dislukas napísal:
Otazka. Keď bol okres MT zaradeny medzi cierne okresy, nemozno do neho cestovat do prirody uz oddnes alebo to plati az od bud.pondelku? V tomto sa trochu stracam. Dik za info.

Nieje to rasistické, nazývať okres čiernym 🤔😁😁
17.02.2021 - 19:19:02
01
V tomto pripade je to len farba a zhodou okolnosti cierna pripadla na tu najviac obmedzujucu.
Ideologicky nespravne je len ked sa biela povazuje ako dobra (whitelist) a cierna zla (blacklist). Len potom nechapem preco niekomu vadili pojmy ako master-slave, ked to presne vystihuje podstatu :D
17.02.2021 - 19:30:10
00
Dovolím si tu, napriek mojej zjavnej zaujatosti krátky komentár ku Sputniku.
1. Niekto tu spomenul, že Rusi očkujú málo, preto je Sputnik asi nanič. Keď vezmem do úvahy, že RF má aktuálne 144,5 mil. obyvateľov, tak pri 2,67% zaočkovaných je celkový počet zaočkovaných 3,858 mil. UK ako premiant v Európe má 66,65 mil. obyvateľov, pri tom cca 25% zaočkovaných, čo je cca 16,66 milióna. Jasne, je to zhruba 4,5x viac, ale v porovnani s ostatnými krajinami sa mi nezdá, že by Rusi neočkovali alebo očkovali málo. 2. Ak sa dnes obecne a aj tu hovorí, že Rusi klamú, tak by ma celkom zaujimalo, aký by mal byť dôvod. Akosi mi to logika neberie, Rusi MAJÚ vakcínu, a podľa toho, ako sa k nej stavia WHO a aj krajiny mimo EU, nemajú až taký problém s jej predajom. 3. Ak vznikol problém s tým, že EMA ako organizácia, fungujúca v rámci EU vie, že RFPI (výrobca) má problém s administratívou pri registrácii, a zároveň celá EU doslova krváca z dôvodu zdržaní pri dodávkach schválených vakcín, ja by som čakal, že sa úradníci z EMA obrátia na ktorékoľvek veľvyslanectvo RF s prosbou o priamy kontakt na výrobcu. Je to predsa v životnom záujme EU, či sa mýlim? Z vlastnej skúsenosti viem, že mnohokrát sú procesy na oboch stranách hranice diametrálne odlišné, preto by som čakal, že ten, kto to naozaj potrebuje, bude aj proaktívny. Alebo je to tak, že my veľká EU nebudeme podliezať našim geopolitickým oponentom? Potom ale nehovorme, že situácia je kritická. To je ale potom čisté farizejstvo. 4. Z vlastnej skúsenosti tiež viem, že konkrétne EMA je jedna byrokratická hydra, ktorá častokrát nadradzuje formálne chyby nad liekový úžitok. Nie je to po prvý krát, čo sa bráni tomu, aby sa do EU doviezli ruské lieky. Či mi vie ktokoľvek z hlavy tu vymenovať aspoň tri ruské lieky, dostupné v EU? A nakoniec - ja za seba môžem s kľudným svedomím povedať, že sa hocikedy dám Sputnikom zaočkovať, pokiaľ budem vedieť, že je to skutočne on (berúc do úvahy množiace sa prípady falzifikácie vakcín).
17.02.2021 - 19:35:19
05
Dakujem za odpovede. Bol plan totiz Ostra - Tlsta vo VF, ale to uz je okres MT. Tak to asi nechame tak, nebudem drazdit policajne hliadky po ceste. Idem vymyslat nieco v cervenych sektoroch :D
17.02.2021 - 19:44:04
00
Najsmutnejsie je ze nam.tu umiera 100ludi denne a.rozmyslame ci sa mame.ockovat aj inou vakcinou. Mimochodom odborne vedecke studie aj zapadnych krajin ju chvalili a pisali ze ma az 92% ucinnost.
17.02.2021 - 19:53:43
01
Už len krátko - teraz som chvíľu pozeral TA3, kde sedí Kollár ex. Za Ľudí, Kremský za OĽANO a Raši. Musí zložiť hlbokú poklonu Kollárovi, aj keď o ňom vôbec nič neviem, ale to, ako popísal svoje pohnútky, malo svoju hlavu a pätu. A prečo to píšem sem? Lebo z môjho čisto laického pohľadu - a verím, že tu na fóre sú v tomto zmysle laici všetci - škody, ktoré vznikajú v dôsledku takého manažmentu koronavírusu, aký sa uplatňuje na Slovensku, môžu veľmi skoro dosiahnuť - ak už aj nedosiahli - úroveň škôd, ktoré tu napáchali ľudia zo Smeru počas ich pôsobenia vo vláde. S tým rozdielom, že škody napáchané ľuďmi zo Smeru sú materiálne, no škody počas trvania koronavírusovej epidémie sú charakteru primárne ľudského. A ak by mal niekto ambíciu vyčísliť hodnotu ľudského života, tak by ma zaujímala metodika. Lebo všelijaké poistné tabuľkové hodnoty asi nebudú celkom zodpovedať realite. A úprimne povedané, celkom sa čudujem, že sa ešte nenašiel na Slovensku žiadny "vychcaný" právnik, ktorý by dokázal pozbierať dostatok dôkazov a vyskladať logickú argumentáciu o nezvládnutí situácie súčasnou vládou. Verím tomu, že keby sa rovnaký diletantizmus aplikoval v iných krajinách, žaloby na vládu by už boli podané...
17.02.2021 - 20:21:29
07
vlastoch napísal:
plati od 15.2

