Ursus Keby šlo o to potlačiť virusové ochorenie, nerobia úplny opak toho, čo by bolo potrebné. Čím viac akože "zachraňujú životy", tým viac ich paradoxne ubúda. Peniaze vyhadzujú von oknom čo by ich mali naliať do zdravotníctva. Za ten rok mohlo byť narýchlo preškolených dostatok nemocničného personálu, aby nemocnice normálne fungovali a zvládli prípadné ďalšie vlny. Dusia ekonomiku takým štýlom, ako keby už zajtra nemalo vyjsť slnko. K ľuďom sa správajú ako keby sme to boli my, čo tú koronu rožšírili do celého sveta.
Oni možno ani netušia v čom to vlastne hrajú, preto som premiéra označil za užitočného blbca. Ani jeden z nich nemá gule, aby vyvodil osobnú zodpovednosť z pozície vládnej funkcie, či ministra svojho rezortu. Minimálne Krajčí mal už dávno predať štafetu niekomu inému. Lenže za terajšieho premiérovania je to asi jedno, kto tam bude.
Keby som nevedel, že pred časom boli u nás parlamentné voľby, tak by som povedal, že celá vláda je import choromyseľných ľudí z nejakého ústavu na Guame. Politici boli vždy psychopati, ale toto je už iná káva. Tu sa naozaj natíska otázka, či to známe "ísť cez mŕtvoly" nenaberie v našom prípade jasnejšie kontúry.
Keby človek aspoň tušil, čo tým sledujú a kam to celé smeruje. Najlepšie je asi obrniť sa trpezlivosťou a čakať. Síce to tu pilotuje kamikadze, ale ešte stále sme vysoko nad zemou a letíme...
01.03.2021 - 09:23:32
06
Ursus napísal:
porter Mozes tu "hru" nejako rozviest? Ake ma ta "hra" pravidla a co je ucelom tej "hry"?

Máš Google? 🤔... A iné ako Markíza a pod.?
01.03.2021 - 09:23:59
00
ty "mas Google"?
01.03.2021 - 09:31:01
03
perez napísal:
Ursus, pravidla su tak tajne, ze o tom vie len cely internet. Tl,dr: cipy, ovladanie cez 5G, starwars, Yoda, celofanove ciapky
unikaju ti detaily,s celofanom neprezijes, musis investovat do AL obalu ;-]
01.03.2021 - 09:37:53
00
MageZ Jasneee. Je v takejto krabicke :)
i.pinimg.com
01.03.2021 - 09:39:28
02
je to rovnako o kkte ako je to aj teraz ......
https://dennikn.sk/2290311/mozem-vencit-psa-alebo-si-zabehat-po-2000-odkedy-musim-nosit-respirator-na-miesto-ruska-otazky-a-odpovede/
01.03.2021 - 10:36:29
00
To som tu jediný, čo nemá predplatený dennikN? Dávať sem zamknuté články :x
01.03.2021 - 10:46:31
05
ačne platiť nočný zákaz vychádzania od 20. hodiny, ale aj tu budú výnimky. Ak ochoriete, štát je pripravený vám platiť viac. Policajti majú začať viac kontrolovať dodržiavanie opatrení.

Odkedy platia nové pravidlá?

Je to rôzne. Od stredy 3. marca sa menia pravidlá o zákaze vychádzania, keď sa zavedie nočný zákaz vychádzania od 20.00 hod do 1:00 hod nasledujúceho dňa. Nosenie respirátorov bude povinné od 8. marca v hromadnej doprave a v obchodoch, od 15. marca vo všetkých interiéroch okrem domácností.

Dokedy budú platiť tieto opatrenia?

Zatiaľ sa predpokladá, že do 19. marca. Ak sa situácia nezlepší, môže prísť po tomto dátume k zatvoreniu krajiny, tvrdému obmedzeniu pohybu a zastaveniu výroby.

Kde budem musieť povinne nosiť respirátor?

Od 8. marca v obchodoch a hromadnej doprave a od 15. marca vo všetkých interiéroch okrem domácností. Opatrenie sa nevzťahuje na deti, ktoré používajú rúško, uvádza ministerstvo zdravotníctva.

Budem sa musieť stále testovať?

Áno, povinnosť testovania sa podľa farby okresu naďalej ostáva.

