Povazujete zmenu zakona o ochrane prirody a krajiny za krok spravnym smerom ?
ano 0% [ 0 ]
nie 60% [ 3 ]
necital som tenot zakon a ani nebudem, je mi to jedno 20% [ 1 ]
ine (uvedte v prispevku) 20% [ 1 ]
Celkový počet hlasov : 5
Mozno ste niektori zanzmanali novulu zakona o ochrane prirody a krajiny. Ja mam z nej velmi zmiesane pocity. Na jednej strane vitam sprisnenie predpisov, na druhej ma vyvadzaju z rovnovahy vynimky pre rovnejsich, ktore proste hovoria, ze ak mas vztah k popzemku mozes kludne po lese jazdit cim ta napadne a kadial ta oci povedu. Odporucam kazdemu co jazdi v chranenom uzemi (mimo hranice obce) si dany predpis nastudovat. Tiez uvitam vse uvahy.
Z pohladu trail bikera je to dalsi klincek do rakvy legalnemu trail jazdeniu. Jedine, ako situacii pomoct by bolo bezproblemove, jednoduche povolovanie cyklotrailov. V opacnom piripade kazdy, kto jazdi trail neoznaceny C v druhom stupni ochrany je kriminalnik. A kolko C znacenych trailov sa v lesoch nachadza vsetci vieme. Bohuzial vsade sledujem nesvar, ze akakolvek lesna cesta je oznacena C a hovori sa o vybudovani niecoho pre MTbikerov. Je to trocha analogia, ako ked na cestu namaluju znacku koridor pre cyklistov a hovoria o budovani cyklo infarstruktury.
Povedomie kompetentych je ze MTbiker je roadie na sirsich plastoch co ma rad chladok a potrebuje prejst z bodu A do bodu B cez les. Co je urcite pre mnohych pravda, ale tento popis skor pasuje na gravel jazdca, alebo maratonca. Uz dnesne XC jazdenie nema velmi na zvaznici co robit a o trail jazdeni, enduro ci DH ani rec nemoze byt.

Mam obavu, ze uz ako mnoho krat, prisnejsie zakony povedu len k ich castejsiemu porusovaniu, ak nedaju akceptovatlenu alternativu. Je to skoda, lebo prirodu jednoznacne chranit teba. Dokonca som presvedceny, ze bikeri su mnohkrat prave ludia, ktori maju prirodu radi a chcu ju chranit a zakon stavia prave tychto ludi do pozicie pachatelov trestej cinnosti. Zakon by vzdy mal zohladnvat spolocensku nebezpecnost konania. A to tu podla mna zjavne zlyhava.

Vybavuje sa mi smutna prihoda kamarata, ktory bol svedkom, ako sa terenniak v 3 stupnmi ochrany rutil lukou k dvom cyklisotm sediacim vedla bicyklv. Vyryl dve kolaje nariec chranenym uzemim pre to, aby cykisti nestihli nahodou odist, skor ako dorazi. Ukazalo sa, ze vodic bol Strazca prirody a cyklisti boli mimo znacenu cyklotrasu. :|

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2002-543

Naposledy upravil Kenai dňa 09.09.2024 - 13:29:34, celkovo upravené 2 krát.

09.09.2024 - 13:03:21
00
Som zvedavy na p.15 1b ,l :lol:.. inak ti strazcovia zjavne porusili ustanovenia daneho zakona, a nezda sa mi,ze si mozu udelit vynimku adhoc, ako policajti. Inak ale mozes byt s bajkom aj v 3ke, aj 4ke a bez porusenia zakonu :)
09.09.2024 - 13:16:06
11
Nepamatam si ako to bolo predtym , ale teraz by taky prejazd bol defacto OK. § 13 odsek 3. ba co viac je ok pre kazdeho co vlastni pozemok obhospodaruje ho, ma ho prenajaty.... A to ze tento bod vlastne rusi platnost odseku 1 písm. a) a b) tak umoznuje takymto rovnejsim jazdu volnym lesom na comkolvek. To bude motorkarov stvorkolkarov s papaierom ze pocitaju stromy pre majitela lietat po lese. Ba este lepsie. Staci ked vozidlo patri vlastnikovi, spravcovi... cize ak darujes svoj bicykel Svatojurskej, uz mozes jazdit na nom kludne aj volnym lesom. :-D kocurkovo.

Vazne zle na tom je ze ak je legalne co i len pre niekoho jazdit po lese trebarz na motorke je pre PZ ovle tazksie chytat tych nelegalnych lebo kym neurobia doslova hon nezistia ci chytaju legalneho (vlastnika lesa) alebo nelegalneho. Cize nebudu chytat nikoho. To iste sa asi stane s offroadermi a aj bikermi. :-/ To je presne to, co by mal novy prisnejsi zakon na ochranu prirody docielit. :swear:
09.09.2024 - 13:27:27
00
keyboard_arrow_up