mám rok a pol fenix 6X sapphire a nemôžem si ich vynachváliť. Bez záznamov aktivít 21 dní výdrž. Keď som na turistike, tak pri celodenných štrekách nabíjam po 2-3 dňoch. Na bike chodievam väčšinou len na +-4h s pripojeným senzorom kadencie, rýchlosti a teploty a uberie mi jeden takýto výjazd cca 20% batérie.
Ale ak by si potreboval aj dlhšiu výdrž, vieš si nastaviť aj úspornejšie režimy.
Jedine navigácia hodinkami na biku je trochu nepraktická, lebo musím vždy zastaviť keď chcem kuknúť na mapu, resp. hodiny. Pri turistike alebo behu mi to neprekáža vôbec.
Ale odporúčam nahrať do hodiniek vopred naplánovanú trasu. Tým, že je ten displej malý, na nejaké plánovanie on-the-go to nie je. Aj keď dá sa aj to
28.05.2021 - 20:34:59
01
Ja mím Fenix 6 na záznam aktivít a Edge Explore na navigáciu a radar. Táto kombinácia sa mi celkom osvedčila. Explore má rozumnú cenu a relatívne veľký display (pre nás starších :))
09.06.2021 - 06:54:12
00
tiež rozmýšlam nad Garmin hodinkami, pozeral som ale neviem aké vybrať lebo je ich fakt dosť
súčasne mám len uplne easy hodinky - samsung galaxy watch active

nepotrebujem topo mapy v hodinkách - lebo si trasy plánujem dopredu cez komoot čiže mam aj navigaciu v teréne prostrednictvom komoot (mobil nosím vždy so sebou)
hudbu môže byť ale nemusí
využival by som hlavne na bajku a turistike
výdrž aspoň tych 12 hodin na GPS
26.07.2021 - 18:25:09
00
Pani pisali ste kolko ubudalo z hodiniek ked zaznamenavali aktivitu na bike-och. Predpokladam ale ze ubudanie tych 3% za hodinu bude s vypnutym displejom. Chodi s tym niekto aj tak, ze ma zapnuty displej aby mu ukazovalo rychlost/kadenciu etc? Ci tak sa tie hodiny ani vobec nedaju nastavit?
26.07.2021 - 19:36:11
00
dajú sa nastaviť aby počas jazdy ukazovali rôzne údaje, napr. kadencia, rýchlosť, tep z pripojených senzorov, dátové polia sú plne upraviteľné. displej počas zaznamenávania aktivity nezhasína. mnohí vozia hodinky na riadítkach miesto cyklocompu
26.07.2021 - 21:50:21
01
Ahojte,kúpil som hodinky Fénix 6 a potrebujem poradiť.Aký príjem GPS nastaviť v hodinách pre presnejšie zobrazenie pri VHT GPS+GLONASS alebo GPS+GALILEO? A ešte,čo je presnejšie na zaznámenávanie výškových metrov pri turistike.Mať zapnuté iba výškomer alebo dať automaticky aj výškomer-barometer? Ďakujem za rady
17.03.2022 - 18:03:17
00
1.
- Vseobecne sa do hor odporuca skor Glonass, podla mna koli vyssej vyske satelitov by mal byt vhodnejsi naopak Galileo. Glonass sa mysli asi poctom satelitov, ze ked si na kopci tak mas vacsi rozhlad. Galileo je lepsi do miest co by malo byt podobne s roznymi dolinami ked si obklopeny horami. Preto si myslim ze do hor Galileo.
- Myslim ze rusky a cinsky system boli navrhovane ako lokalne a postupne sa z nich stali globalne. To znamena ze povodne mal mat glonass co najviac satelitov nad Ruskom co by znamenao teoreticky lepsi signal v Rusku
- Co som zaznamenal tak ludia maju na to rozne nazory, niekomu sa zda presnejsi cisto GPS, niekomu GPS+Glonass a niekomu zase GPS+Galileo. Osobne mam v hodinkach nastavene GPS+Glonass+Galileo+QZSS(lokalny japonsky system, neda sa vypnut) a som spokojny. Najlepsie teda skusit najskor jeden, potom druhy a rozhodnut sa ktory bol pri danej aktivite presnejsi. Co som ale zachytil tak vraj na pace je presnejsi Galileo. Cisto GPS je potom menej energeticky narocny ako rozne kombinacie.