Čo znamená nočné sprísnenie zákazu vychádzania?

Od stredy výnimky zo zákazu vychádzania, ako je nákup v potravinách či cesta na výdajné miesto, platia len do 20.00 hod. Od 20.00 hod do 1.00 hod nasledujúceho dňa smú ísť ľudia do práce, v nevyhnutnom prípade k lekárovi alebo do lekárne. Ďalej bude možné ísť v tomto čase do prírody alebo individuálne športovať. Ak sa vraciate z lesa, nemusíte sa tak domov vrátiť do 20.00 hod a zabehať si tiež môžete aj po ôsmej večer. Obmedzenie neplatí ani na cestu za blízkou osobou, ktorá je na starostlivosť odkázaná.
[ Odoberajte e-mailové upozornenia na nové články v rubrike Koronavírus e-mailom. Aktivujte jedným kliknutím sem. ]

Smiem ísť so psom von aj po ôsmej hodine večer?

Áno. Na vychádzky so psom či s mačkou tiež platí výnimka, a sú povolené aj po 20.00 hod.
Foto N – Tomáš Benedikovič

Budú sa nové opatrenia kontrolovať?

Vláda dáva najavo, že pri vymáhaní dodržiavania pravidiel chce pridať. Uznesenie vlády dáva ministrovi vnútra za úlohu, aby výrazne zvýšil kontroly protiepidemických opatrení. Odborníci navrhovali, aby sa do kontrol zapojili aj príslušníci ozbrojených síl. Vláda sa zaviazala tieto odporúčania napĺňať. Kontrolovať by sa mali viac aj prevádzky, či dodržiavajú obmedzenie 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka. Denne by sa mali zverejňovať aj údaje o počte kontrol a pokutách.

Som pozitívny, no počas práceneschopnosti dostanem tak málo, že nevyžijem. Zmení sa niečo pre ľudí v tejto situácii?

Áno. Odborníci navrhli, aby sa zaviedol COVID príplatok na kompenzáciu výpadku príjmu, ktorý by mal motivovať striktné dodržanie karantény pre všetkých členov domácnosti. Zvýšiť sa má napríklad výška a dostupnosť pandemickej PN a OČR. Zatiaľ nie je jasné, v akej výške a odkedy. Ale mali by sa aj sprísniť fyzické kontroly dodržiavania karantény.

Smiem ísť od stredy do prírody do iného okresu?

Nie, ak nežijete v dvoch najväčších slovenských mestách. Od stredy sa opäť zakáže pobyt v prírode mimo okresu. Ľudia, ktorí bývajú v Bratislave, smú ísť do prírody v rámci celého kraja. Ľudia z Košíc zas do všetkých košických okresov aj do okresu Košice-okolie, takisto i naopak. Text uznesenia v tejto chvíli znie tak, že obyvatelia ostatných miest a obcí v Bratislavskom a Košickom kraji nesmú ísť do Bratislavy/Košíc.

Žijem v čiernom okrese. Zmení sa pre mňa niečo, ak chcem ísť do prírody?

Áno. Ak žijete v čiernom okrese, na pobyt v prírode musíte mať test, ktorý nie je starší ako sedem dní. Test potrebujú ľudia od 15 do 65 rokov. Výnimku majú tí, čo prekonali covid pred menej ako tromi mesiacmi, a zaočkovaní, u ktorých od očkovania druhou dávkou uplynuli dva týždne. V okresoch inej farby nie je potrebný test.

Cestujem do zahraničia, ale let mám až o 22.00 hod. Mám problém?

Nemáte. Cesta do zahraničia má výnimku a smiete ísť aj po 20.00 hod.

Som pozitívny. Nakúpim si ešte v obchode?

Nie. Výnimka hlavného hygienika, ktorá umožňovala pozitívnym osobám nakúpiť v potravinách, sa ruší. Pozitívne otestovaní smú z domácej karantény vyjsť len na „odôvodnenú návštevu lekára a lekárne“.

Budú otvorené školy?

Uznesenie vlády umožňuje cestu do školy tak ako doteraz. Odporúčania vedcov, ktoré vláda prijala a povedala, že ich bude napĺňať, však fungovanie škôl sprísňujú. Prezenčná výučba by mala byť pre deti zamestnancov s “nevyhnutným prezenčným výkonom práce”. Odkedy to bude platiť, zatiaľ nie je jasné.

