Ahojte, po dlhšom čakaní (tri mesiace) mi došlo domov toto CTMko, po prvej cca 15km testovacej jazde asfaltka / poľná cesta mám zmiešané pocity. Celkovo je ten bicykel dobrý a chcel som sa vyhnúť trekingovému/crossovému pri kúpe, avšak teraz sa pýtam (asi neskoro) či je to taký citeľný alebo diametrálny rozdiel oproti horskému?

Druhá vec je, že pri radení na predný najľahší (z dvoch možných) a zadný 8stupeň (z deviatich možných) mi z osmičky prepne/preskoči na 9tku. Pri prednom silnejšom som to neodsledoval. UŽ toto mi trošku evokuje bicykel vrátiť..
Trošku neviem kudy z konopy.
08.09.2021 - 08:01:26
00
Radenie nastaviť by nemal byť problém, aby sa bike musel vrátiť (odstúpiť od zmluvy)

Skôr je otázka, že čo si čakal a prečo nevieš, či si dostal čo si chcel
08.09.2021 - 08:07:31
00
Cize chcel si trekingovy a kupil horsky CTM Rambler 2.0 a teraz sa pytas ci je v tom velky rozdiel? ?. Povedal by som, ze nie je. Tieto bezne lacne mtb su skor takymi univerzalnymi bicyklami, takze to je skoro to iste ako bezny trekingovy, iba pneu su sirsie a mozno riadidla nizsie a sedanka menej pohodlna.

