Na kolko som uz vsetko popisal v predchadzajucich prispevkoch, napisem len sumar a update.
Treba na to dedikovany slow cooker, nevarit na sporaku. Maly 2-3l a hotovo.
Vosk cisty sa da kupit v PG chem v smiesnych cenach.
Teflon maju na ebay ale trufnem si povedat ze ak sa nepokusate o hodinovy rekord tak je to jedno ci tam je alebo nie.
Proces je otravny len v nutnosti davat dole retaz, dalej je to uplne to iste. Pranie je nepomerne lahsie. Sitko, horuca voda z kanvice prelaiat ( 3 min aj s ohrevom vody v kanvici)
Cistit kazetu ani prevodniky netreba. Po 1000km vyzeraju cistejsie ako su pri squirt po 100km
Ponorit retaz do roztopeneho vodku po 4-5 min vybrat von, zavesit.
Po vychaldnuti v rukach torcha poohybat a nasadiot na bike.
Pretocit opatrne kluky aby sa retaz poohybala zez pastorky a zmekla (pozor pada vosk na vsetky strany, lepsie urobit vonku.
Oprasit stetcom vosk zo zadnej stvaby a jazdit 200-300km
Zopakovat.

Pre lenivych kupit 3-4 retaze a navoskovat ich na raz. potom to staci robit cca raz za 1000km.

Celkovo je to nepomerne cistejsie a pohodlnejsie ako mazanie, pranie, utieranie umyvanie kazety, prevodnikov, byku od cierneho bordelu, umyvanie vsetkeho co sa dotkne retaze od cierneho bordelu.... To by som v byte fakt nerobil, tie cierne handry a flaky pokvapkaneho maziva po zemi.

Skusil som oboje neda sa porovnat. Na spat k mazaniu olejmi alebo tekutymi mazivami by som sa nevratil. Na MTB ostavam zatial na Squirt, lebo ho potrebujem minut, potom uvidim.
Aktualne ma retaz na mojom cestaku 3973km a stale ma mierkou nemeratelne opotrebenie.
02.10.2021 - 14:22:42
06
Je to celkom fascinujuce, ako je mozne dat za pravdu pod iluziou argumentacie. 😏
03.10.2021 - 11:14:51
00
Prepac, cital som to 3x a neviem k comu to je, ani co tym chces povedat. :?:
03.10.2021 - 22:54:56
00
Kenai Čiže ak chápem správne máš to odskúšané aj len čisto s rozpusteným voskom bez hocijakej prídavnej látky a nevšimol si si žiaden veľký rozdiel oproti tej verzii s teflónovým práškom (ktorú používaš zatiaľ). Je tak? Skúšal si aj tie iné prídavné látky ako silikón?

Tému som si zbežne prebehol (ten čierny vosk vyzeral fajn :) ) ale to o čistom vosku som si všimol len v tvojej predposlednej správe.
08.10.2021 - 22:46:36
00
Odskusane mam len s teflonovym praskom, ale na kolko mam teflon ktory nie je idealny 1-3micronu nie homogennu velkost ako je odporucane a na kolko vzhladom na pofiderny zdroj netusim ci ten prasok, vobecd teflon je. Tiez mam informacie od mazacov co teflon nepouzili a su spokojny a aj samotny autor OZcycling hovoril ak nie je teflon, nevadi fungovat to bude. To co maze je vosk. O kolko to je lepsie s teflonom naozja netusim.
Ine prisady som zatial neskusal. Aj keby sa mi chcelo experimentovat, tak neviem cim to vylepsit. Mam obavu ze sa to da len pokazit. Mazem tym uz druhu sezonu 2 bicykle z ktorych jeden je trojkolka s dlzkou retaze zlozenej z 3.5 normalnej a stale z toho neubudlo. Kym budem moct vyskusat inu recepturu = mine sa to, budem asi uz potrebovat chodul, nie mazivo. Inak niketo tu skusal aj roztopene sviecky a bol spokojny.
08.10.2021 - 23:56:05
01
Dik, za info. Áno, tiež si myslím, že ten vosk tam bude robiť tak 80% roboty len teflón bude asi trocha problematické zohnať (a výpary pri varení toho teflónu asi tiež nebudú práve najlepšia vec na dýchanie), tak som sa chcel spýtať na skúsenosti. Pravdepodobne teda vyskúšam najskôr verziu čistého vosku alebo nejakú inú prísadu podľa toho čo sa bude dať zohnať v lokálnych obchodoch. Musím si na to veru nájsť čas, tá údržba a čistota po tej prvej aplikácii je veľmi lákavá a samozrejme aj dobré skúsenosti ľudí.
10.10.2021 - 21:14:51
01
Tie voskovacie orgie tu nepochopim. Znamy to tak tiez robi a bike ma hlucny ako stary rusky tank. No veru nepresvedcilo ma to :D. O tom ze to chyta hned hrdzu po dazdi ani nehovorim