okres Martin je zaradeny v stupni 3. s ucinnostou od 15.2 https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2021/55/20210215/
v stupni 4. /cierny/ bude od 22.2 .. tak to deklarovali .. utorok oznamia vysledky platne od dalsieho pondelka.
17.02.2021 - 20:24:18
00
lto napísal:
Ziadost o schvalenie vakciny SputnikV v EU bola zaslana 20.1.2021. Mate to dokonca na wikipedii, aktuality.sk sa zjavne nestitia nicoho :) Pravidla maju byt pre vsetkych rovnake,AstraZeneca napr. nepresla /zatial/ vo Svajciarsku. Ale v ramci geopolitikych bojov nikdy pravidla nebudu rovnake. Hlavne nie pre beznych obcanov. Nekriticky obdiv akejkolvek mocnosti skodi.

Ako sorry, ty sa odvolávaš na Wikipédiu ako na seriózny zdroj? OMG
Aktuality napísali veľmi rozumný článok., Vysvetlili ako Rusi klamú a odvolávajú sa na Európsku liekovú agentúru. Pripomína mi to ako čínske výrobky dostávajú značku CE. No to ich logo znamená China Export a podobnosť s európskym originálom je čisto náhodná.
Skutočná EMA na svojich stránkach 10.2.2021 píše, že Rusi klamú. Tak ja verím EMA a nie Wikipédii ani ruskej propagande.
https://www.ema.europa.eu/en/news/clarification-sputnik-v-vaccine-eu-approval-process


Naposledy upravil Joe70 dňa 17.02.2021 - 20:36:59, celkovo upravené 1 krát.

17.02.2021 - 20:30:04
03
Krátky report z dnešnej ešte nedokončenej služby ⤵️...

Dnes od 6:30-13:00 traja pacienti ... traja s Covid19 . Kazdy iné príznaky . Jedného som diagnostikoval na základe anamnézy a kliniky . Antigenovy test , ktorý som pred vyšetrením u neho v dome previedol , bol u neho NEGATÍVNY . Neveril som v negativitu pacienta na Covid19 . A dobre som spravil ... na infekčnom , kde som ho odniesol na rýchli PCR test sa najprv “krútili “ , že načo keď bol Ag. negatívny , no po výsledku mi dali za pravdu . Keby som sa riadil len Ag testom , mohol nakaziť celé oddelenie . Druhý pacient s hnačkami a hypertenziou , tiež kovid . A tretia pani zomrela do 10 minút od príchodu na CPO . Mala 50 rokov . Keď sme ku nej prišli v Tyvekoch mala saturáciu SpO2 necelých 25% !!!... bežný deň na RLP v dnešnej dobe . Takze , ešte raz pre popieračov a dezolatov . Covid19 je reálny , veľmi infekcny a u niektorých ma smrteľný priebeh .

Chrante seba a aj druhých 👊 !
17.02.2021 - 20:35:57
64
Budem parafrázovať: "Ako sorry, ty sa odvolávaš na Aktuality ako na seriózny zdroj v danej veci? OMG"
Za prvé: Aktuality v titulku "senzačne" oznamujú že "Rusi nás klamú o vakcíne Sputnik". Najskôr by som chcel uviesť pre niektorých definíciu klamstva/lži: "úmyselná, vedomá nepravda vydávaná za pravdu".