2.
Vyskomer = barometer. Predpokladam ze myslis GPS a GPS + barometer. Zvolil by som gps+barometer a ak sa da kontroloval a kalibroval by som obcas vysku so smerovnikmi. Aj Strava appka povazuje barometer za najpresnejsi udaj.
17.03.2022 - 19:16:43
01
Neviem,či sa dá už pri aktivite spustenej kalibrovať výška,asi nie.Skúsim teda nastaviť výškomer vypnutý a barometer zapnutý.Pri prvom smerovníku nastavím ručne nadmorskú výšku,dík
18.03.2022 - 15:59:26
00
Keď máš v aktivite (bicykel, beh… cokolvek) nastavenú jednu z obrazoviek obrazovku s názvom “nadmorská výška” tak vysku vies manuálne upraviť. Prepnes sa na tuto obrazovku podrzis ľavé stredne tlačidlo a dáš manuálne kalibrovat. Aspoň ja to takto občas robievam ak treba.
18.03.2022 - 16:16:41
01
Tak som si otvoril manual aby som zistil co to znamena v slovencine v garmine. Vyzera ze to co nastavujes je ako ma pracovat barometer ako senzor a nie to ako maju merat hodinky vysku.
Vyskomer -> zmena tlaku = zmena vysky pri konstantnom pocasi, cize toto meria nadmorsku vysku
Barometer -> zmena tlaku = zmena tlaku(pocasia) pri konstantnej vyske, cize toto nemerie vysku ale zmenu pocasia

Mala by tam byt este nejaka moznost auto alebo vyskomer aj barometer o com asi pises ty, to bude najlepsie pouzit ak chces merat vysku a zaroven mat upozornenia na zle pocasie. Proste nechaj to co tam bolo defaultne, co by malo byt automaticke prepinanie modov.
Kalibracia sa inak vykonava automaticky z gps na starte pri zapnuti aktivity a ako ti pise vies si kalibrovat i pocas aktivity (dobre ak sa pocas aktivity meni pocasie i nadmorska vyska).

Je dobre citat navody, clovek sa podozveda plno zaujimavych veci. Nemusia to byt ani konkretne problemy ktore chce vyriesit ale i to ze ked v buducnosti bude nieco potrebovat tak minimalne bude vediet ze uz o tom cital ze sa to da nejak nastavit/spustit. Aj ked rozumiem ze su ludia ktori radsej napisu do fora a nechaju si spokojne vyplut uz len vysledok. Cize ak ta to zaujima ohladom merania vysky viac tak detailnejsia odpoved je na stranke garminu
18.03.2022 - 17:22:56
01
Čítal som práveže celý návod ,aj som si nastavoval podľa svojich potrieb ...,ale mám tie hodinky týždeň a ľudia napr v tejto skupine už majú hodinky niekoľko rokov a vedia presnejšie poradiť, čo a ako, a som veľmi vďačný,že sa tu nájdu ochotní ľudia,ktorí radi poradia
18.03.2022 - 20:59:58
00
Neviem či to je klasicky zlý slovenský preklad alebo si to zle pochopil. Alebo ja. Barometer a výškomer sú dve rôzne veci. Barometer meria iba tlak na danom mieste. Nič viac. Keď pozná nadmorskú výšku kde sa nachádza, dokáže zobraziť tlak prepočítaný na hladinu mora. To je dôležitý údaj. Vieš podľa toho či je vysoký alebo nízky tlak bez ohľadu na nadmorskú výšku v ktorej sa nachádzaš. Túto funkciu v podstate musí mať každý normálny barometer. Nadmorskú výšku ale samotný barometer nemeria.
Barometrický výškomer je tiež len barometer, ale spojený s prístrojom/aplikáciou ktorá na základe tlakového gradientu, teploty, nadmorskej výšky etc. počíta nadmorskú výšku. Keď ideš na turistiku, na štarte si nastavíš presnú nadmorskú výšku, barometer v hodinkách zmeria tlak a priradí ho k danej výške. Keď začneš stúpať, barometer nameria o 1 hPa nižší tlak a výškomer ti ukáže, že si vystúpal o 8m npr. Barometer nameria o 2 hPa vyšší tlak a výškomer ti ukáže, že si klesol o 16m. Etc. Preto je maximálne dôležité pri štarte aktivity presne nastaviť nadmorskú výšku. Ináč ti bude merať relatívne presne zmenu výšky, ale nepresne aktuálnu nadmorskú výšku.
Ja vo Venu2 takú funkciu nemám, ale tipujem nasledovné. Ak pri turistike chceš merať nadmorskú výšku, musíš mať zapnutý výškomer (a ten si samozrejme sám zapne barometer a berie z neho tlak).
Ak zapneš aj funkciu barometra, vidíš aj aktuálny tlak a tlak prepočítaný na hladinu mora, takže "vieš", či bude pekne alebo bude pršať.
Teraz si odporujem sám sebe čo som napísal na začiatku, ale v podstate je to jeden prístroj, s rôznym výstupom. Vždy musíš zadať aktuálnu výšku pri štarte. A následne:
Funkcia výškomera ti zobrazuje nadmorskú výšku, nastúpané / vyklesané metre.
Funkcia barometra z tých istých dát a vzorcov počíta a zobrazuje tlak na danom mieste a tlak prepočítaný na hladinu mora.
18.03.2022 - 23:19:51
01
Mimo tému ale pozrel som teraz na hodinky, aký tlak mi vlastne ukazujú a že 1045 hPa. Reku to je dosť, asi kecajú. Najbližšie letisko ale hlási 1046 hPa, takže nekecajú. A pozerám, že britský rekord je 1053 hPa z roku 1902 a následne 1050 hPa z roku 1957
Takže zajtra bude naozaj slnečný výjazd :-)
18.03.2022 - 23:56:07
01
@Joe70 Ak to bolo na mna tak ja som to napisal dobre. Samozrejme som nemal na mysli hw funkcionalitu ale sw. Snad je kazdemu jasne ze barometer nemeria nic ine len tlak, vies ale nastavit akym sposobom sa ma ta velicina so senzora interpretovat. Ci v mode vyskomer, barometer alebo vyskomer+barometer. To je to na co sa pyta jokino. Povodne mi to nedavalo zmysel kedze otazka bola polozena ake nastavenie ma zvolit ak chce merat vysku.
Ty si samozrejme odpovedal tiez spravne aj ked ku koncu uz neuplne. Je to tak ako som napisal v tom prispevku na ktory asi reagujes
Vyskomer -> zmena tlaku = zmena vysky pri konstantnom pocasi, cize toto meria nadmorsku vysku (v preklade: v tomto mode bude za dovod zmeny tlaku povazovat len zmenu nadmorskej vysky, ak sa zmeni tlak zmenou pocasia tak to bude stale povazovat za zmenu nadmorskej vysky)
Barometer -> zmena tlaku = zmena tlaku(pocasia) pri konstantnej vyske, cize toto nemerie vysku ale zmenu pocasia (v preklade: v tomto mode bude za dovod zmeny tlaku povazovat len zmenu pocasia, ak sa zmeni nadmorska vyska tak to bude stale povazovat za zmenu pocasia)

