Celý článok

BRATISLAVA. Ani v deň, keď začali platiť nové protiepidemické pravidlá, neboli jasné podrobnosti, čo vlastne treba robiť.
Súvisiaci článok Pravidlá sa sprísnia od stredy, pozrite si prehľad zmien Čítajte

Opatrenia odhlasovala vláda v nedeľu večer, no podrobnosti nepredstavila, a to ani v ďalších dňoch. Podobne sa zasekla aj vyhláška úradu hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorý vnáša do praxe, na čo ho zaviaže vláda.

V utorok jeho úrad hovoril, že s vyhláškou už finišuje, no napokon ju zverejnil až v stredu podvečer. Platiť má od budúceho týždňa.

Až do jej vydania nebolo jasné napríklad to, kde všade bude povinné nosiť respirátor a kto bude mať z tohto pravidla výnimku. Takisto ani to, či počas zákazu vychádzania po ôsmej hodine večer môžu fungovať donáškové služby.

Bez jasných inštrukcií zostali aj obchodné reťazce. Napríklad Billa chcela čakať na vyhlášku, ale napokon otvárací čas skrátila už skôr na ôsmu hodinu večer už podľa uznesenia vlády. Podobne postupovali aj Lidl, Kaufland, Tesco či Metro.

K veľkým reťazcom sa pridala aj najväčšia sieť maloobchodov Coop Jednota, ovplyvnilo to 21 prevádzok.

"Rešpektujeme nariadenie a skracujeme otvárací čas predajní maximálne do 20.00," povedal Branislav Lellák zo spoločnosti.
Súvisiaci článok Môžem ísť so psom von po ôsmej večer a kedy potrebujem test aj do prírody? (otázky a odpovede) Čítajte

Dočasne skrátila otváracie hodiny aj pošta. Okrem skráteného fungovania cez týždeň ohlásila, že nasledujúce víkendy zatvorí pobočky úplne.

Presné pravidlá napokon ukázali, že donášky či iné podobné služby môžu naďalej fungovať bez časového obmedzenia. Ľudia, ktorí ich zabezpečujú, sú v práci a majú výnimku.

Verejnosť sa do obchodov či výdajní po ôsmej už nemá ako dostať, neznamená to však, že z práce preto musia predčasne odchádzať všetci zamestnanci.

"Aj po ôsmej hodine môžu mať zamestnanci týchto prevádzok dôvod zostať v zamestnaní, napríklad v prípade dezinfekcie priestorov, prípravy balíkov na výdaj, dokladania tovaru a podobne," vysvetlila hovorkyňa hygienikov Dáša Račková.
Respirátory nemusia mať deti či väzni

Od pondelka budúceho týždňa budú respirátory povinné v mestskej hromadnej doprave, vo vlakoch či v diaľkových autobusoch.

Rovnaká povinnosť nosenia začne o ďalší týždeň neskôr, teda od 15. marca, platiť vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti.
Čo hovoria nové pravidlá

platí nočný zákaz vychádzania, a to od 20.00 hod do 1.00 hod nasledujúceho dňa,
výnimka na nočné vychádzanie sa vzťahuje len na cestu do práce a k lekárovi alebo na individuálny šport, prechádzku so zvieraťom, či vychádzku do prírody,
povinné respirátory - od 8. marca v obchodoch a hromadnej doprave a od 15. marca vo všetkých interiéroch okrem domácností,
pozitívne testovaní už nemôžu ísť do potravín či do drogérie a musia dodržať karantnénu,
stále platí, že na cestu do práce či výdajne e-shopu je povinný negatívny test,
negatívny test treba aj pri ceste do prírody v čiernom okrese,
pobyt v prírode mimo svojho okresu je po novom zakázaný.

Výnimku dostanú len tri skupiny, a to deti na prvom stupni základných škôl, väzni a tiež zamestnanci pracujúci pri vysokých teplotách, napríklad pri vysokých peciach. Všetky tri skupiny však musia mať aspoň bežné rúško.

