"Bicyklovať môžeš len po značených cyklotrasách. Správaj sa ohľaduplne, chodci majú prednosť. Samozrejme okrem toho môžeš po cestách, kde môžu aj autá, a po komunikáciách v Tatranských osadách. Dopravné predpisy platia aj pre cyklistov."
zdroj Tatry.sk
17.01.2022 - 12:49:40
00
rockfox napísal:
celorocny zakaz tam vyplyva z navstevneho poriadku TANAP-u - nie je to znacena cyklotrasa v 3. stupni ochrany (NP)

Vo veľkom sa tam lyžuje, bežkuje, turistikuje, cesta široká aj na 2 autá pomaly, postavené altánky (oficiálne sa tam nesmie nič z toho prevádzkovať), takže taký nijaký zákaz. Inou cestou, čo zas vedie do strednej časti zjazdovky zas vo veľkom chodia autá ku chate.

scarinko nie je to absolútna pravdy, napr. v Roháčskej doline ani v Látanej doline nie je žiadne oficiálne C od SCK a aj tak je tam cyklistika dovolená... A v tatrách je viac takýchto povolených ciest bez C, myslím, že aj na Žiarsku chatu je to rovnako. Veď pozri mapy.cz, nie tak dávno som to aktualizoval a dopĺňal (ešte musím aktualizovať NAPANT)

A čo vôbec nechápem, v lete v horách aby sa človek bál ísť ako turista mimo chodníka a v zime totálna anarchia krížom krážom cez hrebene, doliny, svahy...
17.01.2022 - 12:54:46
01
ok opravujem, povolene su vyhradene trasy:
Cykloturistika - vyhradené trasy
Lysá Poľana – Bielovodská dolina (horáreň)
Biela voda – Chata pri Zelenom plese
Kežmarské Žľaby – Mlynčeky
okruh Tatranská Lomnica (stanice lanovky) – Štart
Okruh nad Eurocampom
Stará Lesná – Tatranská Lomnica
Starý smokovec – Hrebienok
okruh nad Novou Lesnou
okruh nad Novou Lesnou –Stará Lesná
Dolný Smokovec – Žakovská poľana – Gerlachov
Nový Smokovec (zastávka Sibír) – Žakovská poľana – Gerlachov
Tatranská polianka – Sliezky dom
Vyšné Hágy – Štôla (horáreň)
Nová Polianka – nad Štôlou
TEŽ Popradské Pleso – Popradské pleso
Podbanské – Kôprova dolina
Podbanské – Tichá dolina
Pribylina – Žiarska dolina
ústie Žiarskej doliny – Žiarska chata
Zuberec – Roháčska dolina
Zverovka – Látaná dolina
Zuberec – Habovka - Oravice
17.01.2022 - 13:28:16
00
Zubesuch a milos21: a tato sezonna uzavera chodnika sa nahodou na tu cestu nevztahuje?

33. Spálený žľab od ústia lyžiarskej zjazdovky na kótu Brestová - modrá značka
17.01.2022 - 14:06:31
00
neviem, Spaleny zlab je podla map dalej pol kilometra na zapad. nad nim je razcestie spaleny zlab a vedie tade modra znacka az na Brestovu. povedal by som, ze ustie lyziarskej zjazdovky, ktore ta uzavera chodnika spomina sa tym padom mysli od bufetu Spálená. ustie lyziarskej zjazdovky kde ta cesta je sa vola Rohacska dolina.
Aj v Mapy.cz je ta uzavera naznacena az od tejto cesty smerom do kopca.

ale nahadam sa. Ja som len reagoval na to, ze jak tu niekto spominal, ze mimo lyziarskej sezony je to servisna cesta a aj tak by tam milos nemal co robit. Nie, ako ziadna servisna cesta mi to aspon z fotiek zo street view nepride. Nie je tam ziadny zakaz a dokonca tam parkuju na trave popri ceste auta. Ak tade mozu ako po miestnej komunikacii jazdit auta tam a naspat, neviem preco by nemohli bicykle.

