canopus napísal:
vacsiu somarinu som za posledny rok necital.Dobre,ani elektricka energia nie je zadarmo a teda dufam,ze Ti ju vyrubia na 1€/1kWh.Nikto nie je vsemocny,kazdeho raz moze skolit choroba.A nikomu to neprajem.Cize prides na vysetrenie a prve 3 navstevy Ti vyrubu za 7 drahych vysetreni 30 000€, dobra k3k3tina

Tak neviem či blbosť....
Včera som sedel u suseda, jeho syn žije a pracuje vo Švajčiarsku, má zdravotné poistenie také, že prvých 2000€ v roku si platíš zdravotnú starostlivosť sám, všetko navyše už poisťovňa...
Nedávno si tam dal vybrať malé znamienko na koži na ambulancii a platil 600€...
Samozrejme nejaký taký systém je u nás politický nepriechodný...
28.11.2022 - 01:32:53
00
Zubesuch napísal:
uprimne zacinam fandit napriklad aj ucitelom aby podavali vypovede v BA kraji a zacali argumentovat tym, ze nejaka sukromna skola im zaplati viac za menej roboty. Popripade hocikde v sukromnom sektore zarobia viacej aj ked budu len prekladat papiere z jednej kopy na druhu. Co je pravda...

Bol by som strasne zvedavy, kam by si ludkovia vratane doktorkov odhodili svoje dietky rano. A jaky hejt by sa spustil na ucitelov, ze ako si to mohli dovolit. Ako sa to uz neraz stalo......

Šak môžu skúsiť dať....a možno by sa zistilo, že pár dní/týždňov/mesiacov by to ľudia , čo majú školopovinné deti, vrátane tých doktorkov, zvládli....
To píšem pri všetkej úcte k učiteľom...
Vy si fakt myslíte, že to rozhodnutie dať výpoveď je len tak, úplne ľahké,....
28.11.2022 - 01:39:08
00
Lekára v nemocnici robím 24 rokov....dnes sa mladí lekári , čo nastúpia do nemocnice majú oveľa lepšie , ako sa mala moja generácia, či už čo sa týka platu alebo pracovného zaťaženia - za mojej éry mladého lekára som niekoľko rokov mal 32 hodinové služby, čiže v pondelok ráno prídeš do roboty, utorok o 15:30 ideš domov a v stredu ráno si zase v robote, možno zase v 32-ke, týždeň za týždňom, mesiac za mesiacom, rok za rokom......obrovské množstvo času /aj v noci/ stráveného v nemocnici....život pretečie cez prsty ani sa človek nenazdá.... teraz sú už zvyčajne "len" 24-ky :?:
Aktuálne nemocničným lekárom zdá sa zvyšia platy, časom snáď bude viac lekárov v nemocniciach , takže opäť sa tí mladí lekári budú mať trocha lepšie...teším sa z toho a doprajem im

Ale som rád, že môj syn si vybral inú vysokú školu, nie medicínu.... :)
Nechcem aby zažíval v budúcnosti toto čo ja....
28.11.2022 - 01:59:47
03
a? nutil ta niekto takto sluzit? ved si sa mohol stazovat a ist po 24ke domov, tak ako si mal p. zakona pravo, alebo ist do nemocnice, kde to bolo personalne lepsie, alebo ist do privatu, alebo ist do zahranicia, mal si X dalsich moznosti…

a uz ked sme pri tom, ved zadarmo si to nerobil a v kuse si tiez nepracoval, tak z toho nerobme nieco hrdinske
28.11.2022 - 06:41:10
01
Tak a od teraz bude pacient pán A všetko bude fungovať...sarkazmus
28.11.2022 - 07:07:53
00
tvojamatka napísal:
Wau! Senzacia, ktora vo svete (rozumej na slovensku) nema obdoby! Vzdelany clovek nieco dosiahol! Zdjelay kim nesmazsu!!1!


No a počuli ste že by Čekan alebo Piaček, Krčméry a Jančuška povedali že peniaze na AGtesty boli vyhodené ?

