xyz záleží od toho, čo čítate. Choďte na portál Cyklokoalície a tam zistíte, že každý kto si dovolí povedať, že aj cyklisti by mohli dodržiavať predpisy je okamžite upálený a každý šofér=vrah.

Inak mal by som pár poznámok:
1) k pravidlu č.1: mobil nepatrí do rúk všetkých ľudí čo sú na ceste, je to jedno, či to je chodec, cyklista alebo šofér. Tak isto je vhodné ako cyklista nepoužívať slúchadlá. Veľa moderných slúchadiel je kvalitne odhlučnených a vy môžte trúbiť a cyklista nič nepočuje.
2) k pravidlu č.2: aj za jasného dňa používať blikačky a reflexné prvky nie je potrebné. Ak teda cyklista samovrah nejazdí v zelenohnedom kamuflážnom oblečení na matnom tmavom bicykli v horských oblastiach cez les. Tam ho ozaj nie je vidno. Stačí voliť jasné kontrastné farby a za zhoršenej viditeľnosti ozaj použiť reflexné prvky. Odporúčam hlavne reflexné kríže, resp. traky. Veľa viest aj v súčastnosti má len 1-2 reflexné pásy v oblasti pásu a ak je človek zohnutý, tak pás je neúčinný, lebo ho skoro nevidno.
3) k pravidlu č.2: obiehanie 1,5m. Je to síce pekné, ale prakticky to znamená, že aj v meste by som cyklistu musel obiehať v druhom pruhu, keďže takto cyklista zaberie 1 celý pruh pre seba. Mimo obce, kde je 90tka, ok, v obci, kde sa jazdí 50, stačí aj menej. Buďme realisti zase.
4) dal by som to skôr pravidlo č.3: cyklista môže síce obiehať pomaly hýbajúcu sa kolónu aj po pravej strane, ale nech používa mozog pri tom. Vďaka "saganom" som už 2x menil späťák a 4x dával lakovať bok auta, lebo však oni sa tam zmestia. Keď sa už po pravej strane blížim ku križovatke, nikdy do nej neletím 30+, lebo niekto môže odbáčať doprava, cyklista skončí v boku auta (osobná skúsenosť). Teda spomaliť a prejsť tak, aby som šiel v mieste križovatky za autom a šofér auta vedľa mňa, resp. za mnou ma videl. Šofér vás reálne nemusí vidieť, keďže musí sledovať situáciu v križovatke pred sebou, na pravej strane, keď odbáča a nemá čas ešte k tomu sledovať čo sa deje za ním. Hlavne cyklistu tam môže mať v mŕtvom uhle, v noci zozadu svietia autá a oslňujú ho a nemusí ho vidieť.
27.10.2020 - 21:00:35
15
Zdravím priatelia; na cestách necestách je nás čím ďalej tým viac. Prosím vás, majme na riadidlách zvončeky, trubky či iné zvukovo-výstražné zariadenia, ktoré použijeme keď sa blížime , budem obiehať. A obiehajme zľava, nie sprava. Vďaka.
21.07.2021 - 22:33:06
03
keyboard_arrow_up