Popisany problem so zmenou hrubky pri opakovanom nastavovani je najpravdepodobnejsie sposobeny prave velkou retenciou, kedy najprv vyjde kava z predchadzajuceho mletia (teda predchadzajucej hrubky) a az potom zacne vychadzat kava novo nastavenej hrubky. Ak je retencia 6 - 9g (co kludne moze byt), tak napr. pri prvom 9g singli sa nove nastavenie uplatni az pri dalsom mleti. Ak je 1. mletie napr. double 16g, tak stale este polovica a viac je z predchadzajuceho mletia. Ked si to clovek neuvedomi, stale len steluje mletie hore a dole a vysledkom je vela vyhodenej kavy a nekonzistentna priprava. Bohuzial s tym tazko nieco spravit, pri mleti z nasypky ma kazdy mlynec nejaku retenciu, niektory vsak mensiu ako iny. V takom pripade pri zmene kavy je najlepsie ist stale len jednym smerom a zacinat s jemnejsim nastavenim - preextrahovana kava je lepsie pitna, ako podextrahovana.
Druhym dovodom by mohla byt konstrukcna nedokonalost v nastavovacom mechanizme (vola, hysterezia), alebo kombinacia oboch, predsa len je to very low end mlynec. Ak si dobre pamatam, nejake negativne skusenosti s Eurekou tu davnejsie popisoval
martinovic, mohol by sa vyjadrit.