vlastoch napísal:
čo tak čítať/počúvať poriadne ? to sa vazne najde dezolat, co si mysli ze zazmluvnene miliony vakcín bude nosit politik v prirucnej batozine na oficialnu navstevu krajiny ? :?:

Keď teda načalstvo dostane vcelicku dopredu aby z kseftu nahodou necuklo..
Dobreee je to!
16.03.2021 - 11:48:41
00
foobar napísal:
ano, cital som to. Napriek tomu moje reakcia na titulok clanku je :facepalm:


... môžeš to nejako rozviesť ? Lebo tento pokus na mysiakoch a morčatach je štandardný pokus na otestovanie toxicity a nie účinnosti . Tak trošku mi hlava neberie tvoje pochody . Ale vyjadrenie sa “ facepalmom “ je tiež spôsob vyjadrenia názoru . Síce primitívnejší vzhľadom na predmetnú tému , ale povolený .

Všetko dobre želám .
16.03.2021 - 11:53:48
02
Da sa pri takomto testovani zistit aj moznost vzniku krvnych zrazenin? Narazam na Astru Zenecu.
16.03.2021 - 12:08:14
00
Hosť napísal:
tvoje IQ je aké keď sem postuješ toto? https://www.mtbiker.sk/forum/post1709347.html#p1709347



ešte si si nezvykol, že scarinku nieje asi zrovna tou najostrejšou ceruzkou? :tmi:
16.03.2021 - 12:18:37
01
Cloveka bez domova pokutuju za zakaz vychadzania.
https://www.bratislavskenoviny.sk/policia/64773-toto-je-bizar-clovek-bez-domova-dostal-pokutu-100-eur-za-zakaz-vychadzania
16.03.2021 - 12:26:29
00
nejaky policajt egohonič
16.03.2021 - 12:34:59
00
a pritom mu stacilo povedat, ze ide do prirody, pre toto zakaz vychadzania neplati v ziadnom case
16.03.2021 - 12:36:54
00
ale ak bol v ciernom, potrebuje test :D
16.03.2021 - 12:37:22
00
vsak mal potvrdenie o prekonani kovidu
16.03.2021 - 12:40:14
00
necital som, moja chyba...
16.03.2021 - 12:45:23
00
z diskusie na sme.sk :D

""vcera som sa cestou z prace zastavil v potravinach a vypocul si rozhovor dvoch dochodkyn ktore sa stazovali na nedisciplinovanych ludi ktori "chodia kade tade a roznasaju virus" hned v dalsj vete povedala: " vcera sme boli u Marty, mala narodeniny tak prisli sj vnucata ved sme sa tak dlho nevideli.." ""
16.03.2021 - 12:59:20
09
koľká sebareflexia od babičiek :)
16.03.2021 - 13:03:12
00
Ramon1 napísal:
Lebo tento pokus na mysiakoch a morčatach je štandardný pokus na otestovanie toxicity a nie účinnosti .

Ee. V tomto prípade už nie je prečo testovať nejakú toxicitu (aj keď niektoré tunajšie úbohé duše "znalé Ruska" - ktoré tam spravidla nikdy neboli a v poslednom desaťročí už vôbec nie - sa tejto interpretácie ochotne chytia). Je to v podstate testík, čo sa náhodne/rutinne robí s kadekým a kadečím a ide o to, aby nedostali teplotu a pod., teda či v procese výroby nebol výrobok kontaminovaný. (Na toxikológiu idú obvykle aj vyššejšé počty zverof.)
16.03.2021 - 13:52:58
01
Lelo napísal:
Da sa pri takomto testovani zistit aj moznost vzniku krvnych zrazenin? Narazam na Astru Zenecu.
zevraj ano

tulenik asi mas zle informacie,ale tie testy sa robia hlavne kvoli toxicite,ubytku hmotnosti apod .....
16.03.2021 - 14:16:21
00
Testuje sa toxicita ... mysliac tým prítomnosť akejkoľvek kkciny , ktorá by kontaminovala liečivo a spôsobila by nežiadúce / potenciálne smrtelne komplikacie u osôb ktorým by bolo aplikované .

Denník N : Videli sme, ako testujú vakcínu Sputnik V: ak prežije morča, prežije aj človek (reportáž)

Andrej Bán
Andrej Bán
15. marca 2021, 13:56
Morské prasa z Imuny, vakcína Sputnik V a bezpečnostné opatrenia. Foto N – Andrej Bán
Morské prasa z Imuny, vakcína Sputnik V a bezpečnostné opatrenia. Foto N – Andrej Bán
Ak ľudskú dávku vakcíny prežije testované 300-gramové morča, je to, akoby človek prežil dávku s objemom päť litrov.
Aktualizované 16. marca 2021: Myši a morčatá, na ktorých testovali ruskú vakcínu, skúšku prežili, oficiálne potvrdil lekár Miroslav Ryzner.

