Pardon zabudol som, zakaždým, keď sa stane nehoda, tak za to môže šofér, lebo čumel do mobilu, nedal prednosť, bol opitý, ignoroval neviem čo všetko. Všetci presne vedia, čo sa stalo, aj vy. To že som napísal, že existujú aj iné možnosti a nie vždy za to môže šofér vozidla.
11.01.2022 - 20:08:50
00
v tychto dnoch treba mat zapnuty dayflash lebo slnko je nizko a nieje nas absolutne vidiet.
navyse drviva vacsina vodicov nedokaze odhadnut nasu rychlost, treba na to mysliet takmer stale - jedna felicia ma obiehala a sice dodrzala silou mocou 1,5m odstup odomna ale bola z toho skoro celovica s protiiducim autom
11.01.2022 - 20:09:28
03
Mna presne takto dala dole felicia ktora odbacala dolava a ja som siel oproti nej. Vsetkym autam dal prednost a mne nie.
11.01.2022 - 20:16:35
00
scarinko napísal:
Mna presne takto dala dole felicia ktora odbacala dolava a ja som siel oproti nej. Vsetkym autam dal prednost a mne nie.

Cca 20 rokov co ma tak nejak sepalila panicka v plechovke.Ja som bol na moto,už v tom čase žiaden zelenac s najazom okolo 150tkm. Pisem ten udaj preto ze uz som sakra vedel ze sa nemam spoliehat nato ze mam prednost a pod.
Aj tak to dokazala
V protokole vypovedala ze ma NEVIDELA.
Okolo sto kil živej vahy na vysokom endure v kriklavo zltej prilbe.
Otras mozgu mi vymazal nehodu,aj 100km prednou,takze o celej nehode viem len z rozpravania.
Odvtedy som este par kil zmudrel,aj plechom zacal viac jazdit,a zistil som ze par krat sa aj mne stalo ze ma motorkar
hodne prekvapil.
Jednoducho v pude seba zachovy človek rieši prioritne veci "čo ma zabiju".A teda v plechovke je to ina plechovka autobus traktor kamion...
Ak pominie nejaka potencionalna hrozba od týchto "predatorov" sa jednoducho moze stat ze neohrozeny vojdem do krizovatky nevnimajuc trebars cyklistu chodca... hodne prekvapeny KDE SA TU VZAL!!!
11.01.2022 - 21:38:02
02
dávnejšie som čítal rozhovor s nejakým dopravným psychológom, ten v rozhovore potvrdil, že jednostopý sú nejak prirodzene ignorovaný, proste vodič čaká a sústredí sa na dvojstopé vozidlo, jednostopák je svojim spôsobom neviditeľný
tiež potvrdzujem z vlastných skúseností a to si na to dávam pozor.
11.01.2022 - 22:00:03
03
len je jedno aku mas teraz farbu na sebe ked je slnko nizko, nevidiet ta - pozri fotku toho fiatu v clanku - ma tienidlo dole. pozri fotku z interieru auta co dal na predchadzajucej strane scarinko - kopec hore, slnko priamo do ksichtu.
hodnotit to nejdem - ale ak vyrazne neblikal (ani obycajnu blikacku neuvidis) mohol byt takmer neviditelny do poslednej chvile. ak k tomu valil dole kopcom tak sa mu tam zrazu zjavil pred kapotou.
uplna parada je v takej situacii aj znecistene celne sklo - staci po okrajoch mimo stieracov. nevidis nic alebo mas mega hrube a stlpiky. este ked sa ti odraza svetlo aj od leskleho asfaltu uplna mnamka. ja to ako sofer nenavidim a ako cyklista na ceste mi vzdy lepi ci ma niekto neprehliadne.
11.01.2022 - 22:22:37
02
Mna naposledy prekvapilo takto auto v kittsee. Pozriem dolava nic, doprava nic a ked som sa pohol zrazu vlavo auto, farba uplne rovnaka ako cesta a nesvietilo lebo oni nemusia. Skoro som mu vletel pod kolesa.
