imajoros V com zvlastne? Ze nepotrebujem davat sedlo dole tak ako vacsina ludi ktora schadza napriklad nadol z hornej stanice lanovky na Kamziku smerom na bufety? Je to rovna mierne klesajuca cesta s par vymolami vysypana strkom, jazdia po nej i auta a tym smerom ma mozno 300m a co si vsimam tak vacsina ludi s teleskopkou to spravi. Preco? Ja potrebujem dat sedlo dole len na klesajucich trailoch kde potrebujem narabat s taziskom. Nepotrebujem dat sedlo na 100m vyslap ktory i tak dupem v stoji. Rovnako zvladnem zjazdit 10m usek dole kopcom s vysunutou sedlovkou. Napriklad TBK traily v MK: 5 trailov pricom na 4-roch treba sedlo dole, to je 8x zastavit a dat sedlo nadol a potom nahor - lenze na miestach kde i tak takmer kazdy stoji a oddychuje, vykeciava, utahuje chranice, pije vodu, checkuje fb, atd atd ... na zaciatku a konci trailu. Kym ostatni poriesia veci co ja riesit nemusim tak to sedlo znizim ci zvysim za 5, max 10s. Bud jazdim sam takze nikto ma nemusi cakat alebo jazdim s niekym a so vsetkou skromnostou vacsinou cakam ja. Na toto jazdenie fakt nemusim mat packu aby som zlozil sedlo ked tam i tak zastavim. Jazdilo sa takto ked neboli teleskopky, poniektori takto jazdia doteraz. Trebars ja som jazdil na 26" xc tatranske chodnicky s vysunutou sedlovkou a znizovat sedlo som zacal az ked som zacal trochu jazdit s amenakmi v BA ked to tak robili vsetci lebo teleskopky neboli alebo neboli dostupne. Takze mi to nerobi ziadny problem. Ako pisem mam aj bajk s teleskopkou ale tiez ju vyuzivam rovnako, na zaciatku a konci trailu. Ani pocas rs-iek na enduro pretekoch v CZ som na to nesiahal, a to tam boli vyslapy alebo kilometrove rovinky na zaver falcon endura kde som dupanim v stoji napr trhol xc-ckara s vysunutou sedlovkou. Casto ked jazdim s kamosmi, zoskocim z bajku a pocas vykeciavania stlacim packu, ani raz to nemusim spravit sediac na bajku. Takze rucne povolenie a dotiahnutie rychloupinaku nie je az taka brzda voci vsetkym tym nevyhodam co som na 4roch teleskopkach zazil (rs, e13, ks a nejaka mne neznama na testovacom biku). K tomu nutnost servisovat, moznost ze sa ti to pokazi pocas bikepackingu, kazda teleskopka ma mierny vakel, je to tazsie, hydrauliky maju este viac nevyhod napr v zime idu tazsie, nemozes za to tahat, vesat, zavzdusnuje sa to atd. Je mi jasne ze uz su tie teleskopky vychytanejsie ale uz sa mi to fakt nechce skusat ze ktora funguje a potom to i tak preventivne servisovat. No a potom mat teleskopku na bajku s pevnou vidlicou a mechanickymi brzdami by bola fakt turbosomarina (ale na endure mam tiez casto pevnu a celkom mi to vyhovuje i tam).
22.04.2022 - 19:34:08
00
ked tam tu teleskopku raz mas, das ju dole aj pri cakani na svetelnej krizovatke aby si mohol pohodlne stat nohou na zemi - nato to tam je, aby sa to pouzivalo
22.04.2022 - 19:49:50
09
Boa ale sa to tu zas zvrhlo :tmi: Toj si pamatam ako sa riesilo ci kupit 26” meridu matts este s v-ckami alebo uz na kotucoch, ci zobrat vypredajovy bike na 3x10 alebo uz 2x11, ci su 29” biky autobusy alebo nie, ci su siroke rafiky zbytocne alebo potrebne… Vsetko je to pokrok a v konecnom dosledku aj ked s pociatocnou nevolou sprijemnujuci jazdenie… Pred par rokmi sa nam ani nesnivalo o 29” bikoch, kotucoch na cestakoh alebo teleskope, ktory mimochodom cochvila predpokladam bude bezna sucast mtb bikov ako odpruzena vidla alebo jednoprevodnik, tak zime a nechajme zit a uzivajme si moznost vyberu pokial je. Kto by dneska na seriozne jazdenie uprednostil nejaky rock machine z obdobia milenia (nespomeniem si na model) alebo piranhu miesto priemerneho 29” biku s progresivnou geo a teleskopom? Asi nikto… Niekomu vyhovuje inemu nie, ja to absolutne neriesim a nech si kazdy jazdi co chce bez zbytocnych atakov, presviedcani, obhajovani alebo hejtovani… Touto zbytocnou uvahodu by som navrhol ukoncit tuto rovnako zbytocnu polemiku ;)
22.04.2022 - 20:18:09
07
Tak je, ja len reagujem na to ze niekto nedokaze pochopit ako mozem davat sedlo dolu rucne. Kazdy sme proste iny. Pred par rokmi bola teleskopka na akomkolvek biku na smiech, rovnako boli na smiech ludia co to chceli na xc a predpovedali ze je to buducnost ... a hla ako sa to zvrtlo :D
22.04.2022 - 20:25:41
00
Rucne mozes ak nemas karbonovy ram. Tam rychloupinak nepouzivas a je to na imbus a momentak.
22.04.2022 - 20:39:04
00
vrabc0 Jazdime rovnake traily kedze sam som z BA a ten teren tu je vacsinou mierny. Ziadne extremne dlhe stupania ci klesania kde by som manualne vysuvanie/zasuvanie este pochopil. Z mojho pohladu teleskopka dava prave najvacsi zmysel na trailoch ako tie nase v okoli BA kde sa ten charakter trailu casto meni. Ale ok, nejdem ti nic vnucovat..ako som pisal 100 ludi 100 chuti. ✌

