Uplne by mu stacilo, aby dokazal prezit dlhsie mimo hostitela, vyssia rezistencia na teplotu okolia v ktorom je schopny prezit a to by ho robilo infekcnejsim. To si myslim ja, lekarskymi vedami nedotknuty cloviecik. Viac k tomu nech povedia odbornici.
08.01.2021 - 19:37:27
00
lapaloma napísal:

K vakcine sa nebudem vyjadrovat, ale tento clanok je zmes dojmov a zelani a s nespravnym potencialom. Ci uz test, alebo objektivne urcovanie choroby je tak alebo onak, realita je ta, ze ludia zomieraju , takyto clanok im nepomoze. Skor je zaujimave, ze sa mnozia spravy, ze na COVID-19 zabera Ivermectin. Nakolko ten liek viac,ci menej poznam, prekvapuje ma to, ale ak sa ukaze, ze je tomu tak, kocky mozaiky /zapal ciev, choroba vazne nici len niektorych ludi a casto aj mladych / mozon zapadnu do seba. No, ale cas ukaze... v kazdom pripade virus SARS-CoV-19 sam o sebe nie je problem /okrem vysokej nakazlivosti samozrejme/, problem je to, co vyvolava a preco to vyvolava. Pretoze vazne bakteriove/virusove ochorenia zabijaju /az na obcasne vynimky/ napriec kategoriami bez nejakych nejasnosti.
08.01.2021 - 19:42:16
00
Ak je MUDr. zaruka hodnovernych informacii tak aj tu je jedn MUDr.
08.01.2021 - 19:47:36
02
Lekarska veda nie je fyzika , natoz matematika. Matematik ak nieco prehlasi, ostatni to vedia dokazat/vyvratit. Vo fyzike sa da experiment povacsine overit tiez, ale uz ani tam to nemusi byt iste. Ale tuna to nikdy takto fungovat nebude... preto ak hociktory lekar povie hocico, moze to byt tak, ale nemusi :) To co je dolezite, je ohladuplnost , resp. zaujem o tych druhych.
08.01.2021 - 19:56:24
010
Ito uplna pravda. Ohladuplnost chyba. Ludia si v pracach respiracne chorejsi nez u obvodneho v cakarni.
Proti niektorym ockovaniam nemam odpor. Ale proti chripke sa nedam ockovat nikdy. Z casti mala ta doktorka pravdu. Ten vitamin c,d ma pravdu aj v tom ze zaockovany je cele rok chory a ma znicenu imunitu.
08.01.2021 - 20:42:29
02

A este nejake data od lekara ku kovidovim vakcinam. Je to uz starsie ale ma celkom prehlad o tom co bude na trhu. Na to ze je to zo septembra super prehlad. Cakaju nas zrejme speciality typu vakciny v kvapkach do nosa, bezadjuvantne vakciny, vakciny zvysujuce celkovu nespecificku imunitu....
09.01.2021 - 00:07:55
01
Ako vážne ideš hádzať "argument Elekovou", známou hviezdou homeo a antivax scény, kovanou drblinou najhrubšieho zrna?
https://www.sisyfos.cz/clanek/642-zlaty-bludny-balvan-v-kategorii-jednotlivcu-za-rok-2013-mudr-ludmila-elekova-za-udatne-tazeni-proti-ockovani
09.01.2021 - 00:36:26
24
tulenik napísal:
Ako vážne ideš hádzať "argument Elekovou", známou hviezdou homeo a antivax scény, kovanou drblinou najhrubšieho zrna?
https://www.sisyfos.cz/clanek/642-zlaty-bludny-balvan-v-kategorii-jednotlivcu-za-rok-2013-mudr-ludmila-elekova-za-udatne-tazeni-proti-ockovani

