https://www.cas.sk/clanok/1071382/toto-si-slovaci-musia-precitat-uznavany-odbornik-viliam-dobias-silne-slova-o-covid-19-a-ockovani/
06.01.2021 - 12:21:27
01
double napísal:
Kenaija sa tiez obavam ze kvoli antivaxerom bududu stale obmedzenia a budu zalnaplnane nemocnice. Jedina moznost je ale len vakcina ina moznost nieje resp je ale nikto nechce zomierat. Preto vie niekto ci je na ceste aj liek?

Nie kovili anitvaxerom, ale pre nedostatok ockovacej latky a pre potrebu jej reaplikacie. Keby bolli antivaxeri jedniny problem, mozeme otvarat sampus.
vie niekto ci je na ceste aj liek?

Vie, ale nepovie. Taka odpoved ti musi stacit. ;)
06.01.2021 - 12:39:09
00
Dudo napísal:
Kenai teraz si ma trochu zaskocil pri tvojom rozhlade... ved to uz je predsa dlho jasne...
Cela (politicka) panika okolo virusu nie je predovsetkym v jeho smrtnosti ale v neunosnom a prudkom narazovom zatazeni zdravotnickeho systemu statov.

Ja to prirovnavam k Cisarovym novym satam, ked stat/politik (kazdy) hlasa - platte dane a my vas zdravotne a socialne bezplatne zabezpecime. Odhaluju sa nedostatky zdravotnej a socialnej ochrany, nie len v nasej gubernii, okrem Svajciarska snad vsetky zapadne ekonomiky poodhalili predovsetkym personalne nedostatky (ci uz v nemocniciach alebo v zabezpeceni dochodcov). A to je politicky neunosne, povedat svojim volicom SORRY, vam dnes nepomozeme.

Takze mat vakcinu, ktora sice (mozno) nezlikviduje virus, no zabrani totalnemu kolapsu systemu, je v podstate (politicka) vyhra. A ja sa s tym stotoznujem...

Aj ked zaroven upozornujem na to, ze ludia nebudu musiet lezat na JISkach, no napr. do fabriky pre PN s lahkym priebehom tiez nenastupia. Vakcinaciou este vsetko neskonci, problemy "uz len ekonomicke" sa mozu dalej valit na nas...


Ale ved to ci si napisal si nijako neodporuje s tym co pisem ja. To bol len zaver zo studia dokumentacie aby sme vedeli s cim mame do cinenia. Nikdy som nepovedal ze ta vakcina nepomoze, alebo ze sa netreba ockovat. Prave na opak. Ma to svoje +-, ale ak to len odbremeni zdravotny system, aj tak to stoji samozrejme za to. Len netreba mat neprimerane ocakavania. Ta vakcina nie je riesenie, je len prvy krok k rieseniu.
06.01.2021 - 12:47:01
01
tulenik napísal:
Netreba byť zaskočený a nič jasné nie je.
Všetky vakcíny na svete fungujú asi takto:
a) asi 95+ % zaočkovaných ľuďov bude "nejako" chránených, zvyšných pár % to z ľubovoľných dôvodov "projede"
ďalej sa budeme zaoberať tými 95+ %
b1) stretne sa s hovadským nadbytkom vírusu, v tú ranu má smolu, pokiaľ nie je rodným bratom toho nemeckého cisárskeho hlavného chirurga (je to ten scenár "vychliapem kultúru, ktorá by inak odrovnala celú BA, odgrgnem si a pokračujem v krasojazde")
b2) stretne sa s normálnym "útokom" patogénu, potom má zas dve možnosti:
c1) opäť s nejakou pravdepodobne cez 90 % pravdepodobnosťou sa dotyčnému neudeje nič, v tom zmysle, že na sebe nič nepocíti, aj keď ak by sme sa veľmi snažili možno by sme v nejakom intervale niečo vyPCRkovali - čo je logické, lebo on ten vírus vdýchol, ten vírus sa snažil pricapiť na receptory a vniknúť do buniek a kotiť sa, pár viriónom sa to aj podarilo ale potom nastúpila odozva a virióny skončili hore bruchom, pričom ich RNA sa samozrejme rozkydala do okolia
a teraz príde ten zaujímavý bod: a)*c1) je vlastne účinnosť vakcíny, ktorá vylezie z testovania a ktorá zaujíma registrátora (samotné ačko aj c1 môžu zostať neznáme pomerne dlhú dobu, prísne vzato ich nepotrebujeme vedieť, aj keď hrátky s ačkom sú sčasti skryté v stanovení dávkovacej schémy)
dokonca na to číslo sú aj nejaké požiadavky, ktoré ale závisia od konkrétneho patogénu (pri more sme si dlho mastili pupky s vakcínou čo mala účinnosť asi 30 % ale nikomu to nedoplo až do nejakých metaanalýz, odvtedy sa prestala používať, reálne si neviem predstaviť case kde by sa pustilo von niečo s účinnosťou niekde pod 80 %; konkrétne pri covide potrebujete na zastavenie celej srandy kolektívnu imunitu asi 80 % populácie)
a až teraz nastupujú zaočkovaní smoliari
c2) ktorí ačkolif očkovaní tú srandu dostanú a budú mať nejaké príznaky, ktoré si aj uvedomia (ale s najväčšou P slabšie ako bez očkovania, pokiaľ sa napríklad medzičasom nenažerú metotrexátu a nezapijú to flutikazónom - alebo nemali v medzičase napríklad osýpky)
no a niekto nám situáciu zredukoval na rovnicu, že zaočkovaní sú vlastne skupina c2...

