Zdravím sseevveerriinn, problémy s platničkou som mal 4 roky dozadu ale bolelo ma do druhej nohy asi po troch mesiacoch ako som mal ísť v reichu na operáciu potiaže ustúpili tak som operáciu zrušil ( mal som len trochu slabšiu nohu pri chôdzi na päte). Bol som potom úplne fit žiadne obmedzovanie vo výkone, žiadne bolesti a priznám sa že som nič necvičil.
Teraz po sviatkoch ma na bajku ofúklo plus mi asi sedlo pritlačilo sedací nerv o bedro. Naozaj neviem či terajšie problémi súvisia s platničkou, neurolog tvrdí že áno lebo ked prsknem tak ma to bolelo ako šľaha do nohy vraj vtedy je to jasné a nepotrebuje ani MR ( magnetickú som vtedy celú ani nevydržal , išiel som skapať od bolesti pri tak podložených nohách).
Teraz som pri tom neurologovi absolvoval infúznu liečbu, po troch infúzkach bolesti ustúpili a vedel som sa vyspať a už som nepotreboval barlu, dnes som bol na dvanástej infúzii mám už len mierne mravčenie v priehlavku bolesti nemám žiadne mám nariadený niečo ako pooperačný režim Zákaz sediet, veľa ležať a chodiť je ok.
Nemal by som ale zas trochu jazdím 10-15 km cítim sa pri tom fajn. Cvičím chrbát len trochu ráno aj to čo som odkukal s videi- bolesti pri tom nemám ale isto to nerobím správne.
Doctor len vravel že to ide dobre nech to neunáhlim aby sa mi to nevrátilo, vraj čo mám cvičiť mi ukáže po skončení infúziek ( novalgin, solu-medrol, guajacuran + injekčne tramal a asi raz mi pichol ku kostrči diprophos).
01.03.2021 - 18:20:35
00
Ja som mal problemy roky...Uz som to tu pisal. Mne pomohla Mckenzie metoda. Avsak teraz fest mi pomaha cvicenie core. Stred tela nakladam riadne. Dokonca som zacal uz drepovat s velkou cinkou a robit rumunske mrtve tahy s velkou cinkou. Je to stale lepsie... Ak su svaly stredu tela pevne, chrbtica je stabilna a pevna. Musite vsak najskor platnicky posunut do spravnej polohy Mckenzie metodou.
01.03.2021 - 20:30:41
10
Mne sa to tiez zlepsilo po zacati core cvikov.
Niekolko pull-ups, pull-down, niekolko desiatok klikov, niekolko opakovaciek planku po 1m. Lateral plank.
SMko k tomu ako stretching.. cca 45-50 min rano a vecer.
Drepiky zatial len skusam.. ja som cely poskracovany, tak nemozem ist nizko, aby mi nepretocilo panvu do predsadenia.
Ale ani nemozem urobit kacaci zadok, lebo mam zuzene foraminy.
Ja mckenzie nemozem, lebo pri tych cvikoch citim prilis velke pnutie vo svaloch a vtedy sa vyvija velky tlak na platnicky. A radsej neriskujem, kedze na mckenzie nemam odborny dohlad.
01.03.2021 - 20:59:28
00
Ja som sa k cvičeniu prakticky nedostal, viem moja chyba, ale ked som v poho tak na to nemyslím a neviem sa prinútiť. Lacika dnb ma zaujali tvoje príspevky lebo si opisoval podobné príznaky ako mám ja. Najprv si riešil bedro sedlo až si sa žial dopracoval k platničke.
Ja som si teraz nebol istý diagnozou platnička, ale kedže som mal už predtým problémy s platničkou tak je dosť ťažké posúdiť lebo ked ma pošlú na MR tak jasné že mám platničku v prdeli ale to viem už pár rokov ale či som si teraz nespôsobil bolesti pritlačením sedacieho nervu o bedro neviem, alebo ma ofúkalo na bajku prípadne kombinácia týchto faktorov. Som blázon v decembri na bajku v mojom veku, brzdiť sa viem už len ked je zle.
02.03.2021 - 13:35:57
00
Mozem ti napisat jedine dojmy a pocity ako to asi mohlo byt.
Maval som na bikeu kus stuhnuty chrbat... nic extra.. Ale celkovo moja mobilita nebola dobra.
Mam dost skratene hamstringy.
Moja dedukcia je, ze som mal tak skratene svaly, ze som si mohol poranit slachu z hamstringu k panve.
+ v ten tyzden bolo celkom chladno, aj ked bolo leto.
Lebo mna to bolelo mesiace, niekedy viac a niekedy menej. Na dotyk, lokalizovatelna bolest v konkretnom mieste.
Samozrejme, ze to u mna riesili ako cviknuty nerv. Ale inde som bolest nemal.
Trvali na tom, ze je to platnicka. Kym som cakal na vysetrenia, vysledky, terminy a pod. (MRI dokazalo leda prd, viz vyssie)
Zacala sa objavovat aj slabost v chrbte (doslova vnutri).
Kazali mi cvicit, trochu sa to zlepsilo. Zadok stale bolel.