Ja som myslel, ze ide o titul a o to co clovek studoval, nie o to aku ma povest a ake ma informacie. Ci to plati, iba ked sa mi informacie hodia ? :lol:
09.01.2021 - 00:50:47
04
MEDscape 31.dec.2020 prehlad vakcin vo vyvoji a v skusani. Vzacne to koreluje s tou podla tulenika "kovanou drblinou najhrubšieho zrna" Tu len upozornim, ze taky titul dostane kazdy kto ide proti prudu, ked sa ho nepodari prevychovat, treba ho diskreditovat. Lebo jeho argumenty adresovat nedokazeme. Vlastne ma stastie, ze nie sme v dobach inkvizicie lebo by ju uplalil ako Kopernika.

https://emedicine.medscape.com/article/2500139-overview


Naposledy upravil Kenai dňa 09.01.2021 - 01:18:13, celkovo upravené 1 krát.

09.01.2021 - 01:09:11
02
Okresane data v slovencine o dovch tipoch co uvidime asi ako prve.
Vírusový vektor
Tento typ vakcín používa nereplikujúci sa vírusový vektor na zavedenie dôležitých informácií o patogéne do tela hostiteľa.
Vírusové vektory poskytujú vhodný prostriedok na dodávanie antigénov do tela, aby nám pomohli vyvinúť voči nim imunitu. Antigény použité vo vírusových vektorových vakcínach sú oslabené formy baktérií alebo vírusov. Akonáhle sa vektor zavedie telo do antigénu, naše telo si potom vytvorí imunitu voči antigénu.
Vírusový vektor môže byť základom vakcíny na vytvorenie imunity proti vírusu - v skutočnosti je to hnacia koncepcia vakcíny napr. Oxford / AstraZeneca COVID-19. Týmto spôsobom môžebyť vírusový vektor upravenou verziou vírusu, ktorý nie je schopný iba spôsobiť ochorenie, ale po zavedení do tela nám môže pomôcť vyvinúť imunitu voči vírusu.
Vírusové vektory vznikajú selektívnym vystrihovaním určitých génov, ktoré vykonávajú rôzne rozhodujúce funkcie, vytváraním rôznych kópií týchto funkčne relevantných génov - a ich pridávaním k iným génom, ktoré pridávajú nové funkcie. Týmto spôsobom je možné použiť vírusové vektory na zmenu spôsobu fungovania vírusu - napríklad na zníženie jeho infekčnosti. Rôzne časti vírusov sa kombinujú novými spôsobmi a vytvárajú takzvaný „rekombinantný“ vírus.
Vírusový vektor má množstvo funkcií, ktoré sú obzvlášť atraktívne pre použitie vakcíny. K ich ďalším výhodám patrí:
- Schopnosť pestovať / vyrábať vakcínu v laboratóriu
- Neschopnosť vakcíny integrovať sa do hostiteľských génov
- Ich stabilita
- Rýchle v porovnaní s konvenčnými vakcínami, (ktoré môžu trvať priemerne 5 - 10 rokov), pretože sú založené skôr na časti vírusu ako na celom vírusu (viac v našom predchádzajúcom príspevku).
- Schopnosť vyrábať ich vo veľkom meradle za veľmi kontrolovaných podmienok
- Ich neschopnosť replikovať sa a šíriť cez telo, čo znamená, že sa môžu použiť aj u jedincov so zníženou imunitou
- Ich schopnosť vyvolať veľmi silnú imunitnú odpoveď, - čo znamená, že nemusí byť potrebná ďalšia „posilňovacia“ dávka
- Indukcia humorálnych, aj bunkami sprostredkovaných imunitných reakcií

