Tu mas za lacika celkom v pohode teleskopku:
https://www.bajky.sk/Teleskopicka-sedlovka-Brand-X-Ascend-II-Dropper-Seatpost-31-6/125
Neviem aky mas priemer sedlovky a ci mas ram pripraveny na vnutorne vedenie. Ale funguje dobre a ucel splni. Davat sedlo dole rucne... to by som musel robit aspon 50x za vyjazd :D ked si na to clovek zvykne tak si to dava dole v jednom kuse.. hoci len na jednu nerovnost na 5 sekund.
14.10.2020 - 12:38:39
00
Tak ono to je už len na tebe, a hlavne koľko si ochotný do toho vraziť. Ak si ochotný kupovať nový bike tak ten full bude určite veľmi dobrá voľba, hlavne podľa toho čo vravíš že ti ide o ten pocit istoty na biku. Podľa toho čo píšeš nemáš žiadne XC ambície takže ani váhu neviem ako riešiť nemusíš, takže ak by si kúpil nejaký univerzál tak nebudeš ľutovať (napr. Canyon Neuron...... a x ďalších čo sú menované hore) to všetko už podľa tvojho rozpočtu a preferencií.
14.10.2020 - 12:47:27
00
kecinko dik za tip, lenze ja musim hladat nieco s priemerom 27.2 mm a vonkajsim vedenim, kedze nemam bike prisposobeny na vnutorne vedenie, takze som skor rozmyslal o tomto: https://www.cycology.sk/teleskopicka-sedlovka-ks-kind-shock-eten-remote-rozne-prevedenia-p768723/?vid=768720
Ale myslim ze ak tu zacneme preberat sedlovky, tak tato debata by sa mala presnunut do inej temy. Ked, tak mi pls napis SS, aby sme to tu nezahlcovali. ;)
Lukas333 Presne, prave o to mi ide. Co sa tyka budgetu, tak by som zvazoval nieco v cenovej relacii okolo 2500 eur, pozeral som uz aj nejake canyony, ale zatial je to stale skor v rovine teorie :)
14.10.2020 - 14:10:55
00
Majorit Tak Blue trail je stale lahsi ako tbk2 a to i po chickenlajnach. A ako pisem, pokial ti staci dat dolu sedlo ale nechce sa ti koli tomu schadzat z biku tak ti staci kupit teleskopku. Pozor ale na to ze vacsina teleskopiek s ovladanim na rajdoch ma vedenie kabla vnutrom a na to musis mat usposobeny ram (alebo vrtas dieru do ramu). Z toho co pises mi ale vychadza ze chces full a hladas zamienku preco si ho kupit. Proste si ho kup, vsak najlepsie vies co chces a co potrebujes. Tu ti ludia poradia podla seba a to je prirodzene. Niekto co to zvladne na xc ht s vysunutou sedlovkou ti poradi inak ako niekto co na to musi mat trailbike. Najlepsie je vyskusat si to co si vyberies, aspon kategoriu, ci je to skutocne to co chces.

A k tej teleskopke. Niekedy sa jazdilo bez nej a vydrzali sme. Zavisi ako casto ju pouzivate. Ked pol dna nosis bajk aby si sa spustil dolu tak ti teleskopku netreba, ak chces mat sedlo dolu len na trailoch tak je to na uvazeni a ak kazdy zjazdik davas sedlo nadol tak je to viacmenej nutnost. Ja mam napriklad jeden bajk s pevnou sedlovkou, jazdim na nom i bluetrail i tbk a nechyba mi tam teleskopka. Zastavim na kopci, zosadnem, otvorim packu rychloupinaku a dam nadol sedlo, sadnem na bajk a idem. Minule som si to meral a trva to 5s. Smerom nahor ked mam poznacene na sedlovke miesto tak to dam tiez obcas za 5s, do 10s sa zmestim stale. Teleskopku pouzivam velmi podobne, v podstate znizujem len na zjazdove traily. Ale opat je to individualna zalezitost, po tom co sa tu k tomu spustil na mna hejt tak beriem ze som vynimka. Cize nepresviedcam len informujem ako to mam ja :D
14.10.2020 - 14:33:29
00
vrabc0, nie je to uplne tak ze vyslovene chcem full, praveze nie som uplne presvedceny o tom, ze ho potrebujem. Povodne som chcel ist radsej cestou upgradu mojho stareho biku, ten napad s fullom mi skrsol v hlave iba nedavno :) a co sa tyka tej teleskopky, ako som spominal, potrebujem 27.2 mm priemer a vonkajsie vedenie, co je dnes uz celkom problem najst :( a este k tomu spustaniu sedla - mne to trva dlhsie lebo na mojej meride (https://eshop.merida.sk/big-seven-800-matny-cierny-zlty-sedy-_d20266.html) nemam rychloupinak. A verim, ze pri teleskopke by som to spustanie sedla urcite vyuzival castejsie ;)
14.10.2020 - 16:37:34
00
Ako pisem, je to na tebe. Ak ti staci dolu sedlo a viac ti netreba tak ti staci kupit sedlovku a budes spokojny. Sedlo si uz nizsie daval a jazdil, takze vies ci chces este nieco zlepsovat alebo ti to vyhovovalo. Ak ti sedlo dolu sice komfort zlepsilo ale i tak ti vadili pri jazde dalsie veci tak ten komfort cisto teleskopkou nefixnes. Potom zavisi co ti este vadilo. Co sa este mozno da upravit je kratsi predstavec, sirsie rajdy, vacsie plaste, upravit vysku uchytu, mozno inu vidlicu. Zavisi ci ti to pomoze, ci to ten ram poberie a ci ti bude vyhovovat ten posed. A vysledok je otazny kedze ako pises problem je ze ti to drncalo. Napriklad ak tam mas nejaku lacnu vidlicu co moc nefunguje a mas pochybnosti ci ist do noveho bajku tak moze pomoct lepsia vidlica. Len takto od klavesnice s tym popisom co si dal a bez toho aby ta clovek videl jazdit ... to sa moc radit neda. Vieme ti poradit akurat vseobecne, ze na fulle to bude menej drncat (pri rovnakom sposobe jazdy). Ale ci ano alebo nie je len na tebe. Ono i fatbike je pohodlnejsi ako ten bike co mas a nikto ti ho neodporuca. Rovnako i ine HT moze byt pohodlnejsie a v zjazdoch istejsie ako ten bajk co mas.

