Hosť napísal:
kašlať na ocielku a kúpiť dobrý kameň..obojstranná zrnitoť, trochu sa s tým naučiť robiť a máš vždy kvalitné ostrie..kuchynské nože nie sú z kvalitných ocelí a preto sa fazetka častokrát naruší a treba ju obnoviť na kameni..

Tu si dovolim nesuhlasit. Pouzivam ocielku pravidelne a nase kuchynske noze neboli na bruske cca 5 rokov. Je pravda, ze ich mame viac a kazdy ma svoje urcenie. Ak by som ich stale tahal po kameni, boli by podstatne viac zodrate. Mam firmu na ostrenie nastrojov a nemam problem ich ostrit aj kazdy tyzden na stroji ci rucne na diamantovych doskach lebo ich mam ale bol by som sam proti sebe. Kvalitou ocele je to rozne ale su v obehu aj stare uhlikovky co ludia podedili po predkoch, na to je ocielka idealna. Mam doma aj KSD, Mikov co zrovna niesu super noze a tiez ich obtahujem na ocielke pred kazdym cistenim zemiakov a to su niektore este po zeninom dedovi. Ved aj kuchari a masiari vedia preco ich pouzivaju.
08.10.2020 - 09:36:09
05
jj KDS
na túto škrabku nedá manželka dopustiť :)
www.kds.cz
08.10.2020 - 10:32:34
01
lubor1 napísal:
Tu si dovolim nesuhlasit. Pouzivam ocielku pravidelne a nase kuchynske noze neboli na bruske cca 5 rokov. Je pravda, ze ich mame viac a kazdy ma svoje urcenie. Ak by som ich stale tahal po kameni, boli by podstatne viac zodrate. Mam firmu na ostrenie nastrojov a nemam problem ich ostrit aj kazdy tyzden na stroji ci rucne na diamantovych doskach lebo ich mam ale bol by som sam proti sebe. Kvalitou ocele je to rozne ale su v obehu aj stare uhlikovky co ludia podedili po predkoch, na to je ocielka idealna. Mam doma aj KSD, Mikov co zrovna niesu super noze a tiez ich obtahujem na ocielke pred kazdym cistenim zemiakov a to su niektore este po zeninom dedovi. Ved aj kuchari a masiari vedia preco ich pouzivaju.