mRNA
Na rozdiel od bežnej vakcíny fungujú vakcíny RNA zavedením sekvencie mRNA (molekuly, ktorá bunkám hovorí, čo sa majú vytvoriť), ktorá je kódovaná pre antigén špecifický pre chorobu, akonáhle je v tele vyrobený, antigén imunitný systém ho rozpozná a pripraví ho na boj s vírusom.
Vakcíny RNA používajú prístup, ktorý využíva výhody procesu, ktorý bunky používajú na výrobu proteínov: bunky používajú DNA ako šablónu na výrobu molekúl mediátorovej RNA (mRNA), ktoré sa potom prekladajú na tvorbu proteínov.
RNA vakcína pozostáva z vlákna mRNA, ktoré kóduje antigén špecifický pre chorobu. Keď sa reťazec mRNA vo vakcíne nachádza vo vnútri buniek tela, bunky používajú genetickú informáciu na produkciu antigénu. Tento antigén sa potom zobrazí na povrchu bunky, kde ho rozpozná imunitný systém.
Bezpečnosť: RNA vakcíny sa nevyrábajú z častíc patogénu alebo inaktivovaného patogénu, takže nie sú infekčné. RNA sa neintegruje do hostiteľského genómu a reťazec RNA vo vakcíne sa degraduje, akonáhle sa vytvorí proteín.
Účinnosť: výsledky skorých klinických štúdií naznačujú, že tieto vakcíny vytvárajú spoľahlivú imunitnú odpoveď a sú dobre znášané zdravými jedincami s malými vedľajšími účinkami.
Výroba: Vakcíny sa dajú rýchlejšie vyrobiť v laboratóriu procesom, ktorý je možné štandardizovať, čo zlepšuje reakciu na vznikajúce ohniská.
09.01.2021 - 01:13:09
02
UKND
09.01.2021 - 01:40:02
00
lto napísal:
Lekarska veda nie je fyzika , natoz matematika. Matematik ak nieco prehlasi, ostatni to vedia dokazat/vyvratit. Vo fyzike sa da experiment povacsine overit tiez, ale uz ani tam to nemusi byt iste. Ale tuna to nikdy takto fungovat nebude... preto ak hociktory lekar povie hocico, moze to byt tak, ale nemusi :) To co je dolezite, je ohladuplnost , resp. zaujem o tych druhych.

súhlasím s tým, že čím menej exaktná veda, tým viac je priestoru na pochybnosti - to je asi aj jeden z dôvodov, prečo je v medicíne zlatý štandard "double blind" testovanie, ktoré na ich potlačenie využíva štatistické metódy. Tie síce nezaručia, že bude nejaký liek (alebo vakcína) účinkovať u každého rovnako, ale v rámci celej populácie (za predpokladu, že testovaná skupina bola dostatočne veľká a vybraná tak, aby ju reprezentovala) by to sedieť malo.
09.01.2021 - 06:24:27
03
Kenai napísal:
Ja som myslel, ze ide o titul a o to co clovek studoval, nie o to aku ma povest a ake ma informacie. Ci to plati, iba ked sa mi informacie hodia ? :lol:


O titul ide jedine prostemu slovenskemu ludu, preto ma za premiera a dvoch predsedov parlamentu ludi s kupenymi titulmi.
09.01.2021 - 07:40:52
10
Mudr. Medicína pred aj počas korony nie je len čistá nezištná pomoc chorým ale je to aj prehnitá biznis špina všelijakých ,,lóve,, hajzlíkov – podnikateľoch na ľuďoch s titulom Mudr., ktorí tie peniaze od tých ľudí bez rozdielu žmýkať jednoducho potrebujú /,,pán,, Lipták, .../. Je to aj špina multimiliardového biznisu farmaceutickej mašinérie ľudských hyen, parazitov prisatých pod rúškom lekárni, manipulujúcich, vymývajúcich mozgy prostredníctvom reklám v televízii, na internete stámiliónom obyčajných ľudí, v mnohých krajinách chudobných dôchodcov ktorých často bezdôvodne pripravia aj o tú almužnu čo na sklonku života dostávajú.
09.01.2021 - 08:44:04
06
Takze radis vypnut telku, dat si ccko a potom 100 km s aspon 2.7 w/kg?
09.01.2021 - 09:43:01
04
keyboard_arrow_up