A ano, zist sa da skoro vsetko aj s vysunutym sedlom ale ako rychlo a bezpecne? A taky bunny hop ked ti nieco stoji v ceste na traily s vysunutym sedlom asi tiez moc nedas.


Naposledy upravil imajoros dňa 22.04.2022 - 21:01:30, celkovo upravené 1 krát.

22.04.2022 - 20:57:31
00
Už sa opakujem. Ale toto je diskusné fórum s bajkermi s rôznymi preferenciami, skúsenosťami a návykmi. Každý registrovaný má právo diskutovať v rámci pravidiel fóra.
Bajky a technika sa vyvíjajú. A to je dobre. To čo bolo včera "zbytočnosť" tak je dnes bežný komponent, alebo vlastnosť. Niekto akceptuje novinky okamžite, niekto až po určitom čase a niekomu to trvá oveľa dlhšie. Každý bajker je iný. Je v poriadku pokiaľ má niekto iný názor a iné preferencie. Pokiaľ svoj názor nevnucuje ostatným ako "jediný správny".
Je v poriadku zmeniť názor, keď si časom nové veci vyskúšame. Je však takpovediac "nemúdre" tvrdohlavo si tvrdiť "svoje" o zbytočnosti a nepotrebnosti tej ktorej novinky. Hlavne ak dotyčný bajker nikdy tú novinku nevyskúšal, alebo jemu práve nesadla, respektíve na podmienky, ktoré jazdí ju až tak nevyužije. Ale aj napriek tomu bude tvrdiť, že je to zbytočnosť, lebo v minulosti sme si bez toho tiež vystačili. Avšak dnes jazdíme iné veci ako v minulosti.
Ja osobne som niekoľko krát zmenila názor potom čo som si mala možnosť vyskúšať, že niektorá z noviniek cyklopriemyslu mi spestruje a spríjemňuje jazdu na bajku. Napríklad som neverila, že 29" je aj pre nízke bajkerky ako som ja. Verila som skôr v rozmer 27,5". Verila som tiež, že pre mňa je ideál systém s dvojprevodníkom. Pokiaľ nepriletel Orol. Taktiež som si myslela, že teleskop je pre mňa zbytočná váha navyše, pretože všetko čo som potrebovala som sa naučila zísť so zadkom za sedlom. Naproti tomu som vždy verila v lepšie jazdné vlastnosti bezdušákov a jazdím ich už viac ako 11 sezón.
22.04.2022 - 21:00:40
111
Ak to ma byt na mna tak ja nic o zbytocnosti netvrdim, nikomu nic nevnucujem, neodporucam, nevysmievam sa, len vysvetlujem preco sa prave mne jazdi dobre tak ako jazdim. Velmi dobre rozumiem tomu ze kazdemu vyhovuje nieco ine, kazdy jazdi ine veci, ma ine preferencie a teleskopka ma svoje nesporne vyhody a vela bajkerom to neskutocne ulahcuje zivot. Ano teleskopku mam, ano pouzivam ju a ano pouzivam ju inak tu v MK, na pretekoch a inak vo vacsich horach, napr Alpach na hrebeni ci pri prechodoch cez sedla kde sa stupanie/klesanie casto meni. A nie som to ja kto niekoho ineho presviedca na nepouzivanie ci pouzivanie teleskopky.

