Ja by som radil este idealne si vyskusat nejaky trail postupne na HT/XC fulle a trail fulle a uvidi
08.08.2022 - 13:40:45
00
Správne. A tiež radím všímať si, že koľko minút resp. skôr hodín človek strávi približovaním sa k trailu, v stúpaniach, na rovinách, lúkach a hladkých zjazdoch, oproti mizerným pár minútam na rockgarden-e za celý výlet.
08.08.2022 - 13:51:39
02
hellfish CF8, 181 cm vyska, ale kratke nohy 81 cm takze M, na L by som nedociahol na pedale :)
Nedaj sa ovplyvnit recami niekoho, komu moze vyhovovat nieco uplne ine ako tebe. Vyskusaj si a sam uvidis, co je pre Teba to najlepsie. Napr. tu nedavno diskutovanu Cerovu drahu povazujem uz skor za "flow trail". To naozaj nie je nieco na co treba full. Ale prejdem ho v ovela vacsej pohode ako kamos na HT. Ale taky dolny usek Slalomky je uz sakra rozdiel ist na HT a full. A da sa to na HT, ved to dava moj 9 rocny syn na 24 palcovom HT bajku. Ale ja by som to uz nechcel jazdit na HT. TBK3, Banik, Krive jarky... no moc XC bajkov tam veru nevidiet, aj ked, verim, ze dobry XC jazdec to asi vie zliezt. Ale, ci by Ti dovidel na chrbat smerom dolu aj s jeho zjazdarskymi schopnostami...? To sme stale v okruhu 5 km okolo Kamzika. A ked ta traily (nie typu Patbojar a Cerova draha) naozaj zacnu bavit, co mna na Neurone zacali poriadne a zoberies ho vyvetrat do bajkparku... Tych 140 mm je tak na hrane na lahsie cervene traily, co musis mat.
08.08.2022 - 13:51:39
02
sozi napísal:
Napr. tu nedavno diskutovanu Cerovu drahu povazujem uz skor za "flow trail". To naozaj nie je nieco na co treba full.


Netreba. Ale na HTcku musis kazdych 20 sekund dvihat rit zo sedla aby si presiel cez nejake korene. Niekoho to bavi. Druhy si radsej kupi full.
08.08.2022 - 14:17:59
05
Zase pozor ze i medzi ht je rozdiel podla geometrie. XC HT je ine ako trailove ci am HT. Rozdiel v geo je na trailoch citelnejsi ako rozdiel par cm zdvihu.

Este jedna rada co tu uz bola naznacena. Ak to ma byt jeden bike tak musi clovek vediet co a ako na nom chce jazdit. Na ht bude viac unaveny z dolekopcovych rozbitejsich trailov, na fulle bude viac unaveny vsade inde (mozno na par vynimiek ako dlhych technickych vyslapov ktore sa i tak v okoli BA nejazdia).
Ked to vezmem viac do extremu a zhodnotim to co si obcas v MK odjazdim - co najviac trailov na okoli v ramci jedneho vyjazdu. Zhodou okolnosti som prave vcera opat jazdil oficialne veci v ramci mlba ktore su jedine publikovatelne. Nechcem aby to zase niekto zobral ze sa chvalim, len to davam ako dobry priklad porovnania troch roznych typov bikov na ktorych to mam odjazdene. Pre predstavu mam minulo ci predminulorocnu podobnu trasu tu v mojich vyjazdoch (jedinny vyjazd ktory tam mam). V tej trase su samozrejme traily ale i presuvacky medzi nimi a vyslapy k nim. Je tam vsetko od cerovky az po kamenak, cca 80km a 2300-2400 vyskovych. Jazdil som to na fulle, rigide i htcku. Na fulle som bol celkovo najviac unaveny a presiel to najpomalsie ale tie zjazdy boli na zaver uvolnenejsie a najrychlejsie. Na rigide som uz zaverecne zjazdy isiel pomalsie ako tie uplne prve a zjazdy ma celkovo i viac unavovali, na konci dna som bol ale unaveny a "rozbity" o dost menej ako na fulle. Trailove HT si vzalo z oboch predchadzajucich bikov len plus. Zjazdy som mohol ist oproti rigidu rychlejsie a istejsie a vo vyslapoch a vrstevnicovych trailoch som sa unavil o dost menej ako na fulle. Nechcem tym povedat ze to HT je najlepsie, len ze mne na toto konkretne pouzitie kde su slapacky i traily prijde najvhodnejsie. Rovnako z toho vyplyva ze na ciste zjazdy bude full najvhodnejsi (teraz nepisem o zabavnosti) a na vyslapy bude pochopitelne najlepsie zase xc. Cize zavisi od priority co kto chce, podla toho voli bike, ako geo tak i zdvihy.