v podstate mate pravdu, ale.. ocielka nech uz je akokolvek kvalitna ostrie noza neopravi, len jemne zarovna drobne vady aby noz mohol krajat dalej. (ak teda nemate nejaku hrubu ocielku ktora vam ostrie uplne dodrbe velmi rychlo). ak pravidelne pouzivate noze a "ostrite" ich len ocielkou a tvrdite ze noze dobre rezu, tak skuste si zohnat mikroskop a pozrite sa na to ostrie, pripadne si skuste zmerat vrcholovy uhol fazety (ak sa to co sa tam teraz nachadza este da nazvat fazeta?). urcite to mate uplne oble a neverim ze po takom case tam namerate menej ako 50° - pre predstavu sa japonske kuchynaky brusia od 15 do 20°. rrzat bude aj ten vas 50° uhol, ale v podstate uz len.kvoli tomu ze tam mate od tej ocielky mikropilku, keby ste ju zahladili, tak nerozrezete ani zemiak. ? aj pri kvalitnych kuchynakoch ktore stoja kludne stovky € je potrebne raz za cas opravit ostrie bud na.kamenoch alebo na bruske (nie.na tej co brusite jokel na branku). ked spominate kuchyrov- japonsky majstri kuchari obtahuju na kamenoch svoje noze kazdy den- 3 tahy a mate noze ako britva kludne aj rok. ?
16.10.2020 - 16:15:15
02
Noz je jeden z najjednoduchsich nastrojov na svete tak sa netvarme, ze na jeho pouzivanie a udrzbu treba akademicky titul. Nie len japonske ale vsetky kuchynske noze su v tolerancii 15°-20° aj ked par rokov nazad sa preferovalo 20°. O odbornosti brusenia nemienim nikoho presviedcat, stereo mikroskop mam a ak ma niekto zaujem kludne mozte prist do mojej prevadzky ostrie na svojich nozoch prezriet. Ja to nerobim, ani na take zbytocnosti nemam cas ale ak to niekoho bavi, rad mu poskytnem moje vybavenie.
To ci moje noze obtahovane na ocielke rezu alebo nie mi budete musiet verit, lebo na navstevu k sebe domov nikoho tahat nebudem aby som ho presvedcil.
Nikoho nenutim pouzivat ocielku, kludne si ostrite na kamenoch ci diamantoch akurat neviem ci noze ktore pouzivate budu pouzivat aj vasi pravnuci. Ja mam sadu masiarskych nozov po prarodicoch a stale su takmer ako nove. Ciastocne to moze byt aj tym, ze maso sa nereze kazdy den ale maju za sebou nespocet zabijaciek.
16.10.2020 - 18:22:44
06
dobre pises.... zopar nozov po dedkovi co maju 50 aj viac rokov s ceresnovou ruckou.... ocielka co ma 80.... to su zazraky.... raz za cas kvalitne nabrusit a nic viac jak tu ocielku nepotrebujes..... ale ta musela uz vtedy stat majland a dnes taku nekupis asi ....
a este komancovske noze.... u nas v kuchyni, po zeninej babicke..... cervena rucka, 12-13cm cepel.... najpouzivanejsi noz v kuchyni a staci ho pretiahnut na tej Fiskars valcekovej bruske a zas reze jak slak...
a hlavne, kvalitny noz nema co robit v umyvacke ani v extra horucej vode!
16.10.2020 - 20:43:31
01
Ohladom tej umyvacky, vela ludi sa ma pytalo, preco sa tam nemaju davat. My umyvacku nemame ale tepla voda stym nebude mat nic spolocne, ocel nieco znesie. Problem je, ze umyvacka umyva striekanim vody a potom noze poletuju a otupia sa o seba. Aj ked uz mi jeden zakaznik povedal, ze ma v umyvacke zvlast drziak na noze kde ma kazdy noz svoju prichytku. Druhy problem je v dlzke casu umyvania co vadi drevenym ruckam. Drevena rucka sa ma co najmenej macat vo vode a ak treba napustit olejom. Riad umyvam rucne a teplota vody je taka aby som v nej udrzal ruky.
Ja mam ocielky victorinox a su dobre ale tu co nam dali v sade s nozmi som zahodil. Bola makka ani magneticky nepriliehala a noz namiesto obtiahnutia mal snahu zarezat do ocielky cim sa uplne odrovnal a musel ist na brusku.
17.10.2020 - 11:22:48
00
lubor1 do umývačky sa nemajú dávať kvôli tej teplote..každá ocel sa teplom popúšťa..teda niektoré znesú viac iné menej..ale pochybujem že má niekto kuchynský nôž zo sleipnera..aj 70 stupňov dokáže popustiť 440-kové ocele..niektoré nože sa popúšťajú pri 100 stupňoch jednu hodinu po kalení..takže 70 stupňov tiež zmäkčí nôž..a opakovaním tohto procesu sa z noža stane blato..k tým nožom po dedovi...v minulosti bola metalurgia za opicami..dnes sú legované ocele niekde úplne inde..napríklad vojenské utony čo mal byť špičkový vojenský nôž sa robil z ocele 17029, ktorá len s ťažkosťami dosahovala tvrdosť 56HRC..odolnosť voči abrazívnemu opotrebeniu veľmi biedna..teraz to porovnaj napríklad z nejakým elmaxom, D2, alebo sleipnerom..ale to je už iná kapitola že kuchyňák z takejto ocele v obchode nekúpiš..jedine u nožiara na zákazku..
17.10.2020 - 12:23:21
01
Nemame umyvacku preto netusim na aku teplotu idu, zato by som chcel vidiet ako strcis ruky do 70° vody aby si umyl noz. Tepla voda v potrubi ma cca 45° aspon u nas v panelaku. Ak mam byt uprimny neverim, ze 70° voda popusti vyrobeny noz. Procesy vyroby a kalenia su rozne, zwilling v procese vyroby svoje ostrie mrazi a znova zahrieva. Podstatne je comu odola hotovy produkt a nie pri akej teplote a case sa popusta pocas vyroby.
Ci bola alebo nebola metalurgia v minulosti za opicami ja posudit neviem, tiez neporovnavam vojenske noze s kuchynskymi lebo o nich nic neviem. Ani netusim z coho su nove kuchynske noze vyrobene, ak tam aj nieco vyrobca napise, tak len to comu malo kto rozumie. Zato viem, ze stare uhlikove kuchynske noze su lepsie ako nove co sa tyka vydrze ostria aj zivotnosti, maju ale snahu korodovat a ak sa nik nestara o rukovat tak po case praskne. Toto niesu len moje skusenosti ale aj skusenosti ludi co ku mne chodia a maju tu moznost dostat sa k starym nozom. Mna napriklad vobec nezaujima z coho mam vyrobene noze to je problem vyrobcu. Ja uz len skonstatujem ci mi vyhovuje alebo nie a tieto informacie sa snazim posunut dalej. Moj nazor je len dalsi v poradi, sice ostrim nastroje ale som len spotrebitel nie vyrobca.
17.10.2020 - 13:20:05
00
Fotiť sa ešte musím naučiť.
Typ noža: pevný
Čepeľ: Damasteel, 61 Hrc, 12,5 cm
Rukoväť: zebráno - wenge
Celková dĺžka: 25 cm
Kožené púzdro, nášitok - pštros

