trionq: EU nezakazala spalovacie motory :) , zase sa siria bludy :D Ale tak ci onak, toto je fajne na citanie https://dfens-cz.com/o-elektromobilu-a-mrtvem-koni/
30.06.2022 - 23:26:04
00
Parada

"Slovensko získa piatu automobilku – do priemyselného parku Valaliky pri Košiciach príde švédske Volvo s 1,2-miliardovou investíciou. Malo by vyrábať 250-tisíc elektrických áut ročne, informoval koncern v tlačovej správe.

Volvo Cars tak vybuduje tretí výrobný závod v Európe, ktorý bude zároveň najmodernejší, klimaticky neutrálny a bude vyrábať výhradne elektrické osobné automobily. Tým podporí ambíciu spoločnosti stať sa plne elektrickou do roku 2030 a klimaticky neutrálnou do roku 2040.

Štart výstavby košického závodu je plánovaný na rok 2023 s inštaláciami zariadení a výrobných liniek v priebehu roku 2024. Sériová výroba ďalšej generácie čisto elektrických automobilov Volvo Cars je plánovaná na rok 2026.

Výberom Slovenska ako lokality pre svoj nový výrobný závod Volvo Cars vytvára európsky výrobný trojuholník pokrývajúci najväčší odbytový región. Ten dotvárajú závody v Gente (Belgicko) v západnej Európe a v Torslande (Švédsko) v severnej Európe.

Nový závod by mal stáť okolo 1,2 miliardy eur, približne 20 % predstavuje predpokladaná podpora zo strany štátu. Nachádzať sa bude blízko Košíc, kde bude využívať dobre rozvinutú sieť dodávateľov v automobilovom priemysle, keďže pôjde o piaty automobilový závod v krajine."
01.07.2022 - 09:51:15
10
Tak na klimaticku neutralnost stavby, alebo aspon produkcie toho zavodu som fakt zvedavy.
Nie ze by som nebol rad, ale tomuto neverim.
01.07.2022 - 11:02:00
00
Aj vies co to znamena?
Zhruba toto https://www.adler.sk/klimaticka-neutralita

A vies ze taka bude cela eu? https://www.europarl.europa.eu/news/sk/headlines/society/20190926STO62270/co-je-to-uhlikova-neutralita-a-ako-ju-mozeme-dosiahnut-do-roku-2050
01.07.2022 - 11:25:16
00
Ahoj, asi si myslis, ze som uholne jelito. Ale to nie som. Velmi dobre viem, co znamena uhlikova neutralita. Problematika ma zaujima a viem, ake mnozstva energie miname z fosilnych zdrojov a ako obrovsky sa budeme musiet uskormnit (a teraz nemyslim, kvoli vojne a Rusku).
Pre urobenie si prehladu odporucam tuto uzasnu knihu: https://www.martinus.sk/?uItem=791281 .

cokupit chapem snahy o minimalizaciu CO2 a rozumiem, ze pri niektorych produktoch - ako si dal aj ty priklad - to mozne je. Aj ked aj tu len za cenu nakuppu dodatocnych certifikatov, lebo niektore dodavky este stale vyriesit nevies.

Ale skusme si predstavit automobilku:
1. predpokladajme, ze nebudeme pocitat vystavbu ale iba prevadzku a produkciu. Toto je klucove, lebo v betone a konstrukcnej oceli, jej doprave a priprave je obrovske mnozstvo fosilnej energie.
2. predpokladajme, ze to bude montovna a nic sa tam nebude vyrabat. Tu len presuvas produkciu CO2 inam, tak, ale formalne to splnit vies.
3. Zdroje energie - podla IPCC ma solar dopad cca 45 g CO2eq/kWh, vietor 11 g CO2eq/kWh a jadro 11. Cisla su z r 2014, tak teraz to bude pri solari a vetre o nieco menej, nula to ale nebude. Pokial sa bude brat energia zo siete, tak to mame teraz cca 300 g CO2eq/kWh.
4. Odpadove hospodarstvo - tu si viem predstavit blizenie sa k nule (ak neratame dopravu). Ale aj pri recyklacii potrebujes nejaku energiu. Takze aj tu bude nieco.
5. doprava zamestnancov a doprava tovaru - neverim, ze vsetko pojde elektrickymi vlakmi, zamestnanci nebudu jazdit autami a kamiony budu len na elektrinu (nezabudaj, ze ta nie je tiez 0). Toto bude trvat este roky. Doprava v ramci zavodu moze byt na elektrinu. To si predstavit viem.