este je mod Auto alebo vyskomer + barometer a tam bude udaje interpretovat algoritmom ktory zohladnuje rychlu zmenu tlaku ako zmenu nadmorskej vysky a pomalu zmenu tlaku za zmenu pocasia.

Z toho ako funguju jednotlive mody je jasne kedy treba castejsie kalibrovat vyskove metre - pri zmenach pocasia, po prechodoch jaskyn/tunelov, po plavani/potapani. Jasne gps to robi automaticky minimalne pri starte aktivity. Neviem ako to ma Garmin, mne napriklad moje hodinky kalibruju podla gps i pocas aktivity.
19.03.2022 - 20:53:35
00
vrabco Reagoval som na autora otázky, lebo tak ako sa pýtal mi to nijako nedávalo zmysel.
Z toho čo si napísal je jasné, že ak chce merať stúpanie, musia byť hodinky v režime výškomer.
Ak chce meteostanicu, musia byť v režime barometra.
Ten automatický režim je podľa mňa blbosť. Pozvoľné tiahle stúpanie bude vyhodnocovať ako pokles tlaku.
Nerozumiem ale prečo nemá Fénix dve aplikácie. Jednu barometer, jednu výškomer. Ale iné Garminy (Edge1030+, Venu2) nemajú ani poriadny výškomer a žiadny barometer. Iba cez aplikácie z IQ a nenašiel som žiadnu dobrú. Pritom je to také jednoduché.
Garmin počas aktivity nekalibruje výšku. Podľa GPS je to aj tak nepresné a môže to byť kontraproduktívne. Horšie ale je, že Garmin nedokáže skalibrovať výšku počas aktivity ani keď prejdeš známym bodom, ktorého presnú výšku máš uloženú. Ale keď štartuješ z toho bodu, tak výšku skalibruje. Edge aj hodinky a funguje to dobre.
19.03.2022 - 22:11:47
00
keyboard_arrow_up