Pri hlavnej bráne, ale aj okolo plotu, ktorý ohradzuje 43-hektárový areál spoločnosti Imuny Pharm s 250 zamestnancami v Šarišských Michaľanoch, je podozrivý pokoj.

Nikto sa nedobýja dnu, čo je zvláštne.

Aj ja ju chcem!

Odkedy v pondelok 1. marca zosadol na košickom letisku armádny Spartan, z útrob ktorého slávnostne pred trojicou Matovič, Krajčí, Jarčuška vytiahli 37 paliet s 200-tisíc kusmi ruskej vakcíny Sputnik V pre 100-tisíc pacientov, prepukla na Šariši, kam zásielku previezli na účely testovania, nefalšovaná hystéria.

Nielen SBS na svoju ochranu musela firma dokonca povolať políciu. Dôvod? Množstvo ľudí sa dožaduje očkovania neschválenou, no preferovanou vakcínou. Telefonujú sem, klopú na vrátnicu, vyhrážajú sa. A myslia si, že je to len tak otvoriť „toten mraziaci box“, vyhrnúť rukáv, „vrucit ihlu do ramena“. Takto si už však ani Hurvínek nepredstavuje vojnu.

Časť verejnosti sa z médií dozvedela, že tu tri šarže Sputnika V testujú na zvieratách. Radikálni ochranári sa preto vyhrážajú útokmi.

Povedzte, ako má v takejto emočne vypätej atmosfére plniť s pokojom a rozvahou svoje náročné poslanie päť myší a dve morčatá, na ktorých do pondelka 15. marca prebieha testovanie? Na rozdiel od zahraničia tu na ten účel nepoužívajú primáty. Ešteže tak.


Moderný pavilón SAV v Šarišských Michaľanoch. Foto N – Andrej Bán

Sputnik V v Šarišských Michaľanoch. Foto N – Andrej Bán


Ind v Sabinove, Mexičan na diskotéke

Cestovatelia do exotických destinácií, v ktorých si obvykle pokazíte zažívací trakt, poznajú túto firmu – za socializmu to bola IMUNA – ako výrobcu obľúbeného živočíšneho uhlia. Doba však pokročila. Dnes tu vyrábajú dve klasické pediatrické vakcíny, MMR a proti tetanu. Vyvážajú sa do okolitých krajín a aj do juhovýchodnej Ázie.

Vakcínu proti korone tu zatiaľ nevyrábajú, príprava by trvala roky. „Naše tržby v porovnaní s veľkými hráčmi, ktorí tie vakcíny vyrábajú a predávajú, sú ako rozpočet sekretariátu generálneho riaditeľa takej firmy,“ hovorí predseda predstavenstva Juraj Kamarás.

Na to, že ide vlastne o rozpočet generálneho riaditeľa veľkej firmy, je v malej firme pokoj. Štebocú vtáci, občas prejde okolo malý traktor. Areál pripomína skôr park, ako jediné vhodné miesto na uloženie zamrazených vakcín.

Farmaceutická fabrika tu vyrástla na zelenej lúke v roku 1953. Éru Stalina pripomína architektúra najstarších pavilónov. Teda tých, ktoré sa zachovali. Pretože časť z nich sa rozpadáva a po roku 2002, keď firmu v konkurze získal strojný inžinier Juraj Kamarás spolu s Ladislavom Krajňákom, sa tu mnohé zmenilo. Vyrástli napríklad moderné pavilóny SAV.

A americkí vojenskí experti sem už nemusia chodiť na kontrolu tak ako v roku 1991 počas Púštnej búrky, prvej vojny v Perzskom zálive – hľadali tu antrax.

Nebudete veriť, ale aj na tomto záhumienku inovácií občas dochádza k miešaniu pracovnej sily. Šarišský melting pot kultúr, rás a národností znamená, že pre technické laboratóriá SAV získali cez personálnu agentúru kvalifikovaných cudzincov. Pravda, neobišlo sa to bez drobných komplikácií. Kvalifikovaný vedec z Indie s manželkou vydržal dva roky v Sabinove, potom pre neustále útoky, keďže ho považovali za Róma z vedľajšej osady, odišiel. Mexičan pocítil päste a svojráz našej diskotéky, keď sa chcel zoznámiť s miestnou dievčinou. Podobne sa pobral Portugalčan.

Toľko k dovozu mozgov.

Prechádzame okolo torza bývalého pandemického pavilónu. Ešte v roku 2008, za ministra zdravotníctva Richarda Rašiho (Smer), sa tu mali vyrábať domáce vakcíny. Úplne to nevyšlo, museli sme ich dovážať.