Ja som také počul len od politických tárajov ktorých médiá uprednostňujú - lebo peniaze.
28.11.2022 - 07:28:39
01
Zubesuch napísal:
uprimne zacinam fandit napriklad aj ucitelom aby podavali vypovede v BA kraji a zacali argumentovat tym, ze nejaka sukromna skola im zaplati viac za menej roboty. Popripade hocikde v sukromnom sektore zarobia viacej aj ked budu len prekladat papiere z jednej kopy na druhu. Co je pravda...

Bol by som strasne zvedavy, kam by si ludkovia vratane doktorkov odhodili svoje dietky rano. A jaky hejt by sa spustil na ucitelov, ze ako si to mohli dovolit. Ako sa to uz neraz stalo.

35% narast platu je pre slovensku realitu uplne utrhnute z retaze. A mozte tu blabotat o prioritach akym zdravotnictvo bezpochyby je. Problem je ze ani 35% navysenie platu otrasnu situaciu v zdravotnictve a pacienta nijak neriesi. Nic sa pre pacienta nezmeni.

Cokolvek som potreboval zoperovat alebo ktokolvek v rodine aj tak si radsej zaplatime zakrok na sukromnej klinike. Rodinny prislusnik potrebuje CT vysetrenie, ktore jej odporuca doktorka po radiologickom vysetreni. Na CT jej ale odporucanie obvodnej ani radiologa nestaci. Musi ju tam poslat specialista, z ktorych ziadny neberie pacientov. To je skvele fungujuci system.

Za svoje dane zaplatene SR som ja vlastne dostal doteraz akurat nas*ane do ruk.


Si dobrý príklad toho, ako väčšina ľudí - vrátane mnohých diskutujúcich na tomto fóre - nechápe, o čo pri tých vypovediach išlo. Nešlo totiž primárne o zlepšenie situácie pacienta tu a teraz. Išlo o odvrátenie kolapsu zdravotnej starostlivosti ako takej o niekoľko, možno o desať rokov. Ako bežný laik nevidíš do situácie, ktorá v zdravotníctve je a tá nespočíva iba v zlom vzťahu k pacientovi. Situácia je oveľa horšia - nie sú a najmä nebudú lekári a už vôbec nie skúsení lekári, nie sú a nebudú sestry, nie sú lieky, nie sú prístroje, budovy padajú, plesnivejú a sú rajom potkanov... Požiadavky lekárov vo výpovedi boli zamerané na tento kolaps. Pretože ak sa nevyrieši ten, tak potom o niekoľko rokov nie že bude zlý vzťah k pacientovi, ale vo väčšine prípadov nebude žiadny.

