Ak to teda nebude OT a zahlcovanie fóra, nech sa páči
vladikaDomáci čokoládovo-kávový likér
* 1 konzerva sladené kondenzované mlieko salko
* 2 balíčky vanilkový cukor
* 2 tabličky horkej/varnej čokolády po 150-200 g
* 0,5 litra rumu
* 3-4 PL hnedého cukru
* 2 PL medu
* 2 ks vaječného žĺtku
* Sladká smotana cca 150 ml podľa potreby, ak je zmes
príliš hustá
K tomu si urob cca 200-250 ml silnej kávy - klasického turka.
Kondenzované mlieko, vaječné žĺtky, čokoládu, med, precedenú kávu, hnedý a vanilkový cukor plus cca 150 ml sladkej smotany dáš do hrnca. Všetko pomaly zahrievaš za stáleho miešania až dovtedy, kým sa to nespojí a nezačne hustnúť. Zmes necháš na chvíľu zovrieť a následne za mierneho varu a stáleho miešania pomaly prilievaš rum. Po krátkom spoločnom miernom vare odstavíš, a likér necháš vychladnúť. Ale žena si dá aj teplý😊. Z jednej várky výjde cca 1,2-1,3 litra likéru.
Pomery sú vyslovene orientačné, tieto vychádzajú z mojich skúseností. Po experimentovaní s lepšími rumami som zistil, že najviac sa do likéru hodí klasický tuzemský (r)um, lebo lahodné rumy majú na likér príliš veľa dochutí, ktoré sa bijú s ostatnými ingredienciami. Takisto niekto kávu necedí, dá to tam aj so sedlinou, mojim konzumentkám to vadí.
Likér sa dá spraviť aj ako čisto čokoládový, ale je to brutálne sladké.
Skål !