Zdravím,

mám Kellys Tygon 50 2019 na 29" kolesách a viem, že konkrétny model išiel aj s 27.5" kolesami a zrejme na rovnakom ráme.
Môj problém je, že sa mi zdá byť bicykel na mňa veľký - veľkosť rámu je M (17.5"), v predajni záhadne všetko sedelo :D . Keď zosadnem zo sedla na stredovú tyč, tak sa jej už aj dotýkam rozkrokom, nie je to na obitie, ale v kopci a náhlom zoskoku môže byť. Moja otázka preto znie, či by bolo možné vymeniť kolesá za menšie, 27.5 spolu s 27.5 plášťami? Keď je rozdiel v palcoch 1.5, tak to by teoreticky malo zmenšiť výšku o cca 3.8cm, ak na to idem správne. To by teoreticky mohlo pomôcť. Bohužiaľ, by bolo treba vymeniť tým pádom aj vidlicu. Zrovna nechcem do toho investovať, ale ak by to šlo, tak nemám na výber.

Čo si o tom myslíte? Vďaka.
08.11.2022 - 08:17:30
00
Myslim, ze si sa prepocital. :) Prechodom na 27,5" sa znizi horna ramova rura k zemi len o polovicu vysky kolies, teda o menej ako 2 cm. Nehovoriac o tom, ze budu nizsie aj kluky a v narocnejsom terene to moze byt problem (na zvazniciach a polnych cestach to bude pouzitelne). Skus si od niekoho pozicat tie 27,5" kolesa a vyskusat to, lebo osobne si myslim, ze to vyznam nema a je zbytocne kupovat druhy set kolies aby si to zistil. To uz skor najst cely bicykel, ktory Ti vyskou ramu vyhovuje, a tento predat tak ako je ak je to neprekonatelna prekazka. Alebo daj na hornu ruru chranic ako bol na BMX. :)

P.S. Vidlicu menit netreba.
08.11.2022 - 08:46:46
01
Pri neočakávanom "zoskoku" dopadáš aj tak na mierne pokrčenú/né nohu/y, takže narazenie "vercajchu" bude hroziť aj keby si sa posunul rámom nižšie... Ak na tom vyložene nevisíš ako ježibaba na metle - že máš nohy vo vzduchu, tak osobne by som to asi neriešil, ale to je len môj názor...
08.11.2022 - 12:03:50
01
Jezus: Máš pravdu, nepodelil som to dvoma a dalo by ma to o nejakých 1.9cm nižšie, ale aj to by bolo fajn. Také zníženie by kľukám myslím ani nevadilo, veď v zákrutách je práve opačná noha dolu, tak by som s tým nemal nikde tresnúť a v prípade prejazdoch už len záleží na výške prekážky.

Nazgul: No starý bike mi bol tiež taký "len tak tak", ale dalo sa, zvykol som si a nemal som ani úraz. Chcel som ale niečo menšie, nech pri mne nevyzerá tak mohutne, tak som zostal sklamaný, ale tuším, že som to poriešil - viď nižšie.

Vec sa má tak - je to nový bike. V predajni mi záhadne sedel a keď prišiel domov, dal som ho dnu lebo sezóna pre mňa už skončila. Keď som sa naň vyštveral zistil som, že som akýsi nízky. Aj som kontroloval, či je to ten istý bike :D . Maturoval som nad tým, prečo je tomu tak. Počas dnešného dňa mi to vŕtalo hlavou a došlo mi, že ja som bike skúšal obutý a preto mi záhadne sedel :D .
Nechám to zatiaľ tak a nebudem špekulovať, v náročnejšom teréne som ho ešte nevyskúšal, tak počas nasledujúcej sezóny pojazdím. A ak budem mať možnosť vyskúšať 27.5", tak skúsim. Pravda, že nový set kupovať nechcem, skôr som chcel vymeniť set s niekym, kto túži po 29" a bol by to win-win pre oboch :) .


Každopádne vďaka chalani za odpoveď. Ešte mám jednu otázku a to, či je cítiť prechod medzi 29" na 27.5"? Mám to načítané a pri výbere biku som skôr chcel tie 27.5", keďže mi prišli skôr pre môj štýl jazdy a výšku, ale nemal som na výber. Teórii teda rozumiem, ale pocíti to bežný užívateľ bicykla? Chápem, že je to na preferenciách, ale povedzme, že na e-biku sú problémy so stúpaním kvôli kolesám irelevantné. Je to teda "až tak moc" cítiť v zjazdoch? Vďaka.
08.11.2022 - 21:19:42
00
Mohol by si skusit mullet, ktory by ciastocne riesil tvoj problem.
Ja mam papierovo bicykel na svoju postavu, ale tiez mam pocit, ze mi je chvilami "velky"...ale je to skor len pocit.
V zjazde si das dole teleskopku a bude to ok.
Btw ten pocit prameni aj z toho, ze elektro je vzdy tak trochu tank, ja ked presedlavam na normalny mtb mam pocit neuveritelnej hravosti a ovladania...pricom su to rovnako velke bicykle s priblizne rovnakou geo, takze je to skor ten pocit z vahy, ktora je 50%.
08.11.2022 - 21:57:27
02
keyboard_arrow_up