Aj v slubenych priplatkoch sa to zamotava :doh:
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/578430-matovis-slubil-sestram-preplatok-7-eur-dostala-ich-len-cast/
18.02.2021 - 08:27:50
00
Dano5 - ak si dobre pamätám, doteraz všade sa v prípade Sputniku spomínala lokalizovaná výroba. To znamená, že by sa vakcína mala vyrábať tam, kde sa spotrebováva (resp. v nejakom širšom teritóriu, ale v každom prípade som ja osobne nezachytil, že by RFPI deklaroval pripravenosť k dodávkam vakcín priamo z RF. Čo sa týka účinnosti, priznám sa, že som neštudoval Lancet, ktorý ako odborný zdroj potvrdil reálnu účinnosť (tým chcem povedať, že je samozrejme možné, že by výrobca dodal Lancetu falzifikované alebo fragmentárne údaje o účinnosti, ale predpokladám, že so svojou reputáciou by Lancet takéto informácie nepoužil pre vyhlásenia, akých sme boli svedkami). Takže pre mňa ani jedna z Tvojich variánt nie je logická. A to už nehovorím o tom, že apriori odmietam kolektívnu vinu a nálepkovanie národov. Ale to je už moje vnútorné presvedčenie, so Sputnikom to samozrejme nemá nič spoločné.
romanx - áno, na prvý pohľad to nedáva ekonomickú logiku. Do momentu, ak si neuvedomíš niekoľko momentov: 1. pokiaľ si dobre pamätám z vyjadrení pri zahájení prác na vakcínach, všetci výrobcovia vrátane ústavu Gamalei zadeklarovali, že vakcínu neberú ako ekonomicky výhodný projekt, aspoň teda nie pokiaľ sa nepodarí potlačiť pandémiu. 2. Na stránke RFPI je priamo uvedené, že cena Sputniku je cca 10 USD, takže rôzne ceny pre rôzne trhy by sa za daných okolností aplikovali len ťažko. 3. Nakoniec spomeniem len takú tú obyčajnú ľudskú vlastnosť - hrdosť. Rusi samozrejme z titulu akejsi vedeckej prestíže chceli, aby mali prvú reálne používanú vakcínu, aj za cenu rizika, ktoré však v plnom rozsahu niesli ich vlastní obyvatelia. No keď sa ukázalo, že tá vakcína má skutočne vlastnosti, aké deklaroval výrobca - viď vyššie o Lancete - no napriek tomu neustávali pochybnosti, tak si podľa mňa niektorí zo zodpovedných proste povedali, že "keď nás nechcú, podliezať sa nebudeme". To je presne o tom, čo som písal, že by som čakal, ako bude postupovať EMA - že bude sama proaktívna.
Samozrejme však nijako nepopieram, že dnešné vzťahy medzi RF a EÚ sú viac než komplikované, no ja osobne som hlboko presvedčený, že nie len vinou RF. Resp., poviem to priamo - že EÚ stratila v poslednej dobe všetky zábrany a prestala dodržiavať pravidlá dobrého správania sa. No to už je iná téma.
18.02.2021 - 08:44:17
011
O poslednom odstavci by to asi ešte chcelo trochu podiskutovať, ale v princípe to vidím podobne.
18.02.2021 - 09:19:08
01
O ucinnost Sputnika V by som sa asi nebal, ta preukazana je. Ta bezpecnost je ine. To uvidime.
Vyroba vakcin nabieha a samozrejme je to obrovsky biznis. Ale EU si musi strazit svoje strategicke zaujmy. A ci su zaujmy par sukromnych farmafiriem nad rychlym zotavenim ekonomiky - to pochybujem. Napriklad taky VW si vie v Nemecku pretlacit vela veci. Cize predpokladam, ze sa EU snazi zavakcinovat co najviac svojich ludi.
Pre mna je naozaj zaujimava informacia o tom, ze Rusko je vo vakcinacii pomalsie ako EU, ktorej by malo pomahat. Spolu s faktom, ze este stale nepodali poziadavku na europsku liekovu agenturu to pre mna znamena, ze idu hrat dalsie politicke hry a chcu skor rozhadat staty EU. Realne asi nestihaju vyrobu rovnako ako ostatne firmy. Samozrejme, milion vakcin by vedeli dodat a mali by dalsi statik, ktory by im bol zaviazany. Alebo by z geopolitickych dovodov vedeli rozbehnut vyrobu aj inde. Ale co my chceme rozbiehat vyrobu vakcin, ked nevieme ani len nacas objednat striekacky ktore sami vyrabame. A ani nevieme spocitat kolko ludi mame vlastne zavakcinovanych.

