Ako som spominal su to 4piesty - br-m8020, dosticky H03A s 203mm rt-86 ice tech. Kedze som bike komplet cely znova skladal (oprava ramu) tak sa menili aj brzdove hadice (takze full bleed bol spraveny). Na strmeni nevidno ziadne stopy po oleji, nic nikde nepresakuje. Piesty som skontroloval niekolkokrat, vysuvaju sa v poriadku. Spomenul som centrovanie strmena - tam ale problem nemam. Kotuc neohybam. Ten piskot pocut aj na stojane. A kedze straca brzdny ucinok tak ako keby fakt niekde ten olej vytekal a tie dosticky kontaminoval. Len som z toho jelen, nic nikde nevidim. A vlhke brzdy funguju spravne a bez piskotu. :/
23.12.2021 - 21:05:01
00
martin_mtb napísal:
Ako som spominal su to 4piesty - br-m8020, dosticky H03A s 203mm rt-86 ice tech. Kedze som bike komplet cely znova skladal (oprava ramu) tak sa menili aj brzdove hadice (takze full bleed bol spraveny). Na strmeni nevidno ziadne stopy po oleji, nic nikde nepresakuje. Piesty som skontroloval niekolkokrat, vysuvaju sa v poriadku. Spomenul som centrovanie strmena - tam ale problem nemam. Kotuc neohybam. Ten piskot pocut aj na stojane. A kedze straca brzdny ucinok tak ako keby fakt niekde ten olej vytekal a tie dosticky kontaminoval. Len som z toho jelen, nic nikde nevidim. A vlhke brzdy funguju spravne a bez piskotu. :/


Prepac, som nejak prehliadol ze si pisal uz o ake brzdy sa jeda, no k veci.. No potom jedine ak tam mas nove platne, tak znovu odmastit kotuc a prebrusit ho smirglom a vybra platnicky a vypalit ich tak ako som to popisoval v predoslom prispevku.. vsetko zlozit a aj tak sa pozriet na vycentrovanie strmena, tam sa bavime o desatinach mm cize samotne fyzicke ohnutie kotuca tam moc nezbadas a hlavne kludne moze byt ze je cely strmen skrizeny cize spodne platnicky mozu byt v inej polohe voci kotucu ako vrchne.. tot asi vsetko co by sa dalo od klavesnice poradit :worried:
23.12.2021 - 21:32:55
00
Pohoda.
Z mojej skusenosti viem, ze vykriveny kotuc este nemusi byt problem. Ohnuty kotuc som si narovnaval z roznych pricin viac krat a vzdy bez problemov (nie ze by bol strmen nevycentrovany ale pocas jazdy mi ho ohol odskoceny kamen a pod.). Jasne, kotuc nikdy uz nebol 100% rovny. Brzdy mi vsak nikdy nepiskali.
Problem ale je, ze sa straca aj brzdny ucinok. A magicky sa objavi ked dam sneh do strmena. Kebyze mi to radi niekto tak poviem, ze je to kravina. Preto som z toho wtf.

Teraz mam nove dosticky, maju za sebou jeden zjazd ~1km vyskovy. Tie predtym som skusal ozivovat namocenim 48h do IPA, smirgel a aj v rure na 200C na 15min. Nepomohlo. Rotor som ocistil a zdal sa byt ok. Od viacerych som pocul, ze ocistit rotor tym staci, ten napr. olej nevsiakne ako dosticky (aspon teda organicke).