Budú stále platiť seniorské hodiny v obchodoch?

Áno, vláda dôrazne odporúča dôchodcom, aby nakupovali vo vyhradených hodinách pre seniorov, teda od 9:00 do 11:00. Okrem nich v tomto čase budú môcť nakupovať aj zdravotne ťažko postihnutí.

Som ZŤP, môžem nakupovať v potravinách počas seniorských hodín?

Áno, obchody umožnia zdravotne postihnutým osobám a ich sprievodu nakupovať vo vyhradených hodinách pre dôchodcov. Zdravotne postihnutí ľudia sa musia preukázať preukazom ZŤP, asistenti preukazom asistenta.

Čo mám urobiť, keď vidím, že na mojom pracovisku sa porušujú opatrenia?

Vláda plánuje zriadiť e-mail, nonstop linku a webovú stránku, kde budú môcť ľudia nahlasovať prípadné porušovania protiepidemických opatrení na pracovisku. Kedy sa takýto e-mail či nonstop linka zriadi, zatiaľ nevieme.

Platí ďalej núdzový stav?

Áno, parlament minulý týždeň schválil núdzový stav, ten má platiť do 19. marca. Len pri vyhlásenom núdzovom stave môže vláda obmedziť pohyb zákazom vychádzania. Tak ako doteraz má zákaz nočnú výnimku: od jednej v noci do piatej ráno zákaz vychádzania neplatí. Ale od 20:00 do jednej ráno nasledujúceho dňa sa pravidlá sprísňujú.

Môžem ísť do práce?

Áno, ale len vtedy, ak nie je možné, aby ste pracovali z domu. Musíte sa preukázať potvrdením zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce. Na cestu do práce potrebujete test. V čiernom a bordovom okrese test nemá byť starší ako sedem dní, v tmavoružovom stačí mať nový test raz za dva týždne. Výnimku majú ľudia, ktorý prekonali covid pred nie viac ako tromi mesiacmi alebo zaočkovaný, ktorý dostali obe dávky vakcíny a odvtedy uplynulo aspoň 14 dní.

Môžem cestovať v MHD bez testu?

Áno. Uznesenie vlády o tom nehovorí. Od 8. marca však musíte v hromadnej doprave aj vlakoch používať respirátor.

Aké testy sa budú uznávať?

Také ako doteraz. Preukázať sa môžete negatívnym antigénovým testom alebo PCR testom.

Budú sa robiť aj domáce testy?

Návrh po rokovaní odborníkov s premiérom uvádza, že by sa malo umožniť samotestovanie zamestnancov aj žiakov škôl dvakrát do týždňa. Testy na samotestovanie by sa mali distribuovať aj do domácností. Ak bude niekto pozitívny, výsledok sa overí PCR testom. Odkedy a ako sa samotesty budú používať a distribuovať, zatiaľ vláda neoznámila.

Moja práca sa dá robiť aj z domu, ale lepšie sa mi robí z kancelárie. Môžem tam chodiť?

Ľudia, ktorí môžu robiť z domu, by teraz za prácou cestovať nemali. Domáca práca je fakticky nariadená pre všetkých, ktorí ju môžu takto vykonávať. Aj nové vládne uznesenie vyslovene ráta s tým, že do zamestnania budú dochádzať len tí, ktorým povaha práce neumožňuje z domu pracovať. Ostatní by mali mať od zamestnávateľa potvrdenie, že ich potrebuje na pracovisku.

Môžem navštíviť rodinu v inom okrese?

Nie. Stále je zakázané stretávať sa s inými ľuďmi ako členmi domácnosti a to v okrese alebo mimo neho.

Chceme ísť s rodinou na túru do Tatier? Potrebujeme test?

Nie, lebo od 3. marca nebude povolený pohyb v prírode mimo okresu.

Som pozitívny a neviem sa dovolať všeobecnému lekárovi. Čo mám robiť?

Podľa odporúčaní odborníkov štát pripraví verejne dostupnú a zrozumiteľnú informáciu „Cesta pacienta s ochorením covid-19”. Tam zhrnie odporúčania na domácu liečbu a zverejní zoznam kvalitných pulzných oxymetrov s uvedením kritických hodnôt kyslíkovej saturácie. Župy by mali zriadiť linky, na ktoré budú môcť pacienti nahlásiť, ak sa nevedia spojiť so svojim lekárom.

