Len aby nedoslo k omylu, ze 27,5" su iba do bike parkov alebo agresivne trailove jazdenie ?. Na normalne jazdenie je to tiez uplne bez problemov, pocitovo mensi skok oproti 26" a mensi pocit neohrabanosti z bicykla. Bezny clovek, ktory nejazdi na cas, nemeria si vykon a ma iba nejaky zakladny model MTB ozaj nemusi nevyhnutne hladat 29". Mal som oboje a mam 180 cm. Ak sa najde 27,5" za dobru cenu a nie je priamy 29" ekvivalent (Cube Aim napr. pripada do uvahy), tak aj 27,5" je dobra volba.
06.07.2022 - 06:16:56
01
nimm_zwei napísal:
v tom výbere máš len MTB, a pritom sa na hentaké prevažujúce terény horský bajk moc nehodí. Na to je optimálny krosový alebo gravel. A áno, pri 173 cm je 27,5" naozaj trochu mimo, keďže "ovládateľnosť" sa rieši pri agresívnych MTB štýloch, nie pri výletovaní na asfaltke a poľnej ceste.


Lahsie tereny a nejake kopce casom planujem, len najprv treba kondicku a nabrat trocha istoty, kedze je to moj prvy bike ak neratam stareho favorita. Kukala som ale aj krosy a gravel, len som nic co by ma zaujalo nenasla. Este pohladam, kupa mi az tak nesuri.
A pokial ide o vysku a velkost kolies, urcite vyskusam aj 29, a rozhodnem sa podla toho, na com sa budem citit lepsie. Dakujem.
06.07.2022 - 07:34:36
00
ak by nevadilo rad by som sa votrel do témy s otázkou aký bike kúpiť?
Momentálne jazdím CTM Zephyr 2018, a keďže je už morálne :-) zastaralý chcem ist do niečoho nového. Tu sa však neviem rozhodnúť ci trail bike alebo xc. Jazdím Malé Karpaty poprípade Inovec, ľahký aj ťažký terén a samozrejme traily za odmenu, lenže pociťujem, že už nejaké veľké skoky a rýchlosť zjazdu moc nevyhľadávam (po poslednom páde na traily Zaruby-Bukova https://www.trailforks.com/trails/view-86518/ ), skôr mam rad zdolanie nejakého vrcholu, resp. už neberiem cestu k trailu ako nevyhnutné zlo. Začínam chodiť aj lokálne amatérske maratóny kde by som to xc krásne uživil, ale bojím sa za v zjazde s nim nebude toľko srandy. Nikde na nete som nenašiel priame porovnanie týchto dvoch typov a tak skúšam tu. Dik
06.07.2022 - 12:17:56
00
Veď keď máš odjazdené na tom Zephyre, tak to je dostatočný "referenčný bod", že či chceš niečo podobné, ale v lepšom, modernejšom prevedení, alebo niečo ešte agresívnejšie, alebo naopak viac XC-čkovo "vychrtené". Imho moderné XC s predĺženou geometriou si poradia s hocičím v Karpatoch a na Inovci a nebude s tým "menej srandy" ako na tom Zephyre konkrétne. A keď to pokryje aj tie závodné ambície... Ale dnes je bežné sa aj v recenzii dočítať, že bajk je na pomedzí medzi XC a trail.

By som sa šiel posadiť do pár predajní na pasujúce XC a trail bajky.Aj zvezenie okolo bloku snáď dovolia. Tiez nepíšeš či to ma byt full alebo nie...
06.07.2022 - 15:43:59
00
ten zephyr mi perfektne sedi, ale chce to uz lepsie komponenty. doteraz som bol rozhodnuty ze zoberiem noveho Zephyra Pro 2022 ak sa nejaky objavy, ale uz si niesom taky isty 😃
no do predajne by som siel rad ale sam vies ako to je so skladovou dostupnostou na predajniach. Zephyr ide po sezone novemu majitelovi a budem mat potom cez zimu cas nieco pobehat, vybrat. Moj rozpocet je niekde medzi 1000-1600€. Takze bud novy HT alebo jazdeny full
06.07.2022 - 20:11:18
00
Dik za pomoc, nakoniec som nieco malo priplatila a vzala Marin Bobcat Trail 4.
17.07.2022 - 09:49:11
00
Tyconn
Aku kategoriu biku je na tebe, to si musis povedat ty co je pre teba priorita. Porovnania xc/maraton/dc/trail sa na webe daju najst plno, staci ked si das vyhladat "xc vs trail" do youtube. Robia sa i skupinove testy bikov, tie ked si pozries tak tam uvidis ze kazdy ten bike je iny, ze sa na nom inak jazdi, ze je niektory viac slapavy a iny zase viac zjazdovy - a to v jednej kategorii. Ked budes taketo testy pozerat dostatocne dlho tak zistis ze najvacsi rozdiel je prave v geo, to je to co urcuje ako sa na tom bude jazdit, potom vaha a s tym suvisiace komponenty.
XC je teda bike na ktorom mas sportovy posed, ram je tuhsi na slapanie a celkovo je bike lahsi. To je bike na ktorom mozes pretekat, dupat, slapat vyslapy a motat sa po lese. V danej kategorii su ale rozne biky takze mozeme povedat ze je v nej i take to klasicke mtb alebo i maratonsky bike. To su stale xc ale uz pohodlnejsie, na bezne i dlhsie vyjazdy.
Do toho je teraz DC kategoria ktora ma prienik ako do xc tak do trailu, typicky predstavitel je lahky bike s trailovou geo, bike ktory je stale relativne tvrdsi na sprintovanie a povedal by som ze to je take sportovajsi agilnejsi AM bike, ked chces jazdit AM ale mas vykon ako xc-ckar. A ten prienik je siroky pretoze sa pod tym oznacuje vsetko od epicu evo (co je podla mna xc/maraton) az po yt izzo (co je podla mna uz trailbike).
Nakoniec mas trailbiky a v tej ketegorii mas tiez vsetko mozne, od bikov na zelene a lahsie modre traily az po agresivne trailbiky na double black trailly.
Takze vybrat by si mal takmer kazdy podla toho co chce jazdit. Zacnes tym aky najcastejsi teren na tom budes jazdit, ake dlhe trasy, kolko stupani za vyjazd, ake traily, kolko percent z vyjazdu budu traily atd. Podla toho ti uz vyjde ci potrebujes bike viac sportovejsi alebo viac trailovejsi. Pripadne ci nieco medzi.
Podla toho co pises mozes asi pozerat skor biky typu marin tem marin 2 a odpichnut sa od neho, ci viac smerom ku trailom alebo smerom k xc
https://www.youtube.com/watch?v=wMtW0p6FWV4
17.07.2022 - 13:04:56
00

MTBIKER odporúča

keyboard_arrow_up