stiahnuť mapu, rozbaliť, nahrať do hlavného adresára Garmin cez PC, zapnúť v profile aktivity
http://download.freemap.sk/garmin/freemapSKtopo.gmapsupp.latin1.zip
29.08.2021 - 13:07:09
11
Ďakujem, tipujem, ze cez Garmin express to nahodím do zariadenia...

Edit: Pogooglil som, jasný návod je na stránke freemaps, takže všetko jasné. Dík!
29.08.2021 - 16:19:25
01
Predsa len mám otázku ešte: ktoré z máp je potrebné mať zapnuté? Mám tam 4 predinštalované (INTL standard basemap, Cycle map EU NE, Cycle map EU SW, DEM) a freemap.sk mapu. Stačí mi freemap.sk a DEM? Môžem ich zapnuté všetky? Neviem či to je potrebné, či sa to nebude biť... Nechcem si niečo nesprávne nastaviť zlou voľbou. Dík!
30.08.2021 - 01:24:00
00
Ostatné vypni.
30.08.2021 - 05:38:55
01
laco napísal:
Ostatné vypni.


Vrátane DEM?
30.08.2021 - 07:56:32
00
DEM mozes nechat zapnute. Su to cisto "mapy" s vyskovymi udajmi.
30.08.2021 - 08:52:32
10
INTL standard basemap je základná náhľadová mapa sveta. Tú môžeš mať zapnutú, s ničím sa nebije. SW je South West, tú na Slovensku nepotrebuješ ale s freemap.sk sa ti nebije. NE je North East, a tá by sa ti asi bila s sfreemap.sk, keďže sa v Garmine nijako nedá nastaviť priorita, nebodaj jednoducho prepínať medzi mapami, iba danú mapu vypnúť.
DEM mapa slúži iba pri prepočte trasy alebo plánovaní trasy v Garmine. V 1030 Plus to ale vôbec nefunguje. Neviem ako v lacnejších modeloch. Aplikácie v mobile ju vedia použiť pre kalibráciu výšky, keď štartuješ v bode, kde nemáš skalibrovanú výšku. U Garmina si nie som istý, či také niečo zvláda. Skôr nie ako áno. Ale ak ostane zapnutá, nič to nepokazí.
30.08.2021 - 21:40:11
10
Joe70 Veľmi pekne ďakujem, toto presne som chcel vedieť.
30.08.2021 - 21:52:57
00
Po par rokoch som presiel z Garmin Fenix 3HR na Garmin FR 945. Zistil som zaujimavu vec. Na starych Garminoch 3HR mi pocas dopredu naplanovaneho bezeckeho treningu hodinky vibrovanim oznamili zaciatok alebo koniec okruhu. Ak som bezal len volny beh bez naplanovanych okruhov (intervalov) hodinky pipli a zavibrovali kazdy kilometer. Nastavene som mal AUTO Laps na 1 km. Ak som mal v naplanovanom treningu dlhsi interval ako 1 km tak bol "auto lap - 1 km" ignorovany a oznamilo mi koniec intervalu az po jeho uplynuti (napr. 2,5km). Teraz na novych Garmin 945 vsak hodinky pocas naplanovanych treningov neignoruju Auto Laps, ale aj ked je interval dlhsi ako 1 km, tak vibruju po kazdom 1 km, ale aj na konci naplanovaneho intervalu. V piatok som behal na zaciatku dva 7:30 min intervaly ale Garmin 945 kazdy interval rozdelili na cas po 1 km (5:25 min) + zvysok do 7:30 min. Pomoct sa tomu da vypnutim "Auto laps" aj to je neprakticke, lebo striedam naplanovane treningy s volnym behom. Zaujimave je ze stary model to ovladal a novsi a vyssi model uz nie. Je mozne to niekde v hodinkach nastavit? Ja som na to neprisiel .

Prílohy:

run laps.png
run laps.png 60.35 KiB thumb_up0thumb_down

05.09.2021 - 08:24:06
00
Moja skusenost s Garmin Edge 830. Vcera cas vyjazdu takmer 2:40 bateria z 38% iba na 30%. Gps+Galileo, 1s zaznam,kompletna paleta senzorov (rychlost, hr, kadencia, powermeter, zadne svetlo vsetko cez ant+), stale podsvietenie 6%, aktivna draha so stupaniami climbpro, aktivny virtual partner, dve iq appky na power a hr, dost casto zapnuta mapa Slovakia Freemap Topo. Rozdiel vo vyske v najvyssom bode Baske -5m oproti udaju na turistickej znacke.

Za mna su toto spickove udaje na tak male zariadenie.
09.09.2021 - 09:22:27
04
Ahojte. Chcel by som sa opýtať nasledovné:

1. Je možné z niektorého cyklo compu prehrávať aj hudbu? Najlepšie cez jack?
2. Od akej verzie Garminu obsahuje tie tréningové rady a vyhodnotenia atď.?
3. Sú tie rady a odporúčania naozaj fajn, alebo sú to len bludy a normálneho trénera (nebavím sa o profíkovi, ale amatérovi, čo sa chce zlepšiť) to nemá šancu nahradiť?
4. Aby tie rady mali zmysel, tak aké treba mať pripojené ďalšie zariadenia? Hruďák, kadenciu asi určite a čo merač rýchlosti a power meter? Pýtam sa na XC a nie cestu.
5. Od ktorej verzie sa dá nastaviť typ tréningu. Napríklad regenerácia a že ma upozorní, ak nejdem v správnej zóne.
6. Až od 830 je možné zadávať do navigácie presný cieľ? Napríklad najbližšiu pumpu.