Konečne prichádzame k nenápadnej prízemnej budove. Zvonku ničím neupúta. Pracovníčka nám rozdá návleky na obuv. Otvorí masívne dvere, z ktorých sa vyvalí mráz, teda skôr poriadny Mrázik. Mínus dvadsať. Keď sa trochu so skupinou novinárskych kolegov porozhliadneme, vidíme všetky dovezené palety Sputnika V, ale aj vakcíny Moderna. Pfizer-BioNTech má výkonnejšie mraziace miestnosti. Iba malá časť, zlomok, sa testuje na zvieratách.

„Rusi aj domáce vakcíny odmietajú. Nebude to tým, že po zaočkovaní nesmú osem týždňov konzumovať alkohol?“ ostane vo vzduchu nezodpovedaná otázka.


Morčatá v Šarišských Michaľanoch. Foto N – Andrej Bán

Morčatá v Šarišských Michaľanoch. Foto N – Andrej Bán
Zvieratník

Ideme ďalej. Slovenčina ponúka všelijaké novotvary, výraz zvieratník je jedným z nich. Keby to neznelo nadnesene, povieme, že tu sa nachádza epicentrum výskumu. V skutočnosti je tu len zopár myšiek, morčiat a králikov. Primáty, ako bolo povedané, na Šariši nehľadajte.

„Zvieratá v sterilných podmienkach sa môžu nakaziť od vás, nie vy od nich,“ dáva nám dobre mienené rady mladý doktor veterinárnej medicíny Miroslav Ryzner. Nie, nie je tu sám. Okrem hlodavcov v plastových nádobách s hoblinami a valcom mu robí spoločnosť kolega.

Podľa inštrukcií si dávame jednorazové návleky všade – na obuv, na hlavu, na telo, na ruky.

Budova má tvar písmena U. „Do zadnej skúšobnej časti vás nepustíme, aby sa nevystrašili. Ak umrie čo len jedno zviera pre stres z vás, novinárov, testovanie sa musí opakovať. Ak potom umrie ďalšie, celú šaržu musíme vrátiť do Ruska. Príčina úmrtia sa neskúma,“ povie doktor Ryzner.

„Sú tu niekde rozložené ampulky, aby sme ich nasnímali?“ pýta sa reportérka maďarskej televízie.

„Nič také, len pobehujúce zvieratká,“ znie strohá odpoveď.


Imuna v Šarišských Michaľanoch. Foto N – Andrej Bán

Foto N – Andrej Bán

Morčatá v Šarišských Michaľanoch. Foto N – Andrej Bán
Na rozdiel od košického letiska, kde bol Matovič aj Krajčí, vo zvieratníku nebol nijaký politik, aby sa zaujímal, ako ide testovanie. A celá akcia dovozu Sputnika V bola utajovaná aj pred Kamarásom. Dozvedel sa o nej až v piatok večer, tri dni pred dovozom. Nebyť jeho iniciatívy a veľkorysosti colníkov, odbavenie zásielky by sa nestihlo.

„Keď mi volajú z ministerstva zdravotníctva, tak čakám, že ide o nejaké chýbajúce dokumenty. Ale nie. Vravia mi: pán Kamarás, prosím vás, mali by sme prosbu, nevedeli by ste povedať do médií, že o tú ruskú vakcínu je veľký záujem? Vedel by som, ale potrebujem toto a toto. Vtedy ostanú zarazení: aha, tak to potom,“ hovorí Kamarás.

Testovanie vakcínou síce z dôvodov prísnej čistoty nevidíme, v prvej časti zvieratníka, ktorá je schválená na chov a experimenty, sa dozvedáme, že testovanie piatich myší a dvoch morčiat pokračuje dobre. Ak pri liekopisnej skúške na neškodnosť nijaké zvieratko neuhynie, vakcína môže ísť do ďalšej fázy skúšania.

V liekopise je vyšpecifikovaná hmotnosť zvierat – myši musia byť vo váhovom rozpätí 18 až 20 gramov, morčatá 250 až 300 gramov. Počas celého sledovacieho obdobia nesmú stratiť na váhe, nesmú mať prejavy toxicity a nesmie žiadne zviera uhynúť.

Netestujeme účinnosť vakcíny, ale či nie je toxická. Touto skúškou sa zisťujú potencionálne nežiaduce prímesi, potencionálne jedovaté látky, ktoré sa mohli zaniesť nedopatrením pri výrobe. Nie je to skúška z pohľadu imunológie, ako to vplýva na imunitný systém či na nežiaduce účinky v súvislosti s klasickým očkovaním a tvorbou protilátok. Skôr sa zameriavame na bezpečnosť,“ dodáva doktor Ryzner.

Tento týždeň by sa malo testovanie Sputnika V posunúť do ďalšej fázy, zvieratá už svoju úlohu splnili.
16.03.2021 - 17:12:34
00
keyboard_arrow_up