Ahojte,

po dvoch rokoch som sa rozhodol prejsť z HT-cka Kellys Gate 90 2019, na nejaký full XC bike, s nie veľmi veľkými zdvihmi kvôli efektívnosti vo výšlapoch.

Ideálne v carbone a samozrejme 1x12.
Skúste mi prosím poradiť niečo tak do cca. 4000€

Mne sa osobne najviac páči Trek Supercaliber, ale tak možno len môj pomýlený názor 😂
02.05.2022 - 16:18:28
00
Ahoj, pomýlený názor nemáš, no Trek je dosť drahá značka, ale teda uhol pohľadu :) Zas majú kvalitné biky, no do tvojho rozpočtu a teda za tých 4 K je 9.6 ten má karbonový rám, no výbava nič moc. Ak by ti nevadilo postupne meniť a upgradovať, no pri dosť drahom biku by som čakal trochu viac. Ale rám bude isto vynikajúci. Čo sa týka ceny, tak tam vychádza super napr, Canyon Lux, no tie sú aktuálne vypredané :). Mne osobne sa dosť páči toto https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/horske-bicykle/celoodpruzene/mondraker-f-podium-carbon-carbondirty-white.html Aspoň čo sa týka vidlice, tak tá bude lepšia ako na tom Treku :) Ostatné komponenty sú viacmenej o preferenciach. Niekto má radšej Shimano, iný Sram. Či už radenie, alebo bzzdy.

    02.05.2022 - 23:22:36
    01
    Neda mi nevidiet mozny naznak nevedomosti v tvojom vybere - "full XC bike, s nie veľmi veľkými zdvihmi kvôli efektívnosti" a "Trek Superkaliber". Ten Trek ma 60mm zdvihu, podla mna predtym ako sa definitivne rozhodnes radsej poskusaj i nieco s vyssim zdvihom. Epic, Scalpel, Spark, Lux, atd... ci je ta efektivna az taka zla ze si vyberies prave full s tym najnizsim zdvihom. Ak to nebol dovod preco si zvolil Superkaliber tak to kludne ignoruj.
    02.05.2022 - 23:54:51
    01
    Vrabc0

    Nevedomsť je určite namieste, preto potrebujem poradiť.
    O tie nizke zdvihy mi ide lebo si myslím, že taký bike je tuhší a vo fullke to chcem viac menej len kvôli komfortu pri zjazde po mierne horšom lesnom teréne, na nejaké traily sa jazdiť nechystám.
    Ide mi skôr o to, že platničky v chrbtici sú natom uz trochu horšie a preto chcem zmeniť HTcko za niečo komfortnejšie.

    Ďakujem za radu
    03.05.2022 - 11:23:06
    00
    Pisal som to len preto, ze ked si pozries na com sa jazdi xco, kde tu tuhost v zabere skutocne potrebuju, tak vacsina fullov tam ma 100mm zdvihu. Ano jazdia sa tam i HT i Supercaliber, vacsina su ale 100ky takze tej tuhosti a efektivity sa bat nemusis. Nie su to tazke a nemotorne trailove biky naladene na pohodlie ale prave naopak slapave xco rakety. Ono nakoniec i nejaka ta "downcountry" raketa (ala Epic EVO az Transition Spur) moze byt nakoniec dostatocna ak ti nejde vyslovene o preteky a umiestnenie. Treba skusit aj ked ak si jazdil len ht tak zo zaciatku budes mat zo vsetkeho pocit ze je to makke. Ked sa na tom ale naucis slapat tak tie vyhody fullu koli ktorym to chces nakoniec prevysia nejake nevyhody z pocutia koli ktorym chces co najmenej zdvihu. Pretoze ano tak ako sa vsade pise, fully sa budu pohupovat ale nepredstavuj si to tak ze na tychto xco bikoch budes koli tomu stracat energiu, drahocenne sekundy a ze sa ti to bude pohupovat ako ht s makkoym plastom. To pohupovanie pri spravnom slapani nebudes ani citit ale v pripade potreby to tie narazy utlmi. Nepresviedcam ta na nic, ani neodsudzujem kupu superkalibru, len mam pocit ze si na zaciatku mozno nepravom bez vyskusania skrtol biky so 100-120mm zdvihu
    03.05.2022 - 12:13:54
    02
    Ak by som ja robil podobny vyber, tieto 3 biky by boli hlavni kandidati vzhladom na dostupnost/potrebnu velkost. Myslim ze by mohli splnat aj tvoje poziadavky. Podla vsetkych moznych recenzii su tieto nove downcountry bicykle dost efektivne aj vstupaniach takze ak nenahanas kazdu sekundu na pretekoch, nebal by som sa "vyssich" zdvihov.