Teraz k článku, v ktorom sa hovorí skrátene nasledovné:
1. Ruský výrobca vakcíny Sputnik V deklaruje, že má záujem preraziť v krajinách Európskej únie.
2. Aktuality.sk oslovili Európsku liekovú agentúru (EMA) s jednoduchou otázkou - či evidujú záujem Ruska schváliť vakcínu Sputnik V.
3. ...Pavol Jarčuška na tlačovej konferencii tvrdil, že Rusi čakajú na schválenie Sputniku V európskym regulátorom.
4. Neskôr <Jarčuška> priznal, že Rusi nie sú ani len v počiatočnej fáze tzv. rolling review, kde ide o vedecké posudzovanie vakcíny zo strany európskych úradov.
5. Rusi však v tejto fáze ešte nie sú.
6. Aj prezidentka či Pavol Čekan sa prihovorili za to, aby všetci výrobcovia vakcín prešli riadnym európskym procesom schvaľovania zo strany Európskej liekovej agentúry. To však, aspoň zatiaľ, nie je prípad Sputniku V.
7. Doteraz nie je jasné, či to bol zo strany Ruska zámer alebo nie.
8. Schvaľovanie vakcín v našom priestore prebieha na úrovni Bruselu, je v rukách Európskej liekovej agentúry (EMA). No v prípade ruského Sputniku stále nedostala oficiálnu žiadosť o komerčné schválenie vakcíny. Rusi však v novembri tvrdili, že žiadosť poslali.
9. S informáciou o schválení ruskej vakcíny Sputnik V prišla ako prvá štátom kontrolovaná tlačová agentúra Interfax. Odvolávala sa na ruský úrad pre investície RFPI, ktorý vývoj vakcíny financuje. Následne ju prebrali postupne iné ruské médiá a neskôr aj tie západné.
10. Je pravda, že Interfax vo svojej pôvodnej správe hovorila o schválení zo strany EMA. No nemala na mysli Európsku liekovú agentúru, ale prakticky neznámu Európsku medicínsku asociáciu.
11. No Európska lieková agentúra (volajme ju skutočná EMA) so sídlom v Amsterdame aj pre Aktuality.sk poprela, že by od výrobcu Sputnik V dostala žiadosť o schválenie vakcíny. Registruje len žiadosť o takzvané vedecké posúdenie.
12. Reportérka českého rozhlasu Ivana Milenkovičová tvrdí, že šéf Európskej medicínskej asociácie, Talian Vincenzo Costigliola je napojený na režim Vladimira Putina.
13. Otázka, prečo Rusi použili tento trik, teda žiadať o registráciu „nesprávnu” EMA, je však stále nejasná.

Všetky vyššie uvedené tvrdenia si môžeš skontrolovať na stránke Aktuality, kopíroval som ich odtiaľ.

Mne z toho všetkého vychádza - naozaj sa snažím čítať s porozumením - že Jarčuška niečo tvrdil, dotreaz nie je jasné, prečo vznikla téma "druhej EMA", no Aktuality hneď senzačne tvrdia, že sa jedná o zámer samotného Putina. A nazývajú daný rozpor "trikom".

Inými slovami, Aktuality sa len ako vždy navážajú do RF, strašia ľudí "všemocným zloduchom Putinom", ktorý zrejme vyskočí aj z každej ampulky. No akosi zabúdajú na skutočnosť, že EÚ sa nachádza v zúfalej situácii, vedenie EK zlyhalo pri zabezpečení dostatočného počtu vakcín (dúfam, že o kvalite práce pani Von der Leyen v danej téme sa tu baviť nemusíme), a pritom EMA ako priamo Bruselom riadená organizácia kašle na to, aby vyšla v ústrety všetkým možným výrobcom vakcíny, aby tak zachránila čo najviac obyvateľov EU.

kde je potom klamstvo tých prekliatych Rusov?
17.02.2021 - 20:54:55
02
A aby som bol už úplne otvorený vo svojich názoroch - nerobím zo seba spasiteľa sveta, ani sa nezastávam Rusov cez čiaru. No ako slováka ma s..ie, keď kvôli neschopákom vo vláde, ktorí sa hrajú na svätých (v určitých konkrétnych prípadoch dokonca doslovne) sú od marca minulého roku zavreté hranice, a ja nielen že nemôžem pracovať, lebo mám prácu, ktorá predpokladá veľký objem cestovania, a MZV len potichu krčí plecami, že dodržiavajú koordinovanú politiku celej EÚ a teda cestovanie neumožnia, kým tak neurobí Brusel. A to ešte musím podotknúť, že na moje veľké prekvapenie mi odpovedal sám št. tajomník, čo som naozaj nečakal. Hoci teda výsledok bol o ničom. No nadôvažok, nemôžem si ani poriešiť rodinné veci, lebo kvôli takým idiotom ako sú redaktori Aktualít sa už nasier..ú aj ruskí diplomati, ktorí potom adekvátne vyhodnocujú žiadosti o víza.
17.02.2021 - 21:03:24
01
Vlad01 napísal:
Inými slovami, Aktuality sa len ako vždy navážajú do RF, strašia ľudí "všemocným zloduchom Putinom", ktorý zrejme vyskočí aj z každej ampulky. No akosi zabúdajú na skutočnosť, že EÚ sa nachádza v zúfalej situácii, vedenie EK zlyhalo pri zabezpečení dostatočného počtu vakcín (dúfam, že o kvalite práce pani Von der Leyen v danej téme sa tu baviť nemusíme), a pritom EMA ako priamo Bruselom riadená organizácia kašle na to, aby vyšla v ústrety všetkým možným výrobcom vakcíny, aby tak zachránila čo najviac obyvateľov EU.
kde je potom klamstvo tých prekliatych Rusov?

