Nemám to spárované natrvalo, len keď nahrávam trasu. Ťažko povedať, či by to urýchlilo hľadanie Gps signálu. Možno podpora od Lezyne by vedela pomôcť.
21.03.2021 - 11:54:29
01
Všimol som si, že záleží na tom ako často mám GPS (Lezyne Micro) zapnuté - ak každý deň tak signál chytí rýchlo, pri zapnutí raz za čas, alebo dlhšom presune mu to trvá dosť dlho kým načíta novú polohu. Spárovanie s mobilom veľmi nepomáha.
21.03.2021 - 14:57:07
10
v menu > info > GPS > je polozka Quick GPS (enable/disable) V mobiloch je to asistovane gps, tak mi napadlo ci to tak nefunguje aj tu. Kazdopadne v navode nie je popisana, cize ju zrejme pridal nejaky update FW.
21.03.2021 - 15:43:05
00
Pozrel som do GPS, mám tam zapnuté Enable (keďže doteraz som to nemenil, tak je to asi default nastavenie), ale v rýchlosti to veľmi nepomáha. Možno záleží aj od telefónu.
21.03.2021 - 21:33:37
01
16 January 2018 Lezyne Firmare Update – Notable, 2017 Devices
What’s new:
Full integration with TrainingPeaks and Today’s Plan training apps
Training specific data fields
Custom workouts
Indoor training mode
Improved elevation accuracy for GPS devices with a barometer
Turn “Quick GPS” on or off (GPS Watches only) to improve battery runtime or to acquire a GPS signal quicker.


To je taky popis ako svina, ale aspon vieme, ze to nema nic z asistovanym gps. Aj ja to mam zapnute nezda sa, ze by to pomahalo. Ale asi to bude o tom, ze to zariadenie pouzivam velmi zriedka tak preto to dlho hlada polohu. Tak ako si spominal. Ten problem maju vsetky gps jednotky ale neprejavuje sa to az tak drasticky. A tiez to moze suvisit s faktom, ze ja tie hodinky naozaj nosim na ruke ako hodinky, co rohodne nie je idealne pre prijem signalu.
21.03.2021 - 22:59:05
00
Kenai napísal:
Vies nam, sem dat nejaky zaznam na porovnaie? Idealne tu istu trasu nahranu oboma. A voci comu porovnavas udaje ? MarKac80 tu vykonal na danu temu vedecku pracu a viac menej zistil, ze vysledok merania ovplyvnuje velke mnozstvo premennych a skor ide o obmedzenie technologie nez samotneho zariadenia.
Moj zaver je tiez taky, ze super gps je obcas velmi presne az prekvapivo a obcas pomerne nepresne (aj 20-30m mimo v absolutnej nadmorskej vyske).


Ahoj @Kenai,

pouzivam Super GPS Pro, pred tym som mal Mega XL. Oba pristroje maju uplne rovnaky problem, a to je vyrazne nadhodnocovanie nastupanych vyskovych metrov. Uvediem priklad z nedavneho vyjazdu. Je to velmi vhodny vyjazd na porovnanie, lebo je to vlastne len stupanie na kopec po rovnom asfalte, a nasledny zjazd dole tym kopcom. Teda predpoklad je taky, ze celkove nastupane metre by mali korelovat s absolutnym rozdielom nadmorskej vysky na summite a na peaku.

Zaciatok sledovaneho useku zacina v nadmorskej vyske 287mnm, vrchol je 647mnm, teda by som mal nastupat 360 vyskovych metrov. (udaje su z Google Map, rovnake udaje udava aj napr. Komoot)

Na porovnanie pouzijem VeloViewer. Najprv si naimportujem povodnu aktivitu, bez korekcie.
http://jmaciak.dyndns.org/images/velo1.png
jmaciak.dyndns.org

Zuzil som vyber len na to stupanie, aby sme sa vyhli nejakym nepresnostiam. Uz na prvy pohlad je jasne, ze nieco nie je v poriadku. Pri stupani su tam viacere zvlnenia, no pri klesani je cesta priamo dole. Upozornujem, ze je to tam a spat po tom istom asfalte.
Nastupane metre v tomto useku podla Lezyne: 543m
Chyba v nastupanych metroch podla Lezyne vs Google Mapy: 50,83%
Celkove nastupane metre pocas aktivity podla Lezyne: 677m

Nasledne aktivitu z VeloViewer zmazem, v Strave kliknem na korekciu nadmorskej vysky, znovu uploadnem.
http://jmaciak.dyndns.org/images/velo2.png
jmaciak.dyndns.org
Nastupane metre v tomto useku podla Stravy: 352m
Chyba v nastupanych metroch podla Stravy vs Google Mapy: -2,22%
Celkove nastupane metre pocas aktivity podla Stravy: 425m

Ako vidiet, Strava sa sekla o -2,22% ale samozrejme istu nepresnost som tam vniesol aj ja, ked som bral referencne hodnoty z Google Map. Ale je to akceptovatelna odchylka. Lenze Lezyne je mimo o takmer 51%. A ak vezmem nastupane metre za celu aktivitu, tak Lezyne ukazuje o 59,3% viac ako Strava. To je uplne mimo.

