Zvyknem si na to, ci ani nie? Lebo podla mna nie. Z cestaku som zvyknuty na tych 30-35, z mojho 29" HT zase na tych 25-30 (mam tam 32T, takze nad 30km/h sa to uz udrziava tazko) a na e-bajku hoci mam lepsie prevod (38T) ta vaha robi svoje a tahat nad 25km/h je uz namaha pri tej vahe.
Viem aka je legislativa a ze a tom nic nezmenim(e), skor ma zaujima, ci je vobec niekto kto jazdi trosku viac, presuva sa po nudnych asflatoch a odolal pokuseniu ist rychlejsie ako 25km/h.
Na prvy pohlad logicka uvaha, ale s chybickou...otazky su len podruznym parametrom.
Spotreba motora je vo W, kolko W motor zerie, tolko ubuda z baterie. S otackami to nema az taky suvis, zober si ake mas otacky v prudkom kopci a kolko to zerie z baterky v porovnani s rovinou.
Na posun o rychlost XY potrebujes urcite mnozstvo W.
Zvysok je jednoducha matika.
Na 25km/h potrebujes 200W napriklad. Ty dodavas 100 a motor zvysnych 100. Zmenou prevodu, ci kadencie, ale sily vsak tento pomer vies zmenit...ty dodavas 50W a motor 150W.
Podotykam, ze stale ides 25km/h, ale zrazu mas vyssiu spotrebu baterie.
Takze paradoxne moze nastat situacia, ze pri 32km/h mozes mat nizsiu spotrebu baterie ako pri 25km/h, pretoze tvoje telo dodava k tomu pohybu viac W.
K tomuto asi nie je co dodat.
Pretože to najpodstatnejšie si nespomenul, a to je režim podpory... Pretože TEN má najväčší vplyv na spotrebu motora/vybíjanie batérie... Nie kadencia, nie prevod, nie torzný tlak... Bez zmeny režimu asistencie sa totiž nikdy nestane to, čo píšeš - že pomer 100W/100W sa len zmenou prevodu, či kadencie zmení na 50W/150W... Motor (vybavený torzným snímačom) totiž VŽDY znásobuje moment nameraný torzným snímačom (TS), prednastavenou percentuálnou hodnotou... Takže keď založíš ľahší prevod a vyprodukuješ nižší výstup z TS, pomer medzi týmto výstupom ("silou jazdca") a asistenciou ostane zachovaný, motor Ti nezačne len tak z ničoho nič dodávať vyšší výkon, potrebuješ na udržanie tej istej rýchlosti prepnúť vyšší režim asistencie... Pretože nižší výstup z TS (nižší tlak na pedál) = nižší výkon motora = nižšia spotreba... A platí samozrejme aj opačne... Preto paradoxne tí, čo obľubujú ťažké prevody a nižšiu kadenciu (pričom si myslia, ako tým tomu motoru pomáhajú), vybijú baterku skôr, než "ľahkonohí frekvenčáci"... Pri tom istom režime asistencie samozrejme...
Ked sa pozries na programovanie starsich Bafangov udaval si tam % pri jednotlivych stupnoch asistencie a tie % sa pocitali k menovitemu prudu, ktory motor dostaval.
Napatie je tam stale rovnake a vykon sa rovna napatie x prud.
Vela ludi u Bafangov tvrdi, ze rozdiel medzi 3, 4 a 5 nie je citit a ja to mozem potvrdit za tych par stoviek km co som na tom nabehal a je to podla mna prave o tom, ze uz na 3 dostavas pri lahkej zatazi z toho motora maximum a vyssie rezimy sa prejavia az tam, kde treba ist za hranicu vykonu motora. Je uplne zbytocne ist napriklad po rovine na 4, ci 5, pretoze viac ten motor aj tak neda.
Neviem, ci uz na 4 sa ide cez 250W ak treba alebo sa povoleny vykon prekracuje az na 5.
Bosch oznacuje svoje rezimy ako turbo a kto si pamata napriklad ranne casy PC vie, ze na bednach bolo tlacitko turbo, ktorym sa procesor pretaktoval na 100% svojej frekvencie.
Nazgul nie som si celkom isty, ci to co tvrdis je pravda, pretoze toto je velmi tazko dokazat/vyvratit pokial by si nemal priamo na motory watmeter. On na Bafangoch nejaky graficky je, ale z neho sa da prd vycitat, cisla by boli v tomto pripade presnejsie. Bolo by zaujimave sledovat takyto bicykel na valcoch ako sa sprava pri rovnakej rychlosti a roznych prevodovovych pomeroch.
Okrem krutiaceho momentu sleduj aj otacky pedalov a pomoc vypocitava aj z tohoto udaju, kdezto ty tvrdis, ze zalezi len na momentaku, co sa mne nezda. Ty pracujes v obchode mas viacej skusenosti, takze vies, ze pri Bafangoch sa nastavoval napriklad angular pedal speed alebo current and stop decay, keep current a pod.
stevo9 vieme, to len kolega tuto si furt ide svoje
Percento je vzdy pomer niecoho k niecomu. Snazil som sa ti vysvetlit, ze v konecnom dosledku sa vzdy dostanes na W, pretoze 20% (je jedno u koho) znamena 20% z menovitej hodnoty prudu.
Ak mas menovitu hodnotu 18A je 20% z toho 3.6A, Po vynasobeni napatim dostanes vykon vo W, ktory ti maximalne motor poda.
A dajte bacha na unlockery a všetky neshimanovské appky. Už cca pol roka ich vie E-tube V4 a V5 odhaliť a neuznajú vám reklamáciu.
Bafang M400
Edit platí to pre obidva príspevky nado mnou.