    Orbea Oiz, Oiz TR - zdvihy 100/100 https://www.procycling.sk/horsky-bike-orbea-oiz-m30/
    Ghost Lector -120/115 https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/horske-bicykle/celoodpruzene/ghost-lector-fs-essential-petrol-blue-ocean-blue.html
    Canyon Lux Trail/Lux - 120/110 -momentalne nedostupny https://www.canyon.com/en-sk/mountain-bikes/cross-country-bikes/lux/lux-trail/lux-trail-cf-6/3016.html?dwvar_3016_pv_rahmenfarbe=RD%2FRD

      03.05.2022 - 12:21:10
      01
      Podľa mňa je to top kategória bicyklov medzi MTB... taká F1 medzi horákmi. Ja by som ale našetril ešte tisícku a zrazu je výber podstatne väčší a bez kompromisov, bicykle išli strašne hore a to čo dnes stojí 4000, pred dvoma stálo kúsok nad 3000 :-(

      https://www.lapierre-bike.sk/?page=zbozi&Igen=1&IIgen=2&IIIgen=15&kategorie=0&stranka=1&filtrurl=b39LztYJ5B2fWpY9
      06.05.2022 - 06:32:01
      00
      A čo toto : https://www.suncycle.sk/sk/produkt/suncycle-ultimate-podium-trail-120mm-xt-m8100/12598
      06.05.2022 - 07:10:25
      00
      JanoDCA napísal:
      O tie nizke zdvihy mi ide lebo si myslím, že taký bike je tuhší a vo fullke to chcem viac menej len kvôli komfortu pri zjazde po mierne horšom lesnom teréne, na nejaké traily sa jazdiť nechystám.
      Ide mi skôr o to, že platničky v chrbtici sú natom uz trochu horšie a preto chcem zmeniť HTcko za niečo komfortnejšie.