Ale tvoja poznámka o učiteľoch je dobrá. Ja osobne považujem stav vzdelávania na Slovensku za ešte horší ako stav zdravotnej starostlivosti. Bohužiaľ však učitelia túto situáciu sami nevyriešia, neurobia to, čo lekári a vidím tam najmä dve príčiny:
- vzdelávanie je svojou podstatou iný druh povolania a systému a jeho náprava nie je možná prostým nabratím viac učiteľov (ako je tomu v prípade zdravotníctva) a pridelením viac peňazí školám (čo je prapodstatou toho, čo požadujú lekári); navyše - nepíše sa mi to ľahko - politikom hlúpejší ľudia vyhovujú, konieckoncom sami sú produktom toho systému, tak niet tomu divu. Ľudia, ktorí sa nevedia dostať k lekárovi, sú však pre kariéru, moc a vplyv politikov väčší problém a preto sú politici citlivejší voči problémom či dokonca kolapsu zdravotnej starostlivosti.
- medzi učiteľmi, podobne ako medzi sestrami, sa nenájde potrebný kritický počet ľudí, ktorý by dali výpovede; nepíše sa mi to ľahko, ale skrátka učitelia sú oveľa komfornejší ako lekári, oveľa väčšej časti z nich vyhovuje síce smrádeček, ale teplúčko. Ono totiž podať výpoveď nie je len tak, to nie je štrajk, kde na konci štrajku nastúpiš späť do práce. Po lekároch vo výpovedi je dopyt, zatiaľ čo po učiteľoch by bohužiaľ nebol.
28.11.2022 - 08:02:14
15
Hmmm a ja teraz rozmýšľam že akými inými učiteľmi by sme ich nahradili. Tými “ukrajinskými” asi ťažko. Problémom tejto spoločnosti je, že učiteľ je pomaly nadávka, tie platy sú tam tiež almužné a keď nestačí ani to, tak je tu ešte argument “čo by chceli, veď majú dva mesiace prázdnin”. Absolútne sa tu nedoceňuje to že väčšina z nich nielen že nase deti vzdeláva, ale niektoré musí aj vychovávať. To akú majú každý deň zodpovednosť ani nepíšem, nebodaj by sa nejakému dieťaťu v škole niečo stalo…
Napr ja som učiteľstvo/trénerstvo študoval a už počas VS som si zhrnul všetky pre a proti a nakoniec som do toho hlavne kvôli vyššie spomenutému nešiel. A pritom viem, žeby ma ta práca bavila a myslím žeby som bol dobrý učiteľ. No a aj preto to dopadne tak, že do školstva nejdú ti ktorých by to bavilo, pripadne ti “šikovnejší”. Lebo čo ja viem, tak z nášho “krúžku” z VS učia “až” 2-3 ľudia…ostatni sú v súkromnej sfére ako podnikatelia, manažéri, jeden je skaut v nhl, jeden už teraz rešpektovaný mládežnícky hokejový tréner v Kanade ( ktorý popritom mimo sezóny robí korčuliarske tréningy pre hviezdy nhl a podobne ), atd…napriek tomu väčšina z nás sme sa na stretavke zhodli v tom, že keby je učiteľstvo normálne platené, išli by sme to robiť.


Naposledy upravil matt dňa 28.11.2022 - 08:53:08, celkovo upravené 1 krát.

28.11.2022 - 08:37:41
012
Jaroh ale ja moc dobre chapem dovody lekarov. Neopajaj sa pocitom, ze my mimo lekarov sme teraz padli na tento svet z jahody.

Ja len hovorim, ze pre mna ako pre pacienta sa nic nemeni, lebo aj tak si budem musiet zaplatit zdrav. starostlivost v sukromnom zdrav. zariadeni.

Pre mna ako danoveho poplatnika bude tento stav este horsi lebo nejaky statny zamestnanec si vypytal +35%. A co spravi SR? Vypyta si peniaze odomna.

Cize budem platit este viac za rovnaky sh*t jak doteraz.

A k tej poznamke co si dal nakoniec. Dopyt po uciteloch je. A hlavne v Bratislave nema uz teraz kto ucit lebo hocikde v sukromnej sfere zarobi dvojnásobok. Ale ucit a nie strazit 35 deti v triede. No nikto si to zatial nevsima lebo vacsine staci ak dieta ma kam odhodit predtym nez sa dotrepe do kanclu.

Ak raz zacne ludom zalezat aj na tom co sa dieta realne nauci, tak az potom slovac zbada kolko stoji ucitel.
28.11.2022 - 08:41:54
04
foobar napísal:
boha nam chces navysovat zdravotne odvody a tento poje*any stat plati za svojich poistencov sku*venych 35€ mesacne!!!
Najskor nech zacne stat platit aspon 150€ za svojich poistencov, a potom hned budu peniaze v systeme!


Nemusia ani 150, staci nech plati tak ako kazdy zarabajuci aj s min mzdou, okolo 90 euro.
28.11.2022 - 08:52:47
01
Zubesuch napísal:
Ja len hovorim, ze pre mna ako pre pacienta sa nic nemeni, lebo aj tak si budem musiet zaplatit zdrav. starostlivost v sukromnom zdrav. zariadeni.
Pre mna ako danoveho poplatnika bude tento stav este horsi lebo nejaky statny zamestnanec si vypytal +35%. A co spravi SR? Vypyta si peniaze odomna.
Cize budem platit este viac za rovnaky sh*t jak doteraz.