Posledne dva roky pouzivam toto https://nixfrixshun.com/nixfrixshun-ultimate-bicycle-chainlube/
pomaly sa mi to uz mina takze sa ide objednavat znova. Do kosika po dobrych skusenostiach prihodim aj toto https://nixfrixshun.com/nixfrixshun-race-grease/

Nakupil som si 3 retaze do rezervy a nech robim co robim retaz uz ma takmer 10k km a stale nie je vytahana (cestak) a to si myslim ze jej s 350W ftp davam celkom zabrat. Retaz vycistim suchou handrou a premazem raz za 1 az 2 tyzdne
11.10.2021 - 12:09:01
03
Asi robi nieco zle. Tiez voskujem a retaz nie je vobec hlucna. No a ak tu retaz po dazdi neutiera, jasne, ze chyta hrdzu.

Kolko km/vyskovych metrov mas za rok?
11.10.2021 - 12:29:42
01
Tento rok je to asi 10 800 km, 74k nastupane. Retaz som menil na zaciatku roka.

Ci to robi zle to neviem. Naraz navoskuje asi 3 retaze a potom to strieda. Bordel to sice nechyta ale mna osobne to 2x nepresvedcilo.

Ked ti prsi 2h cestou spat tak si moc nepomozes :D
11.10.2021 - 12:36:24
00
pedalmajster napísal:
...(a výpary pri varení toho teflónu asi tiež nebudú práve najlepšia vec na dýchanie),...

Ak zozenies naozaj teflon (PTFE) takten sa nevyparuje, je to absolutne nereaktivna latka ktora sa neviaze na niec, preto "maze". Cize nejest, nevdychovat, lebo sa nevie dostat z tela, ale inak uplne nezavadny. Roky to bolo na panviciach ako neprilnava uprave pre vysoke teploty.
11.10.2021 - 13:28:17
01
dellax napísal:
Tie voskovacie orgie tu nepochopim. Znamy to tak tiez robi a bike ma hlucny ako stary rusky tank. No veru nepresvedcilo ma to :D. O tom ze to chyta hned hrdzu po dazdi ani nehovorim

Posledne dva roky pouzivam toto https://nixfrixshun.com/nixfrixshun-ultimate-bicycle-chainlube/
pomaly sa mi to uz mina takze sa ide objednavat znova. Do kosika po dobrych skusenostiach prihodim aj toto https://nixfrixshun.com/nixfrixshun-race-grease/

Nakupil som si 3 retaze do rezervy a nech robim co robim retaz uz ma takmer 10k km a stale nie je vytahana (cestak) a to si myslim ze jej s 350W ftp davam celkom zabrat. Retaz vycistim suchou handrou a premazem raz za 1 az 2 tyzdne


S prvou castou ciastocne suhlasim. Zhruba od 150km zacina byt retaz pocut viac ako pri mazani olejom (vznika tam vola ktoru nevyplnil bordel lebo sa tma nic nenalepi) Pri 250-300km mozes povedat ze ma retaz hrkot ako nenamazana. Proste nic netlmi vybracie. Ale nikdy nevrzga!!! Co je pre mna synonymum ruskeho taknu. Kazdopdane chem vidiet retaz mazanu niecim inym po 300km, ako bude ticha.