foobar zacinam si mysliet ze mas na ht strasne nabombene kolesa. I na rigide tam zdviham zadok len na miestach kde zdviham zadok i na fulle.
08.08.2022 - 14:30:22
10
foobar - presne to som mal na mysli. Ked vidim, aku gymnastiku trenuje kamos predo mnou na HT cez kazdy koren.... a ja si len sedim a slapem.
A este jeden postreh po kupe full: Kym som jazdil HT, nevedel som si predstavit jazdit bez cyklovlozky v gatoch, aj 1 km na kupko (raz som to skusil, strasny omyl). Tento rok som to postupne uplne vysadil. Ten pocit, ked je v lete nad 30 C a sediet si v bufete na pive v pohodlnych trencloch namiesto prepotenej plienky... To sa na HT nedalo ani pomysliet, mal by som rit na fasirky :)
08.08.2022 - 14:42:30
00
vrabc0 vpredu 1.2, vzadu 1.5, ked dam menej, zuje mi to v klopenkach gumy (2.4" WT na 30mm rafikoch)... prejazd vacsimi korenmi na HT v sedle je jednoducho neprijemny... mozno si ale niekto vychutnava aj ten :D
08.08.2022 - 14:46:08
00
No ja zdvíham riť cez každý prejazd koreňov.

Možno je to tým, že nemám žiadne odpruženie a 33/35mm plášte mám na 3.5 baroch :-)
08.08.2022 - 14:57:27
00
mizaky napísal:
Najlepsiu radu dal Strenki, mne sa v zaciatkoch osvedcil Trailforks + nejake YT videa. Vacsina dalsich prispevkov su jeden velky gatekeeping na sposob "ta dnesna mladez na celoodpruzenych bikoch..." a skor maju niektori ludia potrebu pochvalit sa kde a na com jazdia nez aby realne poradili. Ja sam mam hardtail kedze neskacem a nejazdim zatial tazsie traily ale nech si kazdy jazdi na com chce.


Presne tak, skoro žiadna jasná a jednoduchá rada ale veľmi veľa príspevkov, kde človek nadobudne pocit, že bicyklovanie v MK je zložitejšie ako neurochirurgia a užiť si to, neunaviť a zabaviť sa dá len na nejakom špeciálnom hraničnom type bicykla :D

A pritom to vôbec nemusí byť také zložité ak nie som fajnšmeker s exotickou predstavou o tom, čo je zábava.
Bežnému začiatočníkovi stačí úprimná odpoveď na 3 otázky:

- Maximálne ma nebaví údržba bicykla alebo mám obmedzený rozpočet?
HT. Inak jednoznačne Full.
Všetky oficiálne cyklotrasy a traily v MK sa dajú prejsť aj na HT ale Full je pohodlnejší a začiatočníkovi oveľa viac odpustí.
Konkrétny typ poďla ďalších odpovedí.