Prílohy:

FE58DBAA-68A8-42B5-9147-B9552F7EA839.jpeg
FE58DBAA-68A8-42B5-9147-B9552F7EA839.jpeg 1.63 MiB thumb_up0thumb_down

086AA9D8-0C25-4B1E-8A75-2D2073B490E4.jpeg
086AA9D8-0C25-4B1E-8A75-2D2073B490E4.jpeg 1.05 MiB thumb_up0thumb_down

E57420CA-E381-47C4-9F0D-5CB4F241D041.jpeg
E57420CA-E381-47C4-9F0D-5CB4F241D041.jpeg 1.46 MiB thumb_up1thumb_down

14B0522A-DC83-4293-A6B0-DA74DF1455E3.jpeg
14B0522A-DC83-4293-A6B0-DA74DF1455E3.jpeg 1.56 MiB thumb_up0thumb_down

9BE2428B-1477-4AA1-AD36-83AE07763C2D.jpeg
9BE2428B-1477-4AA1-AD36-83AE07763C2D.jpeg 1.46 MiB thumb_up0thumb_down

4FE77C57-56C3-425B-862C-D4D65B4329B9.jpeg
4FE77C57-56C3-425B-862C-D4D65B4329B9.jpeg 1.25 MiB thumb_up0thumb_down

17.10.2020 - 17:32:58
08
Typ noža: pevný
Čepeľ: Damasteel, 61 Hrc, 12,7cm
Rukoväť: Byvol-roh, slon-kel, cocobolo, alpaka
Celková dĺžka: 26,3 cm
Kožené púzdro, nášitok pytón

Prílohy:

866B4BF4-526A-45C0-B330-FD757D49D7B3.jpeg
866B4BF4-526A-45C0-B330-FD757D49D7B3.jpeg 1.39 MiB thumb_up0thumb_down

7D38A375-8CA7-4A3C-AFE4-113B3FEF66AC.jpeg
7D38A375-8CA7-4A3C-AFE4-113B3FEF66AC.jpeg 1.1 MiB thumb_up0thumb_down

2FB2ADC4-0DD4-4C46-93A5-E1C958B7F41E.jpeg
2FB2ADC4-0DD4-4C46-93A5-E1C958B7F41E.jpeg 1.52 MiB thumb_up0thumb_down

