valecek napísal:
Ibdominal thibia syndrome. .......

bol by som trocha opatrnejší pri používaní cudzích termiTov ;)
24.04.2023 - 15:13:58
00
juju_pepe napísal:
Ivan pise nezmysly.

K veci.
Mna koleno neboli ani mi nic nepuchne. Teraz ked urobim drep, tak citim takmer lavu strana stehna slabu bolest. Nahmatam tam slachy. Dik za informacie.


moc ti nepuchne - takže puchne, cítiš takmer lavu strana stehna slabu bolest - takže ťa bolí, takže ty píšeš nezmysly že ťa preťažená noha aj v oblasti kolena nebolí a nepuchne
24.04.2023 - 16:35:55
00
Takto od klávesnice s určovanim diagnózy by som bol opatrný, bežecké koleno sem, skokanske koleno tam... Rozpisoval som sa v údržbe kolena, mne sa roztrhla podjablckova šľacha, čo to najpevnejsia šľacha v ľudskom tele, bez vedľajších upozornení ako bolesť, opuch a pod... Proste ***** a príčinou môže byť nerovnomerne zaťažený kvadriceps jednostrannou záťažou, vonkajšia strana "vymakana", vnútorná "mlandrava"... Tak nepodceňujte hocijaké príznaky, ale radšej to poriadne preliecte a pri preťažení doprajte telu oddych...
24.04.2023 - 17:32:17
02
Neviem či náhodou najpevnejšia nie je achilovka.... samozrejme keď je zdravá...ale to je fuk
24.04.2023 - 20:02:07
13
Náhodou to tak asi bude, zle som zrejme doktora pochopil 😇
25.04.2023 - 05:06:53
00
Mňa keď bolelo koleno z bajku išiel som k ortopédovi a on mi povedal, že mám asi slabé niektoré svaly. Odvtedy ma už nebolelo asi lebo som začal strečovať, drepovať a inak posilovať a asi preto, že už nepoužívam tretry a asi preto, že si strážim pozíciu kolien na bajku... A asi preto, že žeriem gumové medvedíky vo veľkom.
27.04.2023 - 18:34:18
01
matko001 napísal:
Teraz som to v inej teme riesil pre kamosa a testovaco skusil posunut kufre inac - vysledok predbezne vyzera, ze toto mozu robit zle nastavene kufre - primarne nie predo-zadna pozicia, ale pravo-lava + natocenie.

Ja to mam naopak zda sa. Boli ma IT pas nad kolenom na lavej nohe a kufor na tej nohe mam asi o 1-2mm viac vo vnutri ako na pravej.
01.05.2023 - 22:59:00
00
Dnes o tom bolo video na GMBN. Vraj že zlá výška sedla - tuším ho treba dat vyššie. Ale pre istotu si to pozri, aby som nehovoril naopak.
01.05.2023 - 23:06:44
00
Ja som prave zistil, ze som ho mal vyssie ako by malo byt :D

Skusim dat zajtra kufor na lavej, ako je na pravej. Sedliacka logika, ale tak na pravej ma nic neboli a lava pobolievala aj v minulosti. Aj ked jeto tedsa opacner, ako je to na tom obrazku.
01.05.2023 - 23:24:28
00
a ja naopak, nizzsie
02.05.2023 - 08:49:14
00
Kazdeho asi boli nieco ine, teba koleno, mna it band. :)
02.05.2023 - 09:06:53
00
Este nezabudaj, ze kufor viac vpredu robi posed akoby nizsim (nohu dlhsou), kedze pri pedalovani nemas presne pravy uhol v kotniku.
02.05.2023 - 09:19:42
00
Ohladom IT band syndrom, koho to trapi pozriete a cvicte toto
thumb_up0thumb_down
Cvicil som to zatial len 2x a zda sa ze to riesi problem celkom fajne
25.05.2023 - 18:57:03
01
Ahojte,

Z dôvodu pokročilej zúfalosti, ak už nič iné, tak aspoň ako ventil by som vás chcel poprosiť o vaše skúsenosti, prípadne názor a čo vravia vaše kryšťálové gule (prognózu) ohľadom nasledovného. Upozorňujem, že to bude trocha dlhšie ale pokúsim sa, aby to malo hlavu a pätu.