Ako som spominal uz aj na stojane tie brzdy piskaju. Koleso nemusim tocit ani rychlo, packu stlacim tak akurat ze sa dotykaju dosticky kotuca. Staci naozaj malo sily a aj malo na to aby sa koleso hybalo. Preto nechapem co sa deje.
24.12.2021 - 00:30:17
00
Tak potom ked das za to ruku do ohna ze vsetko je vporiadku, potom ostava len ako uz bolo tu spomenute, nesadli si platnicky s kotucom po materialovej stranke.. Inak ten klesajuci brzdny vykon bavime sa o samotnom vykone alebo ti packa zmakne ku gripom?!
24.12.2021 - 09:44:44
00
Bleed je spraveny spravne, packa je tvrda a i tak to nebrzdi. Ako spomaluje, ale nekuse. Normalne sa viem hned postavit na predne koleso,staci sa na tu packu len pozriet. :)
Zostava mi uz len vymenit kotuc a overit si to tak. Ale pride mi to divne. Netvrdim, ze nie je chyba u mna, ale ja ju nevidim. Skontroloval som ale vsetko a nic som nenasiel.
24.12.2021 - 14:08:42
00
Vyskúšaj ešte raz prešmirglovat platničky, ak ti náhodou pri tom prvom zjazde zosklovateli.
24.12.2021 - 15:11:56
00
Na tomto biku som par dni nejazdil, bol v suchu dole v pivnici. Prisiel som sa k nemu pozriet, brzda piskala furt. Dal som dole platnicky, strmen suchy, platnicky vyzeraju ok, povrchovo aj sucho. Po nahodeni spat piskaju ako besne. Staci malilinko ich posunut na stojane po kotuci. Skusal som aj zadnu brzdu, ok. Stlacam parkrat packu silno a zrazu zacala piskat aj zadna. To ma takto na vianoce celkom nastvalo (slabe slovo ale aby ma nevycenzurovali). Dal som dole zadne koleso, platnicky, skontroloval strmen, kotuc -- vsetko vyzera ok a sucho.
Cele wtf. Bol som sa kratko prejst v snehu, cca 10km. Brzdy brzdia ale nie je to ono. Ked strmene ohadzem snehom tak brzdy kusu a nepiskaju. Pride mi to ako kontaminacia platniciek kvapalinou. Ale nevidim tam nic.
26.12.2021 - 19:54:54
00
Doplnim na co som este prisiel, resp. ako som na tom teraz. Vcera som isiel zjazd na nich dole, zase cca 1km vyskovy (chodim momentalne len Krizavu v Malej Fatre:) ). Kedze je vsade sneh tak strmene su cele od neho prakticky po par metroch. Nepiskali a brzdili ok. Doma som bike vyumyval od blata, nechal vysusit cez noc. Na druhy den brzdy OK, kusu a nepiskaju.

Co je ale zaujimave na mojom druhom bikeu som nebol asi tyzden. Naposledy cez sviatky po snehu len tak po meste a okoli. Dnes ked som prisiel k biku tak brzdy piskaju uplne rovnako ako na tom prvom. Lenze tychto brzd som sa nechytal, su prakticky nove od vyroby. Uplne rovnaky problem, piskaju aj na stojane.

Napadli ma dve veci -- presiel som niekde v mojom okoli po niecom co ma v sebe nejaky olej alebo iny bordel a su rovnako kontaminovane alebo v pivnici kde ich mam (cca 3C) je jednoducho taka zima a vlhkost, ze sa vytvori povrch, ktory treba jednoducho brzdenim zosuchat (pripadne teplom spalit). Len na tomto druhom biku brzdia dobre aj ked piskaju.
03.01.2022 - 20:26:34
00
daj tam iné ako originál Shimano platničky... dialo sa mi to na nejedných Shimano platničkách, keď bike dlhšie stál prejav brzdy bol, presne ako popisuješ, vŕzganie a horší účinok. Trocha pomohlo prebrúsenie platničiek a následné zabehnutie. Netuším prečo ani čo to spôsobovalo ale pri žiadnych iných platničkách som takéto niečo nepozoroval...
05.01.2022 - 11:50:38
00
Vdaka za tip, vyskusam. Pred poslednym upgradeom som mal vzadu len 2piest, na nom som mal metalicke (sintered) nukeproofy. Zaujimave je ale, ze vtedy som nemal problem ani so Shimanom.
06.01.2022 - 13:00:34
00
Caute

mam podobny problem, predna brzda zacala piskat neskutocne a stratila brzdny ucinok. Myslel som ze sak odmastnim a bude, nepomohlo, tak som skusil este raz aj platnicky aj smirglom prebehnut a nic, vymenil som platnicky, prva jazda super hovorim si okej vyriesene, druha jazda a zas. Tak som vymenil kotuc (plus nove platnicky) a zas si hovorim parada stalo to nejake € ale vyriesene, dalsia jazda a zas. (bike mam v teple takze nejaka zima/ vlhkost nehrozi), dnes som to zaniesol do servisu, pan povedal, ze tie prasiatka ako su vysunute su z boku cierne a mali by byt strieborne, dohodli sme sa ma vymene brzd. strmena, tak snad to pomoze, lebo to cloveka velmi demotivuje na dalsiu jazdu
02.11.2023 - 22:52:49
00
Myslis asi piesty nie prasiatka ci? Prasiatko je nazov pre strmen.
02.11.2023 - 23:56:23
00
Ano tak ako vravis, myslel som piesty, sorry za preklep
03.11.2023 - 09:15:42
00
sta4ilo to cele o4isti5 , nie vzmeniť , jaseň stačí trochu vody na kotuč a už píska , ak su platne metalicke, trebalo vybrať platne vysunuť piasty, očistiť kefkou a čističom na brzdy. zložiť , nastaviť, a na jednom kopci dobre prehriať..
03.11.2023 - 09:25:24
00
Ja som o tom pisal aj tu: https://www.mtbr.com/threads/shimano-brake-squeal-losing-my-freakin-mind.1195706/post-15532491

Som presvedceny, ze sa jednalo o chybnu sadu priamo od shimana.
04.11.2023 - 14:21:46
00
keyboard_arrow_up