V Kalifornii je to normálne. Tu na Slovensku sú iní experti na dopravu, ako sa môžeš dočítať na tomto fóre.
@Zipsík by zozbieral všetky Kalifornské vodičáky.
21.06.2021 - 22:13:09
01
Nesranduj. Tam je to zároveň občiansky. :D
21.06.2021 - 22:14:51
00
len tak pre istotu celý § 10

Jazda v jazdných pruhoch

(1) Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie.

(2) Mimo obce na ceste s troma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy smie vodič nákladného automobilu s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou presahujúcou 3 500 kg, vodič jazdnej súpravy, ktorej celková dĺžka presahuje 7 m, vodič zvláštneho motorového vozidla a vodič motocykla s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou do 45 km h-1 použiť na predchádzanie výhradne druhý jazdný pruh od pravého okraja vozovky; v ostatných jazdných pruhoch smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie.

(3) V obci na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy smie vodič vozidla použiť na jazdu ktorýkoľvek jazdný pruh; to neplatí pre vodiča uvedeného v odseku 2, na ktorého sa vzťahujú pri jazde v obci odseky 1 a 2.

(4) Ak je na ceste s dvoma a alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy taká hustá premávka, že sa utvoria súvislé prúdy vozidiel, v ktorých vodič motorového vozidla môže jazdiť len takou rýchlosťou, ktorá závisí od rýchlosti vozidiel idúcich pred ním, vozidlá môžu ísť súbežne vedľa seba (ďalej len „súbežná jazda“). Pri súbežnej jazde sa nepovažuje za predchádzanie, ak vozidlá idú v jednom z jazdných pruhov rýchlejšie ako vozidlá v inom jazdnom pruhu.

(5) Ak by vozidlá idúce v obci súčasne vo všetkých jazdných pruhoch bránili v jazde rýchlejšie idúcemu vozidlu, vodič, ktorý jazdí v ľavom jazdnom pruhu, je povinný ho čo najskôr uvoľniť; to neplatí, ak vodič používa ľavý jazdný pruh na obchádzanie, odbočovanie, otáčanie alebo predchádzanie.

(6) Vodič pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu; to neplatí pri súbežnej jazde, keď vodič idúci v pravom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla v ľavom jazdnom pruhu zaradenie sa do kolóny idúcich vozidiel, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy vpravo. Vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu pri zaraďovaní sa do kolóny idúcich vozidiel pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v pravom jazdnom pruhu.

(7) Na ceste s troma jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy je vodič prechádzajúci z ľavého jazdného pruhu do stredného jazdného pruhu povinný dať prednosť v jazde vodičovi prechádzajúcemu do stredného jazdného pruhu z pravého jazdného pruhu; takýto postup sa vzťahuje primerane pri prechádzaní z ľavých jazdných pruhov do stredných jazdných pruhov na ceste so štyrmi alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy.

(8) Ak je na zaraďovanie do priebežného jazdného pruhu zriadený pripájací pruh, je vodič povinný pred zaradením sa do priebežného jazdného pruhu použiť tento pruh. Vodič pri zaraďovaní z pripájacieho pruhu do priebežného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi idúcemu v priebežnom pruhu.

(9) V obci sa nepovažuje za predchádzanie, keď vozidlá v jednom jazdnom pruhu idú rýchlejšie ako v inom jazdnom pruhu.

(10) Ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka cestnej premávky, vodič vozidla idúceho vo voľnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka, jej obídenie, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy. Vodič obchádzajúci prekážku pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho vo voľnom jazdnom pruhu. Tam, kde sa jazdné pruhy v jednom smere jazdy zbiehajú, vodič idúci v priebežnom jazdnom pruhu je pri súbežnej jazde povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, ktorý sa zaraďuje do priebežného jazdného pruhu, preradenie do priebežného jazdného pruhu, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy. Vodič pri zaraďovaní sa do priebežného jazdného pruhu pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v priebežnom jazdnom pruhu.

(11) Pri hustote cestnej premávky, ktorá vyvolá vznik kolóny stojacich vozidiel na diaľnici alebo na smerovo rozdelenej ceste mimo obce s najmenej dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy, je vodič vozidla povinný pri súbežnej jazde vykonať taký jazdný úkon, ktorý umožní vytvorenie záchranárskej uličky v strede medzi dvomi jazdnými pruhmi a v úsekoch s viac ako dvomi jazdnými pruhmi medzi ľavým jazdným pruhom a k nemu priliehajúcim jazdným pruhom. Pri vytváraní záchranárskej uličky je na nevyhnutne potrebný čas vodič vozidla oprávnený vojsť aj na miesta, kde je to inak zakázané, ak tým neohrozí iného účastníka cestnej premávky. Záchranársku uličku môže použiť len vodič vozidla podľa § 40 ods. 1 alebo vodič vozidla zabezpečujúci odstránenie následkov dopravnej nehody alebo inej mimoriadnej udalosti; vodičovi iného vozidla je použitie záchranárskej uličky zakázané.