asi treba dodať že prísne vzato niet zdravého ani jediného
v každom jednom okamihu vášho života sa vás snažia zožrať desiatky/stovky druhov (milióny/miliardy jedincov) patogénnych aj nepatogénnych mikroorganizmov a váš imunitný systém s nimi neprestajne robí porádečky
takže v každej jednej sekunde vašej existencie ste bezpríznakovo chorí na X chorôb - a tomu hovoríme zdravie (sensu stricto pokiaľ to zároveň neroznášate, keďže zdravie je, a to kovaní pravičáci neradi počúvajú, spoločenský jav)
a späť ku skupine c1) - tá skupina bude prenášačmi len veľmi nepravdepodobne

a pochopiteľne že sa tým nutne zníži rýchlosť šírenia


Nie je tu ziadna zavazna chyba, ale generalizujes. Comirnaty nie je len dalsia bezna vakcina, funguje uplne inak, jej endpoint bol iny, a aj efekt bude pochopitelne iny. Ale nemam zatial nic cim by som ti to priamo dokazal. Pre zaujimavost AstraZeneca ide spolupracovat s tvorcami Sputniku a pokusia sa vyrobit vakcinu, ktora bude taka, ako uvazujes. Ale to znamena, ze idu znova do piky, cize tak o rok cca. A ci ich pustia na rozbehnuty trh je otazne. Ved stare zname, liecit je lepsi business, ako vyliecit, plati aj tu.
06.01.2021 - 12:58:01
00
Kenai napísal:
. Pre zaujimavost AstraZeneca ide spolupracovat s tvorcami Sputniku a pokusia sa vyrobit vakcinu, ktora bude taka, ako uvazujes.
Ved stare zname, liecit je lepsi business, ako vyliecit, plati aj tu.
mi to nejak nevychadza, odkedy vakcina lieci ?
06.01.2021 - 13:11:14
00
Gusto0 napísal:
Kenai a nieje to tak ze ... (laicky pisane) po ockovani - ked niekde dostanes naloz virusu do tela - tvoja imunita ho zacne v kratkom case likvidovat. on sa nestihne rozmnozit do takej miery aby si ho roznasal dalej. aj bez ockovania niesi infekcny hned v ten den ked sa nakazis. trva 1-3 dni kym sa virus v tele rozmnozi a stane sa z teba prenasac.

ale zaujimalo by ma to skor pri ludoch co ochorenie prekonali a pridu znova do styku s virusom (co by malo byt +/- to iste ako ockovanie) - ci ich imunita ho uz zlikviduje a uz sa nestanu prenasacmi alebo nie? lebo to by mala byt ta kolektivna imunita. len som tu cital ine pribehy - ked to niekto dostal aj opakovane. cize kolektivna imunita by bola uplna blbost a vobec nefungovala.