- Baví ma šlapať a pretekať sa smerom hore?
Ešte pomocné otázky: Odlepiť kolesá od zeme je niečo nepredstaviteľné? Z vyčnievajúcich kameňov mám žalúdočnú nervozitu?
XC

- Baví ma zo všetkého trocha alebo prípadne ešte ani vlastne neviem, čo by ma najviac bavilo?
Pomocné otázky: Chcel by som by som zájsť aj mimo cyklotrás na nejaké traily? Občas sa odlepiť od zeme? Zvyšovať rýchlosť v teréne smerom dole?
Trail so 130-150mm zdvihom vzadu, napr. ten spomínaný Neuron.
Ak nejde o súťažný výkon, strata smerom hore je minimálna a ešte duplom, ak sa dá tlmič zamknúť. Nie sú to žiadne "húpačky" ako môže tvrdiť nejaký XC špecialista s fetišom na váhu. Tiež posed aj na celodenné výjazdy je príjemnejší a vzpriamenejší. Na dlhšom pohodovom výjazde je určite lepšie nebyť zhrbený ako Quasimodo na pretekárskom XC ako mať o 2kg ľahší superúčinný bicykel, čo vo výsledku aj tak takmer nezbadám. To už viac spraví vzor pláštov ako 20-30mm zdvihu.

Bonusová otázka:
- baví ma hlavne jazda smerom dole a hore je to len nutné zlo?
Enduro alebo DH.
Ale začiatočníkovi, ktorý s jazdou v teréne len začína, je to aj tak zbytočné, lebo ako už niekto písal, pri nedostatku skúsenosti s jazdou v teréne to ľahko môže skončiť po prvom úraze pri zvážnicovom type endura :D

Ako písali borci vyššie, dá sa prejsť aj zjazdová Rohatka na XC alebo Cerovka na Endure ale začiatočníka jedno aj druhé skôr odradí lebo sa zbytočne vytrápi a nebude sa nikam posúvať.
Ale na takom trailovom univerzále oveľa lahšie zistí, či ho to ťahá skôr smerom hore alebo dole a podľa toho si bicykel postupne prisôsobí, prípadne aj vymení, ak by to už išlo do extrému a narazil by na jeho hranice.
Alebo nakoniec zostane v "strede" a len sa bude tešiť, ako super si vybral :)
08.08.2022 - 16:53:04
04
"Gravel Bikes Exist Because Mountain Biking Is Now Boring"
(Global Cycling Network, YouTube)

Ja by som skôr povedal, že gravel bajky existujú lebo cesťák v premávke je ako dobrovoľne hrávať ruskú ruletu. Avšak soudruzi z GCN majú 100% pravdu, že lozenie po karpatoch na full-e je 200% nuda k zošaleniu :)

(pokiaľ ten full nie je na predpis od lekára...)
08.08.2022 - 17:22:34
00
A preto jazdim po karpatoch na graveli ?
08.08.2022 - 17:28:46
13
Gravel existuje lebo v USA maju plno strkovych (gravel) udrziavanych ciest, normalne s dopravnymi znackami, mimo tych najhlavnejsich tahov, spajajucich rozne usadlosti, rance atd. Na cestakoch sa tam moc jazdit nedalo tak vznikol gravel. Dost tam na tom drtia i preteky.
08.08.2022 - 17:39:19
04
Mne gravel vyhovuje lebo aj tu je vela ciest na ktorych sa cestakom velmi neda a pre mtb je to overkill ?
08.08.2022 - 17:43:01
04
Podľa mňa je 120-140mm optimum. Pri 29" asi aj kus menej. Na HTčku zájdeš ďalej, ale na fullíku je to komfortnejšie a aj zábavnejšie.

Keď som pred rokmi vďaka neochotnému predavačovi miesto HT kúpil Trance-a so 125 zdvihmi, neskutočne som si začal bikeovanie užívať. Doteraz mi je smutno, že som ho predal.

Za HT pre mňa hovorí hlavne čistenie a servis. Full s tisíc zákutiami a čapmi proste chce niekde vystriekať vodou. HT vyčistím aj rozprašovačom, handrou s vedrom. A ešte ak chceš jazdiť veľa asfaltu - pri Morave, Rakúsko, atp - jednoznačne HT.
08.08.2022 - 17:44:29
02
No a hlavne full to je xy lozisk a capov a dalsi tlmic ktory musi do servisu co nie je velmi lacne hlavne ak je to fox. A nie nebude si to kazdy rozoberat doma ako par jedincov ktori to tu robia.
08.08.2022 - 17:46:23
01
keyboard_arrow_up