(12) Ak jazdné pruhy nie sú na vozovke vyznačené, jazdným pruhom sa rozumie časť vozovky dovoľujúca jazdu vozidiel s troma a viacerými kolesami v jazdnom prúde za sebou.
21.06.2021 - 23:26:02
16
Keď hovoríte o Kalifornii, tak aj povedzte, ake sú tam ustanovenia pre jazdu v pruhoch. Inak sú to len poviedky vyplývajúce z toho, že máte nejaké skúsenosti a nikto vám nepovedal, či jazdite správne alebo nie.
21.06.2021 - 23:44:39
01
Kalifornska prirucka pre vodicak:
Traffic lanes are often referred to Example of numbered traffic lanes:
by number. The left or “fast” lane is
called the “Number 1 Lane.” The lane
to the right of the “Number 1 Lane”
is called the “Number 2 Lane,” and
then the “Number 3 Lane,” etc. Drive
in the lane with the smoothest flow of traffic. If you can choose among
three lanes, pick the middle lane for the smoothest driving
. To drive faster,
pass, or turn left, use the left lane. When you choose to drive slowly, enter
or exit traffic on the right, turn right, park, or move off the road, use the
right lane. If there are only two lanes in your direction, pick the right lane
for the smoothest driving. Do not weave in and out of traffic. Stay in one
lane as much as possible. Once you start through an intersection, keep
going.
If you start to make a turn, follow through. Last minute changes
may cause collisions. If you miss a turn, continue until you can safely and
legally turn around.
22.06.2021 - 06:12:30
00
Ešte sem dajte ako sa jazdí v Káhire. Koho na slovensku zaujímajú dopravné predpisy v kalifornii.
22.06.2021 - 06:30:58
010
Nikoho, len Ivan citil potrebu pochvalit sa ze tam jazdil. Pravidla cestnej premavky asi chape ako fyzikalne zakony, ktore platia vsade rovnako.
Este zabudol dodat tu o carpoole, ako si tam jazdil ako pan.
22.06.2021 - 07:20:20
011
Aj cyklisti sú účastníkmi cestnej premávky! Tieto pravidlá by mali poznať naspamäť, no pravidelne ich porušujú
22.06.2021 - 07:25:07
00
vlastoch napísal:
Zipsik ak "prekazať" a "predbiehať alebo odbocovať v zmysle zakona" povazujes za to iste, tak si tú vašu skupinu idiotov označil pomerne presne :-)


Na dialnici odbocujes len a len do prava ;) takze jazda v strednom alebo lavom pruhu ked nikoho nepredbiehas nema z tohto pohladu zmysel :)

Navyse mas sa venovat riadeniu, to znamena aj vediet co a ako rychlo sa blizi spoza teba..... ja pravidelne uhnem rychlejsiemu autu do medzery medzi dva kamiony.... ani nemusim tuknut so brzdy castokrat len na chvilku vypnem tempomat niekedy dokonca ani to nemusim urobit a hned ako ma auto obehne zase sa zaradim
Do stredneho a predbehnem aj druhy kamion a sup zase so prava :)

Mna to nestalo nic, maximalne vypnutie a zapnutie tempomatu a rychlejsi vodic mal vdaka tomu uplne volnu cestu :)

V strednom pruhu proste nemas co hladat ak zeovna nepredbiehas....a ak uz sa tam zdrzujes neprimerane dlho z hocijakeho tvojho debilneho dovodu ako (bezpecnost, rozbity krajny prih a ine rozpravky) tak aspon sleduj situaciu okolo seba a uhni sa rychlejsiemu autu skor ako sa k tebe dostane do toho ptaveho pruhu....

Stale budes jazdit ako idiot proti predpisom ale aspon budes trochu rozumnejsi a nebudes komplikovat zivot ostatnym.....


Ak mas pravy pruh volny a ty prinutis rychlejsieho vodica za sebou brzdit si idiot lebo si vytvoril uplne zbytocnu prekazku.....

