Mne sa vidi, ze dnes sa vam skor e-bike podari pozicat ako klasicky bike..
12.08.2021 - 14:14:12
00
Isteže... Ale to je výsledok dopytu...
12.08.2021 - 14:17:49
00
Pohodlna vacsina krivi trh.
12.08.2021 - 14:18:37
02
JakobSWE napísal:
Nazgul mne skôr prišlo divne, že v krajskom meste nie je komerčná požičovňa bicyklov. Viem, že TN nie je Mallorca ani Girona, ale snáď jedna mala požičovňa by sa uživila.

Neuzivila, nedavno som to pocital.
Je nutne si uvedomit, ze su tieto zakladne skupiny zakaznikov:
1/ commuter - chce sa previezt z bodu A do bodu B - v kazdom vacsom meste ma na ulici za nula korun kolobezku alebo bajk - nepotrebuje drahu pozicovnu
2/ sportovec/dovolenkar, ktory chce jazdit - ma svoj bajk, pokial nelieta lietadlom (tvoj priklad Malorca), tak si ho berie vzdy so sebou - nepotrebuje drahu pozicovnu
3/ tester - pozicia si zadarmo testovaci model v predajni - nepotrebuje drahu pozicovnu
4/ ostatni - tych je tak malo, ze to nedava ekonomicky zmysel, (pripadne vynimocne dava, aj to iba v sezone, pri dovolenkovych destinaciach, no urcite nie v mestach), no tych musia byt tisice za sezonu, aby som mal pri mnozstve bajkov navratnost, pricom bajk musi rotovat kazde 2-3 roky, lebo poziciavam stale aktualne moderny model. O nakladoch na servis a skodach pri prevadzke nevraviac.

Este doplnim, samzrejme pozicovne funguju v urcitych produktoch, napr.:
- motorky - tam je zvyseny naklad na garazovanie, poistky, servis
- lyze - poskytuju prevazne vyrobcovia, aj to iba v strediskach

Share-ovana ekonomika ma podla mna velku buducnost, chcem vlastnit a starat sa o co najmenej haraburd doma, kupujem len to, co pouzivam kazdy den. Vsetko ostatne ma zmysel si prenajat. To len na objasnenie mojho postoja.
12.08.2021 - 14:50:58
03
Áno. Chápem. Ďakujem za diskusiu. Asi to nie je rentabilne. Každopádne už som kúpil decathlonovy bajk Triban RC500. (Ako pozerám ceny profi bajkov, tak ta cena tribanu je niečo ako požičovné :) ) takže uvidíme. Tam som bol presne v strede veľkosti L tak som nespekuloval...
12.08.2021 - 15:04:35
01
Takto... Požičovňa vie v pohode byť rentabilná, len to má niekoľko faktorov, resp. modelov... 1) Požičovňu prevádzkuje predajňa ako doplnkovú službu... Takže nakúpi bajky za VOC, rok (viac sa neoplatí, 2 - 3 roky určite nie) ich požičiava a potom vypredá ako jazdenky, väčšinou nad VOC, takže profit aj tam, aj tam... 2) Požičovňa funguje samostatne, ale ako prezentačný prostriedok formou komisu pre určitú značku bajkov - zisk z požičovne má prevádzkovateľ... 3) Požičovňu prevádzkuje mesto, prípadne VÚC prostredníctvom verejných zdrojov, ktoré by sa inak vyplytvali na oveľa zbytočnejšie veci... 4) Požičovňu prevádzkuje hotel, resp. iné ubytovacie zariadenie rýdzo ako doplnkovú službu, kde nákup bajkov slúži okrem iného ako navýšenie nákladov kvôli daniam... Ale vo finále samozrejme - ak niekto ide robiť požičovňu s tým, že si do nej kúpi bajky v plnej cene a cena požičovného nebude atakovať svetový rekord v žrdi, tak samozrejme kruto zahučí, to nemá význam... Píšem z praxe, všetky štyri modely mám prejdené...
12.08.2021 - 15:05:53
11
Dakujem za vecnu diskusiu.
Vidim to tak, ze ked najblizsie pojdem na Slovensko, zoberiem si svoj bike.
Inak neexistuje nieco na Slovensku ako komunitne poziciavanie? Priklad - mal som u seba na navsteve priatelkinho brata a potrebovali sme pre neho sneznice. Zbytocne kupovat kvoli jednemu tyzdnu. Otvorim app, pozriem, kto v okoli ma sneznice a je ochotny ich pozicat. Vyzdvihnem, zaplatim, poistka v cene. Taketo nieco by pre slovenske mesta uplne stacilo, samozrejme za predpokladu, ze ludia su ochotni poziciavat svoje vlastne bicykle. Paradoxne ja by som s tym napriklad mal problem, som na bicykle haklivy. Ostatne veci nemam problem pozicat.
12.08.2021 - 16:03:55
05
Priatelky ani bicykle sa nepoziciavaju! :lol:
12.08.2021 - 16:05:45
05
JakobSWE napísal:
Inak neexistuje nieco na Slovensku ako komunitne poziciavanie?