11.01.2022 - 22:28:11
01
Pri moderných autách tiež nepomáhajú vo výhľade A- stĺpiky koľkokrát. Pri niektorých sa tam schová aj dlhý autobus. Mám známeho, čo si spravil vodičák až 30tke, dovtedy jazdil len na bicykli. Celý čas sa dušoval, ako dobre jazdí na biku a že určite je viditeľný atď. Žije v Dunajskej Strede, tam ozaj jazdí dosť veľa cyklistov. Zistil, že to, čo sme mu dlhodobo tvrdili že je pravda a on tvrdil, že sú to klamstvá, že sme mali pravdu. A dosť otočil. Reálne je arogantné mizerné promile ľudí a okrem pár jedincov nikto nechce nikoho zabiť. Stačí sa pozrieť, keď je teplo a skoro sa stmieva. Drvivá väčšina cyklistov či chodcov tvrdí, že keď oni vidia, tak aj ich musí byť vidieť. Žiaľ pre mnohých to končí tragicky. Ale nepoučia sa. Zažil som už aj cyklistu za plnej prevádzky v Sitine, zažil som 4 cyklistov v prostismere na R1, kamoš čo robil na Lužnom moste, tak počas betonáže segmentu mosta im tam vybehol hore cyklistami, že chce sa pozrieť, ako betónujú.
Túto nedeľu som bol bikom z Petržalky na Devín po Devínskej ceste, šiel som za toho sneženia a už sa stmievalo. Všetky autá ma v pohode obehli. Ale stretol som 4 cyklistov za tmy, nikto z nich ani odrazka a to všetci mali 1500€+ biky. Červená je pre blbcov, som to zobral po nábreží až na Starý most ako ide cesta s električkou. Na červenú si chodili chodci, ako by mali zelenú a čumia do mobilu. V médiách je stále masírované, že vodič auta je zodpovedný, čaká sa od neho, že má pomaly vešteckú guľu. Chodci a cyklisti nič. Človek z organizácie zaoberajúcou sa cyklistickou má prednášku o bezpečnosti na cestách a vo veľkom kydá na šoférov a hádže tam opatrenia, čo musia šoféri robiť, aké sankcie majú dostať a o 3 dni ho v noci vidíte ísť na biku v prostismere na ceste bez svetiel. Alebo znepokojená mamička s kočíkom pindá na šoférov a telka ju odchytila ako si to dala s kočíkom na červenú. Ona nie je zlá, ani nespravila nič zlé, však šofér má oči a vidí, tak zastaví predsa. Neviem teraz nájsť ten článok, ale pár rokov dozadu bolo, že koľko pokút udelila Polícia SR chodcom za prechod na červenú. Za 4 roky to bolo 6 ľuďom. Za rovnaké 4 roky dostali 2 cyklisti pokutu za to, že nemali svetlá na biku. Za prejazd na červenú nepadla ani jedna pokuta. Čo to znamená? Že buď cyklisti a chodci veľmi dobre dodržiavajú predpisy, alebo to, že to nik nekontroluje. Pár rokov dozadu reportáž na Markíze k Dušičkám, ako si treba dávať pozor, zvýšený pohyb chodcov pri cintorínoch atď. Zároveň to bolo, ako Polícia SR dávala reflexné pásky chodcom. Napriek tomu, že stáli pár metrov od prechodu, chodci chodili na červenú. Na pár záberoch bolo vidno, ako odchytili chodca, čo si to dal na červenú, dostal reflexný pásik s pustili ho. Viete si predstaviť, že by to nebol chodec ale auto? Hneď by ho brali.