Potrebujem negatívny test, ak chcem ísť k lekárovi?

Nie. Tak ako platilo posledné týždne, bez ohľadu na to, či idete k lekárovi na preventívnu prehliadku, plánovanú zdravotnú starostlivosť alebo neodkladný zákrok či vyšetrenie, vždy môžete ísť na polikliniku či do nemocnice aj bez negatívneho testu.

To isté platí aj pre cestu do lekárne. Test nepotrebujete ani vtedy, keď sa ešte len idete testovať – či už PCR testom, alebo antigénovým testom.

Som zaočkovaný, budú aj odo mňa vyžadovať negatívny test?

Nie, ak ste zaočkovaný aj druhou dávkou a od momentu, keď ste dostali druhú dávku vakcíny, ubehlo 14 dní.

Musím sa dať testovať, ak som prekonal covid?

Nie. Ak sa preukážete dokladom, že ste ochorenie covid-19 prekonali v posledných troch mesiacoch, negatívne testy nepotrebujete. To isté platí v prípade, že máte zdravotnú indikáciu, pre ktorú nemôžete byť testovaný.

Mám 70 rokov, chcem ísť do parku pri činžiaku. Potrebujem na to test?

Nie. Seniori nad 65 rokov, ale aj ľudia na vozíčku môžu ísť na zdravotnú vychádzku do kilometra od bydliska. Ale len do 20:00. Môže ísť sám alebo v sprievode osoby zo spoločnej domácnosti. Takúto výnimku majú aj ľudia, ktorým zdravotný stav alebo ochorenie neumožňujú ísť na test, alebo ľudia so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím a aj ľudia so závažnou poruchou autistického spektra.

Môžem ďalej kočíkovať dcéru na sídlisku aj bez testu?

Áno. S dieťaťom do šesť rokov sa môžete prechádzať do kilometra od bydliska a len do 20:00.

Som pendler, čo sa pre mňa zmení?

Pendleri sa budú musieť pri vstupe na Slovensko preukázať negatívnym testom nie starším ako 72 hodín (doteraz platil negatívny test nie starší ako sedem dní). Vláda zároveň uvažuje nad možnosťou testovania ľudí priamo na hraničných priechodoch.

Odkedy sa budem musieť pri prechode hraníc nahlásiť do e-karantény?

Ministerstvo hospodárstva a NCZI dostali od vlády za úlohu spustiť e-karanténu do konca apríla 2021. Po jej zavedení si navrátilci zo zahraničia budú môcť vybrať medzi domácou a štátnou karanténou.

Otvoria sa reštaurácie?

Nie. Reštaurácie fungujú v rovnakom režime ako doteraz – zákazníci si môžu vyzdvihnúť jedlo v odbernom okienku alebo môže fungovať donáška. Zákazníci nemôžu konzumovať v interiéri ani na terase reštaurácie.

Vo štvrtok mám pohovor, musím mať so sebou negatívny test?

Áno. Cesta na pracovný pohovor je povolená, ale je potrebný negatívny test nie starší ako sedem dní. Povolená je aj cesta na uzavretie pracovnej zmluvy a prijímacie konanie. Test nepotrebujú ľudia do troch mesiacov od prekonania ochorenia, ak to vedia preukázať, alebo zaočkovaní dva týždne po druhej dávke vakcíny.
Foto N – Tomáš Benedikovič

Môj sused bol pozitívny, ale nedodržiava karanténu. Čo mám robiť?

Vznikne e-mailová adresa, nonstop linka a webstránka na prípadné nahlásenie porušovania protiepidemických opatrení. Kedy a kde, ešte nie je jasné.

Máme s bývalou ženou syna v striedavej starostlivosti. Smiem si syna vyzdvihnúť po 20.00 hod?

Nie, cestu za dieťaťom v súvislosti s rozhodnutím súdu či po dohode rodičov, prípadne v striedavej osobnej starostlivosti, musíte stihnúť v čase od 5.00 do 20.00 hod.

Zomrel mi príbuzný. Smiem ísť na pohreb?

