Dnes: stojím v aute na červenú v odbočovacom pruhu doľava na tretej pozícii, vpredu kuriér Woltu na bajku, úplne vľavo. Krížom cez cestu na mojej úrovni prefičí zľava žiletkár (cez tri pruhy) a mieri do medzery pred mojím autom, čo ale nevidí, to je elektrokolobežkár, ktorého pozorujem v pravom zrkadle, ako sa rúti uličkou medzi autami, tí dvaja sa len o centimetre minú. Po naskočení zelenej kuriér prejde do protismeru a kľučkuje medzi protidúcimi autami, ktoré musia prudko brzdiť, aby ho nezramovali.

Odpoveď: áno, cyklista môže obiehať motorové vozidlo.
20.06.2022 - 15:33:38
00
to je ako scena skoro ako z filmu 5ty element :D
20.06.2022 - 15:41:05
02
Hosť napísal:
Cyklista obiehal mňa v križovatke ja som odbočoval vpravo a mal som smerovky.
Nie ja jeho!!!!!!!!!!

Myslím, že je to zrozumiteľné z tvojho príspevku každému. Mne akosi nejde do hlavy ako sa odrazu ten cyklista tak rýchlo mohol na 70 m dostať na úroveň tvojho pravého boku pri odbočovaní. Podľa toho čo píšeš si vychádzal na hlavnú, po ktorej si hneď na to (20 m je naozaj nič) túto hlavnú opúšťal opätovným odbočením vpravo do bočnej ulice.
Vychádza mi z toho totiž ešte jedná vec. Cyklista mal značnú rýchlosť ktorú si ti nevyhodnotil najskôr správne a vošiel si pred neho na hlavnú cestu jemu do jazdnej dráhy. Nakoľko mal rýchlosť tak sa dostal vedľa teba, keďže si nezvýšil dostatočne rýchlosť. No tú si asi ani nemohol, lebo si mal v pláne opäť odbočiť do bočnej ulice. Tu je tá vina možno na oboch stranách. Ty si zle vyhodnotil rýchlosť približovania cyklistu a cyklista zle vyhodnotil situáciu, že môžeš po veľmi krátkom úseku opäť zmeniť priamy smer na odbočenie vpravo. Doporučujem ti teda radšej tých 5 sekúnd počkať, nechať prejsť cyklistu a potom robiť tieto manévre. Hlavne ak nemáš istotu, že stihneš opäť odbočiť bez toho aby si obmedzil iného účastníka premávky. Inak si predstav, že rovnaká situácia sa stane aj tebe. Ideš po hlavnej, ale pred tým ako prídeš do križovatky sa z bočnej na hlavnú zaradí ten cyklista. No ty ho dobehneš akurát tesne pred tou druhou odbočkou vpravo a stihneš to rovnako tesne pred ním, že ho vyslovene donútiš zmeniť smer jazdy. Ak by ti skončil na kapote, tak si môžeš rovno pozrieť vodičák, ktorý ti najskôr dopraváci pri riešení tejto kolízie, zadržia. Predpokladám, že vieš, že už od roku 2018 platí, že cyklistovi idúcemu priamym smerom musíš dať prednosť pred tým ako ty odbočíš vpravo. To isté samozrejme platí aj ak ti ide cyklista oproti a ty odbočuje vľavo.
20.06.2022 - 15:41:13
03
§ 19 Zák 8/2009 o cestnej premávke
Odbočovanie
...
(6) Vodič odbočujúci vpravo je povinný dať prednosť v jazde cyklistovi idúcemu rovno; to neplatí pre vodiča električky. Pri odbočovaní doľava vodič motorového vozidla nesmie ohroziť cyklistu odbočujúceho vľavo.

Takže parafrázujem tvoju vetu johnyCA: "Naštudovať zákon (nie vyhlášku novú) treba alebo nelez na cesty! Zachráni ti to život a zdravie. Nespravaj sa ako čurak a hrdina..."
edit: JOLI to už napísal
20.06.2022 - 15:45:11
03
Cykloturista napísal:
Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z.
§ 55 Osobitné ustanovenia o cyklistoch
5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.

Toto už neplatí? O križovatke sa tam nepíše.