Co sa tyka hrdze, prepac ale si upne mimo.
Mam skusenost ze mi retaz hrdzavela pri mazani finishline dry, pure dry lube, squirt, olej, WD40
Z voskom nehrdzavie vobec. Nema ako je kompletne potiahnuta po celom povrchu vrstvou vosku ktora nepusti vodu k retazi. Este po 300km mozem urobit nechtom drazku do vosku na stranach retaze.
11.10.2021 - 13:37:20
02
Som myslel, že až po nejakej povrchovej úprave sa zabraňuje uvoľňovaniu častíc z toho teflónu a preto sa aj vyhadzovala teflónová panvica po prvom škrabanci. Ale nedohľadával som to, tak budeš mať lepšie informácie. :)
12.10.2021 - 21:01:27
10
myshopping na zaklade tvojho textu som si rozklikol posledne 2 spravy tuna, kedze daneho uzivatela mam blokovaneho. Nakolko sa jedna o zdravie, tak mi neda nezareagovat.
O teflone samotnom (i.e. PTFE), nemame evidenciu ze by sposoboval nejake zdravotne komplikacie pri podmienkach pri akych sa ma pouzivat.
Avsak:
- castice PTFE sa ti dostavaju do tela aj z panvic a podobne, proste mechanickym poskriabanim. Taktiez, castice PTFE su (skoro) vsade v prirode. Doterajsia evidencia je, ze by nemali sposobovat zdravotne nasledky, ale nakolko je PTFE vysoko nereaktivne a stabilne, tak sa v obehu tieto castice budu nachadzat strasne dlhu dobu a teda ak sa ukaze nejaky negativny efekt...
- pri vysokej teplote (napriklad ked pripalis panvicu) dochadza k degradacii PTFE a vypustaniu toxickych vyparov davno pred tym nez sa teflon roztopi. Preto napr. neslobodno davat teflonove veci do rury na vysoku teplotu, panvicu by si nemal pred-rozpalovat a podobne
- vyroba PTFE je toxicka (pokial viem aj po nedavnych zmenach vyrobnych postupov, ktore nastali/nastavaju ako dosledok zmien legislativ EU a USA, ktorymi sa predosle postupy na vyrobu teflonu zakazali, akorat ze ich nahradili prekurzormi/postupmi, ktore su pokial viem zrejme rovnako nebezpecne, akorat niesu zakazane)

preto, nech si kazdy sam uvazi ako a kde vyuzivat veci ako PTFE. Imo, davat si ho ako pridavok do maziva aby pridal par %, toho nieje hodne.
13.10.2021 - 07:26:41
02
Po pozreti filmu Dark Waters (2019) o firme DuPont a teflone, vas teflon na retazi rychlo prejde... Dark Waters (2019), 79%
https://www.csfd.cz/film/709049
13.10.2021 - 07:46:29
01
ja som sa túto sezónu tiež stal waxerom a na reťaze na dvoch bikoch som dal squirt a som prekvapený z rozdielnych výsledkov. reťaz KMC, bike celoodpružený osadený 3x10 (42 - 32 - 22 na kazedtu 11-36) shimano XT funguje ako víno, reťaz a všetko čisté, tiché, spokojnosť. druhý bike s reťazou YBN, HTčko, 3x10 (48-36-26 na kazetu 11-36) shimano xt a prevod a reťaz síce krásne čisté ale strašne to hrkotalo. teraz som tam dal cerami wet clube a prevod a reťaz samozrejme klasicky čierny ale úplne tichý. tak asi toľko môj report. nechápem, prečo to raz funguje a raz nie.
13.10.2021 - 08:10:01
00
keyboard_arrow_up