Pre mňa by bola kúpa nejakého Garmina zbytočne vyhodené peniaze.

Otazka je, ci mobil za 300Euro tiez nie su zbytocne vyhodne peniaze (v porovani s tymi, co stoja polovicu), zvlast pokial pojde na riaditka :)
25.07.2014 - 07:27:29
00
Každý má svoju pravdu a moja pravda je že by som si mobil ako plnohodnotnú navigaciu na bicykel nedal. Kvôli displeju, výdrži batérie, životnosťou zariadenia pri pádoch, kvôli blatu, dažďu...... Ale áno kto chce bude mať zase svoju pravdu, že mu batéria v mobile postačuje, že si mobil môže dať do puzdra na riadidlá, že mobil displej je super a že by nekúpil nikdy len jednofunkčný produkt ako je origo navigácia za "drahý" peniaz.
25.07.2014 - 08:47:00
06
Pre mna bolo rozhodujuce to ze mobil mam so sebou na bicykli stale, tak preco ho nevyuzit aj na zaznam trasy, vykonu a navigaciu. Nejde mi o setrenie par gramov za cyklocomputer, ale skor o starosti o baterky, prekladania z jedneho bicykla na druhy a ostatne veci okolo toho. Tak jazdim s runtasticom v mobile a zatial som celkom spokojny. Dokupil som aj topeak senzory a vsetko funguje ako ma.
25.07.2014 - 11:53:54
00
Vyber mobilu pre navigaciu:
post934618.html#p934618
31.03.2015 - 15:30:18
00
Ahojte, trochu ozivim tuto temu.

Snazim sa zorientovat v teme navigacii. Chcel by som docielit naplanovanie trasy, jej nasledne navigovanie v terene, zaznamenavanie trasy, idelne si to kolektovat a povedzme vyhodnocovat cez nejaku appku. Mam mobil a hodil som tam Locus. Teraz mi ide v hlave to, ci pouzit mobil na toto, co potrebujem docielit alebo sa obzriet po nejakej navigacii urcenej na bajk, kludne bazarovka. Viem, riesilo sa tu to aj v inych vlaknach, ale kedze som v zaciatkoch, neviem sa rozhodnut.

Co mam aktualne k dispozicii: mobil Samsung S20 + Samsung Galaxy Watch 4

Pomohli by ste mi?

Dakujem pekne.
19.04.2022 - 09:24:45
00
Ja som dlho jazdil len s mobilom a kombinaciou locus/mapy.cz. Telefon vo vrecku, vzdy som si pozrel par zakrut alebo bodov na ktore mam navigovat. Oproti garminu edge 530 na rajdoch to je ale uplny rozdiel. Sice su tam tie mapy o dost slabsie a ani ta navigacia nie je uplne 100% (upozornuje ta napr dopredu ze zatacas o 1-2km a ked tam prijdes zistis ze stale ides po hlavnej a na druhu stranu odbocuje nejaka polnacka), na navigovanie po vopred naklikanej trase to je ale ovela lepsie a pohodlnejsie. Neviem na ake jazdy to potrebujes ty, ja to viem porovnat pri navigovani na bikepackingu po naklikanej trase. Napriklad na bikepacking mensi pretek bola navigacka na rajdoch topka. Nastavil som si i ukazovanie kde v kopci som, kedy bude pramen, kedy pristresok s moznostou sa vyspat pod strechou. Pri hladani trasy za jazdy je ale podla mna lepsi mobil s locusom, tam mas lepsi prehlad. No a na tom garmine mam vyskusane aj navigovanie po trailoch z trailforksu u nas aj v zahranici a tiez je to fajn. Ukaze ti aj nazov na akom traily si. Naposledy Bukova, naklikal som si jednotlive trasy po dnoch tak aby odjazdil vsetko to co som chcel a bolo to lepsie ako stale vytahovat telefon. Naposledy v zahranici vo Finale Ligure sme jazdili taky yolo styl ze sme vopred naplanovali len oblast kde pojazdime dany den a tiez sme nemuseli tak casto vytahovat telefon, keby som veril navigacke tak sme telefon nemuseli vytahovat vobec.
Podla toho co chces potom vyhodnocovat mas na vyber rozne appky. Mas garmin (a vlastne kazdy sporttester alebo gps ma vlastny dashboard/appku), Stravu, aj tu mtbiker, atd atd. To ti staci na nejake zakladne veci, ale aj porovnavanie sa na segmentoch. Dalej mas napriklad runalyze kde mas trochu viac tych udajov z vyjazdov (efektivita do kopca atd) ale uz je to viac na beh robene. Potom rozne dalsie appky ktore syncujes so Stravou, vies napr vyjazdievat co najvacsi stvorec v tvojom okoli ktori sa sklada z mensich stvorcekov cez ktore musis prejst, potom dalsie s kadejakymi uspesnostami na segmentoch atd atd. Zaklad je asi ta Strava, plno vyrobcov s tym syncuje a plno dalsich apiek tiez, aj tu mtbiker syncuje voci Strave.
Podla mna vyskusaj co zvladnes s mobilom, za to nic nedas.
19.04.2022 - 09:59:21
00
Zavisi, ako silno chces navigovat. Mne roky staci locus pro s mapami a mobilom vo vrecku.
Naplanujes trasu, zaznamenas ju a vies sa zorientovat, kde si. To mi prave na mobile vyhovuje najviac, lebo mam dobry displej aj s mapou a viem vidiet, kde je co. Idealne pre zorientovanie sa v priestore.