Je Apríl 2023, mám 32 rokov, v tom čase som neporaziteľný, nesmrteľný, neopiteľný, stehná aj kolená mám zo železa a dávam si 3x týždenne kakao na HT bajku (tretí rok, ako veľa ľudí som začal s MTB s covidom) po Malých Karpatoch. Nikdy som nemal absolútne žiadny problém s kolenami, až na to že mám miernu nadváhu (185m, toho času 90-95kg). Ako správny ITčkár som zvykol celý deň presedieť za PC (aj keď som sa snažil dodržať 6-8000 krokov denne) a následne sa ísť rozbiť do spomínaných karpát, žiadne komplexné uvedomelé cvičenie, na nič. (chyba č.1)

Začalo Jaro-Leto 2023 a povedal som si, že prečo nezačať chodiť do roboty pešo (cca 35-45min svižným krokom, ráno tam aj späť - chyba č2, too much too soon) a po cca 2 týždňoch takýchto 15 000 krokových dní ma začalo pichať akoby na vnútornej strane jabĺčka v ľavom kolene + taký nepríjemný pocit nestabilného "čudného" kolena, možno som v ňom cítil aj úplne maličký odpor pri vystieraní, ale len v určitej polohe. Neevidujem, že by som sa akokoľvek zranil, blbý krok, zvrtnutie, pád, úraz, nič, len veľa chodenia, možno nie v ideálnej obuvi - tenisky s tenkou podrážkou.

V Máji 2023 Ortopéd 1 - spravil svoje chmaty-chvaty, bez roentgenu, MRI či iného doplňujúceho vyšetreniea vyriekol "jasná chondromalacia patella, tebe už neni pomoci, dáme injekcie a zabudni na bajk, záhradu atď" bez zmieky o posilňovaní, stabilizácii, iných konzervatívnych možnostiach).

Nezadlo sa mi to, išiel som Ortopéd 2 (Júl 2023) - v jednej BA súkromnej klinike, kde mi spravili MRI (Chyba č.3 - tým slabším "úrazovým" 0,3 T čo som sa neskôr dozvedel že je nedostatočné na správnu diagnostiku kolena, pokiaľ sa nejedná o evidentné zranenie či poškodenie) vyšlo, že "Chrupavky patelly, kostí, všetky väzy, menisky bez poškodenia, Impingment Hoffovho telesa - komentár doktora "dobrá správa je, že na MRI všetko v poriadku, zlá správa že nevieme pomôcť okrem cvičenia s terapeutom, zvážte injekcie".

Začal som cvičiť, prvý mesiac celkom zlepšenie, ale druhý mesiac keď sme prešli do výpadov tak som sa zrychtoval ešte viac, opuchlo mi koleno pod jabĺčkom (Hoffove teleso), vykašlal som sa na cvičenie skrz bolesť - dostal injekciu Kys. Hyalurónovej a čuduj sa svete - September až koniec Decembra 2023 kolienko ako v bavlnke, ALE NEŠPORTOVAL SOM. Užíval som si, že môžem chodiť bez bolesti a bycikel som radšej nepokúšal ale potom som ochorel tak, že som bol asi 2 mesiace pasívny, s minimom pohybu, bez cvičenia.

V Decembri 2023, keď som aj zabudol že ma bolelo koleno som sa rozhodol vyžratý vrátiť ku dlhších prechádzkam, čo nebol dobrý nápad - dostal som sa na rovnaké miesto ako predtým a koleno opäť v hajzli.

Január 2023 MRI #2 - konečne "Veľké" MRI, drobná nekomunikujúca lézia zadného rohu vnútorného menisku
(komentár ortopéda - nepodstatné, častý vedľají nesúvisejúci nález), hrúbka, intenzita signálu všetkých chrupaviek (vrátane jablčka/patelly) zachovaná, bez poškodnenia, LCA, LCP, LCL (väzy) zachovanej kontinuity, primeranej šírky, skelet bez tramuatických zmien, vonkajší meniskus v poriadku, bez zmnoženej tekutiny, hraničná Patella Alta, Fibroticky zhrubnutá povrchová vrstva LCM (nejaký vnútorný väz).

