Jaroh napísal:
Inak, je tu ešte jedna vec, o ktorej sa nevie: lekár zvyčajne nemá službu platenú dobre. V plnej sadzbe sa mu prepláca iba samotný zákrok, aktivita. Ak žiadny zákrok nie je, tak sa prepláca iba "čakanie na prácu", čo je zanedbateľná suma. Neviem, či je to tak vo všetkých štátnych nemocniciach, ale v niektorých určite.

U nás je to tiež tak svojím spôsobom, ale to mi až tak nevadí, keďže sa netvárim že úplne každú sekundu zo služby zachraňujem životy (hoc práve čas je to, čoho má človek obmedzené množstvo). Horšie je keď namiesto preplateného NV zadarmo odrobím plnohodnotný pracovný deň...
27.11.2022 - 10:42:36
00
Ešte by som doplnil, práve tí čo majú revolucionársku povahu, tak z nejakého zvláštneho neznámeho dôvodu hneď ako je to možné z nemocníc dobrovoľne alebo nedobrovoľne odchádzajú, fakt to je záhada :lol: Asi takto "funguje" naše zdravotníctvo... Ale asi som už popísal viac ako som pôvodne chcel...
27.11.2022 - 10:51:56
01
Jaroh napísal:
Inak, je tu ešte jedna vec, o ktorej sa nevie: lekár zvyčajne nemá službu platenú dobre. V plnej sadzbe sa mu prepláca iba samotný zákrok, aktivita. Ak žiadny zákrok nie je, tak sa prepláca iba "čakanie na prácu"...

Nezamienas tu sluzbu s prisluzbou? Pokial viem, toto plati pre prisluzbu.
27.11.2022 - 10:55:42
00
Dudo, nie, bohužiaľ nie. :-(
27.11.2022 - 10:57:26
00
Dudo napr. ja mám zaplatené len 3 hodiny nočnej práce (a aj aspoň to bolo muselo byť vybojované), nočná práca je samozrejme zo zákona drahšia, tak prečo uznávať viac (ale nemôžem si povedať, že odrobím od 22:00 len 3 hodiny a potom už do rána ani nepohnem prstom). Práca lekára v službe nie je len to tom, že robí príjem a len zachraňuje životy, ale má plnú 24-hodinovú zodpovednosť za všetko, či má niečo na práci alebo zrovna nie. A inak radšej ani nechci vedieť koľko hodín mám zo služby v pracovný deň uznaných ako nadčas (je to určite menej ako si myslíš). Keď tak na to pozerám z celej služby mám z 16 hodín v službe po pracovných 8 hodinách cca 5 hodín ako "čakanie na prácu" za presne 0€.
27.11.2022 - 11:11:09
03
Ja som nenarazal na nepreplatene nadcasy. Riesim, ak je lekar aktivne v sluzbe, ci moze mat nezaplatene. A diferencujem aktivnu a pasivnu hodinu v sluzbe.
Asi to myslel Jaroh, nizsia sadzba pri pasivnej hodine v sluzbe, ale myslim, ze pasivna hodina v sluzbe je vyssia ako neaktivna hodina v prisluzbe.


Naposledy upravil Dudo dňa 27.11.2022 - 11:23:50, celkovo upravené 1 krát.

27.11.2022 - 11:21:29
00
S tu (aj inde) napisaneho jasne vyplyva, ze netreba viac na vyplatu jednotlivcom ale treba viac dochtorov aby odrobili menej hodin ... a napriek tomu vo vysledku si tapnu za par kuruniek navyse ... vsak co unava, peniaze su mocnejsie
27.11.2022 - 11:22:58
00
lapaloma, na to aby si dostal do systému viac doktorov, potrebuješ im ponúknuť konkurencieschopný plat. Inak pôjdu inam.
27.11.2022 - 11:29:06
04
Dudo napísal:
Ja som nenarazal na nepreplatene nadcasy. Riesim, ak je lekar aktivne v sluzbe, ci moze mat nezaplatene. A diferencujem aktivnu a pasivnu hodinu v sluzbe.
Asi to myslel Jaroh, nizsia sadzba pri pasivnej hodine v sluzbe, ale myslim, ze pasivna hodina v sluzbe je vyssia ako neaktivna hodina v prisluzbe.

