Ja som našiel toto, aspoň čo sa týka SR https://www.lewik.org/term/28444/spristupnovanie-lesa-a-vyuzivanie-lesnych-ciest-25-zakon-o-lesoch/ neviem, ako to je aktuálne. Z toho jasne vyplýva, že na lesnú cestu môžu len ľudia s povolením od majiteľa pozemku.
Podľa 326/2005 Z.z w) lesnou cestou účelová komunikácia3aa) určená na zabezpečenie trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch, ktorá má vybudované zemné teleso a aspoň jednoduché odvodnenie,
20.10.2021 - 21:12:49
01
Ahojte,

dnes som v rádiu zachytil správu, že sa bude prerokovávať novela cestného zákona,
a pre nás dôležitý bod o obchádzaní cyklistov.

"Dostatočný bočný odstup pri predchádzaní vodiča malého motocykla, cyklistu alebo chodca je spravidla najmenej 1 m pri najvyššej dovolenej rýchlosti do 50 km/h a 1,5 m v ostatných prípadoch.".
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/zakon&MasterID=8426

A hneď redaktor spomenul, že práve to slovíčko spravidla a jeho výklad je problém opozícia/koalícia, tak som zvedavý či a čo prejde rokovaním.
21.10.2021 - 09:01:25
02
Tu je k tomu vyjadrenie dopravného experta. https://blog.sme.sk/drahovsky/auto-moto/bocny-odstup-1-5-metra-od-cyklistov-navrh-je-uz-v-parlamente-ale-ma-nedostatky o legislatíve vie asi dosť toho a jeho poznámky k tomu ako to je nedomyslené sú určite k veci.
21.10.2021 - 09:50:33
02
Jano1987 napísal:
Ja som našiel toto, aspoň čo sa týka SR https://www.lewik.org/term/28444/spristupnovanie-lesa-a-vyuzivanie-lesnych-ciest-25-zakon-o-lesoch/ neviem, ako to je aktuálne. Z toho jasne vyplýva, že na lesnú cestu môžu len ľudia s povolením od majiteľa pozemku.
Podľa 326/2005 Z.z w) lesnou cestou účelová komunikácia3aa) určená na zabezpečenie trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch, ktorá má vybudované zemné teleso a aspoň jednoduché odvodnenie,

Dával tu myslím volodaj dokument vyjadrenia ministerstva, ktorého záver bolo, že tieto značky sú osadené nelegálne, jediná prípustná značka je zákaz vjazdu motorových vozidiel.
21.10.2021 - 11:30:04
01
Musite rozlisovat statne lesy a sukromne. Tak isto statne cety a sukromne. Ako obvikle je tam kopec nejasnosti a protichodnych zneni. Ale vo vseobecnosti, sukromny majetok je chraneny ustavou. Cize ak niekto na sukromnom pozemku vybuduje sukromnu cestu moze si tam dat kludne aj branu a je to legalne. Samozrejme to naraza na problem s rekreacnym vyuzitim lesa. Tie zakony o rekreacnom vyuzivani lesa pamataju komanc, kedy nic sukromne nejestvovalo a uz vobec nie les. V praxi je to na tom kto viac krici, ale ak by doslo k sudnemu sporu, mal by majitel lesa jednoznacne vyhrat. My tu mame vsetky lesy sukromne, a prax je taka ze polovnici (zaroven parcialny vlastnici) kricia zakaz vstupu vsetkym, Rybari tvrdia ze oni mozu, turisti sa nikoho nic nepytaju a idu aj cez plot. Cyklisti tiez. Odvolavaju sa na zakon o lesoch, ktory s majetkovym stavom, tu jestvujucim vobec nepocita. Vrchol absurdity je PR 5 stupen ochrany vyhlasenba na ploche, ktora je sukromny pozemok. Podla zakona o ochrane prirody sa majitel pozemku nedostane na sovj pozemok, lebo by porusil zakon. Ale nikto nemoze prist skontrolovat dodrziavanie zakona bez pozvnaky majitela. Policia moze vstupit len v pripade dovodneho podozrenia na trestny cin, inak len na pozvanie majitela. Tak mame PR len na mape a papiery. Kocurkovo!
21.10.2021 - 12:40:35
00
Ale ani ako súkromný vlastník lesa si nemôžeš len tak ohradiť les, ani vyrúbať strom, ani zaterasiť alebo obmedziť pre peších oficiálnu lesnú cestu. Či sa hlboko mýlim?
21.10.2021 - 20:21:52
02
ja si práve myslím, že jednou z podmienok čo by mal človek, čo vlastní lesný pozemok splniť je, že tento pozemok by mal byť riadne oplotený. Jedine to zabezpečí, že by mu tam nemal potom už nikto vkročiť. Samozrejme ten les obývajú aj iné tvory, ale tie by mali v tom prípade smolu. Našťastie nie všetky lesy sú vyslovene súkromné. To, že ich vlastní 1000 vlastníkov v nejakom urbárskom spoločenstve nemá toho moc spoločné so súkromným vlastníctvom. X spoločníkov sa nikdy nedohodne na tom čo s tým lesom chcú, aký podiel z toho majú a či vlastne tam pustia turistov, alebo nepustia. Lesy by mali byť si myslím čo najmenej v súkromnom vlastníctve. Takéto vlastníctvo im za posledných 30 rokov veľmi uškodilo, a keď sa tak pozerám okolo seba, tak ďalším generáciám toho z lesa moc nekápne.
21.10.2021 - 20:39:22
00
Kenai, v tvojom príspevku je pár nepresností.