Inak, stale nemam info od Ramona, ze kde bola (pred minulym vikendom) informacia o tych teplotach, ktore sposobuje vakcina Astra Zeneca. Ze ake percento ludi ma tento neziaduci ucinok. Nie ze by som sa stazoval ze taky nema byt. Chcem byt ale informovany aj o tom, ze ta pravdepodobnost teploty je napr 30 alebo 50% a prejavuje sa teplotami 2 dni. Tu je dost mozne, ze politika funguje aj na. Ze tie neziaduce ucinky su caste a pre ludi nad 60 rokov mozu byt vaznejsie. A preto neockuju AZ starsich.
Viem, ze Ramon1 ma teraz vela roboty - nemate niekto iny zdroj info spred vikendu o tom, kolko % ludi ma po AZ vakcine neziaduce ucinky a ake?
18.02.2021 - 09:22:50
00
bedo - jeden príklad za všetky - Navaľnyj. Psychopat, o život ktorého sa aktuálne trasú všetci európski politici (veľmi ma zabavil článok na idnes.cz, v ktorom sa český "politológ" rozbehol s úvahami na tému potenciálnej vraždy Navaľného vo väzení. Pritom si akosi neuvedomil, že napriek "brutalite ruského režimu" Navaľný každodenne tweetuje zo svojho väzenia... Neviem neviem, ako by sa postavil ku podmienkam väzby len na takom Slovensku). V každom prípade Navaľnyj je absolútne vnútornou témou RF, no napriek tomu EP, EK a ešte neviem kto E... takmer sústavne vydávajú ultimáta ohľadom jeho prepustenia na slobodu. Ale ako píšem - to je na inú tému - je tu na to aj svoj chlievik)
18.02.2021 - 09:34:40
05
Nedal sa náhodou súdruh Blaha na cyklistiku? Mne to pripadá ako by si tu otvoril pobočku facebooku! Alebo žeby ta platená partia s Leningradu?
18.02.2021 - 09:39:56
03
will - len krátko - Rusi ako národ naozaj nie sú ovce, ktoré sa na príkaz vodcu postavia do radu bez ohľadu na vlastný názor, v mnohom sú super konzervatívni. Neviem, prečo je podiel zaočkovaných tam taký aký je, viem len, že nie je problém sa zapísať na očkovanie, minimálne na klinikách v Moskve. Čo mi hovorila žena na diaľku, veľké percento ľudí tiež čaká na ďalšiu vakcínu, ktorá by mala byť vyrábaná na inej báze než je Sputnik (hovorila niečo o ľudskom adenovíruse vs. šimpanzom, čo je ale pre mňa španielska dedina, preto si netrúfam viac rozvíjať túto tému). No v každom prípade je situácia - minimálne vo veľkomestách (ja mám info o Moskve, Petrohrade a Samare) - ďaleko lepšia ako tu na Slovensku, čo čítam denné správy, tak počty nakazených ich reálne klesajú každý týždeň.
18.02.2021 - 09:41:37
03
bedo napísal:
O poslednom odstavci by to asi ešte chcelo trochu podiskutovať, ale v princípe to vidím podobne.

niekoľkomesačný mejnstrímový detox výrazne prečisti zmysly.
18.02.2021 - 10:01:53
01
Hosť napísal:
Nedal sa náhodou súdruh Blaha na cyklistiku? Mne to pripadá ako by si tu otvoril pobočku facebooku! Alebo žeby ta platená partia s Leningradu?


pozeram ze co sa tu deje? :o :o den som tu nebol a kukam jak puk
18.02.2021 - 10:06:37
03
Ziadna diskusia, ziadne argumenty, len nalepkovanie ... typicka vlastnost idiotov
18.02.2021 - 10:13:47
03
No už uvažujem, že bloknem aj túto tému...
18.02.2021 - 10:19:09
01
nepatrím medzi obdivovateľom tohto pána, ale zamyslite sa konečne!
https://www.youtube.com/watch?v=p8Alvz3nMMs&feature=emb_logo
18.02.2021 - 10:21:39
03
Vlad01 ad Navaľnyj, to, že z neho po mediálnom výplachu ščá magi v kockách v Európe ešte pochopím, ale že z neho sú schopní byť odvarení aj v Rusku žijúci rodení Rusi, ktorí sú od jeho psycho vízií na míle (180° na politickom kompase) vzdialení (radical left), to mi hlava neberie. Nie každý nepriateľ tvojho nepriateľa je tvoj priateľ (potom to končí podpriemermi ako matelko). A to dostávajú nárezy od kadejakej alt-right chamrade už teraz v podstate pravidelne a v base sedia viacmenej profesionálne, s Navaľným by si nepomohli.

Čo sa týka ekonomiky očkovania, redukujete to na zisky z predaja vakcín. Lenže ono je to oveľa zložitejšie, uvádza sa, že eradikácia kiahní vyšla na 300 miliónov USD (pravdepodobne sa myslí hodnota USD v 1980, kedy bol eradikačný program ukončený), cvakali to hlavne USA a ZSSR (samotný ZSSR poskytol 1,5 mld dávok, ku koncu si to už černoškovia vyrábali sami) a že len USA vďaka eradikácii ušetrili túto sumu zhruba každých 26 dní v rámci toho že NEmuseli očkovať a NEmali ďalšie náklady na hospitalizácie, karanténne opatrenia a tak ďalej.
https://en.wikipedia.org/wiki/Smallpox#Eradication
resp.
https://www.cgdev.org/sites/default/files/archive/doc/millions/MS_case_1.pdf
18.02.2021 - 10:28:30
00
scontent.fbts7-1.fna.fbcdn.net
18.02.2021 - 10:30:23
01
tuelnik - pozri môj komentár ku AN v téme Politika
18.02.2021 - 10:35:16
01
keyboard_arrow_up