Dost casto maju ludia problem pochopit pisany text. Ked vysvetlujem preco jazdim bajk tak ako jazdim niekomu kto to nevie pochopit tak si tu asi ludia myslia ze ich na to nahovaram. A ked napisem ze na zaciatku trailu dam sedlo dole tak mi na to odpisu ze s vysunutym sedlom na traily asi bunnyhop neskocim. Asi tak k tejto vybornej debate ktora snad bude vymazana.


Naposledy upravil Hosť dňa 22.04.2022 - 21:29:24, celkovo upravené 1 krát.

22.04.2022 - 21:20:31
01
vrabc0 Este ked tak citam tvoj posledny sloh (srandujem) - ty si dupal "kilometrove rovinky" v stoji a predbiehal XCkarov co sedeli a slapali? Hmm 🤔 To mi pride trochu strelene ale ok.

Posledna vec, tie nevyhody teleskopiek co si spomenul mi pride tiez trochu prehnane. Ja mam low-cost TranzX 170mm zdvih ktoru tak max 1-2x do roka preventivne dofuknem a provizorne utriem handrou ked je spinava. Obleceny vazim skoro 110kg a za 2 roky a cca 8000km funguje ako svajciarske hodinky. Tak neviem no..asi som mal stastie na dobry kus 🙃
22.04.2022 - 21:25:11
00
Vôbec som to nepísala na nikoho konkrétne. Úprimne. Ak sa však v tom niekto našiel, nie je to na zamyslenie?
V mojom príspevku som písala hlavne o sebe, Ako som osobne zmenila názor a preferencie keď som si na vlastnej skúsenosti odskúšala inú vec ako som dovtedy preferovala.
22.04.2022 - 21:25:25
00
imajoros napísal:
vrabc0 Este ked tak citam tvoj posledny sloh (srandujem) - ty si dupal "kilometrove rovinky" v stoji a predbiehal XCkarov co sedeli a slapali? Hmm ? To mi pride trochu strelene ale ok.

Dupanie je asi jedinna vec co mi ide. Aj na pretekoch som byval najlepsie umiestneny v rs kde boli dlhe rovinky alebo idealne dlhe vyslapy. Kludne som tam byval 4 z 300 na rs a podobne. Pritom cisto technicke dolekopcove veci byvali u mna horsie. Proste to udupem a udycham. Par rokov som v karpatoch jazdil aj cisto singlespeed bajk 32-18 alebo 32-16 a aj na tej 16-tke som na 29" vydupal Kamzik z kazdej strany, naucnym, asfaltkami, cervenym. Teraz to uz striedam ale uz zase cakam na ss sadu na tento alebo novy bajk. Toho XC-ckara ktoreho spominam som predbiehal v dlhsom stupani lesnou cestou, nebola to prave rovinka aj ked to bolo na tom dlhom rovnom useku ked sa zjazdil kopec a do ciela sa uz len dupalo lesnou cestou.
22.04.2022 - 21:42:26
00
vrabc0 Ok ok..pohoda. Dajme uz priestor ludom s fotkami bikov 😁
22.04.2022 - 21:44:33
00
Z vukom by si si rozumel.
22.04.2022 - 21:51:21
06
jaj ale zapojim sa k plodnej debate o vysuvacom pipiku - mne na biku viac chyba teleskopka ako odpruzena vidlica :-) vsetky gate aj sedla mam zodrate zo zjazdov kedy mi sedlo sucha o stehno - evidentne zavadza
23.04.2022 - 00:44:27
00
no ja by som už teleškodu nevymenil, a to som sa 10 r tomu branil :D aj ked ide len 8cm je to celkom pomocník
23.04.2022 - 08:25:57
05

MTBIKER odporúča

keyboard_arrow_up