Ahojte.
Poprosil by som Vás o radu, resp užívateľskú recenziu. Hľadám si bundu-mikinu, druhú vrstvu. Primárne skitouring, ale aj zimná turistika. Ako základ nosím najčastejšie BRINJE. Mám momentálne zabehnuté také kombo, že na BRINJE si dám hrubý cyklo dres a na to primaloftovú bundu, alebo vestu. V princípe by to bolo fajn, problém je, že sa pomerne dosť potím. Po došlapaní do kopca bývam prepotený skrz na skrz. A vtedy nastáva problém, keďže prichádza chlad. Niečo ako viac krát striedať zjazd a šlapanie nie je zrovna príjemné. Mokré oblečenie na mne omŕza, ....
Takže hľadám niečo, čo naozaj dobre odvádza pot a aj napriek prepoteniu si zachová dobré, tepelno izolačné vlastnosti. Najskôr som mal vybrané niečo s merinom, keďze umelina vie po prepotení poriadne smrdieť. Keď som si ale obchytal pár kúskov od Dynafitu a Ortovoxu prišlo mi to, že tie mikiny budú ako špongie. Pot nasajú a budú držať v sebe. Do zjazdov ešte používam hardshellovu, vrchnú vrstvu, samozrejme na šlapanie sa snažím ju nemať, takže aspoň nejaká vertuodolnosť by tiež potešila. Kapuca musí byť.
Medzi favoritov zatiaľ radím:
Dynafit FREE ALPHA DIRECT JKT M
Karpos Alagna Plus EVO
Ternua ULTAR M JACKET
Rád si prečítam rady, postrehy, návrhy, porovnania, skúsenosti, ... Konštrukčne mi to pripadajú podobné bundy, nehľadám žiadny ultralight. Ideálne niečo rozumne vrstvené.
V každom prípade je už celkom problém niečo nájsť skladom, takže nemôžem vyčkávať.

ďakujem
09.01.2022 - 22:43:12
00
to slapes v -20tich ked si tak naobliekany??
Mne do -5 staci tenke termo a proti vetru sustacka - bud bunda alebo len vesta. Musi byt velka fujavica aby som pridaval nieco dalsie, aj to v takom pripade byva len nezateplena hardshellka namiesto tej sustacky. Zateplovaciu vrstvu obcas pouzijem na zjazd dole, ale vacsinou sa len prevezie v batohu.

Ked sa moc potis, si moc naobliekany. To je cele.
09.01.2022 - 23:26:48
03
Nečuduj sa, že si prepotený, keď šľapeš v tom, čo si písal, menej sa obleč. Telo sa potením ochladzuje a platí, čo píše tu chalan vyššie, ak sa potis, si príliš oblečený. Daj si brynje len na to jedno dáke tričko a choď, keby ti bola zima, hoď na zo tenkú fukerku.
10.01.2022 - 00:16:57
00
A hlavne je to silne individuálne....čo vyhovuje jednému, nemusí druhému....ale keď si prepotený, tak logicky si naobliekaný viac ako je potrebné
Tiež sa veľmi potím, preto radšej idem tak, že nech mi je trocha zima, keď by to bolo nepríjemné, niečo prihodím. Problém mám jedine s rukami, tie mi často mrznú, ale to aj na bicykli .....
10.01.2022 - 01:00:22
00
Ono sa to ľahko povie "máš veľa vrstiev, si moc oblečený, ..." Mne ale aj napriek tomu že sa potim ako besny vie byť zima. Samozrejme že keď sa potim lebo mi je teplo tak niečo zhodim, porozopinam sa, .... Príklad zo včera, turistika v MF. Brinje, cyklo dres, primaloft vesta, -8, veterno. Pri slapani do kopca zo mňa tieklo, po hodine mokrá aj vesta (dres pod ňou som mal rozopnuty). A teplo mi pritom zrovna nebolo, bola to taká hranica znesitelneho chladu. Ako som vychádzal na hrebeň a začalo fúkať ešte o niečo viac zapol som všetko, inak som mrzol, napriek tomu pot tiekol. Na hrebeni víchrica, na vrch šla ešte hardshelka. Pri pohybe to bolo tak akurát, keď som stál bolo mi chladno. Prsty na rukách a nohách mi mrznu pravidelne, to je kapitola sama o sebe. Pritom sa snažím otuzovat, doma polovička chodí naobliekana mne stačí tričko, ... Nadmerné potenie mám od decka čo si pamätám. Vždy som všetko prepotil tak že sa to dalo žmýkať.