A nastavenie prehadzovacky najdes ako sa robi na nete, nie je to nic strasne. Malu by tam byt dve skrutky urcujuce krajne polohy a na konci bowdenu bud na prehadzovacke vzadu alebo pri packach na riadidlach by mal byt taky otocny valcek, ktorym sa da presnejsie nastavit poloha presmykovaca.
08.09.2021 - 09:44:00
00
Priznám sa a budem na smiech, ale nečakal som až takú šírku plášťov (viem mohol som si to pozrieť vopred), druhá vec, neviem či ma brzdí kondička alebo práve plášte (to by mohla byť aj odpoveď na otázku o tom prečo neviem či som dostal čo som chcel). Preto som sa pýtal aj na cca veľkosť rozdielu medzi cross/trek VS MTB.
Neviem či som s ním nestotožnený alebo mi chýba len presvedčenie, že som hovno bez kondičky. :D
08.09.2021 - 09:45:14
00
Tie pneu so sirkou 2.25" v kombinacii s pomerne hladkym dezenom nemozu mat velky valivy odpor. Nie je to uplne na cestne zavody, ale mam velke pochybnosti, ze by si poznal rozdiel keby si mal trosku uzsie a este hladsie pneu. Koniec-koncov mozes kupit ine a vyskusat ?. Skor by som povedal, ze si mozno iba nejaky cas nesiel na bikeu. A nie je nahodou aj toto je tvoj prvy bike s 29" kolesami? Lebo tie uviest do pohybu je trosku tazsie ako 26" alebo 27,5", hlavne pri tazsich obycajnych kolesach. No ked uz su roztocene, tak by rychlost mali drzat lepsie ako mensie kolesa.
08.09.2021 - 10:28:34
00
ace_9 Okej ty budeš asi nejaký veštec, pretože áno, sedel som po dlhšom čase na bikeu a takisto je to prvý s 29". Preto sa nemožno čudovať môjmu prekvapeniu a teda nevedomosti či som dobre spravil pri tej kúpe.
08.09.2021 - 13:17:02
00
Ja ked som presiel z 27.5 (Capra na 170 mm) na 29 (Jeffsy na 150 mm), tak som tiez pekne nadaval ako tazko to ide :-) Na Capre bola radost slapat, na Jeffsy som sa trapil, ale uz by som nemenil.
08.09.2021 - 13:21:38
02
O tej tazkopadnosti 29" kolies sa tak velmi nehovori, ale ja som davnejsie tiez presiel z 26" na 29" XC bike a po par mesiacoch uz som ho aj predaval a potom vymenil za 27,5", lebo sa mi tie 29" kolesa jednoducho zdali tazkopadne. Ale teraz sa vraciam k 29", lebo mam na svoju vysku dlhsie nohy a nepaci sa mi ako mi vzdy vysoko trcala sedlovka dohora v pomere k 27.5" kolesam a aj casto idem len po velmi lahkom terene alebo aj ceste a 27.5" kolesa s 2,6" alebo 2,8" sirokymi plastami, ktore som mal doteraz ma potom len brzdia...
Lu-SVK myslim, ze je to len o zvyku, hlavne ak nie si navyknuty na slapanie. Telo si na to musi trosku navyknut. Tiez nemam extra silu ani kondicku a ist do kopca neznasam odjakziva, ale viem aky je to obrovsky rozdiel, ked po zime na jar prvykrat sadnem na bike a ked idem takto uz skoro na jesen. Je to namahava aktivita a neda sa cakat, ze svist vetra okolo usi bude zadarmo. To tak s e-bikeom :D.
08.09.2021 - 14:41:52
00
Až teraz keď na to pozerám čo som písal vidím, že to mohlo znieť útočne to "asi nejaký veštec", ale očividne si to pochopil správne. Som relatívne mladý na ebike a chcel som si máknuť, tak som si povedal, že na ebike mám čas. :D No nič, tak sa len do toho pustiť postupne a makať. :D
08.09.2021 - 15:04:43
00
Ano, pochopil som :D. Celkovo je lepsie pripominat si, ze nie si na zavodoch a ked nevladzes, staci ist pomaly alebo zastavit a minutu dve si oddychnut a ist zas dalej. Aj ked niekedy to nie je take jednoduche a ja osobne sa napr. nechcem "strapnit", ked je niekto nablizku a videl by ma spomalit na krokove tempo alebo nebodaj zosadnut a rozdychavat sa :D. Takze vzdy idem najrychlejsie, ked nie som sam a rekordy trham, ked vidim pred sebou cyklistu, ktory ide +- rovnakou rychlostou ako ja. To potom existuje pre mna jedina moznost: zrychlit bez ohladu na protestujucu chatrnu telesnu schranku a obiehat! :D
Je inak aj jeden pomerne rozsireny fakt (resp. skor to bol vyrok nejakeho znameho cyklistu) ohladom bicyklovania a to ten, ze s postupnym treningom to nikdy nezacne byt pre cloveka lahsie, iba zacne chodit rychlejsie a vydrzi ist dlhsie.
08.09.2021 - 15:47:48
00
zdravim Lu-SVK, mam ten isty bajk nieco vyse mesiaca a nejakych 7-8 vyjazdov, spolu cca 300 km. K bicyklu som sa znova dostal po takmer 20 rokoch, predtym som mal obcajnu 26" este ako pubertiak aj to som jazdil len v ramci maleho mesta a max bolo 15-16km 2-3x do roka takze nic :)
Rambler si uzivam a som zatial max. spokojny so sprevodovanim 2x9 a nemal som s tym problem ani na asfalte z kopca ani v stupaniach v upati Slanskych vrchov. Samozrejme treba mi popracovat na kondicke, ale... manzelka ma podobne tazky bajk a kolesa 27,5" a prekvapilo ma, ze hoci doma casto maka tzv. high intensity treningy a ma do 50kg (ja cca 77), nedokaze so mnou udrzat tempo ani pri stupaniach. Ja som dokopy nesportoval nic predtym.

Plaste 2,25 su OK, nemam s cim porovnat, ale nemam pocit, ze ma brzdia. Skor mi vadi uzky 19 mm rafik a tym aj "ziarovkovy" profil plasta v priereze. Neda sa na nom ist "bez ruk" :D Trekingovy bajk som neskusal ale vzal som radsej MTB kvoli vacsej "odolnosti" v terene, pojazdim po okoli, zistim aky profil mi sedi a ci ma to bude bavit a do buducna uvidim, ci zostanem pri HT alebo sa obzriem po niecom inom.