V podstate áno. A nielen v zdravotníctve a nielen na Slovensku. Dobre už bolo.

Zubesuch napísal:
Dopyt po uciteloch je. A hlavne v Bratislave nema uz teraz kto ucit lebo hocikde v sukromnej sfere zarobi dvojnásobok.

OK, možno by potom malo pre učiteľov zmysel nejako efektívne protestovať, kiež by sa rozhúpali. Ale podľa mňa sa ich skrátka nenájde dosť na výpovede a štrajk politikmi nepohne :-( .

Zubesuch napísal:
Ale ucit a nie strazit 35 deti v triede. No nikto si to zatial nevsima lebo vacsine staci ak dieta ma kam odhodit predtym nez sa dotrepe do kanclu.
Ak raz zacne ludom zalezat aj na tom co sa dieta realne nauci, tak az potom slovac zbada kolko stoji ucitel.

No, len to je taká Hlava XXII. Obávam sa, že medzi ľuďmi, čo sú produktom vzdelávacieho systému, sa nenájde dosť takých, ktorým by záležalo na tom, čo sa dieťa reálne naučí. :-(
28.11.2022 - 08:55:48
00
Jaroh napísal:
No, len to je taká Hlava XXII. Obávam sa, že medzi ľuďmi, čo sú produktom vzdelávacieho systému, sa nenájde dosť takých, ktorým by záležalo na tom, čo sa dieťa reálne naučí. :-(


Najde, ale pre tu obmedzenu skupinu je za aktualnych okolnosti jednoduchsie vyriesit situaciu inak nez bojom s veternymi mlynmi: jednoducho sa presunu.
28.11.2022 - 09:00:48
00
Bezplatné zdravotníctvo, na gastre 20€ len som vstúpil dnu. Ten co nemá prachy môže skapat na SK
28.11.2022 - 09:07:35
00
Zabesuch ale to je tvoj "problem" ze cakas zazraky na pockanie. Aby si ty ako pacient pocitil zmeny, potrva to roky. Napriklad by musela prebehnut stratifikacia, ktoru uspesne odsabotoval smer a neskor aj mnohi idioti v terajsek koalicii, lebo " nerusme nemocnice, kto to kedy videl aby musela tetka z hornej dolnej cestovat 30km do nemocnice. Nemocnica musi byt pod kazdou vrbou, sice rozpadnuta, bez lekarov, na vysetrenia sa bude cakat mesiace a celkovo bude zdravotna starostlivost otrasna, ale budeme mat nemocnice!"

Platy su len jeden krok z xy nutnych. NUTNYCH. Lebo bez nich tu s ISTOTOU ostane iba malo novych lekarov -tak ako doteraz. Ak pridu aj tie dalsie kroky, o par rokov to pacient pociti. Ak nie, system padne. Ale vyplakavat ze pre pacienta sa
aj tak nic nezmeni je kratkozrake a lacne

A k tym zdravotnym odvodom, ktore za niektorych plati stat. Ok dajme tomu nech su od zajtra aj 200e mesacne. Akoze kde si myslite, ze na to stat zoberie? Na strome, alebo viac skasne zarabajucich? To cislo je nepodstatne, vzdy bude pracujuci dotovat ostatnych...
28.11.2022 - 09:10:03
03
cokupit napísal:
Napriklad by musela prebehnut stratifikacia, ktoru uspesne odsabotoval smer a neskor aj mnohi idioti v terajsek koalicii, lebo " nerusme nemocnice,

Súhlasím.
Mojej mame operoval zlomenú koksu chirurg z malej okresnej nemocnice ktorý to robí cca 2x do roka. Mama je už žiaľ kvôli nevydarenej operácii po funuse.

Čo na to LOZ ???
28.11.2022 - 09:52:58
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up