naš padarúnok S-300, ktorý mal byť už dávno zničený, ešte len začína slúžiť https://www.youtube.com/watch?v=hJCMB5MoN5w
29.04.2022 - 20:39:38
01
bikemartinMyslim, ze problem je prave opacny, netreba k tomu ziadne extra skills a teda to dokaze pilotovat hocikto a tie masiny budu stale viac a viac dostupnejsie. O par rokov sa dolet znasobi a bude velky problem po celom svete. NIe je problem to hodit do skatule, niekde zakopat, pripojit na internet a o pol roka to vyleti a bude to ovladat operator na sruhej strane zemegule. Izraelci predpokladam, ze oni su vo vyvoji protiopatreni najdalej. Ale tych oblasti, kde sa budeme musiet prisposobit bude podstatne viac. Napr, v dnesnej dobe nie je problem vyrobit s amaterskym 3d printerom a suciastkami volne dostupnymi v Hornbachu poloautomaticku pistol. https://en.wikipedia.org/wiki/FGC-9 Svet buducnosti bude mat omnoho viac restrikcii, nez si vieme predstavit. Napriklad ak sa Rusko nerozpadne, neverim, ze Ukrajina odzbroji obyvatelstvo, skor mozeme cakat, ze budeme mat za suseda krajinu so zbranovymi zakonmi podobnymi viac USA nez nam.
29.04.2022 - 20:57:36
00
bikemartin napísal:
čo to je? F-15?

jojo strike eagle.ale dosť sa spomínajú zakonzervované f16.
Inak už sú jasne potvdené HIMARS 70 km dostrel.to je zmena a balistické až 300km ak by im ich amerikáni dodali.
majú schválených 33 mld. to je obrovská suma,dodajú im všetko čo budú schopní sa naučiť obsluhovať.


https://echo24.cz/a/Sparj/cilem-usa-je-strategicka-porazka-vladimira-putina-nulandova-otevrene-o-valce :punch:
29.04.2022 - 21:04:16
11
takže ten dron-bombardér je Mavic 3, ako je v popise ďalšieho náletu https://www.youtube.com/watch?v=07cwJ8gCVjU
ktovie koľko toho uvezie, tie výbuchy sú slabšie ako po ručnom granáte, ale tak účel to plní
29.04.2022 - 21:12:27
10
triki Tých 33 mld nečaká ešte na nejaké schválenie?
29.04.2022 - 21:43:15
00
tu je k tomu všetko.je záujem postupne vytlačiť tie ruské konzervy za západné zbrane.dôležité je rusáka dostatočne dlho zadržiavať a vyčerpávať.čas hraje proti nim.

https://blisty.cz/art/107964-bily-dum-zada-o-pomoc-pro-ukrajinu-v-cene-33-miliard-dolaru-kongres-schvalil-obnovu-smlouvy-o-pujcce-a-pronajmu.html
29.04.2022 - 23:04:15
00
Palo TT napísal:
1. bold - protirecis sam sebe
2. odmietnut/vratit platbu nie je to iste ako platbu nedostat
3. italic - na ucet v rubloch Eura neposles