Predchádzať vs predbiehat :) .. reagoval som na popis situacie, ktory nevyzeral ako predchadzanie, co je to, na co sa odvolavas. Predbiehanie je uz ina zalezitost a rozhodne nespada to vyssie citovaneho. Ak sa niekto posuva v kolone, tak je to vcelku bezpecne, ak dodrzis nejake zakladne veci, ako pozerat smerovku, ci nahodou neotvara dvere, ci tam neni otvoreny poklop a pod. :D Ale rozhodne nie je predchadzanie, ak sa vrutis do krizovatky a obehnes auto zprava, ci zlava, hlavne ak teda nie je pomaly iduce. Ano, mozme sa tu hadat o slovicka, ale podstata je inde.
20.06.2022 - 16:21:50
00
Je tam priecestie železničné hneď po odbočeni na hlavnú cestu po 5m .Potom po 15m je križovatka aj vpravo aj vľavo. Takže som šiel pomaly pretože sa musíš pozrieť na koľaje z jednej druhej strany a potom odbočuje znova takže ma dobehol a predbiehal zprava čo môže ale nie v križovatke!Takže dristy o tom ako som vošiel niekomu do cesty nie sú na mieste! Pretože to tak nebolo! Proste dve križovatky vpravo vľavo a medzi nimi železničné priecestie.Ja som sa mu ospravedlnil on nadával ako nesmrteľný a povedal som mu že som ho nevidel čo bol fakt ani v späťaku zrejme mŕtvy uhol a to tam mam senzory samozrejme cyklistu nechytia! A som presvedčený že pravdu mam ja a som šťastný že som ho nezrazil.A piliny v hlave ma on pretože správať sa na bicykli ako nesmrteľný je choré. Tam ťa chráni len úbohá prilba a pocit nadutosti avšak to skončí ak skončíš ksichtom na kapote alebo šuchajuc sa po osvalde.


Naposledy upravil Hosť dňa 20.06.2022 - 17:24:22, celkovo upravené 1 krát.

20.06.2022 - 17:06:44
01
Tých pilín si tu už toľko natrúsil, pozrel si sa či sa nesypú nahodou s tvojej hlavy?
20.06.2022 - 17:24:20
01
Hosť napísal:
Je tam priecestie železničné hneď po odbočeni na hlavnú cestu po 5m .Potom po 15m je križovatka aj vpravo aj vľavo. Takže som šiel pomaly pretože sa musíš pozrieť na koľaje z jednej druhej strany a potom odbočuje znova takže ma dobehol a predbiehal zprava čo môže ale nie v križovatke!Takže dristy o tom ako som vošiel niekomu do cesty nie sú na mieste! Pretože to tak nebolo!

Ja som ťa neobvinil, že si mu vošiel do dráhy. Asi som to zle formuloval. Iba som vychádzal z toho ako tá situácia mohla nastať. A ako tak čítam toto tvoje vyjadrenie tak som sa veľmi nemýlil. Cyklista mal značnú rýchlosť a aj keď si mu nevošiel do jazdnej dráhy, tvoj spôsob jazdy bol taký pomalý, že ťa jednoducho pred druhou križovatkou dobehol. Ale nepredchádzal ťa v križovatke. To znamená, že v tomto prípade by si mu mal dať prednosť, respektíve si mal predvídať, že keď si ho videl pri vychádzaní na hlavnú, tak lepšie predvídať a radšej zastaviť, nech ťa plynulo z tej pravej strany pred ďalšou križovatkou predíde a potom začať odbáčanie doprava. Vždy tieto situácie vznikajú z nedostatočnej predvídavosti na oboch stranách. Ty si ho síce videl ísť po hlavnej, ale už si proste nepredvídal, že môže byť za veľmi krátku chvíľku vedľa teba. On išiel po hlavnej a očakával, že mu dáš prednosť no nepredvídal, že ho nemusíš vidieť.
20.06.2022 - 17:45:46
00
Otazka, snazis sa odbocit v pravo a mas vyhodeny blinker ale stojis, lebo si daval prednost chodcom na chodniku. Po chvilke mozes ist, pohnes sa a zrazu ti tam vleti cyklista. Aj jemu MUSIS dat prednost, pricom on MUSEL vidiet tvoju smerovku a snahu odbocit ? Ja som chvalabohu pocital s niecim takym a nezrazil som ho …
20.06.2022 - 21:00:49
01
To je dobrá otázka za 100 bodov... Môj názor je taký, že aj takému cyklistovi musíš dať prednosť. Porušil síce predpis, ale to ťa nijako neoprávňuje k porušeniu predpisu aj tebou.
20.06.2022 - 21:20:41
00
http://www.sklarcik.sk/index.php/autokola/39-s-15-predchadzanie.html
20.06.2022 - 21:47:37
01
Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.
20.06.2022 - 21:55:14
01
Pre nesmrteľných teda tých čo si to https://www.mtbiker.sk/clanky/124793/aktualny-zakon-a-vyhlaska-cyklisticke-povinne-minimum.html
že sú
20.06.2022 - 21:57:38
01
A s pilinami miesto rozumu a vysokým egom
20.06.2022 - 21:58:55
01
g) pri jazde cez križovatku a v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá nie je dostatočná na bezpečné dokončenie predchádzania pred úrovňou križovatky; to neplatí pri predchádzaní motocykla bez postranného vozíka alebo nemotorového vozidla,
20.06.2022 - 22:01:12
01
keyboard_arrow_up