D9601392-3A35-4742-BFCA-515BD3FB1413.jpeg
D9601392-3A35-4742-BFCA-515BD3FB1413.jpeg 1.54 MiB thumb_up0thumb_down

5242F7EC-7898-442E-A386-898E2B08D0BB.jpeg
5242F7EC-7898-442E-A386-898E2B08D0BB.jpeg 1.13 MiB thumb_up0thumb_down

3DC244F8-2C12-47B0-8505-D7DB69505B1C.jpeg
3DC244F8-2C12-47B0-8505-D7DB69505B1C.jpeg 1.89 MiB thumb_up0thumb_down

17.10.2020 - 17:37:38
07
Otvárací nôž

Prílohy:

218E9117-2529-4891-8F32-D9C6EF87F2A7.jpeg
218E9117-2529-4891-8F32-D9C6EF87F2A7.jpeg 406.74 KiB thumb_up0thumb_down

73DC6E99-60E1-46FF-80B4-23945039382B.jpeg
73DC6E99-60E1-46FF-80B4-23945039382B.jpeg 948.62 KiB thumb_up0thumb_down

294D2711-4E0A-4909-8D54-2776DB2A89AE.jpeg
294D2711-4E0A-4909-8D54-2776DB2A89AE.jpeg 972.33 KiB thumb_up0thumb_down

E416CB3C-0B6D-4B6F-B5D7-A66A88280E6A.jpeg
E416CB3C-0B6D-4B6F-B5D7-A66A88280E6A.jpeg 388.15 KiB thumb_up1thumb_down

17.10.2020 - 17:41:07
08
lubor1 pokiaľ umývaš nôž ručne tak je to v pohode, ja som len reagoval na to že sa ťa pýtali ludia prečo nie nôž do umývačky..tak kvôli teplote..dnes sa kuchyňáky robia zo 420 a 440 kových ocelí..tie sa delia ešte na A,B,C..je to podobná ocel ako AK5, neskôr modifikovaná na AK5Mo..uhlíkovky sú z radu 14 a 19..staré nože a sekáče sa robievali z 19-kových ocelí, ktoré majú výborné rezné vlastnosti, dobre sa ostria ale sú veľmi náchylné ku korózii...ja osobne milujem uhlíkovky ale nie je po nich dopyt kvôli tomu že ich neudržíš v lesklom stave..a ľudia chcú väčšinou zrkadlo z noža..ako vravíš, každému sadne niečo iné..
17.10.2020 - 23:27:25
02
Hosť napísal:
lubor1 do umývačky sa nemajú dávať kvôli tej teplote...aj 70 stupňov dokáže popustiť 440-kové ocele..niektoré nože sa popúšťajú pri 100 stupňoch jednu hodinu po kalení...

no budem polemizovat, ale 440 maju podla dostupnych technologickych listov popustaciu teplotu okolo 170°Celzia. Vacsinou to u ostatnych oceli byva okolo 200° - 300°C. Ktora ocel konkretne sa popusta 100°C..? Daj prosim konkretny typ. Podla mna ide o dobre ziveny mytus. Do umyvacky nema ist noz kvoli vysokemu riziku mechanickeho poskodenia ako aj riziku korozie ci poskodenia rucky dlhodobym posobenim vlhkosti. Horuca voda kvalitnemu nozu neublizi. Ak to bolo predtym blato, bude aj potom... :)
18.10.2020 - 06:27:47
04
Ja som si vzdy myslel ze do umyvacky nesmu ist noze kvoli agresivnemu obsahu tabliet.. tym ze tam nepchame ruky za prve moze byt vysoka teplota a za druhe agresivnejsie cistiace prostriedky
18.10.2020 - 18:10:19
02
trosku pretriet oci. Inak test s papierom na konci som takto este nevidel vykonat :-o
11.11.2020 - 18:30:27
011

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Outdoor / Športové príslušenstvo a vybavenie / Ostatné príslušenstvo / Nože a brúsky)
keyboard_arrow_up