Navrhujem aby to tu admin premazal od prvej reakcie na link na peticiu a vsetkym zucastnenym nam dal ban na 2t. Je to tu len hateovaci a spekulovaci hnoj Jezus?
15.06.2021 - 18:04:09
03
Jaroh napísal:
Vzhľadom na to, že diskutéri zahrabali tú petíciu hlboko do vlákna, tak ju vyťahujem na svetlo:

Prosím, podpíšte a zdieľajte (neplatí pre Kenaia, Lapalomu a ďalších, čo nechcú podpísať):

https://www.mojapeticia.sk/campaign/peticia-za-prijatie-opatreni-na-zvysenie-bezpecnosti-cyklistov-a-chodcov/04723b32-a881-4df4-a067-eddf4ecfe129

Podpisane a poslane dalej.
15.06.2021 - 18:34:58
02
Vodic nemoze predchadzat cyklistu pri odbocovani v pravo aj pre to ze dost casto v protismere stoji auto ktore vychadza hlavnu cestu, moze tam byt prechod pre chodcov, ostrovcek ..... Ale cyklista nemoze predist auto odbocujuce v pravo. Cize obaja muisa stat az do sudneho dna ?


Opravte ma, ak sa mýlim.
Povedzme, že je prázdna križovatka bez prechodov. Vodič môže v križovatke predchádzať jednostopé vozidlá. Ak ide prvý cyklista, rýchlejšie auto ho môže cez protismer predísť (ako to v tej rýchlosti zvládne).
Ak ako prvé ide pomalé auto a má blinker vpravo, rýchlejší cyklista ho nesmie predísť.
Ak ide cyklista rovno a rýchlejšie auto odbočuje vpravo, tak cyklista má prednosť a vodič ho nesmie predbiehať.
15.06.2021 - 19:32:56
00


Za mňa tiež podpísané.
15.06.2021 - 19:36:39
01
Ak sa dobre pamätám, tak cez plnú čiaru sa dalo predbiehať pomalé vozidlo, napr. traktor alebo kombajn. Niekto si vykladal, že aj áviu, keď išla do kopca :-). Takže obiehať cyklistu s 1,5m pri plnenej čiare by bolo úplne v pohode.
Stále to platí, či to nejaký mudrlant v zákonodarnom zbore stola zmenil?
16.06.2021 - 08:07:09
00
Súčasťou navrhovanej právnej úpravy bude aj povolené prejdenie plnej čiary pri predchádzaní cyklistu.
16.06.2021 - 08:17:17
00
To nebolo možné doteraz? Ako v prípade traktora?
16.06.2021 - 13:41:19
01
ani s tym traktorom to nebolo legal, teda pokial sa hybe, ide o zakazane predchadzanie, ked zastane, tvori prekazku, obist ho mozes ... teda ak sa to za poslednych 30 rokov nezmenilo ...
16.06.2021 - 14:19:32
01
Velebnosti....
Sasulnik Pleties si predchadzanie a obchadzanie. Prekazku v cestnej premavke obchadzas, vozidlo predchadzas. Taktor iduci je vozidlo taktor stojaci je prekazka, Traktor kosiaci krajnicu je prekazka, traktor iduci na pole je vozidlo. Cyklista je vozidlo, i ked v praxi je skor prekazka :lol: . Cize cyklistu predchadzas nie obchadzas. Predchadzanie je mozne tam, kde nie je zakazane plnou ciarou alebo prislusnym zvislym znacenim. Obchadznaie je dovolene vsade, aj tam kde je zakaz predchadzania. Cize je jedno ci to je cyklista, traktor, kombajn, ponorkla, dolezite je, ci je ucastnik cestej premavky = predchadzanie, alebo prekazka= obchadzanie. Cize nie nemozes predchadezat traktor na plnej ceste, ak tam zrovna nekosi, alebo nestoji, neorie...

Jaroh To v praxi znamena, ze plna ciara je zbytocna? Mal som za to ze plna cira oznacuje useky, kde je nebezpecne prejst do vedlajsieho pruhu (neprehost, krizovatka...) Predchadzanie cyklistu s 1.5m odstupom a spomalenim na rozumnu stretavaciu rychlost trva viac ako predchadznie ineho vozidla. V parxi to bude znamenat, ze sa bude predchadzt cyklista na miestach kde je to nebezpecne (neprehladne, krizovatka...) a pri prvej prilezitosti, ked si predchadzajuce vozidlo na posledny moment vsimne auto v protismere (neprehladny usek plna ciara) strhne to spat a v lepsom pripade zabije len cyklistu v horosom aj niekoho dalsieho. Gratulujem

Nielen to! 1,5 je nevynutitlene, nezmeratelne, neskontrolovatelne, ale to ze sa bude dat predchadzat cyklista cez plnu ciaru povedie k tlaceniu sa okolo cyklitu uplne vsade a nasledne joho pravidelnemu poslaniu do kanala naraznikom ked to nevyda..... Ak to prejde cyklisti na cestach uz nas problem nebudu. Nas poblem bude malo miesta na cintorinoch pre cyklistov. :swear:

