Milan Kňažko
Náhodou som si pozrel časť videozáznamu z pochodu za mier v Malackách. Rečník čítal o tom, ako nás kedysi oslobodila slávna sovietska armáda, ako západné mocnosti rozpútali nacizmus na Ukrajine, ako ruské vojská majú právo brániť svojich ľudí žijúcich na Ukrajine, lebo sú vyvražďovaní nacistami za pomoci USA a NATO.

Protestoval tiež proti tomu, aby naši synovia a otcovia boli mobilizovaní do vojny proti ruským osloboditeľom. Po anexii Krymu začala ruská propaganda šíriť tieto informácie, čo podnietilo k veľmi aktívnej účasti OBSE, teda organizácie, ktorej členom je aj Ruská federácia. Ešte nikdy v histórii nebolo na mieste údajného činu toľko nezávislých pozorovateľov. Preukázateľne sa nič také na Ukrajine nedialo.

Tieto neuveriteľné lži a nezmysly som počúval asi pätnásť minút až do chvíle, keď rečník vyslovil obludnú vetu: „… žid Zelenskyj sa zmenil na nácka…“

Nedopočúval som tento paškvil a rozhodol som sa napísať niekoľko viet.

Pýtam sa kompetentných, či tieto slová nie sú náhodou šírením poplašných správ, nenávisti, rasizmu a xenofóbie. Pýtam sa tiež, kde sú naše spravodajské služby, lebo tieto obskúrne „pochody za mier“ trvajú už niekoľko dní. A avizované sú ďalšie s upozornením, že ich vraj nikto neorganizuje.

Na jednom z nich dokonca fyzicky napadli mladíka, lebo mal na sebe ukrajinskú vlajku. Podľa môjho právneho vedomia sa v tomto prípade závažným spôsobom porušuje Trestný zákon. Takže kde sú prokuratúra, polícia a na čo čakajú?

V našom verejnom priestore mnohí „pacifisti“ opakujú, že keďže sme za mier, nemali by sme dodávať na Ukrajinu zbrane. V podstate ide o logickú súvislosť. Kde sa hromadia zbrane, tam sa s nimi obyčajne bojuje.

Prečo však zástancovia tejto holej pravdy nerobia tú najlogickejšiu činnosť, ktorá sa im ponúka? Prečo nepodnikajú ostré protesty pred ruským veľvyslanectvom? Veď keď stiahne zbrane z Ukrajiny Rusko, mier nastane okamžite. Ukrajina v Rusku žiadne zbrane nemá, neničí ruskú infraštruktúru, nezabíja bezbranných ľudí.

Slovensko sa rado hrdí tým, že je kresťanskou krajinou. Minister Rastislav Káčer povedal, že pomoc tým, ktorí sú hrubo napadnutí, je v súlade so základnou kresťanskou morálkou. Na to sme zabudli?

Je smutné, že z tragédie agresívnej vojny si niektorí vyrábajú politickú agendu a prekrúcaním skutočností si na utrpení miliónov ľudí, na nevinnej krvi civilistov a vraždení detí vytvárajú politickú popularitu, pričom neberú do úvahy, že tým poškodzujú aj vitálne záujmy vlastnej krajiny.

Apelujem tiež na poslancov NR SR, aby sa prebudili, prestali sa venovať otváracím hodinám našich obchodov a zastavili tento primitívny a nebezpečný trend politických provokácií. Argumenty týchto demonštrantov sa totiž príliš podobajú zločineckej proputinovskej propagande. Neverím, že je náhoda, že túto argumentáciu používajú aj niektoré naše zločinecké organizácie, napríklad fašisti a Smer.
20.02.2023 - 19:00:03
222
Možno si poviete, že už je tej Ukrajiny nejako priveľa. Ale ja vám vravím, že je to naopak. Stalo sa to všetko aj preto, že sme ju ignorovali. Že sme si nechali nabulíkať rôzne stereotypy a bludy. Že sme úplne vytesnili jeden kľúčový moment európskej a svetovej histórie.