Mám doma termotriciek, a natelnikov plnú policu. Za posledné roky som skúsil kadečo. Merino, umelé vlákna, bavlna, kombinácie. Brinje používam cca rok a osvedčilo sa najviac. Ja sa primárne potim z fyzickej aktivity ako takej, preto je brinje fajn, že sa v ňom necítim tak mokrý ako v čomkoľvek inom. Keď sa oblečiem menej, je mi chladno, ale v záťaži sa potim skoro rovnako. Mikin mám doma tak isto plnú prdel kadejakých, ale v kombinácii s potom a tepelným komfortom sa neosvedčili. Tá kombinácia popisovaní vyššie je aktuálne najpríjemnejšia. Samozrejme primaloft neobliekam nutne ak nie je veľká zima. Preto hľadám niečo, čím v podstate nahradim horné dve vrstvy, čo bude ťahať pot ale zároveň sa v tom nebudem citit ako v spongii/igelite a udrží má v teple.
10.01.2022 - 07:42:46
00
Nemáš náhodou to Brinje voľné?
Bežne nosím M-ko ale Brinje S-ko, ešte sa mi nestalo, že by mi tiekol pot, v období pred Brinje som mával chrbát mokrý furt.
10.01.2022 - 09:04:17
00
zalezi aj od materialu - tie ich merinove verzie (wool thermo) su aspon o 2 cisla mensie ako umelinove (super thermo)
10.01.2022 - 09:09:13
01
JACUB niekto tu na fore ma naviedol na info, ze na Brynje patri cesana umela hmota, ktora zo sietky pot "odsava", ja podla vonkajsej teploty nosim tensie kratko rukavove alebo lyziarske dlhorukavove tricko z Decathlonu ... a na vrch podla povahy pocasia hardshell alebo softshell alebo aj nic ... a mam to podobne ako ty, vzdy sa do urcitej miery spotim, hlavne preto ze jazdim v lese, kde sa neda zataz efektivne regulovat, ale je to vyrazne menej ako v casoch pred sietkou. A co je dolezite, na vymenu mi staci vozit druhu vrstvu, tzn. ak to vyhodnotim ako nevyhnutne tak na vrchole vymenim tricko ktore je na sietke, ostatne veci obleciem naspat a prasim dole ...
10.01.2022 - 09:14:21
00
Hovorí sa, že keď budeš robiť rovnaké chyby, nemôžeš očakávať iné výsledky a, ako sám píšeš, tých "chýb" máš už doma plnú skriňu. Niečo musíš na svojom obliekaní zmeniť ale nie jedno tričko za iné, pretpže vidíš, že to ti nepomáha. Čakáš, že ti niekto poradí to isté len, ako sa hovorí, "v bledomodrom", ale žiadne zázračné oblečenie ani druhá ani tretia vrstva, ktorá zabráni poteniu, neexistuje. Žiadne oblečenie nezmení to ako telo funguje, tak na to musíš ísť inak, či už sa ti to páči, alebo nie :) Na jednej strane je pochopiteľné, že sa niekto potí aj keď sa pozrie na kopec, ale fakt sa skús obliecť menej už dole pri aute. Ideálne tak, aby ti bolo chvíľu chladno a nie, že sa naobliekaš, lebo ti je zima a potom sa prehreješ, spotíš a potom si niečo vyzlečieš, lebo sa potíš/je ti teplo lebo potom sa stane presne to, čo píšeš. Zachladneš, lebo mokré oblečenie na tebe zamrzne. A to je nekonečná slučka prehriatie-pot-ochladzovanie-zima-oblečenie-...
10.01.2022 - 09:36:49
06
Ďakujem za vyjadrené názory. Bunda objednaná. Fixska, ja ale nehladám niečo, v čom sa nebudem potiť, to som buď zle vysvetlil, alebo to nebolo pochopené. Ja sa potím prirodzene a potiť sa aj chcem. Keď sa na túre, alebo skialpe nedopotím ako hovado, nemám z toho ten správny pocit, že som si dal do tela. Ja hľadám niečo, čo to moje potenie bude relatívne dobre zvládať a aj napriek prepoteniu bude dobre fungovať. Vybral som si nakoniec Karpos Miage, na základe popisov a recenzií som zhodnotil že by to mohlo byť fajn. Realita sa ukáže časom.
12.01.2022 - 11:02:51
00
keyboard_arrow_up