Respirátor nebude potrebný ani na ulici či v prírode.

"V exteriéroch bude naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, šálom alebo šatkou," spresnila Račková.

Hygienici pritom rátajú s tým, že respirátory by mali byť bez výdychového ventilu a s klasifikáciou najmenej FFP2, čo je základný a najbežnejšie dostupný variant. Patria sem aj respirátory s označením KN95 alebo N95.

Na respirátory FFP2, ale aj kvalitnejšie FFP3, sa od polovice februára vzťahuje nulová sadzba dane z pridanej hodnoty. Kúpiť sa dajú aj v bežných obchodoch či v lekárňach.

Ich hodnovernosť sa dá ľahko overiť tým, že majú označenie CE, za ktorým nasleduje štvorčíslie. Znamená to, že výrobok by mal spĺňať základné požiadavky platné v Európskej únii.
Bankári v osobitnom režime

Pozitívne testovaní ľudia na covid-19 už nebudú môcť nakupovať v potravinách či v drogériách. Hygienici preto samosprávam odporučili prijať opatrenia, aby takýmto ľuďom pomohli dostať sa k základným potrebám.

Karanténu po pozitívnom teste tak ľudia môžu porušiť jedine v prípadoch, ako je neodkladná cesta za lekárom či presun na testovanie. Pri všetkých takýchto prípadoch však musí mať pozitívne testovaný nasadený respirátor.
Súvisiaci článok Ako vybrať respirátor? Značka na obale ukáže, či sa dá nosiť opakovane a či je overený Čítajte

Povinnosť platí už od stredy, hoci povinné respirátory pre obyčajných ľudí majú posunutú účinnosť na neskôr.

Novinkou je aj to, že medzi ľudí v osobitnom režime, ako sú napríklad zdravotníci či študenti medicíny, zaradili hygienici po novom aj zamestnancov bánk, ktorí "sú zodpovední za prevádzku prvkov kritickej infraštruktúry vo finančných službách".

Ak aj prišli do úzkeho kontaktu s pozitívne testovaným človekom, nemusia ísť automaticky do povinnej 14-dňovej karantény ako iní ľudia. Zamestnávateľ môže rozhodnúť, že v práci sú nevyhnutní.

Sprísnil sa aj režim kúpeľov, v ktorých už nebudú možné wellness pobyty, ale len liečba zo zdravotných dôvodov.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22609717/co-hovori-nova-vyhlaska-o-sprisnenych-opatreniach.html
04.03.2021 - 08:30:22
00
V ba vsade plno policajtov a kontroluju...m
04.03.2021 - 08:32:16
00
Mimo okres do prirody sa zrejme moze medzi 1.00 až 5.00
04.03.2021 - 08:32:59
00
to je otazka na pravnika ktory ti dohlada vsetky zmeny az po aktualny stav :-D
na jesen bola vynimka ze pri sporte si ho mat nemusel. potom sa ta informacia akosi stratila. naposledy ked si musel mat test aj do prirody - po tom nemusel ale pri sporte si stale musel - tak neviem ci ta vynimka prezila dodnes alebo nie. a ci prezila aj 3.marec uz vobec nie.
nieje tak teplo este - daj na krk satku a ked uvidis podozriveho vytiahni ju na tvar - ked sa otepli bude to horsie.
04.03.2021 - 08:34:27
00
romanx napísal:
Miso, to chces objednat svoju babku? Na zapadnom Slovensku je to takmer nemozne...