Ano, uvazujes uplne spravne. Nie som mikrobiolog, ale podla toho co som pochopil tu hra rozdiel nespecificka a specificka obranna reakcia. Zrejme u covid nastupuje specificka obranna reakcia dost neskoro a to je aj jedina ktoru ovplyvnuje ockovanie. Cize prve dni mas pravdepodobne prebeh podobny, ci si ockovany alebo nie a prve dni su prave tie kedy si najviac infekcny. Alebo sa Covid mnozi tak rychlo ze aj ked nastupi specificka imunitna reakcia skoro okamzite, virus sa stihne rozmnozit. Aspon tak si vykladam data ktore som ziskal.
Ku kolektivnej imunite sa ti vyjadrit neviem, zdielam tvoj pohlad na vec a myslim si ze kolektivna imunita je len statisticky vyratane cislo, kedy virus obvikle sam vymizne. Ci to tak bude aj u Covid netusim a asi nikto netusi, alebo to aspon nepublikoval.


Naposledy upravil Kenai dňa 06.01.2021 - 13:29:41, celkovo upravené 1 krát.

06.01.2021 - 13:16:41
00
Kenai napísal:
Nie kovili anitvaxerom, ale pre nedostatok ockovacej latky a pre potrebu jej reaplikacie. Keby bolli antivaxeri jedniny problem, mozeme otvarat sampus.


v Cine nemali vakcinu a zvladli to aj bez nej.
1. povedzte bezdomovcovi a invalidovy ktory pocita s tym ze lepsie uz nebude ze ci mu bude vadit krach ekonomiky.
2. povedzte do oci umierajucim v nemocniciam a pozostalim v den pohrebu pri rakve, nie bohatym a s hypotekami, ze 3tyzdnove zavretie fabrik neprichadzalo do uvahy aj ked to doporucovali epidemiologovia
06.01.2021 - 13:20:25
00
Jasne, v Číne zázračne vyhubili vírus :)
06.01.2021 - 13:28:03
02
Kua mnohopočetné tímy vedcov lekárov, ktorí výskumu venovali život si nevedia rady s covidom a tu sú ludia, ktorí po týždňovom zbieraní informácií vtom majú jasno. Len treba nájsť riešenie- jednoduché!
06.01.2021 - 13:30:51
36
Hosť napísal:
v Cine nemali vakcinu a zvladli to aj bez nej.
1. povedzte bezdomovcovi a invalidovy ktory pocita s tym ze lepsie uz nebude ze ci mu bude vadit krach ekonomiky.
2. povedzte do oci umierajucim v nemocniciam a pozostalim v den pohrebu pri rakve, nie bohatym a s hypotekami, ze 3tyzdnove zavretie fabrik neprichadzalo do uvahy aj ked to doporucovali epidemiologovia


V cine je poriadok, narod je poslusny a nevladne im Matelko, ktoremu trcia len paty zo zadku EU. Ake hodnoty vyznava EU je kazdemu jasne je to ekonomicke zoskupenie. Keby sme boli v totalite zvladli by sme to aj my bez vakciny. Ale neviem ci by sme menili.
06.01.2021 - 13:34:28
01
Hosť napísal:
Kua mnohopočetné tímy vedcov lekárov, ktorí výskumu venovali život si nevedia rady s covidom a tu sú ludia, ktorí po týždňovom zbieraní informácií vtom majú jasno. Len treba nájsť riešenie- jednoduché!


Co ta na tom prekvapuje, vsade najdes timy inzinierov ktori venovali zovot vyvoju bicyklov a pozri temu canyon reklamacie napr.
Aj vedci maju dnes zviazane ruky ekonomikou a politikou. Prva otazka je kolko na tom firma pre ktoru to vyvijaju zarobi, nie ako to je ucinne riesenie. Dokonale riesenie zdarma nebude nikdy schvalene.