Krásne to bolo vidno pár rokov dozadu pri jednom článku na FB, keď na Šafku zrazilo auto cyklistu na prechode. Za 3 hodiny cez 200 komentárov, všetky v štýle Scarinko, ako čumel vodič do mobilu určite, ako išiel 150km/h a podobne. O pár dní neskôr Polícia doplnila ten článok o video (stála tam električka na červenej) Cyklista sa spustil zo Starého mosta, pekne rozbehnutý a vletel ma cestu (prechod smer Kamenné) na jeho červenú. Šofér nemal šancu, ale zázrakom stihol skočiť na brzdy, zrejme si ho náhodou všimol (šiel smer Eurovea). Viete aká bola reakcia väčšiny ľudí, čo tam písali, že šofér bol vrah? Že šofér mal predvídať, cyklisti to tam bežne robia. Divý sa potom ešte niekto, že časť verejnosti je potom znechutená a považuje cyklistov a chodcov za nepriateľov?
11.01.2022 - 22:42:59
05
Strasne vela ludi na bicykloch co vidim, su uplni ignoranti. Kolobezkari dtto. Chodci .. ti maju na haku uplne vsetko. Neexistuje dostatocne siroka cesta, ktoru by nezabrali 3ja chodil. Na autach je tiez dost ludi, co robia blbosti .. tam je najvacsi problem, ze si neuvedomuju, ze auto je zbran. Bicyklom malokedy je mozne ublizit nejako velmi /stava sa ale/ .. autom je zabit velmi lahke. Tato doba k tomu prispieva velmi. Rychlo,rychlo a nerozmyslat. Je uplne jedno, v com/nacom dotycni sedi. Pravidla a zakony v tomto smere nezmenia nic .. problem je inde. Tie zacinaju uz od skolky. Priklady dospelych, politikov, atd. Mobily, internet, fejsbuky, atd. Masmedia miesto serioznej vyucby ludom len vymyvaju hlavy. Nie clanky "tiez odbornikov", ale ine je potrebne, Napr. aj ist prikladom. A zacat rovno od "pisalkov". A byt schopny a ochotny aj tolerancie voci druhym. Ak niekto spravi blbost, nebudem ho zabijat hned, alebo hejtovat na fore. Schopnost odpusat je velmi dolezita.
Btw, tie neviditelne auta .. toto som zazil este na starej ceste do Nitry (smerom od Novej Bane) este ked nebola R1ka. Rovna cesta, smerom dohora, auto oproti nebolo vobec vidno, ak nemalo zapnute predne svetla /a nestacili by niektore tie pidi somariny, co dnes vydavaju za denne svietenie - uplne zbytocne su poniektore/. Splyvalo s vozovkou za denneho silneho svetla. Podobne sa moze stat aj voci cyklistovi /ale tam zvycjane je problem inde/, ale to neznamena, ze tito maju vypalovat oci druhym na hradzi. A este blikanim. Zavrel by som ich do miestnosti 2x2 metre a hodinu im blikal do hlavy, aby pochopili, ako neprijemne to je.
11.01.2022 - 23:02:56
04
No mám jednu takú skúsenosť, ako 21 ročný som ako nováčik v zamestnaní išiel na prvú jazdu s náklaďákom so skúseným starším vodičom. čo bol ako dozor
a ako sme už mimo mesta išli medzi polia, v diaľke na rovnej ceste, bol pred nami traktor, keď sme boli na dostrel, dal som smerovku a išiel ho obehnúť,
môj dozor začal kričať - brzdi, brzdi !!!
tak som zabrzdil za traktorom a ten v tej chvíli odbočil bez smerovky do poľa doľava - ak by som nebrzdil tak sme v ňom
hneď som sa opýtal, do <> ako si to vedel, prečo to urobil ?
odpoveď - to vieš, jazdím tu už 20 rokov a proste tu to stále robia :)
11.01.2022 - 23:05:20
01
Viezol som kolegynu do Presova po starej ceste a na konci Kendic, ked som pomaly celu dedinu isiel za traktorom, tak sa uvolnila cesta, bum na plyn a ten dobrak odbocil na druzstvo vlavo. Ci blikala smerovka neviem, ani neviem, ci ju vobec mal na tej hnojnej vlecke, ale hnojne sme mali aj sedadlo spolujazdca potom. Bolo ticho aspon do Presova
11.01.2022 - 23:19:03
00
Smrt na cestach je niekedy velmi blizko .. staci okamzik. Na horach ma clovek aspon moznost volby ...