Neraz je v lavom este rychlejsi vodic co znamena ze ja ako vodic co ide rychlejsie ako ty ale pomalsie ako ten v lavo mam na vyber bud podbehnutie ta z prava... alebo preradenie do stredu a vyblikanie...ak to nepomoze a ja musim brzdit.... tak jediny idiot v tej chvili na tej ceste si ty....

Zbytocne si totiz obmedzil plynulost dopravy, vytvoril si pptencialne nebezpecnu situaciu( co si odporuje s tvojim tvrdenim ze v strede jazdis koli bezpecnosti) a navyse este uplne zbytocne komplikujes zivot druhym vodicom...
22.06.2021 - 07:44:21
07
luky64 napísal:


tiez neovladam predpisy, myslel som, ze toto plati len pre motorky kvoli plynu

"Rukou ohnutou v lakti hore sa dáva znamenie o zmene smeru jazdy na opačnú stranu."
22.06.2021 - 07:56:44
03
Minikin napísal:
Nikoho, len Ivan citil potrebu pochvalit sa ze tam jazdil. Pravidla cestnej premavky asi chape ako fyzikalne zakony, ktore platia vsade rovnako.
Este zabudol dodat tu o carpoole, ako si tam jazdil ako pan.


Len mi príde divné, načo máme viac ako dva jazdné pruhy keď sa v nich nesmie jazdiť len predbiehať, odbočovať. Kto má na to nech si ide 180 v ľavom pruhu.
22.06.2021 - 08:02:24
00
scarinko napísal:
Kamion brzdil, auto nie. To by sa v strednom pruhu nestalo 😄

V tomto prípade ten kamión stál a riadiaca jednotka za volantom sa nepozerala pred seba a takto to dopadne, keď to v plnej rýchlosti napikuje do stojacej kolóny. Áno stáva sa to aj kamionistom z povolania. Proste bez empatie voči týmto obetiam, majú sa pozerať pred seba, toľko môjho suchého konštatovania. Nakoľko začala oprava mostu nad železnicou v križovatke BA-Lamač na D2, tak tieto stojace kolóny kamiónov tam budú na dennom poriadku celé leto. Celý deň je tam bordová čiara, keď si pozriete premávku cez gúgl. Svoj podiel viny v tom má aj správca komunikácie, ktorý túto opravu realizuje. Osobne si myslím, že na viacerých miestach od hranice s ČR po Stupavu v smere na BA mal rozmiestniť aj dočasné upozorňujúce značky, že sa tvoria kolóny od 60 km. Samozrejme, ak by táto diaľnica mala vybudovaný systém premenlivého portálového značenia, tak by to bolo s tým upozornením jednoduchšie. Ale ani na to by som sa veľmi nespoliehal po tom ako za tie roky stále nevedia toto značenie používať napr. na obchvate Bratislavy, kde pri mimoriadnych situáciách ho zapnú väčšinou po tom čo sa im na konci kolóny spôsobenej prvou nehodou alebo iným obmedzením stanú ďalšie nehody.
22.06.2021 - 08:17:48
02
Zipsik napísal:
..... ja pravidelne uhnem rychlejsiemu autu do medzery medzi dva kamiony.... ani nemusim tuknut so brzdy castokrat len na chvilku vypnem tempomat niekedy dokonca ani to nemusim urobit a hned ako ma auto obehne zase sa zaradim
Do stredneho a predbehnem aj druhy kamion a sup zase so prava :)....


Dufam, ze si bral do uvahy bezpecnu vzdialenost, pred tym ako si sa zacal pchat do medzery medzi kamiony, ktorej dlzka casto nie je bezpecna ani pre samotne kamiony.
22.06.2021 - 08:32:20
10
Na toto myslí zákon:

§ 17

(2) Vodič motorového vozidla je povinný dodržiavať za vozidlom idúcim pred ním takú vzdialenosť, aby sa predchádzajúce vozidlo mohlo pred neho bezpečne zaradiť.


Prax je ale druhá vec.
22.06.2021 - 08:43:02
00
user_id napísal:
Dufam, ze si bral do uvahy bezpecnu vzdialenost, pred tym ako si sa zacal pchat do medzery medzi kamiony, ktorej dlzka casto nie je bezpecna ani pre samotne kamiony.



Nepcham sa do ultra malich medzier... ak by si cital pozorne... videl by si ze som napisal ze nemusim casto ani vypnut tempomat.... ono sa to nezda ale ak niekto ide 130 a ty 110 tak ta obehne v priebehu par sekund :)
22.06.2021 - 08:52:53
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up