Co sa tyka preskocenia retaze, pri pouziti mensieho prevodnika vpredu a 8 vzadu tak je to zvlastne, ale pravdepodobne len treba doladit lanko k zadnej prehadzovacke. No je tam aj krizenie retaze tak pouzi radsej vpredu vacsi prevodnik a vzadu 4 alebo 5. Bude to cca narovnako ale retaz nebude tak krizena.
08.09.2021 - 23:03:04
00
ci pááána :D začnem tým čo som posledné čítal: nedá sa na ňom ísť bez rúk...síce ja mám meridu 29" ale tiež s takým ráfikom a takou širokou pneu...kľudne si môžem za jazdy vybrať fľašu,odšrubovať vrchnák a piť vodu...natáčať za jazdy oboma rukami video atd...
budem sa určite opakovať lebo som to písal niekedy iným... na 29" to ide "jedna báseň" ...(už som skúšal aj 27,5 lebo polovičke som na jar taký kúpil)
v obchode by ti možno povedali že križuješ reťaz (viď obrázok v odkaze dolu-akurát že na 2x8 som nenašiel) skús sa na to pozrieť keď stojíš zhora či nie je príliš šikmo
skús nafúkať pneu na max.tlak ak sa ti zdá že to ide ťažko,neviem aké sú tie plášte,nenašiel som narýchlo popis, prinajhoršom ich môžeš vymeniť za iné
kondička je dôležitá...ja som minule išiel na HT 29x2,25 od Zlatej Idky do KE za dvoma žiletkármi v kuse okolo 40km/h
ja som prešiel z 26 na 29 a je to jedna z najlepších vecí čo som ohľadom cyklistiky urobil...
takže...skúšaj...trénuj...
https://www.najsport.sk/blog/ako-spravne-radit-rychlosti-na-bicykli
09.09.2021 - 08:23:05
00
tiez mi to nejde do hlavy lebo z hladiska fyziky to musi ist aj bez ruk na 29 lahsie, na starsom som s tym nemal problem. Urcite je vyssie tazisko ako na starom bajku tak len musim skusat :)

Prevody su 2x9 - ja pri malom 22z vpredu vacsinou pouzivam vzadu od 1 do 6 a pri vacsom 36z vpredu potom vzadu pouzivam od 3 do 9. Preto som pisal, ze vpredu 22 a vzadu 8 (a 9) nastava krizenie.
09.09.2021 - 08:56:57
00
Lu-SVK napísal:
Celkovo je ten bicykel dobrý a chcel som sa vyhnúť trekingovému/crossovému pri kúpe, avšak teraz sa pýtam (asi neskoro) či je to taký citeľný alebo diametrálny rozdiel oproti horskému?


Trekingove bicykle maju obycajne pruzinove vidlice, resp. maloktory ma vzduchovu. Ty mas vzduchovu - bud rad. Co sa tyka valiveho odporu, to je o plastoch, kup si poriadne plaste, s tvrdou zmesou a hladkym vzorom. Napr. tieto do predu aj do zadu: https://www.mtbiker.sk/shop/plaste-a-duse/mtb/29/maxxis-ikon-29x235-3c-exo-tr-plast-kevlar.html

Lu-SVK napísal:
Druhá vec je, že pri radení na predný najľahší (z dvoch možných) a zadný 8stupeň (z deviatich možných) mi z osmičky prepne/preskoči na 9tku. Pri prednom silnejšom som to neodsledoval. UŽ toto mi trošku evokuje bicykel vrátiť..


Toto nie je dovod na vratenie, resp. urcite by to ako dovod na vratenie neuznali, treba akurat nastavit radenie, bezna vec.

    09.09.2021 - 09:23:43
    00
    ace_9 vieš čo ja už sa na to nehrám, proste nevládzem a stojím. :D Takže v tomto klobúk dole, zaťať sa a makať, to nie som celkom ja. :D
    cakipeto vidím, že sme obdobné prípady, síce som sa nevrátil po 20r ale možno intenzívnejšie dozadu ako mladší harant keď som mal asi okolo 15r. Vtedy to bolo nejaké jednoduchšie, celý deň na biku a v pohode. Manželka má horší a starší bike, tiež ho oprášila asi po 10r a musím priznať, že ma rozbila. :D Ale tuto jej musím priznať, že cvičí relatívne dosť a aj tak hovorila, že mierne "fasuje". To "bez držania" som spozoroval a musím trošku priznať cakipetovi, že to nebolo úplne stabilné (ale hovorím jedna jazda).
    xyz áno kríženie mi bolo vysvetlené už, ale zaujímavosť je (2x9rýchlosť), že na deviatke sa drží proste, problém je s osmičkou prevodom. Musím to nejako vyladiť a lepšie odlsedovať. Pri efekte krížení som počul mierne "rapkanie" alebo ako to nazvať, mal som pocit že je niečo nie v poriadku s bikeom ale očividne je to normálna vec.
    Očividne mi neostáva nič iné ako prestať plakať a makať. :D
    09.09.2021 - 09:38:02
    00
    keyboard_arrow_up