Cize - viem si predstavit, ze energeticke naroky fabriky pri prevadzke budu vyrazne nizsie ako inych fabrik, ze bude mat ciastocne vlastne zdroje energie (vsetko urcite nie, ale solary na strechach a nad parkoviskami vedia dat vyznamny podiel), ze budu tlacit zamestnancov do cestovania hromadnou dopravou, bicyklami a elektrobikami (toto inak moze byt ekologicky nnajlepsi sposob dopravy), a ze budu mat menej masa v kantine a podobne veci...

Ale neviem si predstavit, ze v takejto infrastrukture, ako mame teraz (a do roku 2030), ze dokaze fabrika ist na 0. A to sa bavime o tom, ze to je len montovna a nepocitame CO2 v konstrukcii.

Tak toto su moje dovody, preco som napisal, ze tomu neverim. Rovnako ako neverim kecom o klimatickej neutralnosti NATO v roku 2050.

Mozno nieco nevidim a vies mi to objasnit. Kludne - budem rad. A bol by som aj radsej, keby som sa mylil, lebo potom by spolocnost nebola tak farizejska ako si o nej myslim. A ta klimaticka neutralita by sla dosiahnut.
01.07.2022 - 15:13:50
00
Este nieco som chcel do tejto temy.
Podla mna by velmi pomohlo klime, keby sa zadotoval nakup e-bikov. Viem, ze to znie divne, ale e-bike je asi z pohladu produkcie CO2 najefektivnejsi dopravny prostriedok.
Cestny bicykel je asi stroj s najmensou spotrebou energie na prejdenu vzdialenost. Ta energia vsak pochadza z potravin. A produkcia potravin je tiez narocna na CO2 - paliva, hnojiva, doprava, balenie, varenie,... Pokial sa cast energie doda vo forme elektriny (a idealne zo obnovitelneho zdroja), tak usetris produkciu CO2 na dodatocne potraviny.

Elektrobicykle su stale individualna doprava, cize su velmi flexibilne - a to ludom vyhovuje viac ako organizovat sa k hromadnej doprave. Porovnanie hmotnosti stroja a jazdca je takisto mensie ako pri hromadnej dopravy, cize aj tam su energeticke straty nizsie. Vyzaduju mensiu infrastrukturu ako auta a hromadna doprava. Elektro su vacsinou rychlejsie a pohodlnejsie ako bicykle. Ludia sa hybu - takze zdravotny stav je vo vseobecnosti lepsi.

Mozno by fakt to zadotovanie e-bikov - najma mestskych - nebol zly napad. Ak by cast ludi presadla z aut a mhd na ne, tak byto pomohlo tiez.
01.07.2022 - 15:28:54
00
Vo Svedsku uz taku fabriku maju, tak sa ich opytaj ako to spravili
https://www.volvocars.com/ch/news/industrial/the-road-to-climate-neutral-manufacturing/

https://www.autoweek.com/news/green-cars/a36556667/volvos-torslanda-plant-climate-neutral/
01.07.2022 - 16:00:44
01
Tak v tom druhom clanku som si precital, ze "Climate neutrality was achieved when the automaker registered no net increase in the emission of greenhouse gases into the atmosphere as a result of the heating and electricity used by the plant." Cize nakupuju zelenu elektrinu a kuria plynom z bioplynky a odpadovym teplom z technologickych procesov.

Ano, je to cesta. A je to rozumne - ekologicke a pri sucasnych cenach energii aj ekonomicke.

Ale, vies, povedat, ze toto je uz klimaticka neutralita je presne to farizejstvo, na ktore narazam. Vsetko sa da dosiahnut, len musis dostatocne orezat scope projektu. To je to, co urobili v tomto pripade - iba prevadzkova spotreba energie tovarne. Nic viac. (A tipujem, ze aj tu elektrinu pocitaju za 0 g CO2/kWh).

