ivan na bajku som schopny ist v Z4 niekolko hodin, samozrejme mi to lieta aj vyssie do 5 aj nizsie do 3 i 2. Pri behu som po par sekundach odpisany ked sa dostanem do Z4 urcenej z bajku. Ako lajk by som ale pri pozreti toho co si zaslal povedal ze mas zle nastavene tepove zony alebo ti tu dobu v tepovej zone zle pocita. Z toho grafu nech mas maximum 176 tak ta 5 zona ti konci odhadom pri 165 a pod tou hodnotou si urcite dlhsie ako 1% casu. To maximum budes ale mat predpokladam este o nieco vyssie. Ale je to len moj laicky pohlad na tie grafy.
11.02.2021 - 08:46:07
00
Ja som k tomuto mojmu problemu narazil nedavno na takyto clanok https://www.uphillathlete.com/aerobic-deficiency-syndrome/ a myslim ze to je to k comu som sa za tie roky dopracoval, plus je to znasobene tym ze som sa najviac venoval prave bajku. O tom ADS sa da dohladat viac na nete.
11.02.2021 - 09:03:09
00
vrabc0 niekedy je lepšie menej vedieť a len makať. Presne tvoj prípad. Až príliš si sa zameral na tabuľky a kadejaké výpočty namiesto seriózneho testu. Nemyslím to zle, len si sa dostal do takého kolotoča. Kašli na to. Behaj podľa pocitu a ono to príde. Ja keď behám tak tepy neriešim, len občas kuknem ako na tom som.

V nedeľu som si odbehol 14km len tak v hnusnom daždi tempo cca 5:27( vrátane 3min rozklus a 3 min dobeh) tepy 147.
Podobný beh čo sa týka tempa som dal aj 28.12 a tam boli tepy 154,
24. január v tom istom tempe 5:27 polmaratón pri 153.
3. január polmaratón tempo 5:24 tepy 152.
17. január 19km tempo 5:33 tepy 146

Tepy mi lietajú ako sa im chce ?.
11.02.2021 - 09:22:45
00
vrabc0 V prvom rade by som Ti odprúčal kúpiť hrudný pás... Aj keď síce píšeš, že máš pocit, že to meria konzistentne a dobre, ja mám s optickými snímačmi len negatívne skúsenosti... Nemám síce Corosy, ale Polar aj Suunto mi na optickom snímači ukazovali síce konzistentné, ale poriadne haluze (rádovo niekedy až o 30 BPM vyššie)... S hrudným pásom to bolo a je o niečom inom... Skús na začiatok od niekoho požičať a porovnaj výsledok...
11.02.2021 - 09:27:35
00
Midzione Presne tak som fungoval 20 rokov, nic neriesil a sportoval bez nejakeho planu a na pohodu. Pocit som mal taky ze som fit ale postupne rokmi sa mi nieco nezdalo. Posledne dva roky dlhe regeneracie, po kratkom behu som mohol tyzden oddychovat, po vacsom bikepackingu som poriadne nevladal dva mesiace, ked som siel niekam s kamosmi tak som sice vladal uplne napohodu ale bol som jediny co dychcal ako pes, castejsie som byval chory, .... Tam ma dostalo to ze som o nejakych ae at zonach nic nevedel a sportoval len vo vysokych intenzitach (ze to je vysoka intenzita som nevedel). Aktualne ked to viem tak za mesiac som sa dostal k tomu ze v ae zone dokazem behat a nie len kracat. Aj na skialpoch vo vyslapoch sa citim lepsie, aj dlhsie vydrzim. Takze za mna to zatial jednoznacne zmysel ma. Nejake tabulky, porovnania atd som prave riesil preto ze mi nevychadzali vobec tepove zony - dovodom bolo prave to ze som ich mal uplne rozhasene a chcel som vediet jedno cislo pod ktorym sa chcem drzat aby som postupne napravil to co som za tie roky domrvil. Samozrejme 20 rokov za mesiac nefixnem, chcel som sa tu len poradit ci na to idem dobre.