Chrbat tuhol stale viac a viac.. az raz som pocitil silnu elektrinu v pravej nohe (nie lava scim som prisiel).
A vtedy som zistil ako boli noha od stlaceneho nervu a ze ten moj zadok na 1000% nie je z platnicky.
Hlavne prava noha je na tom kazdy tyzden inak, podla toho ako je na tom platnicka.
Ale ta lava polka zadku svoj stav nemenila vzhladom na platnicku.
Ja mam taky pocit, ze mna tie svaly na chrbte priam lisuju. A kedze to trvalo par tyzdnov kym sa to poriesilo, tak dovtedy mi svaly doslova rovnomerne rozmasirovali platnicky do vsetkych stran.
A odvtedy, co mi to prvy krat strelilo do nohy, sa len tocim v bludnom kruhu.
A neurologicka to ma v <>, ved za par minut pokecu jej dam 20e s skonci to tym, ze cvicte, ked vam to nachvilu pomoze..
Nikto mi za cely polrok nedal jednu injekciu, infuziu, tabletku na uvolnenie, nic.. (dal som si len to co som mal v zasobach, flector, guajacuran, dorsiflex)
300e za masaze, kt. maly 0vy efekt.
Vobec som takto nemusel skoncit, ale pre totalnu ignoraciu zo strany lekarov (aj sukromnych), som sa dopracoval az sem.
02.03.2021 - 16:30:44
00
thumb_up0thumb_down
02.03.2021 - 17:24:08
00
lacika_dnb nahodou reumatologia?
02.03.2021 - 19:16:23
00
Ja to riešim cca dva mesiace. Po cyklotúre, som blbec v decembri ma začala bolieť pravá noha, myslel som bedro. Dva týždne sa to lepšilo, tak som skúsil vyniesť z auta vybitú bateriu ( potreboval som auto na cestu k lekárovi ).
Baterku som vyniesol ale pohoršilo sa mi. Bolesť v nohe bola výrazne silnejšia, nevedel som si ľahnúť nevedel som ísť ani stáť na záchod som potreboval barly, v posteli som sa nevedel pretočiť. Vstať z postele bol boj z bolesťou min. hodinu nie kvoli svalom ale sedací nerv mi dal takú šľahu že som nevedel ísť hore.
Nevydržal som ani MR. Tam žene poradili neurologa v druhom meste čo sa venuje neoperačnej liečbe problémov s platničkami. Chodil som denne na infúzky a po dvoch som sa vedel vyspať a barly som už nechal doma.
Teraz končím tretí týždeň na infúziach a problémy skoro žiadne, poobede zvyknem vybehnúť na slniečko na biku len tak dôchodcovsky.
03.03.2021 - 11:30:51
00
https://doktorka.cz/zdravi/kouzlo-lidskeho-dechu-rychle-zlepsuje-naladu-ale-muze-i-ublizit
05.03.2021 - 09:57:14
00
Mám podobné skúsenosti. Po 12 tich rokoch na bmx som celý v takom stave že dovi. Mal som aj operáciu kolena, zlomeniny a podobne. No to čo ma najviac trápi je bolesť chrbta. Jediné čo mi na to pomáha je pravidelné cvičenie, zistil som, že fakt nič iné len cvičenie + strečing poprípade foam roller (https://www.fitland.sk/masazny-valec-foam-roller/). Škoda, že som to zistil až v 27mich a nie v 15tich :) Ale tak lepšie neskoro ako nikdy...
08.04.2021 - 09:26:20
01
No ja som to zistil po 30ke až.... Každopádne, zatiaľ posilňovanie a dávanie si pozor zaberá. Na dlhšie výjazdy, turistiku....nosím náhradné oblečenie.
Občas si vyhrejem krížovú oblasť na elektrickom vankúši.
Cvičím hlavne core. Plank, koliečko na cvičenie...
Lepšie to asi nebude už, hlavne, aby to horšie nebolo...
08.04.2021 - 19:09:53
00
mal niekto, kto mal problem s platnickami iba problem pri sedeni? nieco, ako keby ste si na niecom sedeli a zacne to ominat... v mieste ako sa slacha pripaja na sedaciu kost
pred mesiacom som si asi natiahol hamstring pri strecingu...ale nejak to neprestava, mam problem obsediet aj v aute, aj na stolicke, na sone povedali, ze ziadne zranienie tam neni, ale ze to moze byt z chrbta...

inak okrem nejakeho sem tam stuhnutia nemam problem s chrbtom...
11.06.2021 - 13:02:25
00
No veru sedenie bol najvacsi problem. Cestovanie do a z prace busom bolo hotove peklo.
11.06.2021 - 13:47:13
02
jordi bohuzial ano.. mne sa to zlepsilo po par tyzdnoch.. a vedel som obsediet na maksich stolickach a v aute.. ale na bikeu nie.. ani po roku..
takze drzim palce.. moj bike uz ma od tohto tyzdna noveho majtela..
11.06.2021 - 14:59:13
01
Sedenie je na krize a chrbat najhorsia poloha. Vyskusaj milgammu n a cvicit cvicit. Mne to nastastie pomaha ukazkovo
11.06.2021 - 21:58:06
03
keyboard_arrow_up