peito dňa 07.10.2020 - 15:20:31, celkovo upravené 1 krát.

07.10.2020 - 14:47:29
00
Reagoval si na to presne tak ako som predpokladal. Prave preto ze cerovku jazdia rozni bajkeri nevidim ziadny zmysel v tom nechavat ju v rozpadnutom stave a nestarat sa o jej udrzbu. Naopak aj prave preto by tam mala prebiehat udrzba s cielom zachovat jej charakter, prejazdnost a zabranovat erozii. Ak sa vyjazdia korene ktore nie je schopna vecsina ludi jazdiacich cerovku dat tak by sa tie korene mali vratit do povodneho stavu. A teraz nemyslim novych zacinajucich bajkerov ale ludi ktori cerovku jazdili predtym ako sa tam vyjazdili korene. Namiesto toho sa okolo korenov vyjazdievaju obchadzky ktore ale eroduju a trail posuvaju coraz nizsie. Vid napriklad korene na zaciatku cerovky od zeleznej. Ked som to miesto videl po rokoch tak mi skoro oci vypadli. Udrzba ale nutne nemusi znamenat zakopavanie korenov, moze to znamenat upravu tej obchadzky aby dalej neerodovala, upravu trailu tak aby sa na nom nedrzala voda a nedochadzalo tak k dalsej erozii. A mozeme sa na to pozriet i tak ze ked sa trail staval (cistil existujuci chodnicek) tak sa na nom ludia ucili za pochodu. Ma svoje chyby ktore tam kazdy lepsi bajker a trailbuilder vidi. Neriesila sa moc voda, neriesili sa zakruty atd. Plno veci ktore sa da upravit/opravit, dolezita je prave ta myslienka ktora ti usla a tou je to slovicko "udrzba" ktore tu dookola omielam a ktorej sa nikto cielene nevenuje.

A ako pisem, ak ti cerovka nevyhovuje alebo nebude vyhovovat tak mozes jazdit cokolvek ine. Urobil som to tak ja a urobilo to tak plno dalsich ludi. Mas moznost realizovat sa na roznych oficialnych trailovych brigadach a postavit si trail "podla seba". A teraz nemyslim len TBK kde ta tiez velmi radi uvidime ale i rozne navrhovane traily ktore cakaju na ludi ktori sa ich chopia.
07.10.2020 - 15:20:09
06
btw ten "skillspark" Modra-Piesok sa rozhybal, ci vramci koronakrizy sa to odlozilo? podla toho zameru mala v Auguste zacat vystavba, v Novembri to malo byt hotove
07.10.2020 - 15:45:07
01
Mne neušlo to že tu píšeš o tom že cerovka potrebuje údržbu. Ja som písal o tom že mne na jazdenie osobne vyhovuje v akom je teraz stave na niektorých úsekoch. BTW: pôvodná trasa cerovky mala aj jeden pekný koreňový úsek, ale sa vyjazdila obchádzka. Už len dúfať že si svojimi príspevkami do tejto témy motivoval niekoho kto bude mať záujem o zorganizovanie údržby a vrátenie cerovky do pôvodného stavu (aj s tým zapadnutým kúskom dráhy cez kopec kde sa vyjazdila obchádzka v podobe ostrej zákruty, donedávna klopenej) a kontaktuje MLB, alebo Slombu, keďže ty osobne sa na to nechystáš.
07.10.2020 - 16:19:54
00
foobar napísal:
btw ten "skillspark" Modra-Piesok sa rozhybal, ci vramci koronakrizy sa to odlozilo? podla toho zameru mala v Auguste zacat vystavba, v Novembri to malo byt hotove


Zbrzdila to korona a rieši sa administratíva a pripomienky zainteresovaných strán.
07.10.2020 - 16:21:55
00
Akurat mi napadlo: ten novy trail vo vystavbe konciaci dole s koziarkou (je tam znacka pozor trail vo vystavbe), mate prosim niekto o tom info kadial to ma viest a kedy asi?
07.10.2020 - 16:35:43
00
Pod palcom to ma Tomasek, mozno ti tu odpovie.
07.10.2020 - 16:46:23
01
Kto a preco prerobil ten chodnik od bufetov na Kolibe , co je znaacene ako (c)-cko /pouzivana oi ako najlahsia vystupovka (okrem asfaltky)/ dole na klopky .. pricom rovno na chodniku, ktory doteraz pokracoval rovno dole na cervenu je postavena klopka . Co su to za debiliny ? To je chodnik, co je tam 100 rokov, klopky si budujte nikede inde, moznosti je dost. Kebyze je to niekde dalej pod Kamzikom, ale rozbiijat existujuce chodninky, len aby ta niekto mohol lietat .. to je vazne chore toto, sibe vam uz nacisto s tymi trailami. Nabuduce, ked tade pojdem, nech to tam uz nie je... lietat po klopkach si chodte na bluetrail ..

Laco Findl
07.10.2020 - 17:00:47
04
lto to je ta kde je ten switchback? Modre C? Ci ktoru myslis?

peito ja som prave preto prestal jazdit cerovku lebo stale tvrdim ze sa to riadne zhorsilo a nie je to ta cerovka co to byvala kedysi. Niektore useky su uz pekne zosikmene od svahu, vela korenov ktore nebyvali tak odhalene, atd. Je fajn ze si objavil novy narocnejsi trail ktory ti vyhovuje ale je to len vdaka neudrzbe. Viac ludom podla mna vyhovuje ta lahsia verzia cerovky. Myslim ze tazsich trailov je v Karpatoch dost.
07.10.2020 - 17:14:21
00
Tak je viacero nenáročných trailov v Karpatoch ktoré vyzerajú že nemajú dlhodobo žiadnu riadnu údržbu a tak sa z nich stávajú prirodzene stále náročnejšie traily. Čo niekomu môže vyhovovať a inému zasa nie. Len takto to môže skončiť tak že budú časom pre väčšinu bikerov nejazditeľné.
07.10.2020 - 17:24:37
00
lto napísal:
Kto a preco prerobil ten chodnik od bufetov na Kolibe , co je znaacene ako (c)-cko /pouzivana oi ako najlahsia vystupovka (okrem asfaltky)/ dole na klopky .. pricom rovno na chodniku, ktory doteraz pokracoval rovno dole na cervenu je postavena klopka . Co su to za debiliny ?

NIe je tam nahodou postavena obchadzka tej klopky, ktoru spominas? Brzdi ta to nejako v tej "vystupovke" ked dupes na Kamzik?
Problem v tychto miestach bol skor smerom dole - krizovanie chodnikov s velmi frekventovanou cervenou znackou, ako sam isto vies, kopec bajkerov to tam rube z Kamzika hlava-nehlava..
07.10.2020 - 18:31:35
01
keyboard_arrow_up