A ten rychloupinak som myslel tak ze kupit na skusku rychloupinak je lacnejsie ako kupit teleskopku.
14.10.2020 - 17:51:53
00
Dik, ano to mi je jasne ze sa v konecnom dosledku musim aj tak rozhodnut sam. Zatial to asi necham tak, skusim to najskor s tou sedlovkou, len musim vymysliet ako ju upevnit :)
A ako hovoris, ak mi casom zacne vadit viac veci, tak zacnem riesit ten full ;)
14.10.2020 - 19:05:25
00
Tu mas tú lačnejšiu Brand-X Ascend aj v 27.2 a externom vedení aj ked len 105 mm. Predpokladám že bezduše a nižšie tlaky už máš.
16.10.2020 - 18:34:21
00
Chalani, ma niekto realnu skusenost s Luxom v porovnani voci Neuronu, zaujimalo by ma o kolko bude Lux rychlejsi na maratonskych tratiach.

@mlaco, ja jazdim tento rok Neuron a mozem odporucit, je to jeden z najuniverzalnejsich bikov na trhu a hravo zvladne vsetko co potrebujes. Ja na nom jazdim vsetko co si popisal (okrem asfaltu), ale mam vymene plaste za xc-ckove. Na Luxe si pumptrack ani manual ci bunny hop neuzijes, ta geometria bude limitujuci faktor. Ako sa hovori, ak nevies, ze potrebujes Lux alebo Spectral, tak ho nepotrebujes.. :)

Inak dobry napad je podla mna aj ten Epic Evo a pod., ale je to financne uplne inde.
26.10.2020 - 22:14:42
10
Skus pozriet internety a ak tam nebude priamo porovnanie Lux vs Neuron tak tam bude urcite porovnanie xc vs trailbike. Ale ak to i bude exaktne tak to bude zavisiet od daneho cloveka a meranej trasy. Predpoklada ze tam bude 2 az 3 krat vacsi rozdiel ako ked na tvojho Neurona s povodnymi kolesami hodis lahke a pevne karbonove kolesa s lahuckymi a rychlymi xc plastami. V podstate na Luxe ziskas v stupaniach viac ako na Neurone v zjazde, takze ak budu dlhe stupania tak to moze byt kludne par desiatok minut. A cim dlhsia trat tym budes viac stracat na tazsom biku, budes viac unaveny oproti tvojej druhej xc verzii. Trebars u mna je na 60-90minutovej trati rozdiel xc (100/100) vs enduro (minion SS DD vzadu, 160/140 zdvihy, 16kg) rozdiel v priemerke cca 5km/h. Cize 24,5km/h vs 19,5km/h. Testoval som si to toto leto na pozicanom epicu, chcel som dat maraton na svojom endure tak som chcel vediet aky to je presne rozdiel. Presne vzdialenosti ani casy uz neviem, priemerky som si ale zapamatal. Bolo to ale plno slapania, plno singlacov, ziadne prudke zjazdy.