Nazgul su mi jasne vyhody hr pasu ale aktualne fakt nepotrebujem vediet skutocne hodnoty. Pokial to meria konzistentne tak mi je fakt jedno ci to meria o 30 tepov viac alebo menej ked i tak vsetko meriam jednym zariadenim. Podla recenzii i tak tie tepy ludom lietaju tak 5 tepov hore dole oproti hrudnemu pasu. Ma to sice dlhsi nabeh po zmene ale ked nebeham intervaly a snazim sa drzat tempo tak to musi zatial stacit.
11.02.2021 - 09:59:05
00
..."aktualne fakt nepotrebujem vediet skutocne hodnoty"... Bez urážky, ale načo potom ten HR monitor máš, keď nemáš istotu, že Ti ukazuje skutočnú realitu? Na recenzie ja veľmi nedám, aj na taký Polar Vantage v2 sú recenzie pozitívne, a pritom to, čo mi ukazoval, bolo iné sci-fi...
11.02.2021 - 10:14:40
02
cely cas pises o tepoch a nakoniec povies ze ti je jedno ako to meria na zapesti :) zapestie je silno orientacne, moze merat 20 minut dobre, potom zle a tak dokola. alebo to nemera dobre vobec a ak sa chces pohybovat v zonach tak sa pohybujes podla tepov zo zapestia v uplne inych a cieleny trening ti je potom na dve veci :) bud si kup hrudny pas alebo behaj na pocit. ja by som sa na tepy zo zapestia nespolahol ani z hodiniek za liter. samozrejme tepy nie su nejaka mega velicina a dolezitejsi je vykon, ale ako som napisal ak chces behat podla tepovych zon kup si hrudny pas. Odporucanie je Polar H10, ten meria konzistentne a spolupracuje snad zo vsetkymi novsimi meracmi a hodinkami
11.02.2021 - 10:20:09
00
Zápästie je absolútne nespoľahlivé, to sú absolútne bludy, čo z toho sem tam vypadne. Problémom nie je ani tak nepresnosť, ako nekonzistentnosť, pri podobných dvoch behoch ukážu úplne rozdielne dáta. Základné aj pokročilé údaje metriky behu jedine s hrudným pásom.
11.02.2021 - 10:25:24
00
To je dobra otazka :D Rovnako sa mozem spytat naco tam ten HR monitor je ked ho nemam pouzivat ale mam si kupit hrudak.
Preco aktualne hrudak nepotrebujem?
- Nemam presne zmerane zony, predpokladam ze to tam bude lietat o 5, 10, mozno i 15 tepov takze ci mi to aktualne lieta o 5 ci 10 tepov je celkom jedno pre zaciatocnika ako som ja
- Nemam zatial pocit ze by merali hodinky nekonzistentne, pri rovnakej namahe ukazuju rovnake cisla, podla grafov sa tepy menia dobre (zmena kadencie, dlzky kroku, terenu, unavy atd), ukazuju to co citim
- ak meraju stale o 30 tepov viac (co nemeria) tak to nema absolutne ziadny vplyv na to ako to meranie tepu pouzivam, zony som si urcil podla tepu co mi ukazovali hodinky a podla tepu co mi ukazuju rovnake hodinky sa tych zon i drzim
- v klude i pri chodzi tie cisla celkom sedeli s tym co som si nahmatal na zapasti
- to co som nameral a to coho sa drzim uz po mesiaci prinieslo celkom badatelne vysledky (sam som prekvapeny, predpokladal som ze zmenu uvidim tak po 3-4 mesiacoch)