druha vec je, ze si to milos strihol strihol popri lese. to uz sice dovolene neni, ale nerobil by som z toho vedu. urcite nie taky hate co sa tu strhol.
17.01.2022 - 16:07:19
01
uprimne, nehcapem celu diskusiu - z mojho pohladu nejde o hate. Sme v skupine kde sa bavime o kazeni mena cyklistov. A to, ze niekdo porusuje predpisy nam meno fakt nezlepsi... je jedno, ci sa bavime o jazde na cervenu, jazde v 5. zone NP alebo po zjazdovke.. nic z toho proste povolene nie je.
Cela diskusia sa strhla len preto, ze sa tu detinsky dohadujeme a snazime sa vymysliet si dovody, ze preco je to vlastne v pohode.. a pritom aj v pripade Tatranskej Lomnice aj Spalenej doline je jasne, ze tam zakaz plati aj ked tam nikto nedal znacku.
A je uplne jedno, ci sa nam to paci alebo nie...
17.01.2022 - 16:46:56
011
Zubesuch mal som na mysli tu "cestu", kt. vedie k vrcholovej stanici sedacky, na kt. sa napojil v 1/2 zjazdovky, inak ale na zaciatku tej zvaznice, ktorou tam prisiel od hlavnej cesty, je zakaz vjazdu, otazne ci aj pre cyklistov... v kazdom pripade pre mna tu obhajuje neobhajitelne, vsetci mame x moznosti ako jazdit v zime a nerobit zo seba lyziarov
17.01.2022 - 16:48:07
00
cele tieto diskusie su grc (v skialpe tiez) - ludi ako sraciek, netusim ani kde sa vzali - v prirode sa pohybujem od decka ale kazdym rokom je to horsie. tlacime sa ako krysy v klietke kym sa nedohryzeme navzajom.
kedysi si zobral bike a siel si - teraz sa tu budeme na 200 stranach bavit kam mozem a kam nie aby som nieco neporusil, niekoho nebodaj neurazil.
tie pravidla su z drvivej vacsiny blbost. pritom jediny problem ktory v prirode nastava je intenzivna turistika - je jedno ci je to cyklista, pesiak, lyziar, motorista - par kusov by nikdy nikomu nevadilo ale davy su problem.
17.01.2022 - 16:57:56
07
tak tak, zaviest anarchiu a odstrel
17.01.2022 - 17:12:54
01
Gusto0 je to presne naopak, problem je v tom, ze si kazdy mysli ze vie vsetko lepsie a pravidla platia iba pre ostatnych.. nasledne to vyzera tak, ako to vyzera a vysledkom je akurat tlak na to, ze sa pravidla stale len sprisnuju a sprisnuju...
Lenze keby vsetci absolventi vysokej skoly zivota skutocne pouzivali rozum, tak je klud aj bez nejakych sialenych pravidiel...
17.01.2022 - 17:16:32
04
opacne???
napr. autodoprava - na zaciatku bola jedna veta - prisposobit jazdu svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky. a teraz? mas pravidiel a zakazov plnu knihu a stale je malo - preco? lebo su ich mraky
myslis ze NP tu boli odjakziva - od stvorenia sveta? myslis ze predtym sa ludia nepohybovali v dnes prisne chranenych uzemiach? myslis ze keby to tak zostalo tak by priroda vykapala? myslis ze by obmedzenia pohybu v NP dnes boli keby 99,9% ludi prdelo na daku turistiku? kolko % z tych davov ktori tam idu bohvie preco rozumie co robi, kde je a ako sa tam ma spravat?
myslis ze pri takomto pretlaku a naraste cyklistov tych obmedzeni a buzeracie bude menej?

mne je strasnou zahadou kde sa tie davy vzali - az taky populacny narast nieje. sedeli doma chovali prasce a orali rolicku a teraz uz maju prachy tak nemusia? a co s tolkymi prachmi - kupime si auto a co s tym autom? - co budeme robit? rolicku nemame, vsetko si kupime - nuda je doma. tuto som videla anka dala fotku z dakeho kopca - podme tam.
17.01.2022 - 18:17:46
05
ty uz si asi zvyknuty na pravidla na vsetko. ako aj dnesna mlada generacia uz potrebuje na vsetko zakony, znacky, zakazy, prikazy aby vedela co ma robit, ako sa chovat. na co nema pravidla nevie konat vlastnou hlavou spravne. kedysi to bola vychova slusneho spravania ktora ta naucila co mozes a co uz nie. dnes sa nevychovava - dnes sa zakazuje a prikazuje. a najnovsie buzeruje.
17.01.2022 - 18:25:47
06
Presne ako hovoríš a tam, kde zákaz alebo príkaz nie je, sa nájde jedinec, ktorý urobí to, nad čím by väčšina ľudí ani neuvažovala.
17.01.2022 - 18:31:13
00
Gusto0 treba citat poriadne - taki myslitelia boli hlavne na Facebooku, ktori sa tvarili, ze ked na zjazdovke nie je znacka zakaz cyklistov, tak sa tam moze... a ta diskusia je v podstate len o tom, ze ci "mensie" porusovanie predpisov je v pohode alebo nie... a ked ano, kto posudi co je este v pohode a co nie...a to uz sme v podstate mimo temy, lebo podobnu diskusiu mozes mat v akomkolvek odvetvi...

Co s tyka toho mnozstva ludi, ja mam stale zafixovane, ze koncom 80-tych rokov byvalo v lesoch este viac ludi (aspon v okoli PN) na turistike, takze imho v tom ten problem nie je - problem je v tom, ze vtedy sa k sebe ludia spravali o malo ohladuplnejsie (spomienkovy optimizmus?:)...
17.01.2022 - 18:55:06
00
Muso napísal:
spomienkovy optimizmus?:)

Nie, arogancia je na vzostupe a bude horsie.
18.01.2022 - 08:21:10
00
keyboard_arrow_up