Rád by som sa vás spýtal, že akým štýlom by som mal jazdit, ak jazdím na HT bicykli XC rád do kopca a sem tam aj z kopca. Ide mi hlavne o tie praktické informácie, že kde mám byť v akých tepoch, kadenciách. Koľko by približne malo byť na takých 1-3% rovine, koľko pri takých 4-7% a tak ďalej. Takisto čo sa týka aj samotných stúpaní, alebo ako vynaložiť energiu a tepy na hrebeni, kde to je väčšinou hojdačka a tak podobne. No a vo finále to urobiť tak, aby ma nevyplo, alebo aby som 12% stúpanie nešiel v tepoch 200. Snažil som sa takéto články a informácie nájsť, ale nedarilo sa mi. A preto sa pýtam tu vás, keďže viem, že tu je veľa fanšmerkov.
posledný komentár: 4. 12. 2025 o 19:13
ak jazdis dlhsie trasy - a zase, v zavislosti od tvojej kondicky a narocnosti terenu, moze byt dlhsia trasa aj 30 km - tak jazdi tie rovinky lahsim tempom, aby si si energiu posetril na stupania a narocnejsi teren. a zameraj sa aj na dostatocne doplnanie energie a hydrataciu pocas vyjazdu. su o tom clanky aj tu na mtbikeri. kadenciu skus drzat na 75-85 otackach a v strmsich stupaniach, ako ti sklon a kondicka dovoli
na zaciatku dlheho vyjazdu, ked mas este vela energie, tak sa krot a mysli na to, kolko mas este pred sebou, aby si sa nevybuchal v prvej polke vyjazdu a v druhej sa trapil.
Po nastudovani problematiky si zistis tepove zony, najskor bud podla maxima a minima alebo podla threshold testu. Mozes si to dat i zmerat, urceniu podla veku ale radsej nerob. Potom budes potrebovat vybudovat zaklad, cize trening v aerobnych zonach - nizsie tepy a dlhsie trasy cim si vybudujes vytrvalost a na zaciatok ti i klesnu tepy pri rovnakom vykone. Neskor budes do toho zapajat bud pravidelne intervaly so striedanim nizsich oddychovym tepov a vyssich tepov v ktorych to vydrzis len chvilu, alebo si pocas vyjazdu napriklad dupnes do kopca. Anaerobne zony, tym budes zase trenovat rychlost, silu a vo2max, cize aj rychlost v aerobnych zonach.
Aj tu na mtbiker sa da nieco najst, videa i clanky a myslim ze je i vlakno o treningu.