Nevyhoda je, ze navigaciu vies mat na riadidlach a ta ta vie navigovat - tu odboc. Ja mam telefon vo vrecku a ked potrebujem, tak si ho vyberiem.

Locus vies nastavit tak, ze sa mapa zobrazuje aj pri zamknutej obrazovke a teda nemusis odomykat.

Cize je na tebe. Ak casto jazdis v neznamom terene, alebo ti neuatala priama navigacia po dopredu vyznacenej trase vyrazne pomoze, tak chod do navigacie. Ak sa rad tulas a staci sa ti zorientovat, kde si, pripadne par krat za vyjazd zaatavis a pozries na mobil, tak ti staci mobil, kde budes mat aj lepsi prehlad o mape.
19.04.2022 - 10:09:25
00
Ide mi primárne o tú navigáciu, i komfort - nechce sa mi vyťahovať mobil z vrecka kvôli zorientovaniu sa. Čiže ak mobil tak by som ho dával jedine na riadidlá.

Predstavujem si to tak, že si naplánujem trasu, resp. si od niekoho zoberiem gpx súbor a pôjdem jeho trasu, pričom chcem, aby ma to navigovalo ako v aute.

CykloPC mám, to mi meria klasika rýchlosť, vzdialenosť atď.

Z tohto mi teda vyplýva, že asi siahnuť po Garmine Edge 530, resp. 830, ale neviem zatiaľ posúdiť, či by 830 mala pre mňa v tomto prínos?
19.04.2022 - 10:17:21
00
Preco Garmin vyplyva z toho co pises?
19.04.2022 - 13:02:52
00
Palo TT: iba sa mi pozdavala cena v Decathlone, za 530 to bolo tusim 210 EUR, za 830 to bolo 310 EUR. Mam limit tych 300 EUR, a nenasiel som z mojich zaciatkov nic lepsieho.
19.04.2022 - 13:22:28
00
530 senzor bundle zozenies do 300. napriklad https://www.bike24.com/p2329214.html ale neviem ci ti to treba. Mne to prislo fajn, hrudny pas na beh a rychlost/kadencia na bike ale vsetko pouzivam len na hodinkach. Garmina mam cisto len na navigaciu. Ked som to pozeral tak tiez mi garmin vychadzal najlepsie z viacerych dovodov a tiez som rozmyslal 530 vs 830. 830 ma tu moznost vyhladat trasu k danemu bodu pocas vyjazdu, take planovanie rovno v zariadeni a k tomu prisluchajuce dalsie featury. 530 ma byt ale lepsie ovladatelna v dazdi. Zobral som 530, riesil som hladanie trasy na preteku v totalnom dazdi ked som ledva videl na displej a viem si predstavit ze na 830tke by som tam v tom sedle umrzol alebo stratil vela casu lebo by som nevedel oddialit/priblizit a poposuvat mapu. Nemam to ale vyskusane na 830tke takze si len myslim ze by to bolo nepouzitelne. Napr mobil som nevedel ovladat vobec ani ked som ho utieral a kryl pred dazdom. garmin by to ale predsalen mal mat lepsie.
19.04.2022 - 13:50:24
00
