...hansolovi lobotómiu...to bude určite účinnejšie proti tým chobotinám nezrozumiteľným, čo tu píše,ako mu argumentovať.
02.12.2020 - 11:02:20
00
Lobotómia nemá preukázaný terapeutický účinok :(
02.12.2020 - 11:35:35
00
Ale dobre to znie 👨‍⚕️
02.12.2020 - 11:37:10
00
Veď podľa neho ani rúško 🤷‍♂️
02.12.2020 - 11:44:43
00
double

Len pár faktických poznámok na upresnenie, bez toho, aby som rozporoval Tvoje ďalšie tvrdenia.

1. "Nezadalo sa to" sa to do systému. Ide o núdzový program nákupu dlhopisov PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), objem je dokonca 750 miliárd. Tieto veci nie je možné len tak "zadať", objem reálnych peňazí, ktoré by štáty za garantovaný predaj dlhopisov mali dostať (a nedostali zatiaľ nič), bude treba vygenerovať dotlačením ďalších europapierikov. Aby sa tak mohlo stať, ECB ešte v marci zrušila vlastné stanovené limity nákupov cenných papierov členských štátov :D . Funny, zruším mnou samým stanovené pravidlá, aby som mohol tlačiť eurá.

2. "Nerozposlalo sa to" štátom, štáty z toho nevideli ani euro, PEPP sa nezačal vôbec implementovať, napriek výzvam MMF a samotnej ECB. Momentálne blokuje celý PEPP program a navyše aj celý sedemročný rozpočet EÚ stanovisko Poľska a Maďarska (kvôli vyjadreniu EÚ o nedostatkoch v demokracii a v právnom štáte v PL a HU) .

3. O "užitočnosti" takýchto opatrení, keď sa v eurozóne opäť navýši objem finančných prostriedkov nárazovo, a zvýši sa ďalej nepomer medzi objemom obeživa a reálnym objemom vyprodukovaných tovarov a služieb v EÚ, tak o tom už ani hovoriť nejdem.

Z opatrení FED-u by som si rozhodne príklad nebral. Špirála rozpočtových schodkov, ktorú roztočili USA, nemá hlavne objemovo vo svete obdobu, Ak ma pamäť neklame, USA sú na 10.mieste na svete, pokiaľ ide o ukazovateľ dlh verzus HDP, je to niekde okolo 107%, inými slovami, dlh USA je väčší, ako cena tovarov a služieb, ktorú najväčšia ekonomika sveta vyprodukuje za celý rok.

Ale áno, máš pravdu v tom, že takto beztrestne si môžu štáty požičiavať, resp v prípade EÚ a USA aj tlačiť peniažky donekonečna, stačí len prijať nejaký dostatočne oficiálny dôvod a poďme na to. Odkedy sa upustilo v roku 1971 od zlatého štandardu, čiže prestal platiť Bretton-woodsky dohovor, odvtedy si po vzore USA aj Európa ide svoje. Teraz vedome zjednodušujem, ale škoda, že si gazda na Liptove nemôže dovoliť to, čo USA a Únia : Nemám peniažky, nemám syr ani ovce, nemám čo produkovať/predať a teda z čoho žiť, nevadí, vytlačím si peniažky a kúpim si za nich živobytie. :D . Lebo presne toto sa deje, ECB za vytlačené a tovarmi/službami nekryté bankovky nakúpi dlhopisy členských štátov a "pomôže" im. :D
02.12.2020 - 12:21:08
07
mne len zaujima co dalej. pride inflacia? klakne akciovy trh? a co reality a hypoteky. Cely system sa uberal tymto smerom uz od toho 71, korona len trochu stuchla do ekonomiky nech sa veci deju rychlejsie... ako sa uz dlhodobo opakujem, bitcoin ako sialeny experiment mi pripada najrozumenjsi v tomto sialenom svete
02.12.2020 - 12:35:48
00
Tino podla toho co vyssie pisal daniel pride skor zrazka velkym meteoritom ako financny/ekonomicky kolaps. :D
02.12.2020 - 12:41:23
00
Velmi obdivujem jedincov, ktori dokazu lusknutim prstov switchnut z mode 'expert na pandemiu' na mode 'expert na globalnu ekonomiku. Som si isty, ze zamestnavatelia a klienti to vedia vyvazit zlatom. Len skoda, ze niekedy ked sa clovek na mtbiker fore opyta napriklad nieco ohladne cyklotrenazera, tak odpovede sa nedocka :D
02.12.2020 - 12:53:27
05
Treba sa skusit opytat na ekonomickom fore :).
02.12.2020 - 13:46:19
03
Volodja napísal:
Velmi obdivujem jedincov, ktori dokazu lusknutim prstov switchnut z mode 'expert na pandemiu' na mode 'expert na globalnu ekonomiku. Som si isty, ze zamestnavatelia a klienti to vedia vyvazit zlatom. Len skoda, ze niekedy ked sa clovek na mtbiker fore opyta napriklad nieco ohladne cyklotrenazera, tak odpovede sa nedocka :D