babka už je zaočkovaná :) prvú dávku mala 10.2. a druhú dostane v najbližších dňoch :)

ja riešim teraz seba.... a jediné miesto ktoré mi vyhadzuje je žilina.... bohužiaľ momentálne všetko obsadené, takže refreshujem do zbláznenia....
04.03.2021 - 08:39:34
00
Gusto0 dik jasne tak to robim ale chcel som sa updatnut ;-] nuz nevydalo ...
04.03.2021 - 08:43:19
00
Miso a ty si kriticka infrastruktura, resp. splnas vypisane poziadavky, ci co? Lebo celkom som nastvany na tento system, ked onkopacienti v dochodkovom veku nemozu dostat termin /poznam 2/, klasicky dochodci tiez a potom mlady fafrnok si hlada volny termin...ak pozries na link, budes vediet preco
https://domov.sme.sk/c/22609574/krajci-oznamil-zmenu-ockovania-neda-sa-vsak-prihlasit.html?ref=trz
04.03.2021 - 08:51:07
10
ivast napísal:
ako je to vlastne aktualne s ruskom pri športe, platí stále tá výnimka že v extraviláne nemusím mať?

ano, v prirode nadalej rusko nie je povinne ... a ani pri sporte

(1) Podľa § 48 ods. 4 písm. r) zákona sa všetkým osobám nariaďuje za účelom riadneho prekrytia horných dýchacích ciest (nos a ústa) používať preventívne ochranné pomôcky, ktorými sú rúško, respirátor bez výdychového ventilu, šál, alebo šatkaa to na verejnosti v exteriéroch alebo na verejnosti v priestoroch interiérov budov, ak táto vyhláška neustanovuje inak.

(3) Povinnosť podľa odseku 1 sa nevzťahuje na nasledovné osoby:
b)osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia (intravilánu) obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov,
e)osoby pri výkone športu,
04.03.2021 - 08:51:51
22
jurot napísal:
V ba vsade plno policajtov a kontroluju...m


a co presne kontroluju? testy a ruska?

Romanx - suhlas, ja este tiez nemam zaockovanych mojich rodicov dochodcov, teoreticky by sa mali dostat na rad od 8.3., no realne bohvie kedy :(
04.03.2021 - 09:08:36
00
romanx napísal:
Miso a ty si kriticka infrastruktura, resp. splnas vypisane poziadavky, ci co? Lebo celkom som nastvany na tento system, ked onkopacienti v dochodkovom veku nemozu dostat termin /poznam 2/, klasicky dochodci tiez a potom mlady fafrnok si hlada volny termin...ak pozries na link, budes vediet preco
https://domov.sme.sk/c/22609574/krajci-oznamil-zmenu-ockovania-neda-sa-vsak-prihlasit.html?ref=trz


áno, spadám pod kategóriu ktorá sa môže dať očkovať...to že sú hentam hore chumaji a menia to z týždňa na týždeň a menia skupiny ktoré sa môžu a ktoré sa nemôžu neteší ani mňa ale čo s tým narobíme?
04.03.2021 - 09:09:44
00
Nejaky Sputnik V urcite najdes, len neviem, ci najdes doktora, co si to zoberie na triko :-)
04.03.2021 - 09:12:33
00
iron.hide napísal:
a co presne kontroluju? testy a ruska?

Romanx - suhlas, ja este tiez nemam zaockovanych mojich rodicov dochodcov, teoreticky by sa mali dostat na rad od 8.3., no realne bohvie kedy :(



Neviem co kontroluju
Na ruzinovskej beru do radu auta
Ja to vidim z okna bytu
04.03.2021 - 09:12:50
00
clxno1 napísal:
Nejaky Sputnik V urcite najdes, len neviem, ci najdes doktora, co si to zoberie na triko :-)


sputnik nechcem pokial nebude schválený.. ak ho schvália oveľa múdrejší ľudia ako ja a hlavne odborníci, nemám problém....
04.03.2021 - 09:15:07
00
clxno1 napísal:
Nejaky Sputnik V urcite najdes, len neviem, ci najdes doktora, co si to zoberie na triko :-)

dochtor si nema co zobrat na triko (tak ako pri milione ostatnych liekov a vakcín) pokial ju pouzije na ucel na ktory bola ministrom schvalena ... ibaze by niekomu vakcinu pichol do zily na liecbu cukrovky :-)
04.03.2021 - 09:29:45
01
Lockdown = hlásenie z rádia - tvoria sa kolóny ......
:)
04.03.2021 - 09:37:08
00
keyboard_arrow_up