Keby povedali, ze ta nova tovaren bude pouzivat vyhradne obnovitelne zdroje energie (lebo o to tu ide), tak tie moje dlhe prispevky tu nebudu. Lebo to bude pravda.
01.07.2022 - 16:37:08
00
Nevidim zmysel spekulovat nad nesmrtelnostou chrusta. Maju peniaze, maju knowhow a co je najdolezitejsie maju aj volu. Nepochybujem, ze to bude vystavna skrina nasho priemyslu. A ked to budu mat postavene, mozme sa bavit o tom, kolko fve panelov nasekali na strechu.
01.07.2022 - 18:33:28
10
slepa cesta mozno este chvilu vydrzi https://www.osel.cz/12390-nova-lithium-sirova-baterie-funguje-v-uctyhodnem-rozmezi-teplot.html
11.07.2022 - 16:46:50
00
par noviniek od Tesly za posledne dni

-split akcii Tesla 3k 1 oficiálne schválený
-Giga Berlín navýšenie produkcie na 3000 aut /tyžden Oktorber 2022 (z aktuálnych 1000/týždeň zatial len model Y performance)
-prvé modely S plaid v EU november - december 2022, model x Plaid december - januar 2023
-Tesla Model 3 and Model Y are the best selling cars in Switzerland through the first six months of 2022


elonmusk na schůzi akcionářů $TSLA:

„Tesla postupně postaví 10 až 12 Gigafactory, každá bude mít kapacitu vyrábět 1,5 - 2 milióny vozů ročně“

"Pokaždé když naši konkurenti udělají reklamu na EV, tak naše prodeje letí vzhůru"
Tesla neinvestuje do reklamy ani dolar. Všechno jde do vylepšování produktu

„Až se ujistíme jaká budou naše budoucí cash flow a svět bude poměrně stabilní, tak zpětný odkup akcií může být na stole“ 😱
Dlouhé roky jsem nečekal, že tohle od Elona uslyším. Rozhodně ne v 2022
05.08.2022 - 16:06:37
00
:lol:

Prílohy:

sdsdsaaasssd.jpg
sdsdsaaasssd.jpg 46.33 KiB thumb_up0thumb_down

10.08.2022 - 20:55:46
00
Tak za to ELON MUSK by sa dalo doplnit este ", founder of SpaceX".

Neberte ma zle, Elon spravil obrovsky vela na to, aby sa svet pohol od fosilnych paliv. Ale fosilne paliva nam umoznili postavit nasu civilizaciiu. Nahradzame ich, ked mame na to technologie. Su oblasti (napr. rakety), kde ich nahradit este stale nevieme.
Toto je jeden z tych typickych twitterovych citatov, ktore su blbost.

Ale ine som chcel: Co hovorite na technologiu e:HEV, co ma nova Honda Civic ?
https://www.honda.sk/cars/new/civic-hybrid/overview.html#ehev

Podobny koncept hybridu ako mal Opel Ampera -> benzinovy motor vyraba elektrinu pre elektromotor, ktory pohana kolesa. Nie je prevodovka. V tomto pripade maju este jeden pevny prevod na dialnicne rychlosti - kde transformacia na elektrinu zmysel nema.
Opel to nejako nezvladol - tie spotreby neboli uzasne. Tuto bezi motor v Atkinsonovom cykle - cize ma vyssiu ucinnost a dokaze vyuzit z paliva viac energie. Nieco ako Toyotacke hybridy, akurat sa zbavili CVT prevodovky.
11.08.2022 - 08:08:05
00
Noze prezrad, ktora raketa funguje na fosilne paliva? Ze sa uz na to nevykasles...
A co sa tyka hybridov ako takych, je to imho slepa ulicka, ktora snad coskoro zmizne.
11.08.2022 - 09:07:02
00
Skôr je lepšie uviesť, ktoré fungujú na iné než fosílne palivá.
11.08.2022 - 09:34:34
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up