Kto ste ma to posielali primoienovat zakony,... tento urcite primomienkovat budem, co mi budu sili stacit.
Pevne verim, ze pdobnu vynimku neurobia aj u motoriek, v takom pripade ju uz naozaj predam.
16.06.2021 - 15:12:47
01
Kenai, nie, ani sekundu som si nemyslel, že by ste to ty a Jano1987 pochopili :-) :-) Nechaj to tak, netráp sa, užívaj deň :-)
16.06.2021 - 15:26:19
00
Teraz ma ukameňujte, keď poviem, že čiara nie je stena :-)
16.06.2021 - 15:46:28
02
Čiara stena nie je. To je pravda. Zákon zakazuje predbiehať a obiehať v križovatke, výnimkou je, keď auto odbočuje doľava a ja ho môžem po pravej strane obehnúť, ak to situácia dovoľuje. Podľa normy sa uvažuje, že cyklista má na šírku 60cm, ale dajme že to je 1m + 1,5m ho musím obiehať, to je 2,5m, čo znamená, že sa auto do pruhu nezmestí. Ak by ma pri predbiehaní cyklistu v križovatke cez prostismer prichytil policajt, je to obzvlášť hrubé porušenie zákona, teoreticky mi za to môžu zobrať vodičák. Ďalej jazdiaci cyklista na ceste nie je prekážka, takže pokiaľ nepríde k zmene zákona, nebude ho možné obehnúť cez plnú čiaru. Keďže cyklista na šírku zaberie 2,5m, čo je prakticky celý pruh. Keďže máme úseky, kde sú aj celé km s plnou čiarov, bude to problém. Nie každý cyklista je Sagan, čo dokáže jazdiť 40-50km/h na rovine. Veľa ľudí jazdí do 15km/h.
16.06.2021 - 20:10:13
02
Dostanes sa k rovnakemu problemu, ako ked na takom useku chytis kombajn. Obehnut ho neobehnes a len ides za nim.

Iba zeby sa ludia prestali pozerat na koniec svojho nosa a prejavili kusok empatie. Ako sofer neobieham cyklistu (ale ani traktor, ani kamion ani ine auto), kym nemam priestor a kym nevidim dost daleko a ako cyklista obcas zastanem na krajnici aby som pustil auta za mnou alebo ukazem cez horizont, ze mozu ist aj ked cez neho nevidia.

Nic nepotesi viac, ako ked sa kamion uhne na odpocivadlo a pusti ma dalej :)
16.06.2021 - 20:19:57
02
Kombajn možno stretnúť len pár dní do roka, navyše zvyčajne majú doprovodné vozidlá, alebo proste oranžové majáky a presúvajú sa po cestách, keď je minimálna premávka.

Traktor zvyčajne zvykne uhnúť čo najviac doprava a väčšina traktoristov keď vidí, že je za nimi veľká kolóna, tak keď sa dá, tak zastaví a pustí kolónu, čo je za ním. Navyše na cestách sa vyskytujú len sporadicky.
16.06.2021 - 20:29:57
02
A traktor ani kombajn nejde 15km/h po rovine a 10km/h hore kopcom. Kazdy jeden traktor aj stary zetor dokze ist 40km/h aj do kopca a kombajn este podstatne viac v rezime transportu riadne cez 60km/h Tiez ich stretnes len na vidieckych cestach medzi druzstvom a polom, ktore su z pravidla prehladne a nemaju plne ciary. Cize ziadne mesto, ziadne cesty 1 triedy, ziadne horeske prechody co cyklisti tak miluju. Hlavne idu v jednej kolone, dobre oznaceny, na kratku vzdialenost, radovo kilometre v ramci jedneho katastralneho uzemia a su 2-3x rychlejsie ako trenovany cyklista.

Ked bude vinimka na predchadzanie cyklistu, stavimsa, ze ani jeden motorista nebude riesit ten nevymozitelny 1.5m odstup, ale to ze moze predchadzat cez plnu si bude pamat kazdy. Presne tak ako si kazdy chodec pamata, ze ma na prechode prednost, nic viac. Koniec koncov dost casto pojde o jedneho a toho isteho cloveka. A az v praxi jedina zmena bude ze motoristi budu moct beztrestne predchadzat cyklistu cez plnu, tak to gratulujem k uzasnemu vysledku.

Jedine ako sa da 1.5m odstup rozumne aplykovat do sucastnej infrastruktury je znackou, ktora bude plati na nejakom useku, kde na to budu vyhovujuce podmienky. Zaciatok a koniec predchadzania cyklistu s povinnym odstupom, nic viac nic menej.
17.06.2021 - 00:57:22
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up