Nerobím si ilúzie, toto si vypočujú len niekoľkí z vás, ale ak to bude čo len jeden, stálo to za námahu.
Geniálny a prorocký T. Snyder pred piatimi rokmi, najsilnejšia bude posledná veta, ale neporozumiete jej bez predchádzajúcej prednášky:

thumb_up0thumb_down
20.02.2023 - 19:00:06
03
https://dennikn.sk/3248914/newsfilter-biden-sa-odvazil-tam-kam-uz-putin-nikdy-nemoze-prist/?ref=mwat

táto veta sa mi velmi páči :y:
Symbolická sila návštevy sa dá len ťažko preceniť. Rusom sa vysmieva priamo do očí, rovnako ako ich užitočným idiotom po celom svete vrátane Slovenska.
20.02.2023 - 19:22:23
04
A potom počuješ rozpravat Keryho a nestacis sa cudovat...(ano, co ma to este prekvapuje, tie neustale reci o zlych zbraniach a tom, ze sa nerozprávalo o mierových rokovaniach a diplomacii)
Zlee, blee

Ps,edit: kto by chcle dohladavat,spravy stv po 19., po navsteve Bidena na UA
20.02.2023 - 19:37:51
01
canopus napísal:
najvyssia priorita je teraz PVO, rozviedky vacsiny spojencov zachytili rozmiestnovanie obrovskeho leteckeho arzenalu pri UA hraniciach...

Súhlasím, ale ...
Osobne si myslím, že nechať sa odstreľovať a spoliehať sa na PVO systémy nie je možné donekonečna. Už by IMHO mal pomaly (alebo aj rýchlo) prísť čas a začať aktívnejšie riešiť a likvidovať možnosti teroristov strieľať rakety na civilné ciele, resp. aby vôbec nemohli strieľať.
20.02.2023 - 19:45:21
06
Slovami klasika , B. Polívku … “ k*vy šikmooké “

thumb_up0thumb_down

🔓: https://dennikn.sk/3248281/cina-je-podla-americanov-blizko-k-dodavkam-zbrani-do-ruska-zmenilo-by-to-konflikt-tvrdia-analytici/?cst=2ce48613bbe70815115a9f82243311ddbb2897ba00a02dd396b2d44137870d3f
20.02.2023 - 20:44:04
01
https://dennikn.sk/3244605/ak-rusom-vezmete-imperium-a-armadu-zostane-im-len-zivot-v-bahne-a-vo-vykaloch-hovori-ukrajinsky-sefredaktor/?ref=inc

Nedávno som hovoril s nemeckou novinárkou, ktorej starý otec bol v bundeswehre. Vravela mi, že keby Nemci neboli v roku 1945 tak brutálne porazení, tak by v nasledujúcich dekádach v Nemecku nevzniklo pochopenie, že nacizmus bol naozaj zlý. Podľa nej Rusi musia byť brutálne porazení, aby pochopili, akou chybou bol vývoj ich krajiny v posledných dvoch dekádach, ich militaristická rétorika a celá táto invázia. Je ťažké si dnes predstaviť, ako by taká veľká krajina mohla byť tak zdrvujúco porazená. Ale celá Ukrajina dúfa, že vojenská porážka prinesie do Ruska nejakú potrebu sebareflexie.
20.02.2023 - 20:48:21
012
20. februára 2023 21:02

Premiérka Giorgia Meloniová ubezpečila Ukrajinu, že sa môže spoliehať na podporu Talianska, a to aj napriek názorovým rozdielom vo vládnej koalícii. Jej súčasťou je aj expremiér Berlusconi, ktorý je považovaný za osobného priateľa Vladimira Putina.

Meloniová to vyhlásila po stretnutí s poľským premiérom Morawieckým vo Varšave. „Samozrejme, že Ukrajina sa môže spoliehať na Taliansko, pretože Taliansko od začiatku podporovalo Ukrajinu finančne, vojensky a humanitárne,“ uviedla premiérka.

„Boli sme a budeme stáť po boku Ukrajiny, na našu podporu môže spoliehať aj Poľsko,“ zdôraznila na tlačovej konferencii. Poďakovala Poľsku za „výnimočnú prácu, ktorú robí v prospech Ukrajiny“.

Súčasťou talianskej vládnej koalície sú aj proruskí politici Matteo Salvini a Silvio Berlusconi.