1. Nie, neprotirečím. Platba v rubľoch znamená, že dostaneš faktúru v rubľoch, nakúpiš ruble (tvoja banka) a pošleš ich na na účet v rubľoch. Znášaš kurzové riziko. Nič také sa nedeje. Platí sa ako doteraz. Akurát Gazprombanka otvorila každému rubľový účet, požaduje ho zaktivovať a súhlasiť s prevodom eur na ruble. Pre EU firmy sa nič nemení, nič ich to nestojí, nemajú s tým žiadnu starosť. Všetko znášajú Rusi. Z toho rubľového účtu EU firmy pošlú peniaze na rubľový účet Gazpromu.
2. Ak niekto odmietol platbu, bola to Gazprombanka. Ak niekto platbu nedostal, bol to Gazprom. Tieto dve firmy treba rozlišovať. Ak niekto zaplatí po starom, Gazprom tie peniaze nedostane. Lebo ich Gazprombanka odmietne, alebo v nej na nejakom účte uviaznu. Tá ich predpokladám vráti odosielateľovi. Možno nie. Nie je to podstatné.
3. Nie, nepošleš. A preto Rusi otvorili tie rubľové účty pre EU firmy. Sami tie peniaze prevedú z EUR účtov zákazníkov na tie rubľové účty a pošlú Gazpromu.
Proste z pohľadu EU je to stále platba v eurách. Nič sa nemení, okrem poskytnutia súhlasu na otvorenie toho rubľového účtu. Z pohľadu Gazpromu je to platba v rubľoch. Lebo on už nemusí meniť devízy na ruble ako doteraz, ale dostane platby v rubľoch. Win win. Pokiaľ Brusel nepovie, že súhlas s otvorením rubľového účtu je v rozpore so sankciami, zbytočne sa to rozmazáva.
29.04.2022 - 23:09:03
00
Dudo napísal:
Ale samozrejme, ze daju. Ak ma Gazprombank EUR ucty, tak napr. v Deutsche Bank, ak ma USD ucty, tak napr. v Citibank, ale RUBle maju u seba "doma" pod kontrolou svojej banky.
Ak by sme vypli swift s Gazprombank, tak by sme de jure nemohli zaplatit, to je porusenie zmluvy. Ak uhradime na EUR ucet, ktory je zmrazeny, tak sme zmluvu neporusili, len neumoznime docasne nakladat s financnymi prostriedkami.
Ako priklad je uhrada urokov z dlhopisov, rus chcel uhradit z devizovych rezerv, aby si neminal svoje devizi, ktore este zatial ma k dispozicii. To mu americke banky neumoznili. Takze technicky sa dostal rus do defaultu.

No ak sú aj peniaze na bežných účtoch držané v banke emitenta, tak je ten krok Rusov celkom logický. Ale rieši im to iba peniaze na ceste, keďže konverzia prebieha na účtoch EU firiem. Takto je to geniálne riešenie, hoci zachránia tým "nie moc veľký" objem peňazí. Aj doteraz menili 80% na ruble.
Ten side effect je významnejší. Na tej zbytočnej hystérii ktorú tým v EU vyvolali sa musia výborne baviť. EU namiesto toho aby plnila zásobníky a pripravovala sa na zimnú odstávku plynu, rieši totálne kraviny, ako Rusi ten svoj nový platobný systém nazývajú.
Slovensko má zásobníky plné na 22%. Rusi plyn v zime minimálne na určitý čas istotne odstavia. A ako to dopadne? Tak ako teraz s uhlím. Bratia Česi a bratranci Poliaci nám ukázali fakáča a prestali plniť zmluvy. Už vidím, ako nám budú posielať v zime plyn. "Blbý" cement plebs moc netrápi, chýbajúci plyn v zime a prázdne zásobníky to bude iná káva.
https://ekonomika.pravda.sk/firmy-a-trhy/clanok/625096-sankcie-zasiahli-300-milionovy-pilier-slovenskyeho-priemyslu-heger-chce-zvolat-forum-premierov/
29.04.2022 - 23:39:28
00
laco napísal:
K tomu Sulíkovmu, čo postla Kristína:

👉Nie je pravda, že ministerstvo nemá plán diverzifikácie. Naopak, na diverzifikácii pracuje ministerstvo aktívne. Už na jeseň, čiže pred vojnou v Ukrajine, sme začali testovať import skvapalneného plynu LNG.

... a nemohlo to byť už na jar 2020, keď ste sa stali ministrom, pán Sulík? Však na funkciu v exekutíve ste sa pripravovali 12 rokov. Alebo nie?

LNG je super vec. Ale Slovensko je posledné v reťazci. Skúsili sme LNG tanker cez Chorvátov a dopadlo to super. V požičovni lodí si bookneme týždenne jeden tanker a sme za vodou. Btw, tanker týždenne je priemer. V zime to bude jeden denne. Ale tak výrobcovia tankerov potiahnu nadčasy a do jesene nejaké lode vyrobia. Lenže ten obchod s Chorvátmi a LNG bol swap. nechali si LNG a my ich plyn z Ruska. Keď ho Rusi vypnú, dostaneme gulové. A z Chorvátska ho k nám nedostaneme.
Máme prepojenie z juhu, západu, bude z Poľska. Ale dopadne to ako teraz s uhlím. Plynovody aj LNG terminály majú svoje kapacity a každá krajina bude hľadieť na svoje záujmy.
Fiala dnes hovoril ako Česi spravili nejaké dohody s Poliakmi, angažujú sa vo výstavbe nového LNG terminálu v Poľsku, a Mr. Excelovi tabuľky hovoria, že neruských plynovodov k nám vedie dosť. Len by si tie tabuľky mal rozšíriť na celú Európu.
Situácia by bola riešiteľná, aj keď nie bezbolestná. Ale to by musela byť EU jednotná.
30.04.2022 - 00:06:00
00
A to má čo spoločné s tým, že hovorím, že Sulík sa mal tej problematike venovať hneď po nástupe do funkcie ministra hospodárstva?