11.01.2022 - 23:32:07
00
Auto je zbraň, koľko ľudí zabil chodec, či cyklista? - Toto fakt neznášam, je to tak trápna výhovorka. Bol som 5x v živote v autobuse, čo musel núdzovo brzdiť a ani raz to nebolo kvôli autu, vždy chodec alebo cyklista. Nikto nechce byť v tom autobuse. Párkrát sanitky brali ľudí z autobusu, boli tam zlomené ruky, nohy, rebrá, otrasy mozgu atď. Spolužiak z výšky robí šoféra v MHD v BA. Každý jeden šofér MHD vám povie, keď nejaký doslova kretén mu vybehne pred autobus, že sa rozhoduje, medzi 3 možnosťami: 1) Zraziť toho kreténa 2) núdzovo brzdiť, ale keď máte v autobuse 150 ľudí, niekto si to odnesie. Navyše, autobus môže pri to dostať šmyk, môže vybehnúť na chodník, môže vybehnúť do protismeru. Za autobusom môže ísť kamión, alebo v protismere a čelná zrážka, môže to nabúrať do osobného auta a v ňom zabiť celú rodinu atď. 3) občas je možnosť skúsiť sa vyhnúť, ale len občas. V konečnom dôsledku je to to jednoduché, buď zabiť kreténa a 150 pasažierom sa nič nestane, alebo sa ho pokúsiť zachrániť a riskovať zdravie a životy 150 pasažierov. Na rozhodnutie má človek len zlomok sekundy. Otec poznal človeka, ktorého zabil bažant na ceste, keď šiel autom. Proste zľakol sa, snažil sa mu vyhnúť, dostal šmyk a čelne sa zrazil z nákladiakom. Na mieste mŕtvy. Koľko ľudí takto zabil bažant? Srnka? Jeleň? Diviak? Pes? Pri zveri to je jednoduché, proste napálim to do nej. Radšej ako riskovať šmyk. Ale môžete to napáliť do človeka? Prvotný a podvedomý impulz je vyhnúť sa prekážke, zakaždým. Čo keď pôjde človek v aute so svojimi deťmi? Bude riskovať, že havaruje a jeho deti umrú, alebo radšej zrazí človeka? Autá nezabíjajú, ale ľudská blbosť áno.
12.01.2022 - 00:28:11
01
Jano1987 napísal:
Pri moderných autách tiež nepomáhajú vo výhľade A- stĺpiky koľkokrát. Pri niektorých sa tam schová aj dlhý autobus. Mám známeho, čo si spravil vodičák až 30tke, dovtedy jazdil len na bicykli. Celý čas sa dušoval, ako dobre jazdí na biku a že určite je viditeľný atď. Žije v Dunajskej Strede, tam ozaj jazdí dosť veľa cyklistov. Zistil, že to, čo sme mu dlhodobo tvrdili že je pravda a on tvrdil, že sú to klamstvá, že sme mali pravdu. A dosť otočil. Reálne je arogantné mizerné promile ľudí a okrem pár jedincov nikto nechce nikoho zabiť. Stačí sa pozrieť, keď je teplo a skoro sa stmieva. Drvivá väčšina cyklistov či chodcov tvrdí, že keď oni vidia, tak aj ich musí byť vidieť. Žiaľ pre mnohých to končí tragicky. Ale nepoučia sa. Zažil som už aj cyklistu za plnej prevádzky v Sitine, zažil som 4 cyklistov v prostismere na R1, kamoš čo robil na Lužnom moste, tak počas betonáže segmentu mosta im tam vybehol hore cyklistami, že chce sa pozrieť, ako betónujú.