Komentár bol v zmsle "tomu kolenu dokopy nič nie je, nie je to na operáciu, to až ako poslednú možnosť, ale aj tak mám podozrenie na tú chondromalaciu patelly, radiológovia čo to popisujú sú všelijakí".
Dostal som kortikosteroidovú injeckiu pre upokojenie zápalu a úlavy od bolesti + získanie okno na začatie posilňovania všetkých kolenných, panvových, ritných, lýtkových a vlastne všetkých svalov, ktoré s nohou a kolenom súvisia, posledný mesiac a pol cvičím ako ďábel (snažím sa 2x denne po cca 40 minút, mostíky, veľa rozťahovania, zatínania svalov, dvíhanie nohy so zatnutým kvadricepsom, státie a mikro čupnutie a stabilizovanie kolena atď".

Aktuálny stav - kortikosteroidová injekcia zabrala, dostal som sa zo stavu kedy neviem 15 minút stáť na nohách a prejsť 1-2 kilometre bez urputnej bolesti, viem stáť na nohách kolko chcem a už som spravil aj 10-12 000 krokov, avšak stále najmä po cvičení (najhoršie je keď dám veľa squatovania, či už počtom alebo na výdrž), tak mám zas niekoľko dní bolesť, ktorú cítim na schodoch, pri sadaní si atď. Stále mám, napr ráno keď sa zobudím taký čudný pocit v kolene, proste niečo ako keby nebolo v poriadku. Bol som aj u reumatológa, tam všetko OK.

Včera som si vyprosil ešte Kys. Hyalurónovú (Biolevox HA 2,5%), čakám kým začne fungovať, tú povedal že môžeme pichať koľko chcem kým na ňu mám peniaze a celé to na mňa doľahľo, že mi s kolenom podľa MRI a vyšetrenia nič také hrozné nie je, ale že sa tak dlho trápim a ako svinsky to celé dokáže bolieť, keď je to naozaj v tom zlom období.

Neviem, či som netrpezlivý (benefit cvičenia a posilňovania, stabilizácie sa dostaví až o niekoľko mesiacov kontinuálneho cvičenia), alebo mám slabú toleranciu na bolesť (viacerí tu jazdíte s chondromalaciami 1-3 stupňa, načatými meniskami, po operácii väzov a neviem čoho všetkého ešte a zdá sa že ste bez výraznejších problémov a prípadná bolesť je len minimálna, nie vyslovene obmedzujúca), alebo mám jednoducho smolu / moje svalové disbalancie a svaly na nohách sú v tak blbom stave skrz moju životosprávu, že to proste bude potrebovať poriadny drill a veľa cvičenia.

Ďakujem za prečítanie, ak k tomu náhodou máte čo povedať, poteším sa, prípadne ak by ste mohli zozdielať svoje skúsenosti či sa vám správnou rehabilitáciou, cvičením podarilo vysekať z podobných problémov, prípadne zážitky s ortopédom, fyzioterapeutom, bolesti po cvičení, interpretáciou MRI výsledkov atď ... určite mi to pomôže.
Vyslovene sa bojím posadiť na bajk, do takého stavu som sa prepracoval.

Vopred vďaka!!
26.03.2024 - 12:23:05
00
Z mojej skusenosti: chodza rychlym tempom vyse hodiny par krat tyzdenne ako popisujes, kolenam sa to nepacilo. Sice boli na druhy den zase OK, ale bolo jasne, ze ta hodina je na dany den uplne maximum.
Bicykel: cestak, zly posed a bol som par tyzdnov mimo, lebo jedno koleno zacalo boliet (zvonku) a bol som rad, ze chodim.

Horsky bike, iny posed, hlavne na horskom nieje clovek v jednej polohe a kolena vacsinou v pohode.

Mne vyrazne pomohlo "body pump" skupinove cvicenie od less mils. Je to hodinove cvicenie z coho je 5 minut v kuse na stehna a neskor dalsich 5 minut na zadok a celkom v tempe. Niesu tam ziadne vyskoky, ale drepy. Toto znamena, ze treba ist nizsiu zataz, lebo tych 5 minut inac proste nedas - ci uz ti odidu svaly alebo pluca. Realne musim priznat, ze aj pred tymto cvicenim som mal len minimalny problem, ale citim ako mi cele nohy spevneli a aj s kolenami je mensi problem.
27.03.2024 - 16:31:29
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Oblečenie a batohy / Návleky / Na kolená)
keyboard_arrow_up