Lebo ma cituješ.
30.04.2022 - 00:41:28
00
len doplnim, ze tomuto sa malo venovat od 2014. Alebo boli vlady ake boli. Riesili rozkradacky a populisticke opatrenia namiesto strategickeho rozmyslania a planovania.
30.04.2022 - 08:01:58
01
Takto, toto nie je maslo na hlave Sulika. V energetike 2 roky nie su skoro nic. Tomu sa mala venovat Ficova vlada intenzivne uz najneskor od 2009, ale vsak vieme. A nesuhlasim s Joe70 - my uz teraz nemozeme doplnat plyn nad kapacity potrubi a aktualnych dodavatelskych zmluv. Teraz chce doplnit kazdy co sa da. Rusko sa na vojnu pripravovalo nedoplnanim zasobnikov v Europe uz od jari 2021 - len sme boli v EU slepi a nechali sa klamat.

Co je ale zle, je ta info, ze Cesi a Poliaci nam nechcu dodat uz zazmluvnene uhlie. A to sme uplne na zaciatku nejakych energetickych problemov. Toto neznie ani nahodou dobre.
Urcite budeme pri nedostatku energie (a ten najneskor v zime bude - Rusi pouziju energie ako zbran urcite) musiet vypinat cast priemyslu. Urcite budeme musiet rozbehnut a navysit tazbu uhlia v Prievidzi a Novakoch - neviem, ci uz bola zastavena, alebo to bolo len planovane.

Ale ta sprava neni vobec dobra - dufam, ze sa premieri dohodnu medzi sebou a ze energeticke toky v zime dokaze EU zastresit. Lebo ak nie, tak to hrozi rozpadom celej EU.
30.04.2022 - 08:49:50
03
Joe70 napísal:
1. Nie, neprotirečím. Platba v rubľoch znamená.....

:tmi: Uved zdroj.
Takze namiesto zmluvy podla ktorej zakaznik Gazpromu (G) posle peniaze v Eur na G EUR ucet v banke Gazprombank (GB) to bude takto: zakaznik posle Eur na svoj vlastny Eur ucet v GB (nikde sa jeho vytvorenie nespomina), tam mu to GB nejakymi cachrami prevedie na dalsi ucet zakaznika v Rub a odtial to pojde na ucet G v Rub. Wtf.
Pokial uz niekto v Rusku chce (a ma dovolene) obchadzat nariadenia Putina, ktorych jedinym cielom je skodit a vyvolavat chaos a neistotu, tak si to urcite bude vediet zariadit aj tak, aby sa z pohladu zakaznika Gazpromu nemenilo absolutne nic. Cachre s uctami nech si po prijati na v zmluve definovany Eur ucte v GB (nech uz ucet patri komukolvek) robia ake len chcu - je to uz interna vec G a GB.
30.04.2022 - 08:51:21
00
Este k LNG - Navysenie kapacity je z kratkodobeho pohladu mozne len velmi malo - iba na efektivnejsie vytazenie existujucej infrastruktury. A tam este mozu prist sabotaze v klucovych bodoch.
Cast dodavok energie bude potrebne pretransformovat cez ropu - na jej dopravu je infrastruktura a tankery precerpaju skoro hocikde. Ale nemam znalosti, do akej miery sme rychlo schopni nahradit plyn ropnymi produktmi na konci - cize najma pri vykurovani. Centralne vykurovanie je na plyn.
30.04.2022 - 08:57:39
00
Prijemnu sobotu vsetkym :lol: :facepalm: :clap:

https://vosveteit.sk/ruska-propaganda-zlyhala-agent-fsb-mal-zaobstarat-sim-karty-namiesto-toho-ale-kupil-hru-the-sims-a-to-hned-3-krat/
30.04.2022 - 10:50:07
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up