Najskôr definuj čo je pre teba byť aktívne v službe, či keď len "zachraňuje" život alebo len "udržuje" život niekomu na infúzii alebo byť v strehu 24 hodín a neremcať ak sa niečo zomelie v hocijakú dennú alebo nočnú hodinu bez toho aby si si tú hodinu navyše niekde pripísal...

Pasívna hodina v mojej dennej službe je 0€ (samozrejme je v hre ako je ohodnotená hodina za nadčas a za neakútnu pohotovosť či túto 0 aspoň trochu zotrie) a neaktívna hodina v príslužbe má aspoň pár € (neviem presne koľko, takúto príslužbu ja oficiálne nerobím, nerozpisujú ma, len dobrovoľnú pomoc či už aktívne že prídem na oddelenie alebo po telefóne).
27.11.2022 - 11:45:31
00
foobar napísal:
Nie som fundovany, ale za Bratislavu je z 1490 lekarov UNB vo vypovednej lehote 508. Podobne sa hovorilo v mediach o cca tretine lekarov aj inde. Dost na to, aby sa zrusilo vsetko planovane, a hlavne neskor by odisli urcite aj dalsi, kedze ich situacia by sa este zhorsila..
existuje niekde statistika,kolko vypovedi podalo v tych konkretnych nemocniciach lekarov?
mna by zaujimali podmienky podmienok,ktore sa dohodli.Urcite tam budu dobre betonove kolesa,ktore stat zaukoloval,aby vyhoveli odborom :x
27.11.2022 - 11:52:47
00
skorpion napísal:
mozno budu ludia viaz premyslat nad svojim zdravim. Myslim, ze v Holandsku je system, kde si prve 3 navstevy lekara plati clovek z vlastneho a az tie dalsie idu na poistovnu. Vraj je to preto, aby ludia vedeli, ze zdravotnictvo nie je zadarmo. Cital som to tak 2r dozadu, detaily uz presne neviem.
vacsiu somarinu som za posledny rok necital.Dobre,ani elektricka energia nie je zadarmo a teda dufam,ze Ti ju vyrubia na 1€/1kWh.Nikto nie je vsemocny,kazdeho raz moze skolit choroba.A nikomu to neprajem.Cize prides na vysetrenie a prve 3 navstevy Ti vyrubu za 7 drahych vysetreni 30 000€, dobra k3k3tina
27.11.2022 - 11:56:44
01
Jaroh napísal:
Dobré ráno, stará mama.
Ono je to totiž otázkou priorít. Naozaj potrebujeme napríklad tú svätú diaľnicu z Bratislavy do Košíc, alebo radšej tie peniaze dáme na lepšie zdravotníctvo a sociánu starostlivosť? Naozaj je také dobré mať nižšiu DPH pre vleky, štadióny a aquaparky? Nebudú tie peniaze niekde chýbať, napríklad v zdravotníctve a sociálnej starostlivosti? A tak ďalej a tak ďalej. Kvalitné zdravotníctvo je drahé všade vo vyspelom svete, to len my si myslíme, že pri našom HDP na hlavu môžeme mať aj diaľnice aj kvalitné zdravotníctvo.
Vieš, že za R1 PRIBINA platí Slovensko 300-tisíc eur denne po dobu 30 rokov? (A to je hodnota spred inflácie, kto vie, koľko je to dnes).
dorbe rano stara mama, a vies co je ukazovatel kvality statu? predsa aj tie cesty, lebo chodit denno-denne za tymi lekarmi do krajskych nemocnic by sme chceli asi po polnej ceste,ake maju v rusku.Za R1 PRIBINA som velmi rad,ze konecne mame poriadnu dialnicu
A preco sme radsej neobjednali sharing obrany vzdusneho priestoru polskom,ceskom? Nebolo by radsej hodne tych 6mld € minut do zdravotnictva? Toto su take demagogie jak svina :D vzdy bude argument pre a proti a nikto nebude spokojny.Si minister vystavby a dopravy,a chcel by som vediet,co by bola tvoja priorita kebyze dostanes takuto ulohu :lol:
ludia p1tchujju,zle je,ludia nep1tchuju a tiez je zle=sme taky fakt lolo stat inac.
zaujimave,ze taki k0k0tl3bovci cusia ako vos pod chrastami,vlastne vacsina opozicie,ked sa jedna o lekarov

este by ma zaujimala dalsia vec,Pod ministerstvo patria dalsich 70 zdravotnickych zariadeni,kde pracuju lekari,ktori liecia drogov zavislych,36 regionalnych uradov kde pracuju tiez lekari,statny urad nad kontrolou lieciv,slovenska zdravo skola,rozne psychiatricke nemocnice,ktore nespadaju do urovni statnych nemocnic,narodna transfuzna,narodna rehabilitacna,liecebna pre dlhodobo chorych v Stiavnicke,nuklearna a molekularna medicina= ako dopadli tieto organizacie,kde pracuje mrte lekarov? aj tito podali vypovede? alebo ako je to ohranicene?