Zacinaju sa taketo projekty na FB postupne rozbiehat, najma medzi susedmi, predovsetkym kutilske haraburdy ako kosacka, vertikutator, vrtacka (potentny manzel :lol: ).
Slovenska natura je ovsem tazka, mame geneticky dane, ze chceme vsetko vlastnit a ak si poziciame cudziu vec, nespravame sa k nej ako ku vlastnej. Mozno mlada generacia po vzore zapadnych to zmeni, ma uz mensiu potrebu majetkovej vazby k predmetom a chce byt viac neviazana a rozcestovana.

Jediny projekt vo velkom, ktory sa zatial uplatnil bola IKEA ;) . Ja (trochu nadlahcene) tvrdim, ze prave IKEA zacala ako prva s "komunitnym poziciavanim", kedze si nemusim platit za montaz montera, ale manzel/sused/kamarat (pripadne sam) pomoze. Jasne ale je, ze ide o prepozicanie sluzby a nie tovaru.
12.08.2021 - 17:11:14
01
Dudo, nebudem sa hadat,nemam preskumane (lebo nepouzivam) ale v bode 1commuter si myslim,ze ziadna z pozicovni nie je zadarmo /ano, boli nejake promo obdobia alebo fixny rocny poplatok apotom kratke jazdy zadarmo atd/

Inak súhlas. A vdaka aj Nazgul,Jakob
12.08.2021 - 19:52:05
00
JakobSWE napísal:
Dakujem za vecnu diskusiu.
Vidim to tak, ze ked najblizsie pojdem na Slovensko, zoberiem si svoj bike.
Inak neexistuje nieco na Slovensku ako komunitne poziciavanie? Priklad - mal som u seba na navsteve priatelkinho brata a potrebovali sme pre neho sneznice. Zbytocne kupovat kvoli jednemu tyzdnu. Otvorim app, pozriem, kto v okoli ma sneznice a je ochotny ich pozicat. Vyzdvihnem, zaplatim, poistka v cene.

Som raz potreboval mačky (také retiazkove) na výstup na zamrznutý Kľak, v športovom obchode mi povedali, že si ich môžem za pár eur požičať, že majú aj požičovňu športovej výstroje. Dobre poslúžili a potom som si ich miesto vrátenia rovno kúpil. Win win pre oboch.
12.08.2021 - 20:26:37
01
biker_bbb - aj v Trencine je pozicovna napr. najsport.sk.
Pozicovnu som vyuzil napr. v Kosiciach, poznam v Bratislave, Modre, Bardejove, Tatrach....
Ale ako tu bolo spomenute, ponuka je o dopyte. Vsade poziciavaju ebike lebo je to teraz v mode, horske bicykle alebo trekingove lebo su dobre na spoznanie okolia alebo prehliadky mesta, detske aby bola rodina spolu.
Ale cisto cestaky na pozicanie som nevidel nikde, to je specificka poziadavka.
12.08.2021 - 20:46:40
00
V Intersporte v L.Mikulasi poziciavaju Specialized ale iba nizsie modely (asi allez). Tento rok som tam nebol, ale minuly rok to tam urcite mali.
https://www.intersport.sk/rent/sommer/download/2018/sk_rent_preisliste_sommer18_liptovsky_mikulas.pdf?lang=sk&ixn=43f282f0:17b380ab2a9:1cc6
12.08.2021 - 21:09:40
00
Cykloturista vďaka za tip, k tejto požičovni som sa pred rokom nedopátral ani po hodine googlenia :)
12.08.2021 - 23:45:06
00
JakobSWE napísal:
Cykloturista vďaka za tip, k tejto požičovni som sa pred rokom nedopátral ani po hodine googlenia :)


Asi preto , si ich nenasiel , lebo su tu asi tak pol roka :)

V Tn - Cyklostore som sa 3 x dohodol na pozicani bicykla a 3 x ked som tam prisiel bola odpoved , ze ho opravuju :headbang: . Tak tam uz nechodim :D
12.09.2021 - 12:00:25
02
keyboard_arrow_up