Velmi by som chcel vidiet podobny rozbor napriklad pre Garmin Edge 130, 830, Hammerhead, Bryton, ... Je to jednoduche, zaberie to 10 minut prace, prosim Vas skuste to, moze to byt pre komunitu poucne. Velmi rad poradim presnejsie ako na to.
22.03.2021 - 10:11:32
00
Ahoj, na uvod nikto netvrdi, ze lezyne rata nasupane metre bezchybne. Uz tu bolo dokazane ze nerata. Nerata to presne ale ani ine podobne zariadenie. Na druhej strane podla mojich informacii google maps ma nadmorslke vysky z medzinarodnej siete vyskovych bodov (rovnako ako strava, komot,..... preto sa to zhoduje) ktora ma pomerne male rozlisenie. Ked si to predstavis, tak je to ako by si v 3D pospajal vyskove body ktore su stovky metrov od seba priamklai. Ked pozeras nadmorku vysku v nejkom bode, google maps ti ukaze priesecnik horizontalnej roviny s touto sikmou spojnicou bodv. Bezne je to mimo desiatky a v kopcovitom terene 100vky m nedmorskej vysky. Ak chces relevantne udaje, musis pouzit GIS namerane data. Ci uz z geodetickcych map, statnu tirangulaciu ak najdes, vyskove koty na kopcoch, alebo turisticke infoznacky ktore udavaju presnu nadmorsku vysku.

Ak chces urobit aspon trochu relavantny experiment. tak si musi najskor urcit co ta vlastne zaujima. Ak presnost merania absolutnej nadmorskej vysky, tak potom skalibruj barometer po ustaleni teplotu a za plneho GPS signalu. Na kazdom bode v terene, kde je uvedena nadmorkska vyska porovnaj s GPS. Zapis rozdiel urob priemer z par bodov a vyde ti nejaka odchylka. Problem je, ze kolko dni po sebe tento experiment urobis, tolko krat dostanes ine data. Lebo sa bude menit kvalita 3D pokrytia satelitmi a aj drift barometrickeho tlaku vplyvom pocasia (vieor, vlhkost vzduchu, teplota).

Ak chces kontrolu nastupanych metrov, najdi si usek tak do hodiny dlheho stupania a prejdi ho 2x v co nakratsom case po sebe. Treba to urobit hned, aby si vedel minimalizovat vplyv pocasia a pohybu satelitov.

Ale cele je to vlastne zbytocne lebo vo finale jedine co ovplyvnuje presnost merania je presnost barometra v zariadeni (99% GPS pouziva ten isty cip) a poveternostne podmienky. Algoritmus vypoctu je urcite vo vsetkych zariadeniach sparvny. Rozdiel bude iba v tom ktore dava vacsiu vahu na 3D data z GPS a ktore ide viac podla barometra. V jeden den bude presnejsie jedno v druhy den druhe. Proste podla pokrytia satelitmi a podla pocasia. Ako som pisal ide o nedokonalost technologia nie zariadenia. Dokonca aj keby si mal na riaditkach vsetky GPS jednotky na trhu a urobil s nimi meranie naraz, Tak kolko krat zopakujes experiment tolko krat budes mat ine podmienky a teda aj ine vysledky. Nevierim na zazracne zariadenie co dokazalo najst algoritmus vypoctu zasadne lepsi za vsetkych podmienok ako konkurencia. Mozes len mat stastie v om ze kupis zariadenie ktore najlesie funguje v tovjich podmienkach na tvojich trasach za pocasia v ktorom jazdievas. Ale niekomu inemu uz fungovat tak dobre ako tebe nebude.
22.03.2021 - 11:39:37
00
Vcera som isiel popri 2 razcestnikoch s nadmorskou vyskou. Cestou tam som mal odchylku +3m cestou spat -2m oproti GPS na oboch.
28.03.2021 - 13:36:51
00
ja v sobotu -60m (mega xl - a nemam posledny fw)
bol som celkom deprimovany :(
29.03.2021 - 02:56:20
00
To je v prdeli. Dnes odchylka +2m ale pozeral som len na jednom mieste. A mam najnovsi FW.
29.03.2021 - 23:19:02
00
Zdravím dá sa použit na uchytenie mega xl aj držiak bryton / garmin alebo ma lezyne nejaký svoj "štandard"
04.04.2021 - 11:02:55
00
Nie. Majú svoj štandard https://www.mtbiker.sk/shop/prislusenstvo/cyklopocitace-gps/prislusenstvo-drziaky/lezyne-drziak-gps-standard-mount.html
04.04.2021 - 11:07:28
00
Čaute prosím vás aký je rozdiel medzi Lezyne Super Pro a Lezyne Macro Plus chcel by som to len na navigáciu po horách prevažne čísla moc neriešim...ďakujem za odpoveď
09.04.2021 - 08:54:37
00
Glonass, Barometer, Accelerometer ...atd
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0043/1246/5494/files/Y14_Lezyne_GPSComparisonChart.pdf?v=1601937442
Na navigaciu/urcenie mojej polohy si vystacim aj s mobilom.
09.04.2021 - 10:14:07
01
Zdravím, mám Lezyne Super pro GPS (enhased), cca pol roka ale nemám moc čas teraz jazdiť, tak som ho použil snáď 10x. Každopádne snáď zakaždým som riešil dva problémy. Jeden je teplomer, ktorý je úplne mimo a stále ukazuje nereálne mínusové teploty. A druhá vec je absolútne nespoľahlivý výškomer. Niekedy meria relatívne v pohode, ale napr. pri dnešnej jazde (viď. foto): najskôr nereagoval na zmeny nadmorskej výšky vôbec, potom skákal hore-dole a vyrobil mi 3100m prevýšenie a potom zas nič. Chápem zmeny tlaku atď., ale takéto niečo sa mi nestávalo ani pri lacnom čínskom iGPSporte. Myslíte, že je to vadný kus hodný reklamácie, alebo je to pri Lezyne "normálne"?
Príloha:
lezyne_fail.jpg
lezyne_fail.jpg 159.19 KiB thumb_up0thumb_down

21.04.2021 - 18:09:58
00
keyboard_arrow_up