ja som študoval národohospodársku politiku takže snad sa môžem vyjadrit. Len ja som to vyjadril krcmovo Daniel to zobral dopodrobna. Ak sa tomu trocha rozumies tak ti hlava neberie ako funguje súčasná ekonomika a popiera vlastne vešetko čo som sa učil o monetárnej a fiškálnej politike a ich nástrojoch fungovania pre ekonomiku. Ludia v New yourku čakajú na pridely jedla ,žijú v stanoch a burzy prekonávaju historické rekordy. a svetový dlh rastie abnormálnou rýchlostou. už je vyšší ako svetový hdp. Čiže vyšši ako cena všetkého čo sa na svete vyrobí za rok. Velká kríza v 30 rokoch skončila vojnou,snád to tak nedopadne. predpokladám infláciu resp ani nemám odpoved lebo vždy sa všetko prekryje dalším dlhom a to v čase aj ekonomického rastu. Mal som sen po škole ,že si raz postavím dom no chcel som si niečo aj našetrit a nechcel som sa stat otrokom úveru. Zatial čo po škole mi to vychádzalo, že z platu by som môhol do 15 rokov splatit dom. Dnes po 15rokoch po škole mám síce plat väčší no ten istý dom po zohladený polovičného úroku aky bol v roku 2005 mi vychádza splatit za 30 rokov. Takže moj sen o dome sa rozplynul a rozplynie sa ďalším 50% ľudom a tých 40% bude zadlžený do konca dôchodkového veku. Je to len vdaka nenažranosti bánk, nulových úrkov bezprecedentnému tlačeniu penazí a predajom a kupou nehnutelností nie na účely bývania ale účely businessu. Kde niekto vlastní aj niekoľko stovák bytov.
02.12.2020 - 13:48:21
03
Absolutne_Nikto ked pisem z mobilu tak to nebudem opravova,t skrolovat a srat sa s kurzorom a pismenkami ani stylistikov, ked mas problem pochopit podstatu veci zial tvoja neschopnost.

Perez zas probem s pochopenim textu, resp. vidim co chcem vidiet? pizem ze nas ruska chrania, nepisem ze ma chrani pred nakazou ked iny nema, ale ze to je vzajomne tak sa ukludni a na buduce citaj 2x ked treba.
Mimochodom info od kamarata o teraz po 3 tyzdnoch prisiel do robity a dom mal oboch rodicov nakazenych . jedne nic eln chut a cuch, druhy, teplota par dni tak on sa pocas celeho casu nenakazil - ani jeden test pozitivny - hmm brutalne nakazlivy virus .. som rad ze nas autority informuju a ze su vyskumy ako formou sa siri..

Admich tulenik a podobne tvory co maju v hlavach vytrete ze sa nezmozu dopovedat vecne len pisat dristy to je klasika - skoda komentovat.
02.12.2020 - 14:01:09
01
Bany sa tu nedavaju? Niekomu, kto nema ani vytrete by prospel.
02.12.2020 - 14:11:58
01
Späť k téme Korona. A peňeži. Možno tie ekenomické zákony spred 25 rokov o množstve peňazí v obehu a množstve vyprodukovaných komodít prestali platiť preto, lebo vdaka vedecko technickému pokroku - vdaka rozšírenejšej, dokonalejšej automatizácii a robotizácii v priemysle a poľnohospodárstve je síce v obehu viac peňazí ale s menšou skutočnou hodnotou vzhľadom na veľkú nadprodukciu komodít zásluhou tomu vedecko technickému pokroku.


Naposledy upravil ivan dňa 02.12.2020 - 14:19:00, celkovo upravené 1 krát.

02.12.2020 - 14:18:07
00
To je ako o našom najvyššom--ten v kuse luska prstami
02.12.2020 - 14:18:31
00
edit: opravené: ,,Možno tie ekenomické zákony spred 25 rokov o množstve peňazí v obehu a množstve vyprodukovaných komodít prestali platiť preto, lebo je síce v obehu viac peňazí ale s menšou skutočnou hodnotou vdaka vedecko technickému pokroku kedy rozšírenejšia, dokonalejšia automatizácia a robotizácia v priemysle a poľnohospodárstve umožnila veľkú nadprodukciu komodít a tým relatívne klesla skutočná hodnota väčšieho množstva peňazí.,,
02.12.2020 - 14:30:42
01
keyboard_arrow_up