jedno krasne sa mi dostalo do uši

Milton Friedman popísal pred mnohými rokmi 4 spôsoby míňania peňazí, čo pekne dokazuje okrem iného aj to, že prečo sa na Slovensku nedožijeme fungujúceho zdravotníctva.
1. Míňate svoje peniaze na seba. Vtedy si najviac dávate pozor na to koľko miniete a najviac pozeráte na kvalitu, že čo kúpite.
2. Míňate svoje peniaze na niekoho iného. Vtedy si dávate pozor na to koľko miniete, no nezáleží vám až tak na kvalite.
3. Míňate cudzie peniaze na seba. Vtedy je vám jedno koľko niečo stojí a koľko miniete, no záleží vám na kvalite toho čo kúpite.
4. Míňate cudzie peniaze na niekoho iného. V tomto prípade vám nezáleží ani na tom koľko miniete a ani na kvalite.
Štvrtý spôsob je teda ten najhorší. Najhorší v efektivite míňania a najhorší v kvalite nakúpených produktov či služieb.
Pod týmto bodom by sa dalo predstaviť niečo ako keď dá otec synovi peniaze, aby kúpil zmrzlinu svojej sestre. No popisuje to aj fungovanie štátu.
Pri štáte a konkrétne pri zdravotníctve je to ešte horšie. Ak syn nekúpi zmrzlinu lebo peniaze minie na cigarety, tak dostane trest a najskôr už nikdy nedostane túto úlohu. Ak poisťovňa nenakúpi zdravotnú starostlivosť, tak naopak dostane ešte dodatočnú dotáciu. Syn si kúpil cigarety tak dostane peniaze na zmrzlinu ešte raz.
Zdravotníctvo je financované tým najhorším možným spôsobom, dokonca ešte horším ako popisovali niektorí ekonómovia ako ten najhorší možný.
27.11.2022 - 12:01:55
00
Nepochopil si ma, skúsim priamejšie:
Krajina s takým HDP a takou morálkou, ako má Slovensko, nemôže mať "kvalitný štát", pretože naň skrátka nemá dosť peňazí. Vždy musí v niečo robiť kompromisy, vždy si musí určiť priority. Nemáme dosť peňazí aj na to, aby sme mali diaľnice, aj kvalitné vzdelávanie, aj kvalitné zdravotníctvo, aj kvalitnú sociálnu starostlivosť, aj kvalitnú obranu štátu, aj kvalitné verejné IT systémy atď. Takže niekto, de facto vlády na základe nejakých podkladov, musí prioritizovať. Kvalita vlád a verejnej správy (ktorá by the way tiež stojí verejné peniaze) je u nás aká je a podľa toho to tu tak vyzerá.
Takže OK, majme Pribinu, tiež po nej často jazdím, ale buďme si vedomí, že stojí 300K+ denne a tie peniaze potom nie sú niekde inde, kde by boli tiež potrebné.

A skúsme diskutovať korektnejšie. Alternatívou k diaľniciam nie sú "poľné cesty, aké majú v Rusku."
27.11.2022 - 12:15:15
01
Jaroh ja si myslim,ze € je dost,len sa musi podstatnej menej kradnut.Tie hlbkove audity by ukazali presne to,na co poukazujem
v prvom rade odstrihnut vsetkych dlhodobo nezamestnanych vyciciavacov od vsetkych vyhod,ktore maju.A to by sme videli,kolko penazi by ostalo na naliatie tychto € napr. len do skolstva.
27.11.2022 - 12:16:59
01
Jaroh napísal:
Nepochopil si ma, skúsim priamejšie:
Krajina s takým HDP a takou morálkou, ako má Slovensko, nemôže mať "kvalitný štát", pretože naň skrátka nemá dosť peňazí.

poupravím na: nemá dosť morálky. Peňazí nie je málo, len končia na nesprávnych miestach...
27.11.2022 - 12:21:41
04

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up