V súčasnosti používam telefón. Ale prestala mi fungovať Wahoo appka s HR od Garminu a chcel by som začať aj vyhodnocovať moje tréningy a progres.

Ďakujem za odpoveď.
09.09.2021 - 10:15:35
00
Sesulak Kurna ta vydrz :whew: Uz len akceptovat cenu a zvyknut si na velkost :?: Ja sa pri aktualnych sviezich ranach zacinam psychicky pripravovat ako budem pri prvych aj druhych mrazoch po hodine schovavat plne nabity edge 130 do bundy aby som neprisiel o zaznam :-D A to ziadne podsvietenie, iba gps, iba watak alebo aj nic. Cista katastrofa, zlaty bryton v tomto ohlade...
09.09.2021 - 10:24:14
00
Joe70 napísal:
INTL standard basemap je základná náhľadová mapa sveta. Tú môžeš mať zapnutú, s ničím sa nebije. SW je South West, tú na Slovensku nepotrebuješ ale s freemap.sk sa ti nebije. NE je North East, a tá by sa ti asi bila s sfreemap.sk, keďže sa v Garmine nijako nedá nastaviť priorita, nebodaj jednoducho prepínať medzi mapami, iba danú mapu vypnúť.
DEM mapa slúži iba pri prepočte trasy alebo plánovaní trasy v Garmine. V 1030 Plus to ale vôbec nefunguje. Neviem ako v lacnejších modeloch. Aplikácie v mobile ju vedia použiť pre kalibráciu výšky, keď štartuješ v bode, kde nemáš skalibrovanú výšku. U Garmina si nie som istý, či také niečo zvláda. Skôr nie ako áno. Ale ak ostane zapnutá, nič to nepokazí.

Opravim ta,
v Garmin mapach je priorita. tak napriklad ak mas zaroven nahranu cyklomapu EU (napr. v Edge) a nakopirujes si freemap.sk, tak ak mas zapnute obe mapy, bude sa ti vykreslovat Freemapa. ak by si chcel vidiet garminacku, musis freemapu vypnut. Inak obe mapy su odvodene z rovnakeho zdroja openstreetmaps.
Garminacka cyklomapa EU obsahuje v sebe routing a aj Freemapa, Moje skusenosti hovoria, ze o nieco lepsie routovanie dava garminacka mapa. ta v sebe obsahuje aj garminacky heatmap a najnovsie firmware s tym vedia pracovat.
Ak mas obe mapy zapnute, zohladnuje sa routing oboch a moze vznikat chaos, preto rady nechat zapnutu len jednu mapu v regione je dobra rada.
DEM mapa nesluzi na planovanie trasy, je to vyskovy model Digital Elevation Model. Sluzi napr. ako podklad pre vysedenie mapy podla vysky alebo pri planovani treningu ti vie vytvorit vyskovy profil a tym padom vyuzit climbpro funkciu.
Kalibracia vysky prebieha automaticky a casom sa vyska doladi k skutocnosti. Ak si netrpezlivy a spustis zaznam skor ako sa vyska zladi, bude to merat nepresne. Na toto ale pomaha finta, ze si na mieste startu, napriklad pred domom vytvoris bod - polohu a rucne zeditujes tebe znamu spravnu vysku. Ak v okruhu 20m toho bodu spustis zaznam, tak sa ti nastavi vyskomer na udaj z toho bodu a aj ti to oznami na displeji.
Ak mas Edge 1030 a aj v plus si pre kazdy profil mozes nastavit vlastne routovanie (cestna alebo mtb cyklistika a pod) a aj ake mapy maju byt zapnute, takto si vies profilovo nastavit aku mapu chces mat.
Climbpro ci heatmapu som popisal aj v clanku https://sportreport.sk/ako-sportovat/pouziva-hw-sw/988-climbpro
Posledny tip - obcas je dobre si precitat aj navod.
09.09.2021 - 10:48:27
01
Tou poslednou vetou si to zhrnul. 95% hejtu na Garmin je neporozumenie tomu ako funguje. Tie nove zariadenia maju take obrovske mnozstvo funkcii a ich kombinacii, ze clovek ktory nie je technicky zdatny s tym moze mat problem. Mna zaraza, ze aj generacia, ktora vyrasta s mobilmi, nevie taketo zariadenia pouzivat a pyta sa na uplne zakladne funkcie (aj v tomto fore), nehovoriac o tom, ze Garmin ma aj paradne online manualy s vyhladavanim.

Vid ten tvoj clanok, ktory je tak podrobny a obsiahly, ze vacsina priemernych uzivatelov je stratena uz pri vytvarani trasy, ktora by obsahovala podrobny vyskovy profil pouzitelny na ClimbPro. Pritom planovac na Connecte je podla mna s ich popularity routing a prejazdnymi bodmi to najlepsie co je na trhu (nechyta sa ani Strava).
09.09.2021 - 14:16:15
05
Už len keby nám niekto spravil addon na zobrazenie Freemap Slovakia máp v Connecte a stravu môžem zrušiť :)
09.09.2021 - 14:19:24
04
keyboard_arrow_up