peterg napísal:
Та что случилось???

som mu vcera vratil po rokoch tu stvrtu vahu... asi uz niet miesto
18.02.2021 - 11:14:52
00
Fajna váha. Rozmerov vetsiu ju spravili asi pre použitie na filter, tam je to fajn. Pod páku som ju ešte neskusal
18.02.2021 - 12:51:58
00
Nie je to síce váha, ale poteší. ;)

Prílohy:

3C83B36F-E56B-4338-9FE6-97159B303FBE.jpeg
3C83B36F-E56B-4338-9FE6-97159B303FBE.jpeg 484.47 KiB thumb_up0thumb_down

18.02.2021 - 12:53:43
03
peto nič len sa tu toho nakopilo :-) a nech niekoho poteši prikupime za to tabačik do fajky zhodnotime o par rokov investiciu :-)
18.02.2021 - 13:18:27
00
Okrem espressa mam rad lungo s mliekom. Vytaca ma, ked mi v kaviarni prinesu espresso s nejakou nadobou s teplou vodou, ktorou si mam dorobit lungo. Baristi by to mali robit hrubsim namletim kavy, aby extrakcia bola rovnako dlha pri vacsom objeme vody. Ma niekto info z kaviarni, ci to niekde takto robia, alebo espresso doleju vodou z trysky, alebo pretiahnu extrakciu a nikoho to netrapi ? Pochybujem, ze niekde maju specialne nastaveny mlyncek na lungo.
18.02.2021 - 13:38:37
00
luper napísal:
Nie je to síce váha, ale poteší. ;)

Vyzeraju chutne uz v sackoch. Kde si kupoval/objednaval (Geishu)?
18.02.2021 - 13:39:22
00
Aha, pozeram, ze Illimite ...
18.02.2021 - 13:41:01
01
vaha predaná
18.02.2021 - 15:13:14
00
peterg napísal:
Aha, pozeram, ze Illimite ...

Takto vyzerá, filtrík bol výborný🙂Uvidím aké bude espresso🤔

Prílohy:

E82A9E92-1CEB-4DEF-9E2A-3E0C1C6C9D42.jpeg
E82A9E92-1CEB-4DEF-9E2A-3E0C1C6C9D42.jpeg 922.17 KiB thumb_up0thumb_down

18.02.2021 - 16:09:04
00
Mak napísal:
s teplou vodou, ktorou si mam dorobit lungo. Baristi by to mali robit hrubsim namletim kavy, aby extrakcia bola rovnako dlha pri vacsom objeme vody.

Cely cas som si myslel, ze uvedeny sposob je spravny a robim to tak. Zmenou hrubky mletia ako aj predlzenim casu extrakcie sa meni chut kavy, ci?

Potom by musel platit opak, keby som chcel dvojite s 20g a vystupom 20ml, musel by zrno namliet na prach...

Alebo som cely cas uplne mimo?
18.02.2021 - 17:11:42
00
Vychadzal som z tohoto > Ako správne pripraviť lungo.
Pri tradičnom postupe sa kávové zrná namelú nahrubšie, čo umožní, že väčší objem vody pretečie strojom za rovnaký čas ako pri príprave espressa. Správne by to malo byť približne za 20 až 30 sekúnd. Výsledný nápoj je slabší a chuť o niečo horkejšia. Pri tomto postupe neprídete ani o krémovú penu. V praxi sa však tradičná metóda príliš nevyužíva. Pripravovať lungo takto by bolo najmä pre baristov v kaviarňach zdĺhavé a nepraktické. Neustále by museli meniť hrúbku mletia na mlynčeku, čo by mohlo pri nepozornosti negatívne ovplyvniť chuť kávy. Lungo sa tradičnou metódou pripravuje väčšinou len na baristických súťažiach.

https://www.popradske.sk/blog/lungo-priprava/

Realita v kaviarnach, ze ti donesu po objednani malo teple espresso, teplu vodu v konvicke, vysledok je zufaly. Alebo tzv. barista pretiahne cez espresso davku viac vody, (40-45 sec.) vysledok je na vyhodenie baristu.
18.02.2021 - 17:36:49
00
Mak napísal:
Vychadzal som z tohoto > Ako správne pripraviť lungo.
1/ Pri tradičnom postupe sa kávové zrná namelú nahrubšie, čo umožní, že väčší objem vody pretečie strojom za rovnaký čas ako pri príprave espressa. Správne by to malo byť približne za 20 až 30 sekúnd. Výsledný nápoj je slabší a chuť o niečo horkejšia.
...
2/ Realita v kaviarnach, ze ti donesu po objednani malo teple espresso, teplu vodu v konvicke, vysledok je zufaly. Alebo tzv. barista pretiahne cez espresso davku viac vody, (40-45 sec.) vysledok je na vyhodenie baristu.

Nie, kava by sa mala mliet ako na bezne espesso, ale predlzuje sa cas extrakcie na 40 - 50s cim natecie viac napoja , takze 2/ je spravne! Preto ta horkejsia chut (ak by platilo 1/, kava by bola velmi poextrahovana a kysla) ...

Dolievanie vody do standardneho espressa je Americano.
18.02.2021 - 18:42:36
00
peterg napísal:
Dolievanie vody do standardneho espressa je Americano.

Dobre vravíš :) A podľa môjho názoru je lepšie ako lungo. ;)
18.02.2021 - 19:16:55
00
peterg No ja som bol v tom, ze >

Pri správnom nastavení hrúbky mletia sa proces extrakcie rozdeľuje do jednotlivých časových úsekov.

0 – 5 sekúnd : spúšťanie extrakčného procesu
5 – 20 sekúnd : uvoľňovanie olejov a prvotných aróm
20 – 30 sekúnd : uvoľňovanie ostatných aróm a potrebných látok
30 – a viac sekúnd : uvoľňovanie škodlivých látok a trieslovín (výluh z kávy je trpký)

http://www.academyofcoffee.sk/zakladom-je-espresso-1-cast/

Pokial to plati, tak pri extrakcii 40-50 sec. dostanem do napoja skodliviny. Ci ?
18.02.2021 - 19:25:39
00
luper napísal:
Dobre vravíš :) A podľa môjho názoru je lepšie ako lungo. ;)

Podla mojho tiez.
18.02.2021 - 19:27:22
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up