A ked uz ideme do absurdit tak podla mna je Lux z tych dvoch bajkov vhodnejsi na pumptrack i manual. Vyhodu tam maju kratsie bajky s kratsimi zadnymi stavbami, rychlejsimi plastami atd atd. Predpokladam ze na pumptracku kladne zavazi i nizsia poloha riaditok a trochu strmsi uhol vidlice ale to je uz len teoria,cize mozno blbost.
26.10.2020 - 23:25:40
00
Ak si mal priemerku 24,5 tak to moc technicka trat asi nebola :) (na svetaku v XCO maju okolo 20km/h priemerku)
Mna to sameho zaujimalo kedze som sa rozhodoval medzi cistokrvnym XC na 100/100 a niecim z kategorie DC (120). Tu som napr. 2 videa kde to porovnavaju:
https://www.youtube.com/watch?v=kuJegDc1fD0
https://www.youtube.com/watch?v=7qxtWDqxcpE
Kazdopadne Neuron je na pretekanie tazka k*rva. Cca 2kg oproti XC biku v rovnakej cenovej kategorii ti aj pri pouziti rovnakych kolies a plastov urobi par minut. Navyse Neuron ma pomerne vzpriamenu geometriu, cize na preteky by som urcite riesil aj predstavec so zapornym sklonom. A tych 130/140mm zdvihu (v zavislosti od verzie) sa bude urcite hupat podstatne viac ako bike na 100-120mm.
Popravde ja som Canyon uplne vylucil z rozhodovania, lebo Lux je "tradicny" XC stroj s pomerne zastaralou geometriu, ktory je super efektivny smerom hore na ukor jazdnych vlastnosti v zjazdoch, kde pretekari aj tak hlavne setria sily na dalsie stupanie. A neuron je uz zas vyslovene turisticky bike.
Ak pomyslas aj nad pretekanim, radsej by som sa poobzeral po XC bikoch v "downcountry" alebo "trail" verziach na 120mm zdvihoch s modernejsou geometriou, kde sa viacej dbalo aj na jazdne vlastnosti smerom dole. Urcite je lepsie ma prehadzovacky a brzdy o uroven nizsie, ale na super rame, ako mat super vybavu na horsom rame. Bicykel nie je len vesiak na komponenty. A moja skusenost je taka, ze som presiel zo sady NX na X01 a nejaky extra rozdiel tam teda nie je.
Neviem aky mas rozpocet, ale toto je podla mna dobry deal:
https://www.probike.sk/product/mtb-bicykle-trek/celoodruzene-horke-bicykle/horsky-bicykel-trek-top-fuel-9_8_-2020_-/2427
Pripadne aj toto a casom vymenit kolesa:
https://www.specialized.com/us/en/epic-evo-comp/p/175240?color=281553-175240&searchText=94820-5002
Alebo toto:
https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/horske-bicykle/celoodpruzene/cannondale-scalpel-carbon-se-2-2021-sbr-horsky-bicykel.html
Vymena prehazdovacky za XT alebo GX bude cca 100 euro.

    27.10.2020 - 10:53:23
    01
    lubo_j napísal:
    Ak si mal priemerku 24,5 tak to moc technicka trat asi nebola :) (na svetaku v XCO maju okolo 20km/h priemerku)

    Praveze to nebolo nijak technicky narocne, ziadna XCO trat skor nieco co si myslim ze sa teraz jazdi na hobby maratonoch. A nebolo to ani dlhe = nesiel som cely maraton skor najkratsiu trat po singlacoch a lesnych cestach. Ziadne velke stojky ani zjazdy ako pisem. Bolo to toto https://www.strava.com/activities/3564172078. A ani netvrdim ze som dupac/chrt. Islo mi len o porovnanie enduro vs xc. (XC nemam na strave, to som riesil tachacom).
    27.10.2020 - 11:25:58
    00
    Hosť napísal:
    Praveze to nebolo nijak technicky narocne, ziadna XCO trat skor nieco co si myslim ze sa teraz jazdi na hobby maratonoch. A nebolo to ani dlhe = nesiel som cely maraton skor najkratsiu trat po singlacoch a lesnych cestach. Ziadne velke stojky ani zjazdy ako pisem. Bolo to toto https://www.strava.com/activities/3564172078. A ani netvrdim ze som dupac/chrt. Islo mi len o porovnanie enduro vs xc. (XC nemam na strave, to som riesil tachacom).


    Ale praveze mas slusne casy na tych singlacoch, obzvalst na to ze si siel na Endure :)
    Myslom som to skor tak, ze na lahkej trati tazko vyniknu zjazdove prednosti vyssich zdvihov.
    27.10.2020 - 11:33:45
    00
    Skoncil som pri GIANT ANTHEM ADVANCED 1 r. 2017, vdaka dobrej ponuke v bazari. (1750 Eur, 700km, 4r)
    (male kolesa som chcel.)

    https://www.giant-bicycles.com/sk/anthem-advanced-1-2017
    Vaha 11.8kg, overena.

    Pre zaujimavost, kecinko ako by si tento model zhodnotil podla Tvojich kriterii pisanych minule v inej teme?
    vrabc0 co ty na tento model?
    28.10.2020 - 18:30:45
    12
    Pohodovy xc bajk vhodny i na maratony a spoznavacky okolia. Nevyhody podla mna male kolesa a mozno pressfit v karbon rame (nemam ale skusenosti).
    29.10.2020 - 13:51:12
    00
    keyboard_arrow_up