H10 alebo starsiu verziu mam v hladaciku, zatial by sa dalo povedat ze stale len skusam tie hodinky a sam neviem ci sa ich radsej nezbavim a nepockam na nejake lepsie garminy.
11.02.2021 - 10:34:28
00
OK, keď si presvedčený, že Ti to takto vyhovuje, tak ďalšia polemika je bezpredmetná...
11.02.2021 - 10:50:47
00
Viem ake som su tie merace nepresne tak som si na to daval prvy mesiac a pol extra velky pozor. Ale ako vy viete ze vam ten merac ukazuje bludy, ze 20 minut meria dobre a dalsich 20 zle, alebo ze nemeria konzistentne ci tam nahodne skacu tepy tak ja viem ze mi to meria konzistentne a ze tepy sa nemenia bezdovodne. Mam odlsedovane i to ze trochu trva kym dojde ku zmene tepu, na druhu stranu ale napriklad ked prijde kopec tak tep stupne a drzi sa na tej hodnote pri rovnakom tempe i sklone - neklesne zrazu nizsie ako keby odmeral ten zaciatok zle. Velmi malo pridam tak to stupne o 1-2 tepy, trosku spomalim tak to klesne. Nelisi sa to pri behoch v priebehu tyzdna, dvoch. Aj pri rovnakych hodinkach to niekomu meria uplne zle a niekomu druhemu celkom presne. Pritom netvrdim ze to meria presne, svoje presne tepy neviem.

Cize teraz otazka ktoru myslim vazne - myslite ze hrudny pas je v mojom pripade po mesiaci "treningu" a vysledkoch to co ma posunie k cielu bezpecnejsie, mozno rychlejsie? Ak si tym ste skutocne isty ze tie vysledky z neho natolko zmenia vysledky mojho treningu ze sa mi oplati hned zobrat hrudny pas tak ho dnes objednavam. Na to som tu, po radu. Len chcem pocut ze i popri tom ako to meria mne, ako to meranie popisujem, to bude mat na moj trening citelny vplyv. Co som zatial pocul su skor skusenosti s vasimi alebo cudzimi meracmi kde vam to evidentne lietalo hore dole tak, ze by si to vsimol snad kazdy - preto ma to zatial skor utvrdzuje v tom zostat pri hodinkach.
11.02.2021 - 11:50:38
00
vrabc0: kup si hrudny pas a nespekuluj. Z ciny za 10e BTLE. Na bajku niekolko hodin v Z4 nepojdes, lebo to co si myslis, ze je Z4, tak je Z3. A to co popisujes moze byt asi nejaky zdravotny problem, ktory by si videl, keby si priebezne monitoroval cez hrudny pas /druha vec, ze ten sa moze pokazit a ukazovat blbosti/. Lebo je lepsie raz ist s hrudnym pasom, ako o tom 100x citat :) Lebo tuna nehraje rolu konzistencia merania, ze sa ti zzda, ze meria stale rovnako a dobre, ale realne cisla.
11.02.2021 - 11:58:13
00
Presné meranie a výstup je prvý, základný krok... Nie je to nijaká záruka nejakého rýchlejšieho posunutia k cieľu, tou je len cielene zameraný tréning... Ale presné zameranie umožňujú len presné dáta, that´s all folks... Netvrdím, že sa pri hausnumerách nedá trénovať, ale je to ťažšie... Hrudný pás si nemusíš hneď kupovať, stačí si ho od niekoho na dva, tri tréningy požičať a hneď zistíš, ako na tom Tvoj optický snímač je... A potom uvidíš a zvážiš... Ak v Tvojom prípade jedny aj druhé namerané hodnoty nebudú výrazne odlišné, pokojne ostaň pri tej technike, ktorú máš... Ale bežná realita väčšinou dokazuje opak...

Ito Myslím, že Vrabc0 potrebuje ANT+
11.02.2021 - 11:59:34
00
nekupuj z číny, nejaký magene som mal, odišiel mi za 2 mesiace. Ženin garmin funguje už zo 6 rokov
11.02.2021 - 12:03:04
00
Zase mnohym inym tie magene snimace, alebo pasy funguju uz dlho bez problemov
11.02.2021 - 12:15:46
00
keyboard_arrow_up