Túto nedeľu som bol bikom z Petržalky na Devín po Devínskej ceste, šiel som za toho sneženia a už sa stmievalo. Všetky autá ma v pohode obehli. Ale stretol som 4 cyklistov za tmy, nikto z nich ani odrazka a to všetci mali 1500€+ biky. Červená je pre blbcov, som to zobral po nábreží až na Starý most ako ide cesta s električkou. Na červenú si chodili chodci, ako by mali zelenú a čumia do mobilu. V médiách je stále masírované, že vodič auta je zodpovedný, čaká sa od neho, že má pomaly vešteckú guľu. Chodci a cyklisti nič. Človek z organizácie zaoberajúcou sa cyklistickou má prednášku o bezpečnosti na cestách a vo veľkom kydá na šoférov a hádže tam opatrenia, čo musia šoféri robiť, aké sankcie majú dostať a o 3 dni ho v noci vidíte ísť na biku v prostismere na ceste bez svetiel. Alebo znepokojená mamička s kočíkom pindá na šoférov a telka ju odchytila ako si to dala s kočíkom na červenú. Ona nie je zlá, ani nespravila nič zlé, však šofér má oči a vidí, tak zastaví predsa. Neviem teraz nájsť ten článok, ale pár rokov dozadu bolo, že koľko pokút udelila Polícia SR chodcom za prechod na červenú. Za 4 roky to bolo 6 ľuďom. Za rovnaké 4 roky dostali 2 cyklisti pokutu za to, že nemali svetlá na biku. Za prejazd na červenú nepadla ani jedna pokuta. Čo to znamená? Že buď cyklisti a chodci veľmi dobre dodržiavajú predpisy, alebo to, že to nik nekontroluje. Pár rokov dozadu reportáž na Markíze k Dušičkám, ako si treba dávať pozor, zvýšený pohyb chodcov pri cintorínoch atď. Zároveň to bolo, ako Polícia SR dávala reflexné pásky chodcom. Napriek tomu, že stáli pár metrov od prechodu, chodci chodili na červenú. Na pár záberoch bolo vidno, ako odchytili chodca, čo si to dal na červenú, dostal reflexný pásik s pustili ho. Viete si predstaviť, že by to nebol chodec ale auto? Hneď by ho brali.

Krásne to bolo vidno pár rokov dozadu pri jednom článku na FB, keď na Šafku zrazilo auto cyklistu na prechode. Za 3 hodiny cez 200 komentárov, všetky v štýle Scarinko, ako čumel vodič do mobilu určite, ako išiel 150km/h a podobne. O pár dní neskôr Polícia doplnila ten článok o video (stála tam električka na červenej) Cyklista sa spustil zo Starého mosta, pekne rozbehnutý a vletel ma cestu (prechod smer Kamenné) na jeho červenú. Šofér nemal šancu, ale zázrakom stihol skočiť na brzdy, zrejme si ho náhodou všimol (šiel smer Eurovea). Viete aká bola reakcia väčšiny ľudí, čo tam písali, že šofér bol vrah? Že šofér mal predvídať, cyklisti to tam bežne robia. Divý sa potom ešte niekto, že časť verejnosti je potom znechutená a považuje cyklistov a chodcov za nepriateľov?


Tak tak, mam dojem ze niektori chodci sa pozeraju kdekolvek len nie pred seba alebo okolo seba, jak zombie poniektori... Pripadne ked si krizuju cestu tesne za zakrutou, to tiez milujem. Alebo po cervenej na prechode. Vsak ma vidi - tragicky omyl, no velakrat nevidi
12.01.2022 - 01:42:15
00
Veľakrát som ja videl blikať svetlo až celkom blízko k cyklistovi. Podľa mňa aj "zákon o osvetlení bicykla" je úplne nedostatočný. Vzadu musíš mať svetlo červenej farby. Dám si tam slabosvietivú diódu (kontrolku) a zákon je splnený...
Ďalšia vec, u nás sa proste málo bicykluje na to, aby to ľudia brali ako normálnu súčasť cestnej premávky
12.01.2022 - 06:45:43
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up