Naposledy upravil Kenai dňa 06.01.2021 - 13:50:32, celkovo upravené 1 krát.

06.01.2021 - 13:45:48
02
Takže tí sú k ničomu, ale par chytrákov to zvláda ľavou zadnou.
06.01.2021 - 13:49:18
01
Ja by som menil, lebo som silny extrovert a najradsej by som sa nikoho nic nepytal a za krajec chleba robil 8 hodin valceky. sport bol za sociku v rozmachu, plavarne, bicyklov sme mali habadej, fareby tv, pocitac, chodil som na hokej, karate. Stacilo byt v praci sikovny, byt elektrikar, ktory vsetkym vsetko opravi a potom netreba byt ani v strane a zozenie sa podpultovka, bmx, favorit. Do kostola sa tiez nezakazovalo chodit. + ked sme mali rodinu na dedine nebol problem so zabijackami a palenkou. Skola zrdravotnictvo, vylety zadarmo. Tolko z pohladu od cloveka, ktory zil vtedy bez stresu dostali sme len tak za nic byt a po revolucii sa bojime o pracu, byt zhrabol niekto iny bohatsi a ludia prisli za meciara masovo o pracu, ti co ostali dru za 4, nemozu si dovolit marodit a vznikaju neustale chripkove epidemie na pracoviskach. Pamatam si ze v skole sme nikto nikdy nemali chripky az na strednej som zacal byvat niekolkokrat do roka marod a aj chripkove prazdniny. A korunu tomu zasadil Rudolf Zajac z jeho reformou 10dni pn "plati" zamestnavatel. Ucili sme sa jednoduchsi aj ked pre mna zbytocn jazyk rustinu. Takto som na strednej prepadal z nemciny aj ked som z ostatneho mal same jednotky.


Naposledy upravil Hosť dňa 06.01.2021 - 13:55:39, celkovo upravené 1 krát.

06.01.2021 - 13:50:49
01
skorpion napísal:
K tym opatreniam. Mame celkovo 3 skupiny ludi. Prva skupina je ta, ktora vie kolko je 2+2. Ma dobre informacie o viruse, vie ako sa siri a ako tomu sireniu zabranit. Tato skupina nepotrebuje ziadne nariadenia a prikazy, sama vie ako sa spravat. To je vacsina lekarov a vedcov v obore. Potom je tu druha skupina. Ta nevie kolko je 2+2. Ale stale je dostatocne inteligentna, aby sa opytala tej prvej skupiny co ma robit. A je tu bohuzial aj tretia skupina. Ta je uplne tupa. Nielenze nevie, kolko je 2+2, ale nema ani tolko inteligencie aby sa opytala tej prvej, eventualne tej druhej skupiny. Mohli by sme ju nazvat aj Ninja skupina. Tito ludia totiz o sebe tvrdia, ze su vysoko inteligentni a vedia vsetko o vsetkom (casto absolventi "vysokej skoly zivota"), ale ich inteligenciu nikto nikdy nepostrehol. Upsech ci neuspech boja s koronavirusom zavisi od pomeru jednotlivych skupin v populacii.


No je tu ešte jedna nezanedbateľná skupina Č.4 tá nie len že nevie že 2+2 je 4 ale je skalopevne presvedčená, že 2+2 je 8 a bude o tom presviedčať každého a všade kde sa dá. Táto skupina je zo všetkých skupín najnebezpečnejšia.
06.01.2021 - 13:52:26
04
Kenai napísal:
V cine je poriadok, narod je poslusny a nevladne im Matelko, ktoremu trcia len paty zo zadku EU. Ake hodnoty vyznava EU je kazdemu jasne je to ekonomicke zoskupenie. Keby sme boli v totalite zvladli by sme to aj my bez vakciny. Ale neviem ci by sme menili.

To určite chodili by sme na stranicke schôdze a tam by sa to ničilo! Čo ty o tom môžeš vedieť.
06.01.2021 - 13:55:16
01
keyboard_arrow_up