LOL Čím aktuality strašia ľudí? Že píšu overiteľné fakty a nečerpajú z wikipédie? Napísali pravdu. Rusi zavádzajú. Skutočnú EMA nepožiadali o registráciu. Keby chceli, tak nezavádzajú s fejkovou agentúrou. Čo má EU robiť, keď sami Rusi nechcú tu vakcínu do EU dostať a iba robia svoju tradičnú stupídnu politiku? Všetky seriózne firmy ktoré chceli dodávať vakcíny do EU požiadali skutočnú EMA o registráciu.
Toto právom vyvoláva otázky a pochybnosti, bez ohľadu na to akú majú Rusi povesť. Keď sa Rusi rozhodnú ponúknuť tú vakcínu EU a EMA bude robiť obštrukcie, potom môžeš nariekať, ako tým chudákom Rusom všetci ubližujú.
A k tomu dodatku o cestovaní. Kto vo vláde ti bráni v cestovaní? Veď Slovensko má snáď najotvorenejšie hranice v EU. Aj to je jedna z príčin prečo sa covidu tak darí. Mnohé krajiny majú oveľa prísnejšie pravidlá.
17.02.2021 - 21:15:22
04
Ešte raz a s porozumením: Kde Rusi zavádzajú? Máš predstavu, ake "jednoduché" je pochopiť systém registrácie liekov? RFPI nie je primárne výrobca s mnohoročnou históriou, je to fond, ktorý financoval vývoj vakcíny. Okrem toho - ako som už písal vyššie, lieky z RF sa v EÚ moc netešia obľube, paradoxne nie preto, že by mali zlé vlastnosti, ale preto, že robia konkurenciu liekom z vlastnej produkcie EÚ a z USA. Ak máš pochybnosti o tom, či sú tie lieky aspoň bezpečné, pozri si v sieti referencie na Polyoxidónium, to je liek, lokálne registrovaný v SR na autoimunitné ochorenia, nabaľuje sa na ňom malá slovenská firma len vďaka tomu, že si uviazala platby z poisťovní, a tak cena liku v SR je 99 EUR, pritom jeho predajná cena v RF je desatina (cca 9 EUR). A tak všetci pacienti, ktorým ho poisťovňa preplácať nechce, si ho nechávajú voziť odtiaľ. Slávna EMA však liek dlhodobo schváliť nechce, lebo by zásadným spôsobom ovplyvnil odbyt iných, ďaleko drahších likeov západoeurópskej proveniencie.

A čo má teda EU robiť? Preukázateľne napísať list na RFPI o tom, že EU má záujem o nákup vakcín Sputnik, ale je potrebné urobiť to a to a to, tam a tam je potrebné poslať také a také dokumenty. Tak si ja predstavujem proaktívny prístup, obzvlášť v sitácii pandémie a umierajúcich ľudí. A invektívy o tom, či môžem alebo nemôžem "nariekať" si nechaj pre svojich blízkych, ja som s tebou ovce nepásol.
17.02.2021 - 21:27:14
05
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/spanelsko-dum-koronavirus-16-pater-nakazeni-covid-19-vytah-sireni-na-malem-prostoru.A210217_091646_zahranicni_lre
17.02.2021 - 21:43:09
00
Eu zlyhala pri kupovani vakcin? V porovnani s kym? Rusmi? Sranda, ze este aj zaprdene Slovensko za necele 2 mesiace zaockovalo 4,4% populacie, kym Rusi za 6 mesiacov 1,5%. Za rovnaky cas eu 22,5 miliona davok, rusi 4. My mame 3 dodavatelov a dalsi pribudnu, oni jedneho.

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Ak maju rusi uz od augusta taku zlatu banu, je zaujimave, ze na nej nezarabaju. Ak nie na zapade, mohli uz davno vyrabat napr. v Indii a inde. Nerobia to, iba mutia vodu. Zjavne im presne o to ide.
A ked uz mame kupit nieco neschvalene, su tu aj J&J, CureVac, Novavax a kopa dalsich.
17.02.2021 - 22:22:54
04
keyboard_arrow_up