Ja chodim uz dlhsie len na mobile, podla mna lepsie je dat mobil dopredu (ked som ho musel stale vytahovat, bola to otrava) ako kupovat za stovky navigaciu, ktora je len navigaciou. Mam appku wahoo, na nu napojeny hrudny pas a snimac kadencie, cez gps z mobilu sleduje rychlost ci prejdene kilometre (vacsinou pozriemlen raz za cas, inak mam displej vypnuty). Takze odporucal by som drziak na mobil dopredu, skus nejaky uplne lacny, potom uvidis, ci to staci. Ja mam aj mobil z lacnejsej kategorie, nejaky iPhone za 900 by som tam asi nedaval. Ja chodim XC, raz za cas nejaky divokejsi roztraseny zjazd, mam drziak od BBB (konkretne tento: https://www.mtbiker.sk/shop/prislusenstvo/brasne-a-obaly/puzdra-na-telefon/bbb-bsm-11-guardian-puzdro-na-telefon.html), mobil v nom uz prezil aj vazne pady ci salto cez predne koleso, ked som bike musel davat dokopy (aj pretocene riadidla). Za mna je vyhodou aj to, ze si viem pripadne pozriet pocas jazdy nieco ine (chcem ist niekam inam, tak pozeram mapu, niekedy pocasie ci flashscore :) ), nevyhodou je niekedy ten obal, za velmi jasneho pocasia nemusi byt dobre vidno, to je asi na navigaciach poriesene (neviem, nemam skusenosti).
Tak ale urcite ti niekto napise, ze navigacia je lepsia, kazdy preferujeme svoje.
19.04.2022 - 14:38:00
01
Neviem ako ostatne navigacky, garmin ma okrem navigacie dalsie featury ktore by si na mobile musel riesit zvlast appkami. Napriklad traily z trailforksu, strava livesegments, ukazovanie stupanie a kde v tom stupani priblizne si, kolko km mas od najblizsich zaujmovych bodov, rozne dalsie metriky ako narocnost zjazdu, dlzky skokov atd. Vacsinu asi nevyuzijes ale ak by si predsalen chcel tak na to vsetko by si potreboval locus, trailforks i stravu a napriklad ten kopec neviem ci by ti locus ukazal. Dalej moznost nastavit si rozne profily a podla toho ukazovat tie data. Mam takto bikepacking kde nepotrebujem vidiet traily ani stravu a dalsie veci a napriklad trailriding kde mam trailforks zapnuty. Mne sa celkom paci i moznost nastavit si virtualneho partnera (alebo co to je) a ked som na dlhej trase (bikepackingu) pred nim tak som uplne spokojny. A aj ta vydrz je pri navigacke vyssia, hlavne ked si to dobre nastavis. Skutocne to zavisi od toho ci to potrebujes, niekto si kludne vystaci s papierovou mapou, niekto s telefonom a niekto vyuzije i navigacku. Ani jeden sposob nebude vyslovene zly ked ho vyes pouzit a vyuzit.
19.04.2022 - 15:57:41
00
CItam prave porovnania na weboch 530 vs 830. Rozmyslam nad tym, ci v tej 830 vyuzijem naozaj navigovanie v terene, alebo si v konecnom dosledku aj tak budem vsetko planovat predom a postacila by mi ta 530.
20.04.2022 - 07:56:14
00
Ja osobne navigovanie v terene vyuzivam. Ak mas len predklikanu trasu a na mieste zistis, ze uz 20 rokov tam chodnik nevedie a musis ist inak, tak ta to odnaviguje nazad na povodnu cestu.
20.04.2022 - 08:06:53
10
keyboard_arrow_up