"Tie zakony o rekreacnom vyuzivani lesa pamataju komanc, kedy nic sukromne nejestvovalo a uz vobec nie les. " Nie, zákon o lesoch je zo roka 2005.

"Vrchol absurdity je PR 5 stupen ochrany vyhlasenba na ploche, ktora je sukromny pozemok. Podla zakona o ochrane prirody sa majitel pozemku nedostane na sovj pozemok, lebo by porusil zakon."
Samozrejme, že neporuší zákon. Vlastník či obhospodarovateľ pozemku môže podľa zákona o ochrane prírody do rezervácie v 5. stupni vchádzať.

"Ale nikto nemoze prist skontrolovat dodrziavanie zakona bez pozvnaky majitela. Policia moze vstupit len v pripade dovodneho podozrenia na trestny cin, inak len na pozvanie majitela."
Polícia môže vstúpiť do súkromného lesa presne tak isto, ako ktorýkoľvek iný človek.
21.10.2021 - 20:58:47
04
To je debata na dlhé večery. Čo je problém:
1) Od 1948 do reštitúcií nebolo súkromné vlastníctvo. Tam vznikol problém, že z 1 vlastníka sa za tých 60-70 rokov a viac stalo kľudne vlastníkov 40 a aj viac. S jedným vlastníkom je ľahšie sa dohodnúť ako s 40.
2) zabúda sa na to, že z veľa už súkromných lesov sú lesy technické, teda určené na ťažbu dreva a štát keď ich vrátil, tak z veľa z nich spravil národné parky a rôzne chránené oblasti. To znamená, že tie lesy sa mali po 30-50 rokoch vyrúbať kvôli drevu a znova vysadiť. Čo sa nestalo a výsledky časom vidno. Veľa ľudí ani netuší, že na Slovensku vlastne ihličnany nemajú čo robiť, pôvodne lesy sú dubovo-bukové, aj v Tatrách dokonca. Borovicové lesy na Záhorí sú dielo ešte z čias Márie Terézie, neskôr sa v tom pokračovalo, aby sa zabránilo rozširovaniu púšte, o čom asi veľa ľudí vôbec netuší, že aj na Slovensku máme pieskové duny.
3) drvivá väčšina zákonov o lesoch je niekedy z 60tych rokov, teda je nedostatočná a nereflektuje súčasnú situáciu. To že Jaroh si tu spomenie nejaký zákon z 2005, ktorý je 34 novelizácia zákonu nejak z roku 1963 nič na veci nemení. To ako keby som povedal, že stavebný zákon 50/1974 Zb, ktorý bol tak 60x novelizovaný zohľadňuje súčasnosť. Navyše aj ten je len upgrade nejakého zákona z 50. či 60. rokov.
4) je ľahké nadávať na lesníkov atď, ale ani oni to nemajú ľahké. Musia sa starať o lesy, ale štát im zakázal s nimi podnikať a + musia platiť dane. Odkiaľ teda majú zobrať peniaze na údržbu a dane?
5) moderná doma, vďaka internetu a sociálnym sieťam sú tu teraz experti na všetko. Plus nezodpovedné médiá s bombastickými článkami.