      Z vlastnej skusenosti .. zdvih a tuhost (predpokladam, ze mas na mysli zaber) spolu moc nesuvisi . Jasne, pre dupanie musis vzadu tlmic utiahnut (v stoji vzdy, v sede zalezi aj na zadnej stavbe, ale v konecnom dosledku pri dupani to spravit treba, dovody nejdem rozoberat).
      Tuhost je dana hlavne zadnou stavbou a sposobom uchytenia capu/tlmica. Jazdim/jazdil som viacero nizkozdvihovych aj vysokozdvihovych fullov a najpevnejsi zaber mam na vysokozdvihovom fulle /treba podotknut, ze dost energie sa strati v nezamknutej vidlici, aj pri jazde v sedle, aj ked to pri nizkozdvihovej vzduchovej necitlivej vidlici az tak poznat nie je/.
      Pravda je ale aj taka, ze jeden XC, kde by to mohlo byt fajne tiez, ma proste chabe zadne vzpery, ktore sa v zabere ohybaju /v extremnom pripade o 0.5cm/.
      Co s atyka nizkeho zdvihu, neviem posudit dany Trek , ale jazdil som dlho 6, 7cm, 8cm, 10cm, 15 aj 17cm. Zalezi na tom konkretnom biku/tlmici/prepakovani, niektore su celkom fajn aj pri 6cm, niektory je relativne tvrdy aj pri 8cm. Strasne zalezi na tlmici. Lenze pri nizkych zdvihoch je to take trochu problematicke, kedze su prvazne dost kratke tie tlmice /takze potom rozne funguje zaciatok,stred a koniec/.
      Ja osobne doporucujem nieco, kde ak sa ti dodrbe tlmic, tak tam nahodis barsjaky iny s roztecou co treba, aspon na cas servisu/reklamacky. Ale to je vec preferencii a kolko jazdis.
      Co sa tyka samotneho zdvihu a platniciek, jeden znamy tieto problemy ma, nakoniec si pochvaloval 12cm vzadu. Ale dlho jazdil 10cm s brainom. Lockout vzadu velmi nepotrebujes, daleko lepsie je mat 2 stupne propedalu, taky light a potom tvrdsi, ktory sa nepohupuje ani pri stoji.
      Na jazdenie trailov fulla nepotrebujes, na to je viac nez dostatocne dobre HTcko, s urcitym objemom pneus a tak do 130mm vidlou.
      Ale aby som sa vratil k problematike, zhruba na to , co chces by malo stacit 9cm, ale zameral by som sa na predok, tam by som 10cm nechcel, 11cm vpredu je imho tak akurat, 12cm uz moze byt moc.
      Canyonu by som sa zdaleka vyhol a osobne by som velmi doporucoval Orbeu /aj ked ju nemam, mam dost inych/. A potom jeden co sa mi paci , ale neviem ako nove modely, a sice KTMko XCcko. Neviem ale ako ma riesene capy. A taky slusne vybaveny uz pred 2 rokmi stal 7k + :D
      06.05.2022 - 08:55:29
      00
      lto prečo by si sa vyhol Canyonu? Nejaké osobné skúsenosti?
      06.05.2022 - 09:08:26
      00
      lto napísal:
      Z vlastnej skusenosti .. zdvih a tuhost (predpokladam, ze mas na mysli zaber) spolu moc nesuvisi . Jasne, pre dupanie musis vzadu tlmic utiahnut (v stoji vzdy, v sede zalezi aj na zadnej stavbe, ale v konecnom dosledku pri dupani to spravit treba, dovody nejdem rozoberat).
      :D


      Su zadne stavby TR/EN,kde ani v stoji pri dupani zamykat nemusis ,cim viac dupes ,tym viac zamyka?
      06.05.2022 - 09:27:16
      00
      Ahojte, ďakujem za rady…chalanisko v cykloshope mi poradil Cannondale Scalpel 1 SE, aj vzhľadom na dostupnosť a to čo chcem, aj keď je to dosť nad limit, cenu mi upravil ako pre kamoša, len by ma zaujimalo či s ním máte niekto skúsenosti
      06.05.2022 - 18:51:20
      00
      Pride mi sialene predrazeny vzhladom na pouzite komponenty... Ale tak znacka robi svoje.
      06.05.2022 - 19:24:49
      01
      On mi vravel že tá cena tam je hlavne kvôli kvalite rámu a konštrukcii, venuje sa MTB jazdeniu a servisu vyše 20 rokov, tak neviem
      06.05.2022 - 21:03:19
      00
      Ved ak sa ti paci a nemusis kvoli nemu vykradnut banku, tak je to ok :).

      Moj nazor je relativne nepodstatny. Teba musi tesit na dusi. A zas netvrdim, ze su to vyhodene peniaze. To nie.

      Ja sa ani nevyznam velmi v XC modeloch (skor robustnejsich trail a enduro) a preto ma trochu prekvapila cenovka, ked som pozrel. No drahe su teraz asi vsetky lepsie bikey... Ale aj trochu tie bicykle vnimam po svojom a priplacal by som za ram, iba keby som chcel jeden bicykel na 5+ rokov. Co ale nechcem ?. A nemal som zatial problem so ziadnym ramom u menej premiovych znaciek po technickej stranke a ani som necitil nejake ine negativa, tak to beriem tak ze radsej lepsie komponenty.
      06.05.2022 - 21:49:21
      00
      keyboard_arrow_up