Áno, na pohreb smiete ísť, ale cestu si musíte naplánovať v čase od 5.00 do 20.00 hod, rovnako aj cestu späť. Podobne je to aj v prípade krstu či uzavretia manželstva.
01.03.2021 - 10:48:13
45
parada :D vdaka Srsen :)
"Ak sa vraciate z lesa, nemusíte sa tak domov vrátiť do 20.00 hod a zabehať si tiež môžete aj po ôsmej večer."

--
ale aj tak tomu nechapem, potom o com je tento zakaz?
zase su to len hrackarske opatrenia, aby mohli zaviest o 3 tyzdne ten tvrdy lock
01.03.2021 - 10:51:15
09
Joe70 napísal:
Ak chcete ísť von po 20:00, stačí povedať, že idete do zahraničia na dovolenku.
https://www.tvnoviny.sk/domace/2021737_poslankyna-tabak-je-na-dovolenke-v-spojenych-arabskych-emiratoch-nevidi-v-tom-problem

Ak chces opustit stat, neeexistuje ziadna zakonna moznost zakazat ti to, ani keby bolo stanne pravo, alebo hocico, co si vymyslis :)
01.03.2021 - 11:40:59
00
iron.hide napísal:
parada :D vdaka Srsen :)
"Ak sa vraciate z lesa, nemusíte sa tak domov vrátiť do 20.00 hod a zabehať si tiež môžete aj po ôsmej večer."

--
ale aj tak tomu nechapem, potom o com je tento zakaz?
zase su to len hrackarske opatrenia, aby mohli zaviest o 3 tyzdne ten tvrdy lock

vacsina tych rozhodnuti ma zmysel, sem tam sice vymyslia blbost, ale prisli s tym jednak neskoro a druhak, sami to nedodrzuju, tak potom je tazko .. a potom je tu to celoplosne testovanie z novembra ... mozno namiesto toho, aby skusali krajinu zavriet by mohli porozmyslat, ci to neskusit inak .. podat demisiu, to by mohlo pomoct
01.03.2021 - 11:55:29
03
Po novom sa budu testovat aj home-ofisáci čo chcu do prírody/športovat a ostaní povinne každých 7dní? To je to zníženie mobility v praxi? Odhadujem, že toto si zrejme presadil Matovič. Ale "spolupachatelstvo" tiež nepardonujem. Kto ze to ostal mimo parlament, ak by tu boli predčasne volby? :-/
01.03.2021 - 12:32:11
01
rusia prirodu v inom okrese, test ti treba iba ak bude tvojokres cierny,
15. cestu na účel pobytu v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu a cestu späť, pričom v prípade hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy sa za okres považuje územie Bratislavského samosprávneho kraja av prípade mesta Košice sa za okres považuje územie okresov Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV aKošice okolie, za predpokladu, že:
15.1.sa má takýto pobyt v rámci okresu vykonať vokrese zaradenom uznesením vlády SR podľa COVID AUTOMAT-u do stupňa Monitoring, do I. alebo II. stupňa ostražitosti, do I., II., aleboIII. stupňa varovania, alebo
15.2.sa má takýto pobyt vrámci okresu vykonať vokrese zaradenom uznesením vlády SR podľa COVID AUTOMAT-u do IV. stupňa varovania a ide o osobu, ktorá sa preukáže negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 7 dní alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie naochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní, alebo osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 amá ojeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, alebo ide o osobu mladšiu ako 15 rokov, alebo oosobu staršiu ako 65 rokov, alebo ak táto osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny aod tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní, alebo ide ozdravotne ťažko postihnutú osobu, ktorá sapohybuje spomocou vozíčka, alebo osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu naochorenie COVID-19, alebo osobu, ktorej bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie alebo osobu dispenzarizovanú so závažnou poruchou autistického spektra,16.v čase od 05.00 ho
01.03.2021 - 12:44:11
01
Cele na hlavu. Test mi netreba ak idem "vyvencit" dieta do 6r, do 1km od bydliska, kde stretnem mrte ludi. Ale do prirody, kde budem sam, mi test treba.
01.03.2021 - 13:23:14
00
Vidim to tak, ze uz prdim na vsetko a kedze som kriticka infrastruktura, syn pojde od 8.3 do skolky.
01.03.2021 - 13:57:08
00
keyboard_arrow_up