Je zaujímavé, že obrovské množstvo ľudí sa tvári, že sú lesy ich a môžu si ísť kam chcú. A že v lesoch musia byť byť trpený, aj keď je súkromný ten les. Ale to, že sa v tých lesoch správajú ak hovadá, robia bordel všade, ostáva po nich neporiadok, lezú kam nemajú im už nevadí. Ale skúste im siahnuť na záhradku. Prečo ich majú ohradené? Prečo sa nemôžem prejsť cez ich záhradu na druhý koniec? Však vo veľa prípadoch si ušetrím nejaký ten km cesty. Že by to bol súkromný pozemok? Nedajbože im odtrhnem jahodu a už je to krádež. On si odnesie tak 5 kubíkov dreva načierno, vyzbiera lesné plody a potom ich predáva (čo je zakázané mimochodom) tak už je zrazu v poriadku.
21.10.2021 - 21:22:53
01
niektori ohanajuci sa komunizmom a podobne by sa mohli kuknut napr. na nieco taketo
https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_to_roam
21.10.2021 - 21:23:54
02
títo dvaja by slabšieho jedinca utlkli hvnami, sa čudujem a zároveň obdivujem Jaroha že má tú energiu im to všetko vyvracat ... diky za to ...
21.10.2021 - 21:51:12
02
1) ak sa to týka mňa, tak kde je problém? Rád si to vypočujem.
2) sa divím, že si nikto ten blog neprečítal, sú tam zaujímavé informácie, čo sa týkajú aj cyklistov, pár pikošiek z toho zákona, čo prešiel do druhého čítania.
a) aj cyklista predchádzajúci cyklistu, či chodca, mamičku s kočíkom, samovyvažovacie vozidlo, kolobežku atď je povinný dodržať 1,5, resp. 1m odstup, záleží ako to bude definované, či podľa hranice obce, či podľa rýchlosti. To znamená, že na štandardnej cyklotrase nebude možné obehnúť pomalšieho, lebo sa nebude dať dodržať bočný odstup. Chcete predbehnúť cyklistu ako ako cyklista na klasickej ceste? Prosím, 1 resp . 1,5m odstup od cyklistu. Chcete predbehnúť chodca na zmiešanej komunikácii pre cyklistov a chodcov? Zase klasika 1 alebo 1,5m odstup.
b) Aká je maximálna povolená rýchlosť cyklistu na cyklochodníkoch so zmiešaným pohybom cyklistov a chodcov?
Výrazne vysoká rýchlosť cyklistov, vodičov samovyvažovacích vozidiel a kolobežiek s pomocným motorčekom, ktorí išli koľko vládali (časy na Strave, že koľko sa tam dá jazdiť si ľudia vedia nájsť) , viedla k viacerí kolíziám a nehodám s chodcami. Pokiaľ takýto zmiešaný chodník je súčasne pešia alebo obytná zóna, tak maximálna povolená rýchlosť je 20 km/h. Inak platí ustanovenie o jazde rýchlosťou chôdze čo je 5 km/h. Takže napríklad teda medzi Lanfranconi a Mostom SNP po nábreží na bratislavskej strane teda ako cyklista môžem jazdiť 5km/h. To isté sa týka aj zmiešanej trasy pro Chorvátskom ramene.
21.10.2021 - 22:32:35
10
Jaroh napísal:
Kenai, v tvojom príspevku je pár nepresností.

"Tie zakony o rekreacnom vyuzivani lesa pamataju komanc, kedy nic sukromne nejestvovalo a uz vobec nie les. " Nie, zákon o lesoch je zo roka 2005.

"Vrchol absurdity je PR 5 stupen ochrany vyhlasenba na ploche, ktora je sukromny pozemok. Podla zakona o ochrane prirody sa majitel pozemku nedostane na sovj pozemok, lebo by porusil zakon."
Samozrejme, že neporuší zákon. Vlastník či obhospodarovateľ pozemku môže podľa zákona o ochrane prírody do rezervácie v 5. stupni vchádzať.

"Ale nikto nemoze prist skontrolovat dodrziavanie zakona bez pozvnaky majitela. Policia moze vstupit len v pripade dovodneho podozrenia na trestny cin, inak len na pozvanie majitela."
Polícia môže vstúpiť do súkromného lesa presne tak isto, ako ktorýkoľvek iný človek.


Zhruba koa napisal Jano1987 V tomto konkretnom pripade je vlastnikov niekolko 1000 ide o komposesorat. S tym zakon o ochrane prirody uz akosi nepocita. A opat plati nikto nevie skontrolovat ci si alebo nie si vlastnik. Totiz ten niekto sa tam nedostane, bez pozvania vlastnika. Ani cez branu ho nevpustia. A vlastnik je zastupeny zvolenymi zastupcami ktori sa stretavaju 1x do roka. Ako vravim kocurkovo.


Naposledy upravil Kenai dňa 21.10.2021 - 23:10:18, celkovo upravené 1 krát.

21.10.2021 - 23:03:53
00
Jano1987 Problém tvojich a Kenaiovych príspevkov je, ze opakovane a zrejme úmyselne zavádzate alebo klamete. Snazil sa ti to teraz vysvetlit Jaroh a pred ním viacerí ale stale si idete svoje.
Drahovskeho blog som si precital, ale je z neho jasne, ze v cyklistike je nezorientovany. Uz len to, ze pri popise zmeny zakona pouziva pojmy, ktore v zakone nie su, je smutne. Ved aj ty spominas cyklochodnik a rychlost na nom. Ako moze zakon upravovat rychlost na komunikacii, ktora v nom neexistuje? Preco by sa mal cyklista v obci na miestnej ceste/komunikácii pohybovat rychlostou chôdze ak je v obci dovolená rýchlosť 50km/h alebo podľa stavu vozovky atd.
Co myslis standardnou cyklotrasou netusim, ale ak cyklisticku komunikaciu sirky 3,0 m, tak ti opäť nesedia čisla.
21.10.2021 - 23:05:42
02
Zigo Bud nevies co slovo klamat znamena, alebo klames ty. Keby si mi to povedal do oci, tak si to s tebou vybavim ako gentlman a prefackam ta rukavicou. Takto ale bohuzial v tejto dobe bez urovne a moralky kde ktokolvek si dovoli oznacit kohokolvek za cokolvek, napriek tomu ze ho nepozna to vzdavam. Koniec koncov je to tvoja reklama.
21.10.2021 - 23:16:21
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up