Mozno ste niektori zanzmanali novulu zakona o ochrane prirody a krajiny. Ja mam z nej velmi zmiesane pocity. Na jednej strane vitam sprisnenie predpisov, na druhej ma vyvadzaju z rovnovahy vynimky pre rovnejsich, ktore proste hovoria, ze ak mas vztah k popzemku mozes kludne po lese jazdit cim ta napadne a kadial ta oci povedu. Odporucam kazdemu co jazdi v chranenom uzemi (mimo hranice obce) si dany predpis nastudovat. Tiez uvitam vse uvahy.
Z pohladu trail bikera je to dalsi klincek do rakvy legalnemu trail jazdeniu. Jedine, ako situacii pomoct by bolo bezproblemove, jednoduche povolovanie cyklotrailov. V opacnom piripade kazdy, kto jazdi trail neoznaceny C v druhom stupni ochrany je kriminalnik. A kolko C znacenych trailov sa v lesoch nachadza vsetci vieme. Bohuzial vsade sledujem nesvar, ze akakolvek lesna cesta je oznacena C a hovori sa o vybudovani niecoho pre MTbikerov. Je to trocha analogia, ako ked na cestu namaluju znacku koridor pre cyklistov a hovoria o budovani cyklo infarstruktury.
Povedomie kompetentych je ze MTbiker je roadie na sirsich plastoch co ma rad chladok a potrebuje prejst z bodu A do bodu B cez les. Co je urcite pre mnohych pravda, ale tento popis skor pasuje na
gravel jazdca, alebo maratonca. Uz dnesne XC jazdenie nema velmi na zvaznici co robit a o trail jazdeni, enduro ci DH ani rec nemoze byt.
Mam obavu, ze uz ako mnoho krat, prisnejsie zakony povedu len k ich castejsiemu porusovaniu, ak nedaju akceptovatlenu alternativu. Je to skoda, lebo prirodu jednoznacne chranit teba. Dokonca som presvedceny, ze bikeri su mnohkrat prave ludia, ktori maju prirodu radi a chcu ju chranit a zakon stavia prave tychto ludi do pozicie pachatelov trestej cinnosti. Zakon by vzdy mal zohladnvat spolocensku nebezpecnost konania. A to tu podla mna zjavne zlyhava.
Vybavuje sa mi smutna prihoda kamarata, ktory bol svedkom, ako sa terenniak v 3 stupnmi ochrany rutil lukou k dvom cyklisotm sediacim vedla bicyklv. Vyryl dve kolaje nariec chranenym uzemim pre to, aby cykisti nestihli nahodou odist, skor ako dorazi. Ukazalo sa, ze vodic bol Strazca prirody a cyklisti boli mimo znacenu cyklotrasu.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2002-543