Práve Berlusconi pred pár dňami kritizoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, čo mu vzápätí vynieslo pokarhanie od šéfky vlády s pripomienkou, že pevná podpora Ukrajiny je zakotvená vo vládnom programe a potvrdená hlasovaním vládnej koalície v parlamente. (čtk)
20.02.2023 - 21:07:16
03
https://blog.sme.sk/valchar/politika/nova-vlna-ruskych-vysadkarov
20.02.2023 - 21:20:24
04
Kristina napísal:
Súhlasím, ale ...
Osobne si myslím, že nechať sa odstreľovať a spoliehať sa na PVO systémy nie je možné donekonečna. Už by IMHO mal pomaly (alebo aj rýchlo) prísť čas a začať aktívnejšie riešiť a likvidovať možnosti teroristov strieľať rakety na civilné ciele, resp. aby vôbec nemohli strieľať.
to nie je z mojej hlavy,ale z hlavy americkych spravodajcov,nacelnika zboru americkej armady+ spojencov z NATO.Takuto prioritu si urcili na poslednom sedeni,tusim predvcerom
je priam nemozne,aby si stopla tych rusov neutocit,kedze disponuju obrovskym, snad aj nekonecnym arzenalom na raketove utoky.Ich zbrojenie ide na plne obratky.A poslednych 10r nic ine ani nerobili,iba zhromazdovali :sweat:
21.02.2023 - 04:12:30
00
Ja nerozumiem jednej veci, prečo sa celá slovenská fašistická scéna nepridá k podľa nich fašistickej ukrajinskej armáde a spolu nebojuje proti Rusku ako to chcel Hitler? Dokonca fašista bude biť študenta s ukrajinskou vlajkou a nadávať mu že je fašista? A u nás sa fašisti spájajú s komunistami? Však Hitler a Tiso sa v hrobe obracajú...
21.02.2023 - 09:09:29
011
lebo sa tu zvykne nadužívať pomenovanie fašista...

ja som by som bol optikou niektorych ludi urcite oznaceny ako "liberalny fašista".
ľudia čo sa bránia orkom na Ukrajine sú podľa dezolátov fašisti.
v USA sú do jedneho fašisti tiež lebo pomáhajú Ukrajine.
Hocikto kto sa niekomu nepáči je hneď fašista.

Pritom 90% ľudi čo to používa ani netuši čo to znamená. To je viac než jasné, lebo väcsinou to badám u ľudi ktorí nie su schopní jasne a logicky formulovať svoje názory a myšlienky.

Asi to len reflektuje tú emóciu, ktorú ten človek zažíva keď mu nastavíš zrkadlo.
21.02.2023 - 09:22:38
06
Milos - dezolati na Hlavnych spravach oznacuju za fasistov snad uz uplne vsetkych kto nezdiela ich nazor. Este aj uboha predavacka v obchode je pre nich fasistka.
Nedavno sa proti rusku ozvali staty ako Lotyssko a Estonsko (tusim chceli zablokovat svoje namorne cesty alebo take cosi) - a na HS samozrejme stovky komentov ze su to fasisticki kolaboranti. Moldavsko detto - ubohe Moldavsko chudobne jak opica nedavno vyjadrilo obavy ze rusko chce zvrhnut moldavsku vladu, a na HS hned - "fasisticki libtardi! treba ich denacifikovat! budu dalsi v poradi!"
Na HS sa zbieha ten najposlednejsi odpad tejto spolocnosti, tolko nenavisti som nikde inde nevidel, a mne to uz nerobi dobre na psychiku furt tam chodit a citat to. Verim ze coskoro budu zase zablokovane, tak ako aj infovojny a badatel. Tieto dezinfo weby su predlzena ruka ruska na Slovensku a nikto to neriesi :/ mala by to byt najvyssia priorita, nie nejake potraty a obchody v nedelu
21.02.2023 - 09:34:44
114
ja teda HS nečítam, ale dnes som si tiež masochisticky vypočul peknú lakocinku na YT, bývalý disident, expremier SR, advokát, kovaný katolík: "Putin to robí dobre", "keď získa ľavobrežnú Ukrajinu zapíše sa do dejín", "Rusi vyhrávajú", "zničili už tisíce ukrajinských tankov, zničili celé ukrajinské letectvo", "jadrovú veľmoc nemožno poraziť" a po celý čas taký ten potmehúdsky úsmev s iskričkou v oku... S Blahom a Chmelárom by sa aj pobil o to kto prvý s kyticou privíta okupantov v Bratislave.
21.02.2023 - 10:07:58
07
ja si myslim ze to tito curaci robia iba pre ziskanie hlasov, vedia ze na Slovensku zije viac ***** ako normalnych ludi, vyhraju volby budu dalej suchat tisko nohami pod stolom aby mohli cicat eurofondy
21.02.2023 - 10:30:45
17
keyboard_arrow_up